Keizer wil toe naar speelstijl Jong Ajax: 'Een en al overlapping en diepte'
Donderdag, 21 september 2017 om 14:35

Marcel Keizer is sinds deze zomer hoofdtrainer van Ajax, nadat de oefenmeester vorig seizoen de dienst uitmaakte bij Jong Ajax. Toen kon Keizer zijn stempel op het elftal drukken en imponeerde zijn team in de Jupiler League, maar dat goede spel is volgens veel fans nog niet te bespeuren bij de hoofdmacht van de Amsterdammers. Keizer is hoopvol dat dit echter snel gaat veranderen.

"Jong Ajax was een en al overlapping en diepte-acties. Vanaf de zijkant. Dat proberen we in het eerste te krijgen", zegt Keizer in gesprek met Ajax Life. "Er is een ding dat we niet hebben: opkomende backs. Kijk naar alle topclubs: opkomende backs zijn zo fijn om te hebben. Manchester City kocht er voor 120 miljoen euro drie van", weet de trainer.

Meer: Verweij: ‘Als Ajax naast iedereen grijpt, is dat een gigantisch goede kandidaat’

"Josep Guardiola kocht drie backs, die kunnen af en aan, omdat hij dan veel meer spelers in de as heeft. Jong Ajax speelde vorig seizoen ook zo", vervolgt de trainer, die de vertrokken Pelle Clement als voorbeeld noemt van een speler in beweging. "We willen continu beweging op het veld. Daar zijn we naar op zoek." Keizer vraagt zich af of Luis Manuel Orejuela een opkomende back kan worden. "Hij moet nog wat stappen maken in timing en kwaliteit. Dan kan het iets zijn. Hij is een aankoop en we moeten het nog zien."

Keizer legt uit hoe hij wil voetballen met Ajax. "Ik wil de bal in het midden hebben en dan pas naar de zijkant. Dat lukte tegen ADO Den Haag (1-1, red.) prima en dan heb je geen opkomende backs nodig. Dan spelen we net iets anders, omdat we centraal meer inschuiven. Ajax is ook gewoon: overtal creëren op het middenveld. Dat doe je door inschuiven centraal, vroeger deed iedereen dat."

Meer nieuws
   
21:09
21:09
Perez loopt vooruit op PSV-transfer: '35 miljoen is toch wel heel veel geld?'
5
   
21:00
21:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
20:59
20:59
Paris Saint-Germain wederom kampioen van Frankrijk na nederlaag AS Monaco
4
   
20:31
20:31
Prolongatie titel definitief uitgesloten voor Royal Antwerp na nieuwe nederlaag
1
   
20:30
20:30
El Gran Derbi: is dit de meest heetgebakerde derby van Spanje?
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (46)

 
talentloze
 
28
21 september 2017 om 14:51
Wat hij zegt zijn verstandige dingen, maar dan heb ik toch het idee dat er qua aankopen toch hele andere spelers gekocht moesten worden. Want als je graag met opkomende backs speelt dan is het echt haast schandalig dat je met Dijks en Veltman staat te spelen
 
Intellectueel
 
13
21 september 2017 om 14:55
Ik vind dat er nogal overdreven gedaan wordt over dat seizoen in de Jupiler League. Zijn voorhoede daar was meer waard dan de rest van de selecties bij elkaar.
 
FC_Delft
 
24
21 september 2017 om 14:57
Maar het was het middenveld dat het spel domineerde. Wedstrijden met Frenkie, Nouri en Van de Beek. Heerlijk.
 
SCRSCR
 
9
21 september 2017 om 15:34
Werd hij daar ook niet gewoon 2e met de duurste selectie en grootste talenten van de JL?
 
elninoo
 
6
21 september 2017 om 15:49
Dat werd hij maar hij moest ook gewoon ieder week weer roeien met de riemen die hij had. Zeker als hij die grote talenten moest afstaan omdat het eerste Europees moest spelen. Dat is nog best knap.
 
Ewoud
 
6
21 september 2017 om 16:45
Werd Stam niet 8e ofzo met die grootste duurste selectie?
 
Ewoud
 
9
21 september 2017 om 14:56
Keizer heeft al vaker aangegeven dat hij graag een linksback wilde, en niet gelukkig was met de oplossing Dijks. Dat is niet de schuld van Keizer. Ook vind ik hem tot nu toe nog niet ppsitoef over Orejuela
 
Wijngaard
 
5
21 september 2017 om 14:57
Daarom moet Sinkgraven snel weer fit worden en misschien Orejuela voor de leeuwen gooien.
 
memphisdepay
 
2
21 september 2017 om 15:33
Het is alleen helaas altijd de vraag hoe lang Sinkgraven weer fit is. Op hem kun je gewoon niet vertrouwen en ik zou zeker een nieuwe linksback halen.
 
