Klaassen, Clasie en Berghuis exemplarisch: 'Het blijkt niet genoeg'
Vrijdag, 2 februari 2018 om 20:20

Leo Echteld is van mening dat Nederlandse clubs achterop raken in Europa aangaande de fysieke en mentale begeleiding van spelers. De voormalig fysiotherapeut van Oranje en Ajax zegt in gesprek met Voetbal International dat clubs in het buitenland het belang van fysieke en mentale ontwikkeling eerder hebben onderkend.

"In Nederland gebeurt op dit vlak nog steeds veel te weinig. Er wordt niet voldoende in geïnvesteerd, er wordt geen gericht beleid op gemaakt, vanuit centrale sturing en visie. Het lijkt erop dat clubs de hoop hebben dat de trainers het oplossen", aldus Echteld, die dat onbegrijpelijk vindt. Het gaat immers om zeer specifieke kennis waarover trainers niet altijd beschikken.

Echteld wijst naar de vele spelers die vertrokken uit de Eredivisie en faalden in het buitenland. "Zelfs jongens waarvan we denken dat ze er klaar voor zijn. Ik was bij Ajax een groot fan van Davy Klaassen. Maar ik vroeg me vaak af of Davy in Nederland voor de volle honderd procent werd uitgedaagd. Het antwoord weten we nu. Niet dus, helaas. Hij is bijna 25 jaar, was aanvoerder van Ajax, international, een constante factor, een voorbeeldspeler; het blijkt niet genoeg om te slagen bij Everton."

"Of neem Jordy Clasie. Prachtige speler bij Feyenoord, zat bij de Oranje-selectie op het WK. Maar niet genoeg gehard en fysiek ontwikkeld voor Southampton. Steven Berghuis is de beste Eredivisie-speler, een technicus om je vingers bij af te likken, maar bij Watford redde hij het niet. En zo kan ik nog wel even doorgaan", aldus Echteld, die concludeert dat spelers in de Eredivisie zichzelf moeten klaarmaken voor een topcompetitie.

Meer nieuws
   
10:02
10:02
'Bayern laat interesse in Ten Hag varen en schakelt door naar nieuwe kandidaat'
0
   
10:00
10:00
Antony, Amrabat en nog acht spelers die moeten vrezen bij Manchester United
7
   
09:32
09:32
Alex Kroes getoond als keiharde onderhandelaar: 'Liet deal op 180 euro klappen'
12
   
09:22
09:22
Bij PSV vertrekkende Ernest Faber kan elders in Nederland aan de slag
3
   
09:16
09:16
In mei nog een buitenlandse wedstrijd bezoeken? Bekijk de ticketshop!
0
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (19)

 
 
7
2 februari 2018 om 20:26
We hebben gewoon even geen toppers. Toen Robben en Sneijder jong waren wonnen we ook al geen CL meer en werden de Nederlandse clubs ook vaakvroeg uitgeschakeld.Ik denk dat het te ver wordt gezocht. Die talentjes komen echt wel weer. Ook met onze huidige manier van trainen. Verder achterop raken is ook onvermijdelijk. We kunnen niet concurreren met de grote competities.
 
Ijsmuts
 
2
2 februari 2018 om 22:46
Het is me iets te makkelijk om het alleen op geld af te schuiven. Als ik dan telkens teruglees dat bijv Feyenoord de Verheijenmethode hanteert, waarbij fitheid en het voorkomen van blessures vooropstelt, dan zie ik daar weinig van terug. Vele blessures dit jaar en ik zie al jaren geen speler fysiek flinke stappen maken. Los daarvan vind ik het een zinnige discussie om te bekijken wat voor mentaal effect het kan hebben op spelers om tijdens trainingen af en toe flink over het fysieke randje te gaan. Dat kost je mss hier en daar een blessure, maar ik ben ervan overtuigd dat het ook veel goeds voor spelers kan betekenen
 
elamdaoui1
 
10
2 februari 2018 om 20:26
Clasie komt te kort. Klaassen heeft nog wel even om zich te bewijzen (desnoods bij een ander team). Berghuis kreeg sws geen kans bij Watford omdat in zijn tijd bij Watford 442 gespeeld werd. Al met al snap ik wel wat hij bedoelt.
 
hanu
 
20
2 februari 2018 om 20:32
Als voetballers niet slagen komen er altijd standaard smoesjes! Ruzie met de trainer, kreeg geen kans om me te bewijzen, was geblesseerd etc. Hou gewoon op ze zijn gewoon te slecht voor het buitenland.
 
jorisdijk
 
4
2 februari 2018 om 22:33
Ik ben zelf van mening dat als je bij een topploeg in nederland een topspeler bent, je het juist lastig gaat krijgen als je bij een engelse middenmotor of degradatiekanditaat gaat spelen. Zeker op het middenveld, het voetbal is zo anders. Waar je in Nederland in alle rust kunt opbouwen, en dit zelfs van je verwacht wordt is het in engeland een aaneenschakeling van schakelen tussen aanval en verdediging. Jongens als Berghuis zijn alleen goed als je dicht bij het doel van de tegenstander speelt. Klaassen is alleen goed als hij zn tegenstanders fysiek en met loopacties overklast. En Clasie is alleen top als hij met de bal aan de voet de opbouw mag verzorgen. Dus nee alle 3 zijn ze niet gemaakt voor de clubs waar ze naartoe gingen. En ik denk dat ze alle 3 in bijvoorbeeld Spanje veel beter tot hun recht zouden komen.
 
