Kijkcijfers voor Oranje zijn historisch slecht en zakken door ondergrens
Maandag, 19 juni 2023 om 13:40

De troostfinale van de Nations League tussen het Nederlands elftal en Italië (2-3) heeft bijzonder weinig kijkers getrokken. Volgens Stichting Kijkonderzoek hebben gemiddeld 837.000 mensen naar de wedstrijd om des keizers baard gekeken en dat is een opmerkelijk laag cijfer. Normaal gesproken tikken wedstrijden van Oranje de miljoen kijkers wel aan.

Het lage cijfer is mogelijk een negatief record, al moet daar nog duidelijkheid over komen. Wedstrijden van Oranje, ook oefenwedstrijden, trekken doorgaans minstens een miljoen kijkers en dat werd zondagmiddag voor de troostfinale tegen Italië ook verwacht. Dat is uiteindelijk niet gebeurd. Redenen daarvoor zijn dat de wedstrijd nergens meer om ging, dat er in de middag werd gespeeld, dat het vaderdag was en de weersomstandigheden in Nederland erg prettig waren.

Doorgaans zijn wedstrijden van het Nederlandse team ook het best bekeken programma van de dag, maar dit was ook niet het geval. Het NOS-journaal van 20.00 uur werd door gemiddeld 1,4 miljoen Nederlanders bekeken. De finale van de Nations League tussen Spanje en Kroatië, door la Roja gewonnen na strafschoppen, trok wel minder kijkers dan de wedstrijd van Nederland tegen Italië. De best bekeken wedstrijd van Nederland ooit was de halve finale op het WK in 2010. Toen stemden 12,3 miljoen mensen af op het duel met Uruguay.

Oranje verloor de troostfinale van de Nations League met 2-3 van Italië. De Azzurri kwamen voor rust al met 0-2 voor door doelpunten van Federico Dimarco en Davide Frattesi, waarna Nederland pas in de tweede helft iets terug kon doen. Steven Bergwijn maakte de aansluitingstreffer, maar Federico Chiesa gooide het duel met de 1-3 snel in het slot. In de laatste minuut zorgde Georginio Wijnaldum op aangeven van Joey Veerman voor de eindstand.

Meer nieuws
   
13:58
13:58
Schrik slaat om het hart: jonge FC Twente-fan raakt gewond bij uitzwaaien bus
0
   
13:57
13:57
Unnerstall mist bloedstollende ontknoping wegens heuglijke privé-omstandigheden
0
   
13:44
13:44
'Bayern München loopt wéér blauwtje en hoort zesde afwijzing van Roger Schmidt'
4
   
13:30
13:30
Live meepraten in de Eredivisie: Feyenoord - Excelsior
2
   
13:30
13:30
Live meepraten in de Eredivisie: PEC Zwolle - FC Twente
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (73)

 
MarcoVerratti
 
145
19 juni 2023 om 13:44
Ik heb ook een beetje het gevoel dat er weinig binding is met de huidige selectie? Dat heeft natuurlijk deels ook te maken met de resultaten, die tegenvallen. Maar ik denk toch ook wel met de persoonlijkheden.
 
Deenb
 
83
19 juni 2023 om 13:46
Denk vooral met het lekkere weer, vaderdag en het belang van de wedstrijd. Niet zo zeer met de selectie. Als deze selectie naar een eindronde gaat kraant er geen haan naar de persoonlijkheden. Mits ze presteren.
 
Ducktaildo
 
97
19 juni 2023 om 13:58
DeenB. Als ik voor mijzelf moet spreken zijn de resultaten inderdaad ook leidend, maar het gevoel dat ik had tussen 2004 en 2014 waren wel echt anders. Toen kon ik echt balen als een stekker en vond ik het ook oprecht erg voor de spelers. Deze selectie doet mij gewoon vrij weinig. Dus of wij ons nou wel of niet plaatsen voor komend EK. Het maakt mij eigenlijk vrij weinig uit. Zie totaal geen beleving op het veld en dat zorgt bij mij ook weinig tot geen beleving als supporter.
 
MarcoVerratti
 
13
19 juni 2023 om 13:59
Ja ik denk ook absoluut dat al deze zaken hebben bijgedragen aan de slechte kijkcijfers. Echter heb ik het meer over een algemene tendens. Deze oogt behoorlijk negatief. Wat ook weer bijdraagt aan de slechte kijkcijfers natuurlijk.
 
