Klaassen: 'Ik ben gewoon nog niet klaar om terug te keren naar Ajax'
Dinsdag, 4 september 2018 om 08:23

Davy Klaassen werd afgelopen zomer door Werder Bremen overgenomen van Everton, dat 13,5 miljoen euro overhield aan de transfer. De middenvelder kende een teleurstellend seizoen bij the Toffees en kwam amper in actie voor de Engelse club. "Ze zijn allemaal heel erg vriendelijk, maar qua voetbal was het natuurlijk wel kut", zegt Klaassen in gesprek met Ajax Showtime.

"In Engeland is er zoveel geld dat het niet uitmaakt als ze een speler voor dertig miljoen euro kopen en hij niet rendeert. Dan kopen ze gewoon een nieuwe en is het jammer dan", legt Klaassen uit. Nadat Ronald Koeman werd ontslagen bij Everton, kreeg hij te maken met David Unsworth en later Sam Allardyce. Onder hen hoefde de middenvelder niet te rekenen op een plaats in het elftal. "We hadden net getraind en toen zei de trainer al: Ik weet welke spelers er spelen en welke niet."

"Op de plek waar je je schoenen uitdoet, zei Maarten Stekelenburg: Gaan we morgenavond even eten?. Ik dacht: huh? Eten? We moeten spelen, toch? Toen waren alle jongens van Koeman, zoals Stekelenburg en Cuco Martina, er ook niet meer bij", vervolgt de middenvelder. In januari werd Klaassen in verband gebracht met Napoli, Besiktas en ook Ajax zong even rond. "Mensen met wie je spreekt, vroegen er ook wel naar. Dan denk je er wel eens over na."

"Maar ik was pas een halfjaar weg en ik wil mezelf ook nog ergens anders laten zien en bewijzen. Het is niet eens dat het een stap terug is, maar ik ben gewoon nog niet klaar om terug te keren", aldus Klaassen, die Daley Blind afgelopen zomer wel zag terugkeren. "Natuurlijk is het mooi dat hij op die leeftijd terugkeert. Of ik dat zelf ook zou doen? Misschien wel. Maar ik denk dat als je hem drie jaar geleden had gevraagd of hij op zijn 28e alweer bij Ajax zou spelen, had hij waarschijnlijk 'nee' gezegd. Je weet het nooit."

Meer nieuws
   
15:18
15:18
Feyenoord plukt nieuwe hoofd jeugdopleiding weg bij Rangers
2
   
14:55
14:55
Van 't Schip wordt geen 'Head of Coaching' en praat met Ajax over andere rol
17
   
14:24
14:24
Marca beweert: Dick Schreuder op poleposition voor opvolging Arne Slot
40
   
14:00
14:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
22
   
13:33
13:33
Man United heeft twee spelers op het oog als partner van Lisandro Martínez
21
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (28)

 
Timmedinho
 
64
4 september 2018 om 08:42
Was nu ook lastig geweest voor Klaassen om in de basis te komen bij Ajax.
 
grasveld7
 
10
4 september 2018 om 09:00
Ik begrijp zijn keuze heel erg goed, hij heeft bij Everton geen echte kans gekregen en je bent pas net in het buitenland, je wilt eerst een serieuze kans krijgen voor je terug gaat naar het veilige nest. Ik vond het dan ook een slimme keuze van Davy om voor Werder te kiezen in Duitsland, ik denk dat hij daar veel beter tot zijn recht komt en vanuit daar misschien nog een stap hogerop kan gaan maken. Mocht het avontuur niet lukken, dan is hij voor mij in ieder geval van harte welkom om terug te keren. Alleen is Ajax nu inderdaad aardig voorzien van goede middenvelders, nog meer concurrentie lijkt me dan ook overbodig.
 
ninjakai
 
1
4 september 2018 om 09:58
Klaassen moet over drie a vier jaar terug komen. Misschien nog wel later. In dit Ajax past hij niet en valt hij buiten de boot. Niet slim en vooral snel genoeg als verdedigende middenvelder en komt zwaar te kort als aanvallende middenvelder. En als Ziyech en Neres vertrokken zijn dan worden er of nieuwe vleugelspeler gehaald of soort gelijke middenvelders en dat is Klaassen gewoon niet. Ajax heeft over een aantal jaar weer een andere coach met een andere spelopvatting en dan kan het zo zijn dat er weer ruimte is voor spelers type Klaassen en van de Beek (waar ik van de Beek veel allrounder vind en dus beter bruikbaar. Zie hem zelfs zichzelf in de basisspeler ten koste van Schone, minder creatief en technisch wel sterker, sneller en net zo slim in positie kiezen, in iedergeval vult hij die positie beter in dan eiting).
 
