Kieft openbaart kwetsend bericht dat hij van Marco van Basten kreeg
Maandag, 6 mei 2024 om 23:53

Een opmerkelijke anekdote bij Veronica Offside maandagavond. Wim Kieft vertelt over zijn moeizame relatie met Marco van Basten en onthult daarbij een bijzonder bericht dat de drievoudig Ballon d'Or-winnaar hem stuurde.

Kieft krijgt van Wilfred Genee de vraag welke voetbalanalisten in Nederland complimenten verdienen. De oud-spits noemt daarop onder meer de naam van Van Basten, wat tot enige verbazing leidt bij de presentator.

"Marco? Ja, echt waar?", vraagt Genee aan zijn tafelgast. "Want hoe zijn jullie nou? Er was een tijd dat het even iets minder ging tussen jullie twee."

"Geen idee", antwoordt Kieft. "We hebben geen contact. Dat hadden we nooit." De analist geeft aan Van Basten wel eens te zijn tegengekomen, maar veel woorden wisselden de twee nooit uit.

Wel kreeg Kieft ooit een bijzonder appje van de oud-aanvaller van onder meer AC Milan. Kieft had zich uitgesproken over Van Basten en ontving van San Marco een bericht dat begon met 'Hé, jij met je trieste leven'.

"Daar had hij feitelijk gelijk in", reageert Kieft jaren later lachend. "En dat vond ik ook niet zo erg. Dan zit hij in zijn emotie en voelt-ie zich aangevallen en houd maar op."

De vaste tafelgast van Genee vertelt Van Basten 'anderhalf jaar geleden ofzo' nog te zijn tegengekomen. "En dat ging goed", besluit Kieft.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
13:58
13:58
Schrik slaat om het hart: jonge FC Twente-fan raakt gewond bij uitzwaaien bus
1
   
13:57
13:57
Unnerstall mist bloedstollende ontknoping wegens heuglijke privé-omstandigheden
1
   
13:44
13:44
'Bayern München loopt wéér blauwtje en hoort zesde afwijzing van Roger Schmidt'
5
   
13:30
13:30
Live meepraten in de Eredivisie: Feyenoord - Excelsior
2
   
13:30
13:30
Live meepraten in de Eredivisie: PEC Zwolle - FC Twente
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (27)

 
cabinessence
 
75
7 mei 2024 om 00:03
Die reactie past wel binnen het beeld dat ik heb van Marco van Basten. Hij was een fantastische speler. Ik had als kind posters van hem aan de muur hangen. Het EK van 1988 is een van mijn meest dierbare jeugdherinneringen, en mede daarom zal ik altijd een zwak hebben voor de voetballer Marco van Basten. Maar als mens heb ik hem niet heel hoog zitten. Hij komt op mij eigenlijk altijd over als een zure, rancuneuze en niet al te sympathieke man. Terwijl hij, met zijn status, huizenhoog boven die onzin zou moeten staan.
 
Sirius
 
23
7 mei 2024 om 00:55
Ik heb juist het tegenovergestelde. Ik heb beelden gezien van zeer matige tot fenomenale voetballers, maar als ze als mens al moeilijk te pruimen zijn, boeit het me al weinig meer wat ze ooit met hun lichaam (in combinatie met een bal) gepresteerd hebben. Van Basten is ook weer zo'n gast die overschat hoe relevant hij nou echt is voor de mensheid, maar ook grotendeels een schild van een gigantische bodem onzekerheid. Ik heb er niets mee. Je bent een volwassen vent van bijna 60 jaar. Als je karakter dan nog moet "voortbloeien" uit een onzekere kern, heb je gewoon nooit gesnapt wat het leven nou daadwerkelijk inhoudt.
 
gilau
 
35
7 mei 2024 om 08:20
Haha kom op Sirius, lees je laatste zin nou even terug. Niet iedereen staat zo sterk in zn schoenen als jij. Als je onzeker bent snap je volgens jou niet wat het leven daadwerkelijk inhoudt. Dan voel je je wel erg superieur aan anderen met zo'n uitspraak zeg.
 
FapTheRooster
 
12
7 mei 2024 om 07:54
Het gekke is, is dat ik Marco meermaals heb gesproken. Toen hij trainer was bij sc Heerenveen. En hij was juist een hele leuke en relaxte gast. Hij nam de tijd voor iedereen (ik heb nog met o.a. hem en Chris Kum gerolstoelbasketbald) en daar deed hij ook geweldig. Hij kwam zelfs over als een bijna verlegen man vaak. Dus dit soort berichten, zoals ik vaker over hem lees, verbazen mij zeer. Het is wel een enigszins bijzondere man
 
Soccer81
 
6
7 mei 2024 om 08:18
Jij bent toch ook minder jezelf bij mensen die je niet zo goed kent? Lijkt me vrij normaal dat hij in zo een setting niet hetzelfde gedrag laat zien..
 