SilverFront
 
84
19 juni 2023 om 14:02
Oh ik ken meerdere mensen, inclusief mijzelf, die weinig met deze selectie op hebben. Dus wat mij betreft heeft Marcoverratti wel degelijk een goed punt. Dat begon allemaal een beetje sinds die boycot van VI. En natuurlijk heb ik op het WK wel gekeken, en hoop ik dat ze het goed doen, maar het gevoel is echt totaal anders dan met de groep van 10 jaar geleden. Ik vind dat er gewoon een paar karakters rondlopen waar ik echt totaal niks mee heb, een eng kliekje van gasten die meer belang hechten aan randzaken dan aan presteren voor het NL elftal. Ik denk dat ik me vroeger beter kon identificeren met gasten als Sneijder, Van Bronckhorst, Van Persie etc, Dat heb ik echt een heel stuk minder met Bergwijn, Van Dijk, Depay etc.
 
Ducktaildo
 
16
19 juni 2023 om 14:05
SilverFront. Ik stoor mij vooral aan de gelatenheid. Altijd hetzelfde liedje nadien en verandert helemaal niks. Koeman krijgt hier (ook wel terecht) veel kritiek, maar zijn interview na de wedstrijd was wel spot-on. Hij zei gewoon precies wat veel mensen in Nederland voelen. Gewoon geen beleving en geen inzet. En dat is iets wat uit die gasten zelf moet komen en dat is er gewoon niet. Dan denk ik 'sta toch lekker je plekje af neem een voorbeeld aan Vincent Janssen. Er gewoon lekker mee stoppen en spelers de kans geven die wel willen'
 
kraanvogelaar
 
26
19 juni 2023 om 14:06
Dat denk ik ook. Over de spelers van 10, 20 jaar geleden wordt nu met veel aanzien gesproken, maar vroeger werden de spelers van toen net zo hard afgezeken als de spelers van nu. Robin van Persie wordt nu als een soort God over gepraat. Als je de live meepraten van wedstrijden van hem vroeger erbij pakt, dan was dat wel anders, En dat is nog voorzichtig gezegd.
 
JordyB
 
10
19 juni 2023 om 14:50
Koeman is er ook wel mede debet aan, dat er geen hart en ziel op het veld te bespotten is. Gasten die uit vorm zijn, niet spelen bij hun club of zelden een bal raken in oranje; zolang Koeman je mag wordt je opgeroepen. Wordt je ook niet geprikkeld je beste spel op het veld te laten zien. Een Blind en een Wijnaldum in de selectie, niet echt een motivatie dat je maximaal moet presteren.
 
HakimFR
 
14
19 juni 2023 om 15:12
Fijn om te lezen dat er ook gebruikers zijn die deze tijden hebben meegemaakt. RVP was tot het WK in 2014 letterlijk de (beter presterende) Memphis van de selectie. Iedereen wil nu "een klootzak" als Nigel de Jong terugzien, maar we walgde ervan hoe hij iedereen neerschopte met als toppunt de beenbreuk van Ben Arfa. Huntelaar en Van Persie hebben altijd wrijving gehad en de oh zo geweldige generatie heeft een EK verspeeld door drie keer te verliezen en enkel in het nieuws te komen met incidenten en akkefietjes onderling. Het is volgens mij een traditie geworden om altijd de huidige generatie te bashen en er later positief op terug te kijken.
 
FRFeyF
 
2
19 juni 2023 om 19:26
Denk dat velen het ek2012 vergeten zijn! Of nadat Rusland NL had uitgeschakeld.. De kritiek was niet mals. En vind het ook zo grappig hoe RVP nu als held word gezien maar toentertijd... Acht ja Nederland blijft Nederland he, iedereen is de beste coach
 
PSV00712
 
20
19 juni 2023 om 13:48
Denk dat voornaamste reden het tijdstip was. Meeste mensen hebben wel iets beters te doen dan binnen TV kijken op een mooie zomerse dag. Stel dat de wedstrijd op zaterdag/zondagavond was uitgezonden, dan was je wel boven het miljoen uitgekomen.
 
Gaobear
 
31
19 juni 2023 om 13:57
Ik lag brak op de bank, had niet eens door dat ze speelden. Dat daar gelaten, voel ik inderdaad totaal geen binding met deze gasten. Als je ziet met hoeveel passie de overige teams voor hun land speelden, schaam ik me echt dood voor wat ons vertegenwoordigt. Wordt tijd dat we afscheid nemen van een aantal gasten, lopen jonge jongens alleen maar in de weg en denken ondertussen dat ze overal maar recht op hebben. En dan hebben we het nog niet eens over de bondscoach waar nagenoeg niemand op zat te wachten, blijkt nu ook maar weer waarom.
 