grasveld7
 
4
4 september 2018 om 10:20
Als ik afgelopen zondag terug kijk, hoop ik toch dat Schone nog enige tijd blijft staan. Ja, hij is niet meer de snelste en kan het niet altijd meer 90 minuten belopen, maar ik ben gewoon niet onder de indruk van Donny de afgelopen weken. Het zal vast in zijn koppie zitten dat hij momenteel geen basisplaats meer heeft, maar ik wordt er niet warm van op het moment, tegen Vitesse was het namelijk ook niet best. We weten hier allemaal wat hij kan en waar hij toe in staat is, laat dat eerst maar weer eens een tijdje zien voor we überhaupt moeten gaan denken om Lasse te gaan vervangen. Je reactie over Klaassen ben ik het mee eens, hij moet eerst maar eens een aantal seizoenen in het buitenland minuten gaan maken en ervaring op doen. In het spel wat Ajax nu speelt komt hij inderdaad niet goed tot zijn recht en komt hij ook hier op de bank te zitten.
 
lausho
 
2
4 september 2018 om 10:48
@grasveld7 Spelers als Klaassen maar ook Siem de Jong worden chronisch onderschat, aan de bal een stuk minder dan we nu hebben staan, maar diepgang vanuit het middenveld is zo belangrijk. Dergelijke spelers kunnen een team beter maken. Ik mis nog wel eens iemand in de 16, vooral als het even niet loopt. Plus hun techniek is functioneel, niet perse heel mooi, maar eenvoudig en ze zijn uitstekend zonder bal.
 
grasveld7
 
1
4 september 2018 om 11:19
@lausho Absoluut, hellemaal mee eens. Mensen willen vaak meer creativiteit zien van een middenvelder, maar ze zien vaak de andere sterkte punten niet. Zoals jezelf al aan geeft, de diepgang en hun plaatsing op het veld. Klaassen maakte niet voor niets zoveel doelpunten in zijn Ajax tijd, hij stond bijna altijd op de goede plek en maakte ongelooflijk veel meters. Hij was net als Siem misschien niet de mooiste voetballer aan de bal, zoals een type Ziyech/eriksen dat wel is, maar zo heeft iedereen zijn eigen sterke en mindere punten.
 
lausho
 
1
4 september 2018 om 17:28
@grasveld7 Als je mij vraagt wel type we nu nog missen op het middenveld, dan zeg ik Klaassen of Siem de Jong. Onbegrijpelijk dat we Siem hebben verhuurd, zoals Blind ook al aangaf, die hadden we nog goed kunnen gebruiken. Vind het wel jammer dat dergelijke spelers niet gewaardeerd worden, zo ook met Viergever en Veltman. Je hebt echt niet 10 creatieve spelers nodig.
 
bobje99
 
14
4 september 2018 om 09:08
Dat zegt wel wat over de ontwikkeling van de selectie van Ajax. Een paar seizoenen terug nog de beste speler en nu geen ruimte meer voor hem. Goede zaak!
 
JeffinhoGitano
 
5
4 september 2018 om 09:08
Hij had gewoon realistisch moeten zijn dat niemand behalve Koeman hem daar wilden hebben. Dat was al heel gauw duidelijk. En het was ook niet zo dat Klaasen een uitzonderlijk goede voetballer is. Goed voor hem dat ie nu lekker in Bremen aan de slag kan
 
blackpool
 
5
4 september 2018 om 09:29
Klaassen had ook de pech dat na hem Rooney (kind van de club) en Sigurdsson ((toen de durrste aankoop ooit bij Everton voor 50 miljoen) gehaald werden. Dan wordt het wel heel lastig want die moesten eigenlijk wel beide spelen. Bij Bremen gaat hij meer kansen krijgen want daar is hij nu de topaankoop.
 