FrankRami
 
3
21 september 2017 om 16:08
@talentloze, ben het met je eens mbt de backs en ook eens met zijn analyse. En toch als ik Keizer zie staan en kijken, zie ik een sympathieke man met de uitstraling van een verliezer. Ik kan er met mn kop niet bij dat je met Dijks speelt en niet gewoon alle andere oplossingen probeert. Bijv. Wöber centraal met de Ligt en Viergever gewoon links. Ik zou koste wat het kost, Dijks niet laten spelen. Ik zou het nog eerder overwegen om met 3 man achterin te spelen!
 
talentloze
 
0
21 september 2017 om 16:20
met 3 man achterin kan je inderdaad meer werken met het inschuiven van de centrale verdedigers zodat je op het middenveld een mannetje meer hebt. Echter heb je dan toch twee spelers nodig die de gehele zijkanten kunnen bestrijken aangezien daar de ruimte dan gecreëerd moet worden. Anders wordt het centrum over vol als je buitenspelers hebt die steeds naar binnen trekken, je 3 centrale middenvelders hebt staan en een inschuivende centrale verdediger.
 
FrankRami
 
0
21 september 2017 om 17:48
Als het aan mij lag, was Younes lekker verkocht. Speler met hele specifieke kwaliteiten. Niet dynamisch(gaat nooit diep) genoeg voor ajax, wil de bal altijd in de voeten en extreem weinig scorend vermogen. Toch echt al jaaaren lang het probleem van ajax, goede wingertjes.
 
BellaPartita
 
27
21 september 2017 om 14:52
Je ziet nu ook dat zijn prestaties bij Jong Ajax eigenlijk helemaal niks voorstelden. Jong Ajax staat op dit moment ook gewoon bovenaan in de JL. Eigenlijk kan hij het niet meer goed doen bij Ajax. CL en EL uitgeschakeld. Tja dan kun je alleen nog iets laten zien in de beker en eredivisie. En laat dat laatste nou ook drama gaan. Ontslaan en aub geen trainer meer aannemen die iets met Ajax te maken heeft gehad. Ten Hag ideale vervanger. Smijt dan dan maar met miljoen om hem over te halen, dat verdien je zo terug met prestaties.
 
wieps
 
11
21 september 2017 om 15:33
goh... grappig dat juist Ten Hag afgelopen weekend heeft laten zien dat je - wanneer je niet collectief gefocust bent - ineens zomaar door de ondergrens kunt zakken en dat ook een alom bejubelde trainer er op dat moment niets aan kan doen vind dit soort reacties alleen maar getuigen van de waan van de dag doe maar weer een Deboertje (een trainer die nog niet de kans heeft gehad eruit gooien) ik zou zeggen: geef de trainer en deze piepjonge groep de kans het traumatische begin van het seizoen (appie) te verwerken - als het in april nog steeds prut is, is het wat anders, maar tot die tijd mogen we wel achter ze blijven staan
 
Xyzz
 
6
21 september 2017 om 15:39
Als hij de dubbel wint heeft hij gewoon een uitstekend seizoen. Daarnaast ga je geen "onervaren" trainer aanstellen om hem 2 maanden eruit te gooien. Dat zou pas echt wanbeleid zijn. Daarnaast zegt hij hele zinnige dingen in de teksten van dit artikel. Ten Hag zie ik niet zitten. Vind het een belachelijke hype rond zijn persoon op dit moment.
 
BellaPartita
 
3
21 september 2017 om 16:59
Of dat zou juist getuigen van inzien van je eigen fout en op tijd ingrijpen. Aan zinnige dingen zeggen heb je niks, je wilt prestaties. Praatjes vullen geen gaatjes zeggen ze wel eens. Vond je Bosz ook een hype voordat hij aangesteld werd? Ik ben heilig van overtuigd dat je gewoon niet meer vast moet houden aan het heilige ajax systeem en tactiek. Dat werkt gewoon niet (meer). Als voorbeeld zag je dus Bosz die vasthield aan zijn eigen tactiek en daardoor presteerde.
 
Janvan der Wal
 
5
21 september 2017 om 18:04
Bosz is geïnspireerd door Cruijff, lijkt mij typisch Ajax voetbal.
 
ajaxwastop
 
0
21 september 2017 om 17:20
Ik zie totaal geen spelplezier, geen teamgeest en geen spelers die elkaar corrigeren en eens een uitbrander geven. Ik vind het allemaal verschrikkelijk slap, zwak, stroperig en fantasieloos. Het is tot dusver echt een verschrikkelijk seizoen. En er komt maar geen verbetering...
 
