Keeperskwestie bij Oranje: 'Courtois zou in Nederland worden afgedankt'
Woensdag, 11 november 2020 om 06:41

De positie van eerste keeper bij het Nederlands elftal ligt open, zo kan geconcludeerd worden. Marco Bizot maakt woensdag zijn debuut tegen Spanje en Tim Krul verdedigt het doel van Oranje tegen Bosnië en Herzegovina en Polen. Justin Bijlow werd na de blessure van Jasper Cillessen voor het eerst bij de definitieve selectie gehaald, maar de keeper van Feyenoord haakte ook geblesseerd af en werd vervangen door een andere debutant, Joël Drommel van FC Twente. Het houdt niet over qua keepers op het hoogste niveau.

"We hebben geen onbetwiste nummer één meer, zoals in de tijd van Edwin van der Sar", zegt Frans Hoek, voormalig keeperstrainer van het Nederlands elftal, in gesprek met de NOS "Niemand steekt er echt bovenuit. Eigenlijk ligt de positie van keeper in Oranje gewoon open. Cillessen speelt in een topcompetitie, maar zit op de bank. Krul heeft vorig jaar fantastisch gekeept, maar speelt in Engeland niet meer op het hoogste niveau. En Marco Bizot zit met AZ tegen de Nederlandse top aan. Het is geen internationale top."

Hoek pleit ervoor om het niveau van de Nederlandse keepers grondig onder de loep te nemen. "Wat kunnen we doen om dit niet nog een keer te laten gebeuren? We moeten ons afvragen hoe het nu werkt bij clubs en de KNVB. Waarom breken er zo weinig keepers uit de eigen opleiding door? Daar zit stagnatie. Hoe worden keeperstalenten gescout en geïdentificeerd? Er moet talent zijn, maar het moet wel worden herkend."

Persconferentie Frank de Boer: 'Daarin is Ryan Babel een voorbeeld'

Oud-doelman Sander Westerveld is van mening dat er te veel op meevoetballen wordt opgeleid in Nederland. "Neem Thibaut Courtois, die iedereen zo goed vindt. Die zou in Nederland afgedankt worden, omdat hij niet kan meevoetballen. Ander voorbeeld: Tim Krul maakt tegen Mexico een heel goede redding in een één-tegen-één. Daar hoor ik niemand over. Het gaat over hoe hij uitverdedigt, dat er een bal over de zijlijn gaat." Nederland heeft jonge keepers tot zijn beschikking. Met Bijlow is het probleem volgens Hoek niet meteen opgelost, mede door zijn blessuregevoeligheid. "Bij Cillessen weet je dat hij het naar behoren zal doen. Dat weten we bij Bijlow nog niet. Hoe gaat hij om met het spelen met wereldspelers om zich heen? Dat is nog een vraagteken."

"Bijlow is een échte keeper", zegt Kevin Moeliker, in het verleden keeperstrainer van Oranje Onder-19. "Heel goed in de één-tegen-één. Hij duikt overal voor, is nergens bang voor. Ook met de voeten is hij goed. Het talent spat ervan af. Bovendien een fijne gozer om mee te werken. Ik vind hem het verst van de jonge keepers." Voor Westerveld blijft Cillessen op dit moment nog de beste keeper voor Oranje. "Maar Bijlow heeft de toekomst. Hij is compleet, beheerst alles, heeft een goede mentaliteit, is agressief en technisch goed. Drommel is qua stijl iets anders. Iets aanvallender en iets meer meevoetballend. Met soms wat technische fouten. Die twee zijn wel de keepers van de toekomst."

Meer nieuws
   
11:15
11:15
Live meepraten in de Eredivisie: NEC - AZ
4
   
11:15
11:15
Live meepraten in de Eredivisie: PEC Zwolle - Heracles Almelo
0
   
11:13
11:13
Topscorer Lionel Messi leidt Inter Miami met twee goals en assist naar zege
2
   
11:00
11:00
Pak 3x je inzet als Uitblinker Saka scoort tijdens Tottenham Hotspur-Arsenal!
0
   
10:29
10:29
Kraay jr. reageert op overstap Slot: 'Ik begrijp hier niets van, lachwekkend!'
11
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (28)

 
 
5
11 november 2020 om 07:21
"Bizot werd dit seizoen negen keer gepasseerd in de Eredivisie; volgens AZ slikte alleen Liverpool-doelman Alisson Becker minder tegendoelpunten (zes) in een landelijke competitie in Europa." Hij heeft inderdaad wat wedstrijden slecht gekeept maar bizot is een van ons meest stabiele keepers op dit moment. Hij begint zn vorm ook weer terug te krijgen maar waarschijnlijk kijk jij geen az.
 