Sirius
 
11
19 juni 2023 om 14:10
Ik denk wel dat je op moet passen dat je niet doordraaft in die 'jonge gasten'. Het is niet automatisch zo dat alles ineens anders is als je jonge gasten opstelt. Zo'n Geertruida is in vorm niet eens beter dan Van Dijk hopeloos uit vorm bijvoorbeeld. Wel ben ik van mening dat je spelers als Veerman, Wieffer, Frimpong, Simons vaker de kans mag geven. Die jongens spelen frivool en lopen de longen uit hun lijf. Bovendien zie je de gedrevenheid. In dat opzicht zie ik ook veel liever Lang (al heb ik weinig met z'n grote mond) dan een Bergwijn waar alles er momenteel flets uitziet.
 
kraanvogelaar
 
7
19 juni 2023 om 14:11
Passie is er wel maar als het puntje bij paaltje komt bij andere teams toch net wat meer. Dat is het verhaal van oranje door de jaren heen. En dat verander je niet zomaar. Het zit gewoon in de volksaard. Wij maken alleen nog kans op een prijs als we veel beter zijn dan de rest. Zoals bv in '88 toen we in ons team 4 spelers uit de top 5 van de gouden bal hadden (Van Basten, Gullit, Rijkaard en Koeman). En zelfs toen vlogen we er bijna uit in de poule maar door een goal van Kieft aan het eind werden we gered
 
Gaobear
 
3
19 juni 2023 om 14:29
@Kraanvogelaar misschien niet zoveel als bij andere landen, maar kijk naar de generatie hiervoor (en voor dat we ons nergens voor plaatsten). Toen stond heel het volk achter ze. We hadden talent, durf, gogme en we werden bijna wereldkampioen met een selectie die toch niet per se de beste ter wereld was en dat tot twee keer toe. Dat waren echte teams die goed samenspeelden en elkaar ook durfden uit te schelden als de kantjes ervan af werden gelopen. Misschien hebben we voorin niet meer dergelijke kwaliteit nu, maar achterin juist wel en er zijn genoeg landen die vanuit die basis verschillende WK’s hebben gewonnen. Maar van die beleving van 10 jaar geleden is nu dus niks meer over. Iedereen kijkt elkaar maar aan, niemand heeft elkaars rug, geen idee hoe we een man vrijspelen voor de keeper etc. Niks aan dit is een team en in tegenstelling tot clubvoetbal moet je als nationaal voetbal elftal de steun van het land eerst maar eens verdienen. Virgil ook na de eerste wedstrijd: “Voelde meer als een uitwedstrijd.”, wat wil je daarmee zeggen? Dat het aan ons ligt? Het is nu allemaal gewoon echt schrijnend. Er moet zeker wat veranderen want als we zo doorgaan, zullen we nog lang niks gaan presteren.
 
London Calling
 
3
19 juni 2023 om 14:29
@gaobear met alleen jonge gasten ga je het ook niet redden ervaring is ook een kwaliteit. Daarnaast, 9 vd 10 spelers die het goed doen in de eredivisie mislukken volledig in het buitenland, om dan de spelers die het daar goed doen in de (sub) top aan de kant te schuiven is behoorlijk voorbarig. En zo veel oude spelers zitten er nu ook niet in de selectie. In de basis stond alleen van Dijk die boven de 30 is en daar achter heb je Ake en Dumfries als enige spelers die inmiddels meer eind dan begin of midden 20 zijn. Het probleem met die Nederlands elftal is heel simpel het gebrek aan creatieve en aanvallende kwaliteit.
 
Ducktaildo
 
7
19 juni 2023 om 15:01
London. Het grote probleem is gewoon dat het allemaal vriendjes van elkaar zijn. Durven elkaar niet de waarheid te zeggen. Dat is het grootste probleem. Daarom kan dit team ook niet boven zichzelf uitstijgen en speel je al 2 zaad eindtoernooien en heb je er 2 gemist. Niemand durft een ander te wijzen op zijn fouten en laat het allemaal lekker op zijn beloop. Gewoon een zacht-gekookt-ei-generatie. Zo`n Malen zou direct met zijn rug tegen de muur worden gedrukt door onder andere een Van Dijk. Dat die het niet nogmaals in zijn hoofd haalt om zijn mannetje te laten lopen enz.. En dat zie je gewoon niet. Maar ja, wie neemt zo'n Van Dijk nou serieus, die al moeite heeft om een speler uit te schakelen en vooral luchtverkeersleider aan het spelen is.
 
