Kane stoot Rooney van de troon en legt basis voor eerste zege in 62 jaar
Donderdag, 23 maart 2023 om 22:44

Engeland is zijn EK-kwalificatiecyclus donderdagavond begonnen met een knappe zege op Italië. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate keek bij rust tegen een 0-2 voorsprong aan een zegevierde uiteindelijk met 1-2. Declan Rice en Harry Kane zorgden voor de treffers namens the Three Lions. Laatstgenoemde is daarmee officieel voorbij aan Wayne Rooney op de topscorerslijst van de Engelse nationale ploeg met 54 doelpunten. Rooney staat op 53 interlandgoals.

Ten opzichte van de verloren kwartfinale op het WK tegen Frankrijk wijzigde Southgate zijn elftal op twee posities. Jordan Henderson en Phil Foden waren hun basisplaats kwijt, voor hen startten Kalvin Phillips en Jack Grealish. Aan de kant van de Italianen was er een basisplaats voor Mateo Retegui. De aanvaller van Club Atlético Tigre werd tot verbazing van velen bij de selectie gehaald, daar bondscoach Roberto Mancini over bijzonder weinig spitsen beschikt. Voor hem was het zijn eerste wedstrijd in het shirt van de Azzurri.

Het was in 1961 voor het laatst dat Engeland Italië wist te verslaan op vreemde bodem en dus wist de ploeg van Southgate wat het te wachten stond. De Engelsen probeerden het heft meteen in handen te nemen en grepen al na elf minuten de leiding, toen Rice op de goede plek stond om een rebound van Kane tegen de touwen te werken. Even daarvoor kreeg Jude Bellingham al de mogelijkheid om de score te openen, maar zijn inzet kon worden gekeerd door Gianluigi Donnarumma. Italië zette daar in het eerste bedrijf bijzonder weinig tegenover.

Op slag van rust werd de score zelfs verdubbeld door de bezoekers. Na een voorzet vanaf de rechterkant werd de bal met de arm beroerd door Giovanni Di Lorenzo. Het moment ontging Srdan Jovanovic, maar de Servische scheidsrechter werd gered door de VAR. Een minuut later lag de bal op de stip en tilde Kane de marge naar twee. De spits van Tottenham Hotspur dacht in de blessuretijd van de eerste helft ook nog voor een assist aan te tekenen, maar zijn voorzet werd op onverklaarbare wijze gemist door Grealish voor open doel.

Na rust nam de amusementswaarde flink af en ging Italië op jacht naar de gelijkmaker. Na tien minuten in de tweede helft slaagde de ploeg van Mancini daarin. Harry Maguire kreeg de bal niet bij Grealish, waarna de bal via Lorenzo Pellegrini bij debutant Retegui terechtkwam. De Italiaanse Argentijn hield het hoofd koel en liet Jordan Pickford kansloos. Jovanovic gaf in het restant van de tweede helft nog wel rood (twee keer geel binnen één minuut) aan Luke Shaw, maar zag het overtal niet worden benut door Italië. Komende zondag speelt Engeland tegen Oekraïne. Italië neemt het dan op tegen Malta.

Meer nieuws
   
16:52
16:52
Zwaargewicht van Feyenoord voedt geruchten met bezoek aan Liverpool
0
   
16:34
16:34
Salah weigert interviews na ruzie met Klopp: 'Als ik vandaag spreek...'
7
   
15:55
15:55
'Mark van Bommel en Marc Overmars gaan vertrekken bij Royal Antwerp'
19
   
15:24
15:24
Salah en Klopp krijgen het aan de stok op frustrerende middag voor Liverpool
54
   