AadHandgranaat
 
9
11 november 2020 om 07:30
Nou, door die paar dramatische potten (vooral Sparta) vind ik hem juist niet zo stabiel. Iig niet dit seizoen. Wil niet zeggen dat het een slechte keeper is, maar stabiliteit wil zeggen dat je niet door de ondergrens heen gaat en dat heeft ie nou juist wel gedaan
 
teetje
 
2
11 november 2020 om 07:49
Maar iedereen vergeet dat dat met vaan der Sar ook gebeurde toen hij op 27-28 jarige leeftijd nog bij Ajax speelde.
 
FCG95
 
2
11 november 2020 om 07:55
@aadhandgranaat hij is 2 seizoenen heel sterk geweest, vorig seizoen zelf meer dan sterk, 34 wedstrijden lang heel constant. Dan een halfjaar niets en dan een kleine dip. Zo onlogisch is dat toch niet?
 
 
1
11 november 2020 om 08:37
Ja ach dat zie je bij alle voetballers. De ligt was ook een miskoop voor juventus toch? Omdat hij even een dipje had. Daarbij komt ook nog eens dat een keeper een stabiele verdediging nodig heeft, en dat was bij AZ ook niet al te best laatste wedstrijden.
 
Yoda
 
2
11 november 2020 om 07:00
Van de sar werd niet alleen keeper van Ajax omdat hij goed kon keepen, maar ook omdat hij goed mee kon voetballen. Als dat dan de blauwdruk wordt voor de keepersopleidingen in Nederland dan gooi je veel talent in de vuilnisbak. En als die afgedankte talenten dan wel goed blijken in ballen vangen, en hun kansen krijgen in Nederland of buitenland op lager niveau, dan is dat toch prima. Misschien moet je als oranje dan juist wat minder kijken naar waar ze spelen (of op de bank zitten), maar naar wat ze kunnen. Er zijn genoeg keepers om uit te kiezen.
 
voetbalfreak
 
10
11 november 2020 om 07:21
VD Sar was in de jeugd evenals Drommel veldspeler. Dat kun je ook wel zien met de voet aan de bal.
 
Yoda
 
1
11 november 2020 om 07:50
Dat wist ik niet. Was dat in de jeugd bij Ajax?
 
Trissy
 
6
11 november 2020 om 08:46
@Yoda. Van wat ik uit interviews heb begrepen was hij tot ongeveer zijn 12e veldspelers en is zijn talent voor doelman tot uiting gekomen op een schooltoernooi, toen hij net op de middelbare school zat. Overigens heeft hij nooit in de jeugd van Ajax gespeeld. In zijn jeugd speelde hij bij Foreholte en Noordwijk en is op zijn 20e overgestapt naar Ajax 1.
 
Ajax33*
 
0
11 november 2020 om 08:46
Nee cd Sar kwam pas rij laat in het betaalde voetbal. Weet n oiet precies hoe oud hij was maar wel op latere leeftijd
 
nederland79
 
5
11 november 2020 om 07:01
Hoe hij om gaat met spelen met wereldspelers om zich heen? Tegen wereldspelers, oké, maar met wereldspelers hoeft hij voorlopig niet bij oranje
 
FCG95
 
6
11 november 2020 om 07:54
Ach, dat gezeur over dat Krul niet kan voetballen. Ik heb Cillessen ondertussen vaker een bal over de zijlijn zien trappen dan dat hij reddingen gemaakt heeft.
 
MCFC1982
 
6
11 november 2020 om 08:37
Toch bizar dan dat courtois 1ste doelman is geweest bij chelsea, atletico madrid, nu bij real madrid. En toch wel eens wekelijks de punten red voor madrid. Hij is een hele goeie doelman, beter als krul, en al de doelmannen die worden opgenoemd die nu nog actief zijn. Alisson staat voor mij mss nog een trapje hoger.
 