London Calling
 
2
19 juni 2023 om 14:16
Dat zal ook een rol spelen. Maar ik denk toch dat het in eerste instantie kwam door een combinatie tussen het belang van de wedstrijd, het weer en het tijdstip.
 
ThugVz
 
14
19 juni 2023 om 14:19
Ik heb het gevoel dat de gemiddelde mensen in Nederland toch ook wel heel erg negatief zijn. Of het nou: Voetbal, de monarchie, klimaat, het songfestival etc. is Nederlanders zijn de laatste paar jaren echt zuurpruimen. Misschien dat mijn beeld vertekend raakt door de reacties van social media hoor (al heb ik geen Facebook/instagram en Twitter), maar ik heb toch het idee dat andere land veel meer achter hun land gaan staan. Als je ook de beleving van Turkse Nederlanders voor Turkije ziet dan kunnen wij daar best wat van leren.
 
Lierse1997
 
6
19 juni 2023 om 14:27
Het lijkt me ook wel logisch dat je negatief bent over zaken zoals de monarchie en het klimaat met hun structurele problemen.
 
LeidseHood
 
0
19 juni 2023 om 20:36
Dat zijn alle 4 ook onderwerpen waar je negatief over hoort te zijn: oranje drama, monarchie drama, klimaat drama, en Songfestival die zongen toch gewoon vals (ik weet 't niet ik hoor dat niet). De beleving van Turkse Nederlanders is inderdaad heel leuk, maar op de VZ pagina's over het Turkse voetbal zie ik alle leden daar ook altijd klagen (wat ik vaak heel grappig vind omdat ze echt hun team afzeiken).
 
Pesso-PSV
 
3
19 juni 2023 om 14:57
Er straalt niks persoonlijkheid uit van de hele elftal. Je ziet ook geen plezier en geen vertrouwen. Zelfs Koeman kijkt in de koplampen van een auto als een bang konijn . Deze wedstrijd was dan ook wel een drama.Hopelijk komt daar snel verandering in.
 
Zanazanyan
 
17
19 juni 2023 om 15:04
Andersom is dat ook zo, deze generatie heeft weinig met Nederland. Heb er een post over geplaatst in het topic van Bergwijn, maar het is zeker een wisselwerking. Het publiek heeft niks met deze generatie, zij niks met Nederland. Verder helemaal eens met je post. De interviews zijn slaapverwekkend, zelfreflectie is de heren vreemd, altijd bezig met randzaken - nee, het is een doodvermoeiende verzameling non-karakters.
 
marocberkane
 
12
19 juni 2023 om 17:12
Dat een speler van het Nederlands elftal letterlijk zegt dat hij geen zin heeft om deze wedstrijd te spelen en liever op vakantie gaat, zal ook niet bepaald extra kijkers hebben getrokken.
 
LeidseHood
 
1
19 juni 2023 om 20:37
Haha ja dat was wel echt precies hoe ze de wedstrijd speelden inderdaad en ook hoe ik de wedstrijd keek. Geen zin in.
 
Kalou2005
 
2
19 juni 2023 om 18:23
Ik denk dat je hier een heel goed punt hebt. Zelf kan ik me ook absoluut niet herkennen in zo'n amper verstaanbare Lang, een mompelende Memphis en ideale schoonzonen Frenkie, Virgil, Teun en Joey. Heb inmiddels door de jaren heen best wel wat generaties zien komen en gaan, van Ed de Goey tot Bergkamp en Kluivert. Van Davids tot Robben. Er zaten altijd wel prettige persoonlijkheden bij, maar ik mis een hoop herkenning bij de huidige generatie.
 
Settler11
 
10
19 juni 2023 om 13:45
Tja, na het zien NL-Kroatië had ik wel genoeg gezien. (en tenslotte was het papadag)
 
MT87
 
12
19 juni 2023 om 13:45
Na 5 minuten had Di Marco al 12 keer hemelswijd vrijgestaan, en stond het 0-1. Denk dat veel mensen toen weggezapt hebben. Je doet jezelf ook zo weinig plezier met een Oranje wedstrijd als je er nog wat van verwacht. Pluspunt: het kan alleen maar beter.
 
 
45
19 juni 2023 om 13:45
Tja, dit vind ik niet gek. Er zit geen ziel in dit elftal, geen uitstraling en zeker geen gevoel! Het land is een beetje klaar met Oranje geloof ik.
 