15:00
15:00
Live meepraten in de Premier League: Manchester United - Burnley
5
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (26)

 
maurootje
 
4
23 maart 2023 om 22:44
Ik voorspelde al een overwinning van Engeland, normaliter is Engeland overrated jaar in jaar uit. maar dit keer niet puur omdat Engelsen zo invorm zijn. En dat zag je in de 1e helft. Maar dan worden ze weggespeeld in de 2e helft door een Italië met een spits uit de Argentijnse competitie, 2 matige cv’s op leeftijd en rechtsbuiten (goede speler, dat wel) van een Sassuolo..dus het blijft iets wat lachwekkend wat je krijgt kwaliteit/prestatie-gewijs met de Engelsen. Enfin Gefeliciteerd met de eerste overwinning op Italië in 62 jaar, zat er aan te komen. Dat zeker
 
John Terry
 
18
23 maart 2023 om 23:02
Verliezen ze, worden ze afgezeikt… winnen ze, worden ze ook afgezeikt. Al het zout uit de Dode Zee is hier niks bij haha
 
 
21
23 maart 2023 om 23:10
Het is afgezeken. Als je leuk wil zijn moet je het wel goed doen
 
John Terry
 
8
23 maart 2023 om 23:15
Ik word pas leuk op feestjes, in tegenstelling tot sommigen I guess. Maar gefeliciteerd, je hebt me op heterdaad betrapt
 
Zeballos
 
0
23 maart 2023 om 23:27
Er zit toch ook totaal niks bijzonders bij de Engelsen? Zo'n Tonali is vele malen beter dan een Rice of Philips
 
John Terry
 
11
23 maart 2023 om 23:40
Rice en Phillips.. ja dan zeg je ook wat. Bellingham, Saka, Foden, Kane, onze Reece James zijn gewoon spelers van wereldklasse. Denk oprecht dat als zij angsthaas Southgate zouden vervangen door Van Gaal dat ze over 3 jaar wereldkampioen kunnen worden.
 
JePa
 
1
23 maart 2023 om 23:42
Het gaat ook niet om wat het is maar om het feit dat het gewoon veel beter kan zijn. Hadden ze op ek/wk ook al last van. Zon mentaliteit van 'het is wel goed zo' ipv laten zien hoe goed je echt kan zijn. Daarom hebben ze ook niks gewonnen overigens.
 
Zeballos
 
0
24 maart 2023 om 00:29
Ja, die Southgate kan er weinig van inderdaad. Wel leuk om te zien dat de Engelsen terug zijn, toendertijd een jaar of 10? Geleden was het niet veel.
 
THenry_228
 
0
24 maart 2023 om 09:45
Meest succesvolle trainer die vooral tegen B/C landen heeft mogen spelen op eindrondes. Van zodra hij een ploeg van formaat tegenkwam was het einde verhaal. Verloren van België, Kroatië, Italië,… enige noemenswaardige zege op een eindronde is de thuisoverwinning tegen Duitsland ( in hoeverre je die nog als topland mag catalogeren). Dus ja, zijn predikaat ‘meest succesvolle trainer sinds 1966’ mag wel met enige nuance bekeken worden.
 
juvedeef
 
16
23 maart 2023 om 22:52
Weer genoten van tactisch brein Mancini. Gaat niks worden en op deze manier wordt het zelfs lastig om het EK te halen.
 
John Terry
 
3
23 maart 2023 om 23:08
Heb de wedstrijd niet gezien maar zag in live meepraten veel gezeur op de kwaliteit van de selectie. Met namen als Verratti, Jorginho, Donnarumma, Spinazzola, Barella, Pellegrini, Berardi en Tonali ben je gewoon verplicht om het EK te halen en daar minimaal pas te buigen tegen de Frankrijks en Portugals van de wereld. Heeft Mancini dan zijn innerlijke De Boer gevonden?
 
juvedeef
 
1
23 maart 2023 om 23:21
Zeker maar als je de keuzes ziet van vanavond dan is het echt hopeloos. Toloi en Acerbi samen achterin. Jorghino en Veratti samen. Spits uit Argentijnse competitie in de basis. Na wissels met 3 CVM in de tweede helft. Dit terwijl er nog leuke spelers achter zijn gelaten die veel meer toevoegen aan het elftal. Buiten dat om stelt Mancini veels te vaak andere spelers op en bouwt hij nooit echt vastigheden in het elftal.
 
maurootje
 
1
23 maart 2023 om 23:21
Vlak Oekraïne niet uit. Die gaan het goed doen gok ik
 
Zeballos
 
0
23 maart 2023 om 23:39
Juvedeef Ik lees vanuit Italië ook steeds vaker dat Mancini steeds probeert het wiel opnieuw uit te vinden. Nu weer met inderdaad Retegui. Eerder allemaal spelers uit de Serie B, Zwitserland en weet ik wat...
 
