KNVB heeft drie scenario's om grote chaos in de toekomst te voorkomen
Zaterdag, 15 augustus 2020 om 11:11

Een werkgroep binnen de KNVB heeft momenteel drie modellen opgesteld die moeten bepalen hoe de competities beëindigd moeten worden in het geval van een nieuwe pandemie, zo schrijft het Algemeen Dagblad. Het uitgangspunt is dat alle Nederlandse competities uitgespeeld worden. Mocht dit niet mogelijk zijn, is het de bedoeling dat regels in de toekomst duidelijkheid scheppen over het einde van de competities.

Dat was in het afgelopen afgebroken Eredivisie-seizoen niet het geval. Ajax en AZ eindigden gelijk, maar de Amsterdammers beschikten over een beter doelsaldo. AZ had echter beide onderlinge ontmoetingen in de Eredivisie gewonnen en meende op basis daarvan recht te hebben op het beste Europese ticket. De KNVB wil dergelijk gesteggel in de toekomst voorkomen en heeft besloten dat het doelsaldo bepalend blijft als twee ploegen bij het beëindigen van de competitie in punten gelijkstaan. Bovendien zal er in de toekomst naar het gemiddeld aantal punten per wedstrijd gekeken worden als clubs op een ongelijk aantal wedstrijden staan.

Als de Eredivisie (tussen speelronde één en zeventien) of Keuken Kampioen Divisie (tussen speelronde één en negentien) in de eerste helft moet worden stilgelegd, is men in het vervolg van plan om het seizoen als niet gespeeld te beschouwen. Voor het verdelen van de Europese tickets wordt dan teruggegrepen naar de vorige, wél uitgespeelde competitie. Het betekent tevens dat er geen promotie of degradatie zal plaatsvinden.

Indien de competitie in het derde kwart moet worden stilgelegd - in de Eredivisie tussen speelronde 18 en 28, in de Keuken Kampioen Divisie tussen speelronde 20 en 32 - wordt de stand op dat moment overgenomen als eindstand, maar zonder een kampioen en promotie of degradatie. Tenzij er al een club zeker is van het kampioenschap of promotie, in dat laatste geval is het mogelijk dat de competitie het seizoen erna uit een oneven aantal clubs kan bestaan.

Mocht de competitie al voor 85 procent afgewerkt zijn - in de Eredivisie 29 wedstrijden, in de Keuken Kampioen Divisie 33 wedstrijden - gaat er een kampioen aangewezen worden en zijn er clubs die promoveren of degraderen. Het voorstel van de werkgroep is reeds voorgelegd aan de Keuken Kampioen Divisie-clubs en zal maandag besproken worden met de Eredivisie-afgevaardigden. De KNVB en de clubs willen voor de competitiestart de nieuwe regelgeving ingevoerd hebben.

Meer nieuws
   
17:55
17:55
Matthijs de Ligt verliest race tegen de klok en mist CL-clash met Real Madrid
0
   
17:37
17:37
Zoon van Peter Bosz gaat in de Eredivisie aan de slag als hoofdscout
0
   
17:35
17:35
Dumfries reageert via Instagram op veelbesproken actie tijdens kampioensfeest
6
   
17:00
17:00
Alle genomineerden voor Bronzen Schild in de KKD bekend: FC Dordrecht domineert
5
   
16:42
16:42
Boschker stopt als keeperstrainer Twente en wil door in opvallende nieuwe rol
17
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (32)

 
DeBroerVanTheo
 
7
15 augustus 2020 om 12:24
Dat kan dus straks blijkbaar wel zo wezen.
 
tisjeboymax0
 
1
15 augustus 2020 om 11:31
Kunnen we voetbalzone op rekenles sturen? De 28ste wedstrijd is niet op een kwart, maar 85 procent. Raar dat het later wel goed staat.
 
Alkmaar54
 
14
15 augustus 2020 om 11:34
Jammer dat de Knvb geleid wordt door incompetenten en niet gewoon hun excuses aanbieden aan alle gedupeerde clubs (az, FC Utrecht, Cambuur, De Graafschap etc). Wel fijn dat ze indirect hun falen erkennen door nu wel regels te maken over dit soort situaties. Regels die volgens sommige verblinde fans al zouden bestaan. Wat ik echter jammer vind is dat ze nog steeds voor doelsaldo kiezen boven onderling resultaat. Ik snap dat als ze dat niet doen, AZ nog harder gaat gillen en zich genaaid voelt. Echter in een scenario waarin nog maar 6 wedstrijden zijn te spelen club X bovenaan staat met 1 doelpunt meer dan club Y terwijl club X enkel nog ploegen uit het linkerrijtje moet spelen en club Y enkel clubs uit het rechterrijtje dan is dit totaal geen rechtvaardig besluit. Wanneer clubs 2x tegen elkaar hebben gespeeld is dit gewoon weg objectiever. In een afgemaakte competitie en al helemaal in een niet afgemaakte competitie. De Champions League hanteert niet voor niks dit model.
 