Lincoe
 
2
7 mei 2024 om 14:45
Sorry niet mee eens. Marco is juist een heel relaxt mens. Vaak genoeg tegen hem gesquashed. Hij vind deze sport ook geweldig en dit lukt hem nog met zijn enkels. Leergierig en sympathiek. Een mening hebben prima. Maar zelf iemand meemaken in het echt hoe die is, dan pas oordelen en weet je hoe iemand is.
 
Anfield1892
 
0
7 mei 2024 om 16:59
Laten we zeggen dat als, met de nadruk op als, hij bewust een rol/type speelt als analist dat hij dan zeldzaam onsympathiek en provocatief overkomt. Kan er niks anders van maken. Ik zeg niet dat je liegt hoor, totaal niet zelfs, maar ik kan me er moeilijk iets bij voorstellen
 
ForzaRomale
 
26
7 mei 2024 om 00:11
Benieuwd hoe Marco er nu op terugkijkt nu hij zelf op tv over alles en iedereen een mening heeft. Siert Kieft wel dat hij er niet zo moeilijk over doet.
 
Keenkeld
 
5
7 mei 2024 om 07:57
Marco ervaarde ten tijde van dat appje enorm veel stress waar hij uiteindelijk een hartaanval aan over heeft gehouden. Waarschijnlijk is hij ook niet trots op dit soort gefrustreerde appjes. Nu gaat het goed met beide heren en openbaart Kieft dit voor wat headlines en aandacht.
 
STORING
 
56
7 mei 2024 om 00:37
Mooie reactie van Kieft. Zijn manier van praten is soms niet zo levendig maar voor mij is hij, met afstand, de kenner op tv die ik qua voetbaluitspraken het meest serieus neem. Ik betrap hem zelden op onzinnige uitspraken en hij heeft een goede kijk op het spelletje. De manier van praten kan wat beter en hij lijkt wat te introvert. Maar wat mij betreft mag hij zeker hoofdrolspeler in een nieuwe voetbalprogramma worden zodra Derksen en Gijp stoppen en daarmee Vandaag Inside wellicht ophoudt. Ben het zowat altijd met Kieft eens. En het is gelukkig ook niet zo een zuurpruim met een dubbele agenda of een clubvoorkeur.
 
Mattiaspsv
 
13
7 mei 2024 om 01:28
Van Basten komt op mij doorgaans niet bepaald over als een sympathieke man die overigens ook een vrij duidelijke clubvoorkeur lijkt te hebben. Als voetballer een van de allergrootste die Nederland heeft voortgebracht maar zijn analyses laat ik liever links liggen.
 
Fred77
 
2
7 mei 2024 om 06:34
Wat ik vooral storend vind aan van Basten is dat hij altijd mooi voetbal wil zien in een tijd waarin verdedigen zoveel verbeterd is als in zijn tijd. Ik keek voor het eerst voetbal tijdens wk90. Het Nederlands elftal was niet om aan te gluren. Ek 92 speelde oranje aardig maar van Basten niet gezien. En in 94 was hij er al niet meer bij. Ook natuurlijk in die jaren genoeg kwalificaties gezien. Herinner mij een 8-0 op maktaxwaarin hij 5 keer scoorde maar verder gaf hij in oranje in deze jaren weinig. Maar andere die minder begenadigd zijn als hem moeten wel leuk voetbal spelen.
 
Salerno1919
 
0
7 mei 2024 om 07:28
Kwam natuurlijk wel omdat het voetbal toen mega verdedigend was en ook snoeihard. Dat wilde hij natuurlijk ook liever niet.
 
roodwitteglory
 
0
7 mei 2024 om 07:56
In 92 was er dat bondscoach gezeik met beenhakker die meneer niet moest en zelf miste hij zijn penalty waardoor we niet naar de finale gingen en Denemarken het toernooi won als invaller voor voormalig Joegoslavië waar de oorlog uitbrak
 
groovyFr08
 
3
7 mei 2024 om 09:22
@roodwitteglory Het bondscoach gebeuren was in 90 en niet in 92. En als je die wedstrijd in 92 tijdens het EK tegen Denemarken terug haalt, zou je eerder naar F de Boer moeten wijzen. Door zijn keuzes kreeg Nederland 2 tegengoals, de eerste door de bal niet over de zijlijn te spelen en tweede door veelste ver van zijn tegenstander te staan
 
kevinfoppe
 
0
7 mei 2024 om 11:04
@roodwitteglory, Het gedoe met Beenhakker was in 1990 en Van Basten was zeker niet de enige die hem niet wilde....
 