Armani9219
 
2
24 maart 2023 om 02:38
Ik vond de Engelsen helemaal niet beter. Italië was niet goed, maar die goals van Engeland kwamen echt als donderslag bij heldere hemel. Terwijl Italië aan het proberen was, en er in de laatste 20 meter telkens niet uit kwam, zat Engeland vooral niets te doen. Één corner en die valt binnen en even later een handsbal. Italië heeft een elftal staan van een subtopper, dus dat zij aanvallend moeite hadden snap je meteen. Engeland heeft wel een uitgebalanceerde en diepe selectie en wat dat vandaag op de mat legde was echt verrassend zwak. Ze creëren niets. Vond Saka voor het eerst verrassend slecht (of die rechtsbenige back was top), en hoewel Graelish het graag zou willen: hij weerspiegelt Totti alleen in die korte sokjes, niet met zijn spel. Bellingham behalve een schot en een knappe actie - op kracht voorbij twee man - ook niet gezien. Op basis van het spel gunde je het Italië meer, maar dat haal ik helemaal niet uit dit artikeltje.
 
ajacied035
 
0
24 maart 2023 om 07:07
Allemaal leuk een aardig maar op een toernooi vliegen ze er straks weer gewoon uit.
 
MrMischa!
 
1
24 maart 2023 om 07:09
Toch knap dat in het artikel staat dat het ze 10 minuten na rust lukte om de gelijkmaker te maken terwijl ze in 2-0 achterstonden en uiteindelijk 2-1 verliezen. Waar was die gelijkmaker dan precies?
 
utd22
 
6
24 maart 2023 om 07:32
52 vd 54 goals waren penalty's volgens mij..degene die die dan daadwerkelijk moet scoren schiet ie naar Mars. Spurs speler tot op t bot
 
Busby
 
2
24 maart 2023 om 07:33
Dan ben je topscorer van Engeland, Tottenham en wie weet ooit PL maar je hebt nooit iets gewonnen. Dat moet ook record zijn.
 
Almogaver
 
5
24 maart 2023 om 08:29
Dan heb je nog steeds een pracht van een carriere gehad en ben je een legendarische speler voor je club en land.
 
alissio
 
3
24 maart 2023 om 09:38
Kane verdient inderdaad meer respect. Hij heeft geen prijzen gewonnen maar dat betekent hij loyaal was. Kane scoort altijd per seizoen en speelt ook best aardig. Ik denk Kane voornamelijk heeft moeten ontgelden omdat hij een beetje nuchtere Engelsman is en een Spurs speler is. Kane is niet iemand die heel goed te woord staat of flamboyant is. Ik denk zeker als hij paar gekke uitspraken deed dan mensen gelijk fans zouden zijn. Hij kan gewoon heel goed voetballen.
 
GLENNN
 
0
24 maart 2023 om 08:45
Zo'n Gnonto & Tonali kunnen toch gewoon starten. Allebei aardig goed en vooral Gnonto ook in vorm. Engeland gaat het ook nooit waarmaken met zo'n coach. Hoe kan je nu ingodsnaam een Ben White en Fikayo Tomori bijvoorbeeld niet oproepen, om vervolgens wel Harry Maguire in de basis te zetten? En waarom keept Pickford nog? Pope is de betere keeper en Ramsdale is de beste overall keeper van de 3 in mijn ogen. Ik gok dat het voetbal met Ramsdale van achteruit ook beter zou worden... Ook zo'n Phillips die amper tot nooit speelt, wat moet hij in dit elftal en zelfs in de basis? Matige speler. Je kan er zo veel meer uithalen uit dit elftal...