Formus
 
9
11 november 2020 om 09:21
Hij geeft juist ook aan dat Courtois een wereldkeeper is, alleen zou hij alleen hier in NL constant afgezeken worden om zijn gebrek aan meevoetballende kwaliteiten. Duidelijk punt lijkt me toch? Een tegenovergesteld vb hier is Mvogo. Wordt gehaald om zijn meevoetballende kwaliteiten, maar staat er toch in eerste instantie om ballen tegen te houden?! Iets wat hem nog niet supergoed af gaat ivm Unnerstall imo. Ik had Unnerstall gehouden en het huurgeld en salaris van Mvogo in een CV gestopt.
 
Fionn
 
5
11 november 2020 om 10:23
Het is natuurlijk klinkklare onzin dat Courtois bij Nederland afgedankt zou worden. En die "meevoetballende kwaliteiten" zijn heus zo slecht nog niet. Bij België wordt hij altijd in het spel betrokken en die ene keer dat dat slecht afliep (tegen Rusland) werd er eigenlijk een fout op hem gemaakt. Het is natuurlijk geen Neuer maar Westerveld doet alsof hij geen bal over 10 meter kan trappen.
 
Bossie
 
1
11 november 2020 om 08:54
Is natuurlijk makkelijk zeggen dat Courtois zou worden afgedankt. Je kan dat pas weten als er hier in Nederland een keeper rond loopt van dat niveau. En bij niet alle clubs in Nederland is meevoetballen van de keeper een vereiste. Maar inderdaad het is wel.apart dat keepers in Nederland onderbelicht worden.
 
Sir. JBA
 
2
11 november 2020 om 08:56
Als we een keeper hadden die net zo goed was als Courtois, maar ook net zo slecht kon voetballen, hadden we dat echt wel geaccepteerd hier hoor haha. Helaas hebben we geen keeper die ook op de lijn echt duidelijk de nummer 1 is. De laatste die dat is geweest was Stekelenburg 10 jaar geleden, dat is helaas ook als een nachtkaars uitgegaan.
 
falcao1984
 
8
11 november 2020 om 09:19
Je mag het misschien niet zeggen maar wanneer iemand als Bijlow zijn hele been compleet laat tatoeëren en met clubtattoos getooid is dan twijfel ik wel over diens verstandelijke vermogens.
 
bcoams
 
13
11 november 2020 om 09:23
Ik weet niet of je ene Lionel Messi of misschien Neymar kent. Zijn toch aardige spelers die ook helemaal onder de tattoos zitten. Compleet onnozele reactie.
 
 
5
11 november 2020 om 09:43
Misschien een onnozele reactie, maar toch. Ik hou meer van de stickerloze Messi, toen zat er nog wat nederigheid in, maar dat is allang vervlogen. Noem het ouderwets, prima.
 
falcao1984
 
4
11 november 2020 om 16:48
@ De Pergolatie Eens. Zo sta ik er ook in. Jongens als Robben, Van Persie, Kaka, Frenkie de Jong, Pirlo, Cristiano Ronaldo, Lewandowski etc. hebben geen tattoos nodig. Ik vind het ook jammer van Messi, om dezelfde reden als jij.
 
Branquinho
 
2
11 november 2020 om 13:29
Leef jij nog in 1960 ofzo? Wat maakt het nou uit als hij zijn been vol laat tatoeëren? het is niet jouw lichaam.
 
falcao1984
 
3
11 november 2020 om 16:53
Ik vind het inderdaad vreselijk en erg ordinair. Hoever wil je gaan? Kun je iemand straks bijvoorbeeld weren wanneer deze aanstootgevende teksten of symbolen op zijn lichaam heeft laten tatoeëren?
 
e2312
 
0
12 november 2020 om 19:22
Misschien jou probleem
 
Ikbengoed83
 
0
11 november 2020 om 11:30
We moeten gewoon van het Cilissen/krul verhaal af dat ons niet verder helpt laten we eerlijk zijn, ik hoop op een goede ontwikkeling/strijd tussen Bijlow en Drommel