Sirius
 
7
19 juni 2023 om 14:04
Nou heb je wel gelijk, maar de oorzaak van de weinige kijkers zal denk ik toch praktischere redenen hebben. Het was immers vaderdag, het was warm en het tijdstip was ook verre van ideaal. Bovendien ging de wedstrijd al nergens meer om buiten de eer. Om in te haken op jouw argument: Dat is wel een dingetje met betrekking tot de negatieve tendens. Ik merk in ieder geval wel dat de binding met de huidige generatie een stuk slechter is dan met voorgaande elftallen. Sterker nog; het lijkt zelfs slechter te zijn dan de generatie spelers die achtereenvolgens een WK en EK mistten onder Blind (en Advocaat toen het eigenlijk al te laat was en ook niet echt verantwoordelijk was voor die tijd). Nou heb ik niet zozeer iets tegen dit Oranje, maar het is wel een vrij karakterloze ploeg, zowel binnen als buiten het veld. Dat hebben ze te vaak aangetoond en ik denk dat dat heel veel afbreuk heeft gedaan aan de identiteit van dit Oranje. Toch heb ik ook het idee dat het te maken heeft met de bondscoaches. Ik denk dat de oude generatie simpelweg niet om kan gaan met wat er nu gevraagd wordt bij Oranje. Wellicht is dit Oranje gebaat bij een moderne coach die spijkers met koppen kan slaan.
 
suddervleesch
 
3
19 juni 2023 om 14:12
@Sirius we kunnen nu al concluderen dat Koeman niet de man is om deze selectie aan de praat te krijgen. Ik lees net een statistiek: Van Gaal coach NL elftal: 29 gewonnen en 2 verloren. Koeman: 4 gewonnen en 3 verloren. Verder ook eens met Prem zijn reactie.
 
Redisthecolour
 
1
19 juni 2023 om 14:36
Toch was er een redelijke kans dat ook Louis niet had gewonnen van Frankrijk, Kroatië en Italië (de 3 verliespartijen van Koeman tot nu toe). Die uitslagen zeggen mij niet zoveel, echter ontbreekt er natuurlijk wel meer dan alleen overwinningen. Ik geloof niet dat het volk klaar is met Oranje, want als het straks goed gaat, dan loopt iedereen weer mee in de polonaise. We hebben al veel slechtere elftallen gehad in het verleden.
 
Sirius
 
0
19 juni 2023 om 21:52
@suddervleesch - Zoom eens iets dieper in op de statistieken. Van Gaal heeft bijna alleen maar B- en C-landen gehad en een onthutsend slecht Belgie dat enkel op papier nog een A-land was op dat moment. Alsof Van Gaal er iets van had gebakken als hij z'n periode moest beginnen met wedstrijden tegen Frankrijk, Kroatie en Italie... Ik vind dat echt veel te simpel gesteld. Schijnbaar is iedereen alweer vergeten hoe slecht Oranje was onder Van Gaal. Dat was ook totaal geen collectief.
 
Baardgrasmus
 
11
19 juni 2023 om 14:06
Ziel, uitstraling, gevoel, precies Prem! Spijker op zijn kop. Ik had ook problemen met het aura, de chakra's, de zonnevlecht en het innerlijke kind van dit elftal. Dat ze minder scoorden dan de tegenstander vond ik niet eens zo belangrijk, ze staan gewoon niet in connectie met zichzelf. En daarmee niet met ons, supporters met een rijk gevoelsleven.
 
ThugVz
 
8
19 juni 2023 om 14:20
Het werkt natuurlijk twee kanten op Prem. De spelers van Oranje hoeven maar een keer verkeerd te zwaaien en worden al uitgekotst. Ook dat stille publiek lijkt niet echt te motiveren, zeker als Kroatië er ook zit en die misschien wel tien keer zoveel support geven.
 
Reinaldinhoo
 
2
19 juni 2023 om 14:48
Er zijn een aantal sterren bij maar die geen sterprestaties afleveren dat helpt niet. We hebben een trainer die eigenlijk nooit met een plan komt. 433 541 maar zonder echt goede bezetting en restverdediging. Het is heel jammer. En snap niet dat bosz biet gevraagd is destijds. Spelers zouden toch echt wel wat moeten kunnen. Nog nooit hebben we zoveel topverdedigers gehad.
 