StadiaRotterdam
 
3
2 februari 2018 om 20:46
Er zit een probleem in de overstap van jeugd naar senioren. In de jeugd kun je met techniek en tactiek alleen al ver komen, zie Feyenoord, Ajax en Psv in de youth league. Er moet in de jeugd meer aan conditie en fysiek besteed worden.
 
Willem410
 
6
2 februari 2018 om 22:40
En daarom zijn voor de grote clubs de jong teams in de JL zo goed en begint dit langzaam op dat vlak bij Ajax, Psv en AZ zeker zen vruchten af te werpen. Als jij als jongen van 17 opeens tegen volwassen kerels van de Graafschap, Nec of Go Ahead staat die het op het fysiek gooien daar leer je meer van dan dat ze de leeftijdsgenoten van Heerenveen nog maar is een keer oprollen.
 
Primetime
 
31
2 februari 2018 om 21:03
Ik vind het argument: je moet de beste van de eredivisie zijn, ook altijd overrated. Het zijn gewoon alle 3 geen types voor de Premier League. Alle 3 gebrek aan snelheid en atletisme. Bij Clasie ook nog eens een gebrek aan loopvermogen en lengte. Ik denk dat het er gewoon niet inzit. Zijn wel allemaal jongens met goede mentaliteit dus ze zullen zelf ook wel extra trainen. Spelers als Rajiv la parra, Marvin Zeegelaar, Cuco Martina konden er niet bijzonder veel van de eredivisie maar doen het prima in de PL omdat zij wel typische premier league spelers zijn met eigenschappen zoals snelheid.
 
QAZ343
 
9
2 februari 2018 om 21:20
Jij krijgt van mij een Duimpie kerel. Lekker kortzichtig om spelers te noemen waarvan er 2 nooit echt een kans hebben gehad. Van Klaassen weet ik zeker dat hij perfect in de Bundesliga past, daar draait het om slimheid en niet alleen om rennen en vliegen zoals in de meeste PL teams zoals watford en Everton. Bovendien, kunnen genoeg spelers noemen die wel makkelijk meekunnen in de PL uit de eredivisie: Pelle, Tadic, Fer, Sanchez, Eriksen, Verthongen, Alderweireld, Pieters, Van Aanholt, Blind (laat de haters maar komen) etc etc Denk al met al wel dat we steeds meer achterlopen maar sommige spelers excelleren nou eenmaal beter in een andere competitie en de PL is gewoon precies het tegenovergestelde van de Eredivisie van wat er gevraagd wordt. Wel grappig, een aantal seizoen terug bijvoorbeeld die Ighalo, scoorde heel weinig in Spanje en kwam bij watford meen ik en scoorde ineens aan de lopende band.
 
Primetime
 
7
2 februari 2018 om 21:45
Sanchez en Van Aanholt vind ik eigenlijk geen eredivisieproducten. Sanchez heeft slechts 1 jaar in nederland gespeeld en van Aanholt is op zijn 16e weggegaan en heeft tussendoor nog 2 seizoenen voor Vitesse gespeeld maar voornamelijk in Engeland gezeten. Van Blind had ik eerlijk gezegd echt nooit verwacht dat ie zoveel speeltijd zou krijgen. Had ook wel geluk met van Gaal en dat de helft van de Man U verdediging uit glas bestaat. Nu van Gaal weg is zit hij meestal op de tribune. Vind Klaassen idd wel in de Bundesliga passen, zou eigenlijk van club moeten wisselen met Bazoer. Vind Bazoer dan wel weer echt een PL speler
 
AadLimbeek
 
5
2 februari 2018 om 23:24
Blind is toch geen voetballer kom nou toch
 
AadLimbeek
 
0
2 februari 2018 om 23:26
Hoeveel nederlanders
 
jorisdijk
 
1
2 februari 2018 om 22:38
van die twee had je het opzich wel door. Pröpper was iemand die in de Championsleague ook meekon in het tempo en Bruno kon als domme stopper op het WK ook uitstekend functioneren. Wijnaldum heeft niet meer zoals in zn PSV tijd gespeeld. Maar heeft de rol die hij had op het WK voortgezet, die kon het ook aan.
 
Ajax/barca2014
 
0
3 februari 2018 om 10:08
Ik schat Lyon toch wel wat hoger in dan Stoke city en Watford. Bovendien zijn Janmaat en BMI momenteel geen vaste basisspelers.
 
JanVssn
 
1
3 februari 2018 om 02:12
Ik had van Klaassen wel verwacht dat ie zou slagen bij everton maar t is m helaas niet gelukt
 
Leicester
 
0
3 februari 2018 om 11:07
Fysiek moet je gewoon een echte rasatleet zijn om in de PL mee te kunnen. Ik weet niet hoeveel jongens uit Frankrijk er voetballen maar het zijn er heel wat en die zijn allemaal atletischer onderlegd plus een winnaars mentaliteit. Pieters en Wijnaldum redden het wel terwijl Memphis (physiek ijzersterk) het ook niet redde. Clasie en Klaasen vindt ik allebei spelers die eerst moet rijpen in Duitsland of Italië zoals jongens als De Vrij, De Roon en recentelijk Hatenboer. Feit is gewoon dat Engelse clubs maar kopen en kopen en de gevolgen in hun portemonnee niet voelen. Die kunnen gokjes nemen. In Duitsland, Italië, Frankrijk en Spanje is dat meestal niet het geval