JeffinhoGitano
 
0
4 september 2018 om 09:57
Ja dat is ook zo. Was Rooney destijds bijna alweer vergeten, die raakt al jaren geen pepernoot meer na zijn goeie jaren united. Maargoed, ik denk dat het duitse spel hem ook veel beter zal liggen. Jaartje of 2 goed presteren bij Bremen en misschien een stap naar Spanje. Sommige teams in La Liga kunnen een Klaasen wel gebruiken
 
Primetime
 
1
4 september 2018 om 10:08
Rooney en Sigurdsson waren niet eens zo'n probleem. Klaassens probleem was dat 2 19 jarige middenvelders uit de jeugd samen zo'n 3000 minuten hebben gemaakt. Als Klaassen een groot deel van die minuten had gehad dan was er geen probleem.
 
theo uphus
 
0
4 september 2018 om 09:59
Zoals altijd is het achteraf makkelijk praten. Klaassen was toe aan een volgende stap in zijn loopbaan, Everton/koeman wilde hem hebben en het geld zal ongetwijfeld goed zijn geweest. Moet je dan als een van de betere spelers van Ajax denken dat het een flop wordt ? Ik denk dat het een logische stap was op dat moment. Hij kon niet weten dat Koeman er heel snel uit zou liggen en dat Unsworth/allerdyce hem zouden zien als de miskoop van Koeman. Naar mijn smaak is de stap naar Werder een goede omdat hij daar wel een eerlijke kans krijgt. Daar is hij een "grote" aankoop en dus willen ze hem daar wel laten renderen. Het is nu aan Klaassen om zijn mooie buitenlandse avontuur te beleven. Vervolgens zou het wel heel mooi zijn als hij over enkele jaren zou terugkeren in de Arena, in een soort Blind/tadic rol.
 
Primetime
 
2
4 september 2018 om 10:04
''toen waren alle jongens van Koeman, zoals Stekelenburg en Cuco Martina, er ook niet meer bij”, Nu klinkt het net alsof Allerdyce alle jongens van Koeman er niet bij wilde hebben maar Cuco heeft gewoon ruim 2000 minuten gemaakt en Stekelenburg was in de Koeman tijd al geblesseerd geraakt tot het einde van het seizoen
 
malworld
 
4
4 september 2018 om 10:28
Terugkeren bij Ajax? Het niveau van Ajax ligt nu hoger dan toen hij vertrok en Ajax hoeft Klaassen nu niet. Zo werkt dat. Hopen dat hij bij Werder weer wat aan spelen toekomt en als hij ooit nog naar Nederland terugkeert, misschien iemand voor subtop. Ajax is een niveautje te hoog voor hem
 
lausho
 
5
4 september 2018 om 10:44
Echt waar, Klaassen zou perfect bij Ajax passen, type dat we nog missen. Alleen is hij te goed voor de bank op dit moment, daarom was Siem de Jong ook perfect geweest als pinchhitter. Wellicht kunnen we hem met veel geluk volgend jaar strikken, dan komt er een absolute leegloop vrees ik bij Ajax.
 
Tulpen
 
0
4 september 2018 om 11:08
Ja brrr Frenkie de Jong Mathijs de Ligt Onana Tagliafico Ziyech Neres Donny van de Beek. Er ligt heel werk te wachten voor de scouts en Marc Overmars want. Er staat niet echt wat klaar in Jong Ajax en A1
 
Xyzz
 
3
4 september 2018 om 12:32
Klaassen zou niet perfect zijn maar juist een groot probleem. Iemand die voetballend niet goed genoeg is maar door zijn status wel geacht wordt een basisplaats te hebben. Hij is precies het type waarvan mensen altijd zo hard roepen dat ze belangrijk zijn maar we nu kunnen zien dat je juist beter voetbalt zonder dit type.
 
lausho
 
1
4 september 2018 om 17:30
Klopt en we hebben verzuimd om alvast een goede linkbenige CV met snelheid te halen en te laten wennen. Schuurs, Eiting, Gravenberch, Bakker en Danilo zie ik wel snel doorbreken overigens. Hoop dat we nog naar de opleiding blijven kijken en dat ook aan blijven durven, anders is het een kwestie van tijd voordat we weer half failliet zijn.
 
lausho
 
1
4 september 2018 om 17:32
@xyzz Niet mee eens. Hij is goed genoeg, maar niet het type dat iedereen wilt zien. Bij de verdeling van de prijzen was Ajax vorig jaar wederom afwezig, denk dat we dit jaar ook nog wel eens af kunnen haken puur op een balletje er wel of niet simpel in schieten. Je voetbalt beter met dergelijke types, maar nog veel belangrijker je wint er wedstrijden mee.
 