Lekiam
 
15
21 september 2017 om 14:53
Zolang hij Kluivert op rechtsbuiten, Younes op linksbuiten en Dijks op linksback blijft opstellen kan elk plan direct de prullenbak in. Deze spelers kunnen het gewoon (op het moment) niet aan.
 
wve
 
3
21 september 2017 om 15:17
Wat is er mis met kluivert?
 
shenkie
 
21
21 september 2017 om 15:26
Wat is er niet mis met Kluivert? Kan geen voorzet geven.. scoort niet! Heeft een mega grote mond, maar rendement van niks. Kan mega hard lopen en doet af en toe een leuk trucje... daarvoor kunnen we ook naar circus Rens...
 
Lekiam
 
2
21 september 2017 om 15:28
Als rechtsbuiten heeft hij totaal geen rendement. Zou hem liever als linksbuiten zien.
 
wve
 
1
21 september 2017 om 16:17
Dat vind ik ook zie hem liever links en neres op rechts. Speelde in de jeugd ook altijd links. Net zoals dat cerny rechts speelde.
 
Soccerfan_1
 
6
21 september 2017 om 16:32
Wat is er mis met Kluivert? Veel! Die jongen is snel maar struikelt 8 van de 10 keer in zn acties. Komt zn man dan vaak niet voorbij, geeft amper een assist en scoren..... daar heeft ie nog nooit van gehoord lijkt het wel. En dan wordt younes voor vanalles uitgemaakt dat ie altijd naar binnen komt en bla bla bla bla. Kijk dan maar eens naar Kluivert. Hoevaak die jongen naar binnen komt. Net zo vaak, maar waar bij younes met zn voorspelbaarheid zn tegenstanders nog altijd handen en voeten nodig hebben om hem af te stoppen is bij Kluivert een simpele voet tegen de bal al genoeg. Kluivert krijgt teveel krediet ook puur vanwege zn naam en omdat ie uit de eigen opleiding komt. Maar 1 keer in de 5 a 6 wedstrijden een paar leuke acties en verder alleen maar praatjes is niet genoeg. Dat Younes en Neres meer rendement hebben dat zegt al genoeg over Kluivert. En links of rechtsbuiten..... dat maakt geen verschil.
 
SuperVO
 
1
21 september 2017 om 16:03
Net zoals Bosz deed zeg maar...
 
JDG84
 
3
21 september 2017 om 14:55
Dat lukte tegen Ado prima? Ik heb alleen maar naar binnen snijdende buitenspelers gezien. Cerny heeft de zijlijn alleen maar van een afstand gezien. Als iets wel duidelijk was, is dat je zonder opkomende backs, geen ruk hebt aan buitenspelers die alleen maar naar binnen komen. Als je geen opkomende backs hebt, dan moet je ze achterin laten, een cv laten inschuiven en de buitenspelers op de zijlijn houden. De enige die de tactiek begreep gisteren was Siem de Jong, die non-stop de diepte zocht en daarmee ruimte creeerde op het middenveld. Maar als je twee middenvelders hebt die gewn man kunnen of durven te passeren, dan houdt het toch snel op met je tactiek. Een overtal creeer je niet alleen door extra mensen neer te zetten, die creeer je door een man uit te spelen en die achter je te laten. Anders wordt het alleen maar voller op het middenveld.
 
rusty
 
0
21 september 2017 om 14:55
Met de 3 spelers op het middenveld destijds (nouri, donny, de jong), kon dat ook makkelijker. Simpel weg vanwege het feit dat nouri en de jong altijd naar voren durven te gaan. Tussen de linies durven te spelen en zoals je nu ziet bij de jong speler voorbij durft te gaan. Doet me denken aan iniesta, hoevaak die wel niet naar een back terug kan spelen of laatste man, maar ervoor kiest om te draaien en naar voren speelt.
 
Gerard13
 
1
21 september 2017 om 14:57
Dit gaat niet gebeuren Keizer, je wilt gewoon op balbezit spelen. Tegen clubs uit de jupiler league die willen aanvallen en gaten laten kan dit. Nu speel je tegen teams die het achterin dicht metselen en dan valt de tactiek door de mand. Keizer gaat verder waar de Boer is geëindigd. Zonde na het topjaar dat Bosz ons heeft gebracht.
 