ChrisAJax92
 
6
19 juni 2023 om 13:45
Heeft enerzijds te maken met het negatieve sentiment rondom Oranje en de geringe binding die de fans hebben met deze spelersgroep. Anderzijds past het in de trend dat er veel minder (lineare) TV wordt gekeken. Letterlijk alles scoort slecht op TV momenteel. Althans volgens Stichting Kijkonderzoek. Deze stichting hanteert echter nog een achterlijk ouderwets systeem om de kijkcijfers te meten. Op basis van een paar duizend kastjes die mensen in huis hebben wordt dit nog gemeten. Mensen kijken nu gewoon op andere manieren en momenten deze uitzendingen. Samenvattingen op Youtube, livestream op bijvoorbeeld de site van de NOS etc. Onbegrijpelijk dus dat de kijkcijfers nog op z'n ouderwetse manier gemeten worden. Ook vreemd dat adverteerders hier genoegen mee nemen.
 
HakimFR
 
4
19 juni 2023 om 13:54
Volledig mee eens, tel daarbovenop dat het gisteren een wedstrijd was die nergens over ging, het om 15:00 begon en ook nog vaderdag en heerlijk weer was. Snap wel dat mensen zo'n type wedstrijd overslaan. Dan kijk je toch liever de finale of voor sommigen de F1 gisteren.
 
Sanderr
 
0
19 juni 2023 om 15:40
F1 was pas om 20.00 dus dat zal er geen invloed op gehad hebben, de rest van de redenen die je aandraagt uiteraard wel, heb zelf om die reden ook maar een minuut of 20 van de wedstrijd gezien!
 
HakimFR
 
3
19 juni 2023 om 16:40
Klopt, meer in de zin van "als we vandaag dan tijd maken om iets te kijken op TV, dan de F1 of de finale"
 
Edforce2
 
7
19 juni 2023 om 13:46
Vaderdag, mooi weer, aanvangstijdstip spelen daarbij een grote rol. En, je mist de ,,supporters" die alleen kijken als Nederland met een superteam de halve finale wedstrijd speelt. op het Wk. De mensen die gisteren keken zijn de liefhebbers door dik en dun, chapeau!
 
Tijger-wit
 
5
19 juni 2023 om 17:06
Het volk wat in het stadion zit voor het Nederlands elftal is totaal geen liefhebber. Sterker nog, meer dan de helft heeft helemaal niets met voetbal en komt alleen maar voor de gezelligheid en de wave. Ook 1 van de vele redenen waarom er weinig mensen binding met dit team hebben.
 
Edforce2
 
0
19 juni 2023 om 20:42
Beste, ik bedoel eigenlijk de tv kijkers, ik was zelf graag naar de Grolsch veste gegaan, want de gelegenheid om zo`n wedstrijd live mee te maken komt voorlopig niet meer voor. Ook was ik graag naar Spanje Itali㨠gegaan in dit stadion, maar ik was op vakantie en heb op de terugreis op zondag in de auto het verslag Oranje/itali㨠in de auto gevolgd op de radio NPO1 langs de lijn, was ook wel een keertje leuk om te luisteren naar die enthousiaste radio verslaggevers. Maar ik snap heel goed hoe jij dat ziet.
 
amvljr
 
3
19 juni 2023 om 13:48
Ik vond eind eerste helft en de tweede helft hartstikke vermakelijk. Tegen Kroatië vond ik het niveau ook heel aardig. Ik heb wel genoten. Ik vind al dat negatieve nogal simplistisch. Scorebordjournalistiek. Er is ook van alles geleerd over wat wel en niet werkt. Top toch.
 
djdiondj
 
2
19 juni 2023 om 13:49
Oefenwedstrijden trekken ook gemiddeld 1 miljoen kijkers, en deze wedstrijd dan niet omdat er nergens meer om gespeeld wordt? Oke.
 
marton3103
 
8
19 juni 2023 om 13:53
Tsja, wat is 15.00u ook voor tijdstip. Mijn zoon heeft dan zwemles, gelieve daar in het vervolg rekening mee te houden.
 
ModricMagic
 
2
19 juni 2023 om 14:05
Dat heeft ook wel te maken met meer factoren. Het is vaderdag dus mensen gaat wat anders doen. Ook was het mooi weer dus dan gaan mensen meer naar buiten dan voor de TV hangen. En natuurlijk helpt 15:00u ook niet mee want mensen werken ook op dat tijdstip.
 
Pablonino
 
2
19 juni 2023 om 14:06
Oranje is voor mensen toch alleen leuk als ze succes hebben. Er kunnen nog zoveel redenen gegeven worden waarom er niet gekeken word, maar als het gistermiddag wel de finale was hadden er veel meer mensen gekeken. Toch gewoon een groot verschil met clubvoetbal.
 
Ducktaildo
 
2
19 juni 2023 om 14:11
Ook bij clubvoetbal zie je dit natuurlijk. Ajax dat halve finale Champions League speelt of achtste finale Champions League is natuurlijk een wereld van verschil qua kijkcijfers.
 