Ijsmuts
 
3
7 mei 2024 om 09:23
@fred77: ik zou niet durven stellen dat verdedigen tegenwoordig zoveel is verbeterd, dan wel makkelijker is geworden. De seizoenen waarin vbasten actief was staan bij het gemiddelde diepterecords van de seria A qua goals per wedstrijd. Men schopte naar alles wat bewoog en zo ongeveer alles was toegestaan. Door tactiek, nieuwe inzichten en betere fysiek kunnen teams zich wel makkelijker organiseren dan vroeger, dat klopt, maar er wordt aanzienlijk vaker gescoord nu.
 
groovyFr08
 
2
7 mei 2024 om 09:49
@fred77 Jji wilt van Basten enkel op basis van eigen oordeel van 2 eind toernooien beoordelen? Hij is 3 voudig winnaar van De Ballon d'or. En EK92 van Basten niet gezien? Zuiver doelpunt die werd afgekeurd tegen GOS, de 2 vrijtrappen tegen de Duitsers waaruit een doelpunt kwam waren begaan op van Basten. Dat van Basten op 28 jarige leeftijd professioneel voetbal afzwaaide is een medische keuze geweest. De reden dat van Basten niet mee ging naar wk94 Amerika. van Basten doet zijn oordeel ook op basis van kwaliteit van een elftal. Hij zou nooit verwachten en eisen van bijv. San Marino om attractief aanvallend voetbal te spelen.
 
Musi26
 
1
7 mei 2024 om 11:06
Beter? Hij speelde in de serie A waar men een miljoen keer beter en harder verdedigde. Ik begrijp dat jij dit niet hebt meegekregen, gezien 1990 je eerste wk was. Dat jaar heeft men trouwens het wk laten lopen ivm met beenhakker. Ze hadden dat toernooi kunnen winnen. Dit is puur niet gelukt doordat 1 man bang was dat Cruijff groter als hem zou worden.
 
mitchajax020
 
6
7 mei 2024 om 06:47
Fantastische voetballer geweest van Basten maar azijnzeikerd eerste klas, wat en zuurpruim is hij zeg.
 
wondersloff
 
8
7 mei 2024 om 07:09
En waarom zou je zo’n appje van jaren en jaren geleden opeens willen openbaren. Zegt meer over jezelf dan over die ander en inderdaad behoorlijk triest. Kan het blijkbaar nog steeds niet hebben dat Van Basten in alles beter was ondanks dat het geen schande was. Van Basten was niet voor niets destijds meermaals voetballer van het jaar wereldwijd
 
sloep01
 
18
7 mei 2024 om 07:31
Als er een speler kritisch op zichzelf is dan is het Kieft wel en over van Basten is hij gewoon altijd lovend hoor , maar als mens heb ik Kieft iets hoger zitten als v Basten alleen al om hem zo’n app te sturen vind ik al walgelijk en heel denigrerend , ik vond v Basten een geweldige voetballer maar nu als analist een grote zuurpruim In tegenstelling tot Kieft
 
RyanGarcia
 
9
7 mei 2024 om 07:59
Bijzonder dat je dit eruit haalt. Heb je überhaupt gelezen hoe de opbouw van dit verhaal is?
 
Dramatisch
 
2
7 mei 2024 om 09:40
Ik blijf het een vrij sneue vent vinden die praat alsof hij alles wel weet maarop het moment dat hij er zelf voor stond er een zooitje van maakte. Marco was bijna het failliet van Ajax met zijn bizarre aankopen. Je zou verwachten dat spelers tegen hem op kijken maar het is juist andersom. Hij kijkt op spelers neer van "jij gaat nooit zo goed worden als ik was " Het spelletje echt overbrengen op jonge gasten lijkt er niet in te zitten bij hem. Nee een geweldige speler geweest maar een hele kansloze coach die niet met mensen om kan gaan. Mensen vernederen voor een half gevuld stadion werkt vaak niet echt heel erg goed. Denk aan Sulejmani die moest trap rennen omdat hij niet fit genoeg was. Voor de rest kraamt hij vooral bullshit uit en wil hij graag nieuwe voetbal regels bedenken die ook als een tang op een varken slaan. Nee, het blijft voor mij een arrogante pannenkoek.
 
Musi26
 
2
7 mei 2024 om 11:10
Je haalt volgens mij trainers doorelkaar. Het traplopen was namelijk niet onder v basten. Van Basten zijn grootste probleem is dst hij niet kan begrijpen dat men niet het inzicht heeft wat hij heeft. Hierdoor zou hij bijvoorbeeld een geweldige coach zijn voor Real Madrid, maar niet voor een kleine club.
 
Anfield1892
 
0
7 mei 2024 om 17:04
Bij Real Madrid zou hij juist keihard falen, die vent kan totaal niet omgaan met ego's en 'A type personalities'. Juist bij De Koninklijke zou dat natuurlijk gaan botsen, bijvoorbeeld zowel Ancelotti als Zidane behandelde de sterren met respect, Van Basten lijkt me nou niet bepaald een respectvol figuur.