SuperVO
 
5
21 september 2017 om 16:06
Joh gun hem even man. Onder Bosz liep het ook niet al te best voordat Ziyech kwam en Dolberg en Kluivert ineens goed gingen spelen. Daarbij had Bosz ook nog Klaassen, Traore en Sanchez, én Tete en Riedewald achter de hand. Scheelt nogal he
 
FCKnuddeuh
 
2
21 september 2017 om 15:02
Dan mag je eerst is beginnen met een fatsoenlijke opstelling meneer Keizer. Veltman eruit, Viergever linksback, Dijks als de wiede weer eruit, Neres links, Younes eruit, Kluivert rechts, Dolberg erin, Orejuela rechtsback etc. pffffffff.....
 
wve
 
1
21 september 2017 om 16:19
Op basis van wat orejuela er in zetten? Heb je veel van hem gezien?
 
FCKnuddeuh
 
3
21 september 2017 om 16:34
Slechter dan Veltman kan hij niet zijn. Ps. Ik heb Orejuela bij het tweede gevolgd en hij is er klaar voor.
 
wve
 
3
21 september 2017 om 16:44
Veltman is verdedigend sterker dan iedereen. Maar aanvallend wel minder. Veltman centraal zou ik niet gek vinden en de ligt op links viergever linksback tot sinkgraven er is.
 
shenkie
 
4
21 september 2017 om 15:21
Oké dan is het einde zoek!!! Ajax moet Jong Ajax kopiëren ? Volgens mij zou het andersom moeten zijn!! Waarom zijn er dan geen vleugelbacks van niveau (orejuela moet kennelijk aanpassen ofzo) gekocht als je dit zo graag wil en waarom staat centrale verdediger Veltman dan rechtsback? Als je dit zegt... zeg je eigenlijk gewoon.. het is wanbeleid... van der Sar, Keizer, Bergkamp, Spijkerman... ajuuuu. Voor degene die denken dat ik Overmars vergeet, nee dat dat doe ik niet (die mag van mij blijven)... die was juist voor de plannen van Bosz en wilde Keizer helemaal niet op die plek hebben!
 
SuperVO
 
4
21 september 2017 om 16:14
Nee dat hoeft niet andersom te zijn. Met jong Ajax speelde hij zoals hij wil spelen. Dat heeft tijd nodig voordat dat lukt. Met het aankoopbeleid heeft hij niks te maken. Hij geeft aan wat hij nodig denkt te hebben. Als aankopen dan niet lukken (3 transfers ketsten af) dan kun je dat Keizer niet kwalijk nemen. Daarbij moet hij het doen zonder Sanchez, Klaassen, Traore (scheelt nogal), heeft hij geen Riedwald en Tete achter de hand, en brengen Dolberg en Kluivert vooralsnog wat minder dan eind vorig seizoen. En die kritiek op dat technische hart is ook maar populistisch geneuzel. Toen het er kwam liep iedereen de media achterna met 'fantastisch, trainers zijn namelijk passanten' en nu is het ineens onzin. Het is een traject dat is ingeslagen na plan Cruijff. Lekker aan vasthouden en niet met alle winden meewaaien.
 
 
0
21 september 2017 om 16:18
Met zijn wisselbeleid eindigt ie straks nog in dezelfde competitie als jong Ajax. Ot: Zegt opzich niets raars, maar het euvel van Ajax de laatste tijd vind ik wel dat ze altijd maar halstarrig vasthouden aan de spelopvatting. Maakt niet uit of ze de spelers ervoor hebben, het moet en zal op de Ajax manier gebeuren.
 
pinko
 
0
21 september 2017 om 17:10
Waar heb ik gisteravond dan naar zitten kijken? Breeed, breed, breed, enz. En dan kwam Schone al sjokkend ballen ophalen. Keizer heeft vannacht zeker gedroomd dat hij dat met de voorradige backs en vleugelspitsen kan spelen. Dream on, zou ik zeggen....
 
LovreFC
 
1
21 september 2017 om 17:28
Je speelde met Cerny, Cassiera, De Ligt, Van de Beek en Nouri. Sommige wedstrijden zelfs ook Riedewald, Tete, El Ghazi en Neres. Dat zijn gewoon spelers die zover boven het niveau Jupiler League staan dat je als team inderdaad wel je stempel kan drukken. Keizer verdient daar maar heel weinig credits voor.
 
jan1980
 
0
21 september 2017 om 17:54
Daarom begrijpt het overgrote deel niet dat keizer trainer werd. Keizer zelf wilde dat in eerste instantie niet
 
jan1980
 
1
21 september 2017 om 17:53
Jong Ajax heeft een selectie die duurder was en is dan nummer 2 tm 10 samen, zo niet hele JL