Pablonino
 
4
19 juni 2023 om 14:21
Bij een gemiddelde club daalt de kijkcijfers denk ik niet zo flink, als het even niet zo loopt. De gemiddelde supporter blijft de club natuurlijk trouw. Ik denk dat bij oranje dat gewoon minder is. Leuk om het feest mee te vieren als het goed gaat maar zo niet dan net zo makkelijk links laten liggen.
 
Ducktaildo
 
0
19 juni 2023 om 14:33
Succes zorgt gewoon voor meer kijkers, ook bij clubvoetbal. Ik zie eerlijk gezegd weinig verschil. Je hebt altijd je basissupporters. Zowel bij nationale teams als bij clubs. Zo`n Emmen had nauwelijks publiek in de kkd, maar toen eenmaal in de eredivisie begon het daar ook te groeien. Als Emmen over 4 jaar nog steeds in de kkd zit, dan loopt het daar ook weer leeg (als het dat dat nu al niet doet)
 
Pablonino
 
1
19 juni 2023 om 14:50
De wedstrijden van oranje op het WK zijn gemiddeld dan meer dan 4 miljoen mensen bekeken en nu zit je aan 837.000 Dan is dan 80% afgehaakt. Ondanks dat bij clubs ook vele successupporters aansluiten lijken mij dit soort cijfers toch vrij sterk bij een gemiddelde club.
 
Ducktaildo
 
0
19 juni 2023 om 14:55
Pablonino. Dat heeft natuurlijk alles te maken met in welke hoedanigheid het elftal speelt. Zo`n Nation League leeft natuurlijk niet, iets wat een WK wel doet. Hoeveel kijkcijfers heeft een gemiddelde oefenwedstrijd van Ajax of Feyenoord in de voorbereiding? Valt toch in het niks mochten zij een belangrijke Europese wedstrijd spelen?
 
samg
 
3
19 juni 2023 om 14:08
Je weet op voorhand eigenlijk wel hoe zo'n wedstrijd zal gaan. En dat is nu misschien makkelijk praten achteraf. Maar een voorgevoel van dit resultaat was er bij mij wel in ieder geval. Je moet toch trots zijn om je land te verdedigen en er vol voor gaan? Je speelt in Oranje en dan zo'n wanvertoning in eigen land. Niet alert en niet scherp. Dit probleem heb ik al langer bij het Nederlands elftal. Geen vechters, geen krijgers en geen mentaliteit (bij sommigen). Dat hebben andere landen wel, die zijn trots om te spelen voor hun vaderland en gaan er 110% voor. Of zie ik dit nou verkeerd?
 
Radamel Garcia
 
4
19 juni 2023 om 14:13
1. Het is een belabberde selectie en elftal 2. Het seizoen zit er op en we zijn er wel even klaar mee, het is geen eindtoernooi zoals we gewend zijn. 3. Wie kijkt er in godsnaam naar troostfinales? Blijkbaar alsnog meer dan 800.000 man. Dat ligt meer aan dat er alleen maar bagger op tv is tegenwoordig.
 
mitchajax020
 
7
19 juni 2023 om 14:23
Totaal geen bezieling in het Nederlands elftal, als ik dan die Italianen hun volkslied zie zingen de emotie en passie spat ervan af. En Koeman moet vaste spelers zoals can Dijk, Frenkie niet steeds de hand boven hun hoofd houden, gewoon wisselen.
 
Pablonino
 
3
19 juni 2023 om 14:32
Dat is toch meer ook een Nederlands ding? De oranje supporter zijn ook veel tammer dan supporters van vele andere landen. Tijdens de succes jaren werd er ook niet zo gezongen als de italianen.
 
samg
 
1
19 juni 2023 om 14:50
Noord/west Europeanen zijn inderdaad in het algemeen veel tammer (denk ik). Ik vind dat jammer, want ik heb het gevoel dat landen die niet zo zijn meer succes behalen door alles te geven voor hun natie.
 
OranjeWit
 
0
19 juni 2023 om 14:30
Ik vond deze wedstrijd een stuk interessanter dan pakweg Nederland - Gibraltar en heb wel gekeken.
 
Schveenman
 
1
19 juni 2023 om 14:38
Op zich een leuk ploegje dat nederlandselftal mits ze erg erg hun best doen. Ok ok t blijft subtop die af en toe van een topper zou kunnen winnen. Maar helaas t zit er qua mentaliteit niet in. Nou ja genoeg andere dingen te doen dan met ergernis naar oranje kijken.
 