Xyzz
 
0
4 september 2018 om 18:56
Toch gek dat we 81 punten haalden zonder hen dan. Naar mening speel je er slechter mee, win je er minder mee, en nog erger, het is niet om aan te gluren.
 
lausho
 
2
4 september 2018 om 10:42
Helaas worden spelers als Klaassen niet gewaardeerd door Ajacieden. Dat is wel wat we tekort kunnen komen voor een kampioenschap, kwaliteit aan de bal is er genoeg, maar zonder bal mag het nog wel een stuk beter en daar blinkt Klaassen uit in combinatie met een functionele techniek. Het is geen toeval dat Dolberg zo goed rendeerde toen Klaassen achter hem speelde. Veel meer diepgang en beweging om de spits als je een diepgaande middenvelder hebt. Daarom ook zonde dat we Siem de Jong als optie hebben weggedaan, een dergelijk type hebben we niet meer. Donny van de Beek is net een ander type. Blind is er gelukkig bij gekomen en daar kan men niet meer omheen, maar ook een no nonense voetballer sterk zonder bal en technisch zeer functioneel.
 
Xyzz
 
2
4 september 2018 om 12:38
Spelers als Klaassen worden juist geoverwaardeerd. Jarenlang hebben we moeten horen hoe belangrijk hij (of Siem) was. Bij een aanvallend team kan je het niet hebben dat een middenvelder in balbezit niet meedoet totaan de laatste fase. Gelukkig zien we dit seizoen hoe het ook kan. Met drie echte voetballers op het middenveld.Wat ben ik blij dat we die gasten kwijt zijn.Ik denk overigens dat Dolberg dit seizoen met betere voetballers om zich heen ook beter gaat functioneren.
 
lausho
 
1
4 september 2018 om 17:36
Die doen wel mee, maar spelen een keer raken, doen juist wel mee. Klaassen gaf ook veel voorassists, deels op zichzelf en Siem was en is een halve spits, apart type, dat je best kan gebruiken in bepaalde situaties. Volgens mij hebben wij nog geen zak gewonnen en staan we maar maar met 2 punten achter, na VVV al bijna 4. PSV heeft deze types wel en is daarom vorig jaar ook kampioen geworden, Luuk de Jong is ook geen bijzondere voetballer maar doet wat hij moet doen, ballen er onorthodox inschieten. PSV heeft mede daardoor veel meer een team, nog steeds. Nu heeft Ajax wel zo extreem goed ingekocht dat we het wellicht kunnen compenseren, maar als het voetballend niet loopt heeft Ajax nul alternatieven, gaat ons nog punten kosten, hopelijk niet teveel maar vrees het wel.
 
Xyzz
 
0
4 september 2018 om 18:54
Zowel Siem als Klaassen, maar zeker de eerste, lopen graag in de rug van de tegenstander, gevolg daarvan is dat ze wel diep kunnen gaan maar niet op het middenveld aanspeelbaar zijn. Dit is funest voor de balcirculatie wat weer essentieel is voor de speelstijl van Ajax. Je zegt overigens wel "na VVV al bijna 4", maar PSV is ook tweemaal extreem goed weggekomen in de laatste minuten. Dat scheelt ook 4 punten. Ajax had vorig jaar een dramatisch jaar, met het Nouri drama, zonder zomerse versterkingen en met een winterse trainerswissel. Die titel toeschrijven aan Luuk de Jong gaat me wat te ver.
 
Arnavut1
 
2
4 september 2018 om 11:03
Nee Klaassen in Duitsland ben je op je plek. De vorige wedstrijd was daar een voorbeeld van. En zwz heeft hij niks te zoeken bij Ajax, voor wie zou hij moeten komen?
 
Jarretelletjes
 
0
4 september 2018 om 14:57
Goed maar ook dat hij niet terug is gekomen. Zou op dit moment zwaar tekort komen voor een basisplek. Klaassen is gemaakt voor het Duitse voetbal, zal het daar ongetwijfeld goed doen. Maar hij moet het niet gaan proberen bij een echte voetballende club (zoals Ajax nu), dan zal hij keihard door de mand vallen, net als bij Evertong.
 
lausho
 
0
4 september 2018 om 18:30
Waarom nou weer zo zwart-wit? Iemand die twee seizoen geleden je naar de EL finale schoot en in twee seizoenen 35! doelpunten maakte komt niet ineens tekort. Hij heeft een rot jaar gehad met flink wat pech, maar ik denk dat hij er sterker uit kan komen. Volgens mij kunnen we in NL en bij Aajx nog heel veel van het duitse voetbal leren, kijk alleen al hoe fit Huntelaar nog is op zijn 35ste, loopt de halve ED eruit hoor qua conditie en is zowel fysiek als mentaal ook zeer sterk. Ik kijk er met open mond naar en had dat niet meer verwacht.