DiegoAM
 
0
19 juni 2023 om 14:42
Behalve dat het Nations League betreft, ga je je tijd niet verdoen op een mooie zondag. Dan moet je echt voor de rest niks te doen hebben.Laatste keer tijdens WK gekeken tegen Argentinië (voor Arg....). Doodsaai, NL elftal.
 
ilax300
 
1
19 juni 2023 om 14:43
Heb het de eerste helft volgehouden tot ik hoorde dat weghorst erin kwam. Dan vraag je erom dat iedereen wegzappt
 
Migi
 
1
19 juni 2023 om 14:46
Zondagmiddag, mooi warm weer, wedstrijd die nergens om ging. Oranjepubliek is over het algemeen al weinig fanatiek (ook in het stadion) en al helemaal als het niet echt ergens om gaat.
 
utd22
 
7
19 juni 2023 om 15:03
Voor t eerst in m'n leven ben ik echt tegen het Nederlands elftal. Het zijn zulke ongelooflijke galbakken. V Dijk, Memphis, Bergwijn, Lang. Bah. Geen enkele persoonlijkheid in dit elftal...
 
BesiktasJK_
 
1
19 juni 2023 om 15:04
Van Gaal bracht leven in de brouwerij je ging je telkens afvragen wat ie ging doen of zeggen. Bij Koeman heb je dit totaal niet, hij weet het ook niet te brengen, ben echt benieuwd naar zn peptalk voor of tijdens de wedstrijd.
 
Bereta
 
1
19 juni 2023 om 16:43
Vaal Gaal bracht ook geen schoonheid aan Oranje. Sterker nog, het was net zo lelijk voetbal. Alleen hij verloor iets minder tegen teams van lage kaliber. Laten we stoppen met trainers van de afgelopen 15 met elkaar te vergelijken.
 
OREELY
 
0
19 juni 2023 om 15:13
zaad toernooi, op een warme middag.. logisch dat niemand het wat boeit
 
Ajaxgodenzonen
 
1
19 juni 2023 om 15:44
Acht jaar geleden had je al moeten ingrijpen. Deze groep is gewoon niks!
 
Batouwe
 
9
19 juni 2023 om 15:52
Een verdedigingscentrum met Heitinga, Mathijssen/Ooijer die beter presteerde in oranje dan deze gasten die in de top van Europa spelen. Dat is toch een teken aan de wand. Dat heeft echt met willen te maken. Due intrinsieke motivatie en spirit lijkt er niet in te zitten. Een trainer als Koeman kan dat niet aanwakkeren lijkt het. Daar is een sterkere externe prikkel voor nodig anders zijn ze niet aan te krijgen. Het vreemde is dat prestaties daargelaten jongens als Malacia en Lang ervoor gaan. Dat is iets wat je van alle spelers verwacht. Ik drnk nog steeds dat er een andere trainer nodig is om dit te bewerkstelligen
 
Bereta
 
1
19 juni 2023 om 16:39
Ik ken de statistieken niet, maar het zou mijn iet verbazen als Heitinga & Mathijssen het meest succesvolle duo is sinds de eeuwwisseling.
 
Bereta
 
4
19 juni 2023 om 16:35
Voetbal kijk je doe je voor de plezier, het hoort leuk te zijn. Naar Oranje kijken kost moeite. laat staan supporten. Het is net kiespijn die 1 keer in de 4 maande komt en weer verdwijnt. Ik heb nu 13 jaar lang Nederlandse middenvelders zonder techniek, handelingssnelheid en inzicht eindeloos zien lopen kloten met de bal in de eigenhelft om deze vervolgens makkelijk kwijt te raken wat bijna altijd eindigt in met een tegendoelpunt. Vervolgens lopen journalisten en analisten ons allemaal wijs te maken dat het ligt aan de spelers of het systeem.
 
MartinRafter629
 
3
19 juni 2023 om 19:37
Ik heb 1 helft gekeken. Waar kijk ik naar? Het nat team van Suriname? Daar heb ik - en kennelijk dus vele miljoenen anderen- niks mee. Mag dat of moet ik verplicht kijken naar lui met wie ik totaal niks heb?
 
 
0
19 juni 2023 om 21:44
Ik moet wel zeggen dat ze ook voor geen meter support krijgen vanaf de tribune. Wij Nederlanders zijn echt passief op de tribune. Schaam mij soms echt voor de passieloze Nederlander. Ik ga nooit meer naar een wedstrijd toe om die reden.