Master D
 
54
15 augustus 2020 om 11:46
Terecht dat de Knvb niet hun excuses aanbied voor vervelende besluiten in een onvoorziene situatie. Wat er ook gebeurd was, je had ploegen gedupeerd, dat is jammer maar daar ga je niet je excuses voor aanbieden. Leuk dat AZ en jij nu zo'n grote mond hebben over regels, maar AZ en jij hadden een situatie als deze ook nooit voorzien en hebben ook nooit opgeroepen om op voorhand al regels te maken over hoe hier mee om te gaan. AZ heeft zelf altijd zonder morren ingestemd met de reglementen die de Knvb de vrijheid gaven om besluiten te nemen bij dergelijke situaties. Nu de besluiten ze niet uitkomen, dan gaan we miepen. Te triest voor woorden. Ook typisch dat jij nu begint over een mogelijk zwaarder programma voor de 1 en dat doelsaldo daarom niet eerlijk is. Dit terwijl Ajax nog een aantoonbaar makkelijker programma had vorig seizoen en ook al voorstond in doelsaldo. Toen werd dat argument niet van stal gehaald, want dat kwam AZ niet uit.
 
Alkmaar54
 
8
15 augustus 2020 om 12:24
Ik snap dat jij als hartstochtelijk Ajax fan dit nu roept en zal je weer wat anders vinden wanneer een Olympique Lyon - Zagreb voorbij komt. In elke fatsoenlijke organisatie worden er besluiten genomen in redelijkheid. Als er geen regels zijn, dan moeten die halverwege het spel worden bedacht. Niemand ook bij AZ niet, die hier over klaagt. Wat wel schandalig is, is de hooghartige manier hoe de besluitvorming is gegaan en de wijze waarop de gelden worden verdeeld. Leuk en aardig dat Ajax geen kampioen is geworden, maar het gaat om tientallen miljoenen Euro's. Dat geldt ook voor FC Utrecht die nu een aantal miljoen misloopt op basis van een bureaucratisch besluit. Als je deze clubs dan toch een oor aannaait kan je op z'n minst excuses aanbieden hiervoor aangezien solidariteit in onze hoofdstad (enigszins begrijpelijk) ver te zoeken is.
 
FCB_Catalunya
 
14
15 augustus 2020 om 12:31
Er zijn bij dit soort besluiten niet uitsluitend winnaars, maar ook partijen die er minder vanaf komen. Is dat fijn? Nee. Dienen daarvoor excuses te worden gemaakt? Nee. Om eerlijk te zijn kom je verbitterd over en of je het nou wilt of niet, de KNVB heeft haar beslissing naar redelijkheid gemaakt en glashelder uitgelegd. Dat AZ daar minder uitkomt is jammer, maar stop alsjeblieft met dat zielige gedrag. Andere organisaties hebben ook geoordeeld dat het een legaal besluit is van de KNVB. Dit zijn onvoorziene situaties en de KNVB heeft een call gemaakt, niets oor aannaaien. Jij doet net of ze willekeurig iemand aan hebben gewezen voor de CL-plek en het nergens op sloeg, terwijl Ajax gewoon bovenaan stond. Lekker makkelijk ook om nu over doelsaldo te mekkeren, jaren zo geweest, maar nu het AZ even beter uitkomt... Droevig.
 
Master D
 
15
15 augustus 2020 om 12:39
Geen idee wat Lyon - Zagreb hiermee te maken heeft. Helemaal niks lijkt mij. Als wij nu afspreken dat het onderling resultaat wordt als beslissingsfactor prima. Kiezen we voor doelsaldo, ook prima. Er zijn in dit geval besluiten genomen in redelijkheid. Alleen die besluiten komen jou niet uit en dan is het plotseling geen fatsoenlijke organisatie meer. Zo hypocriet ben jij. En ja iedereen van AZ die heer over klaagt. Hoe de gelden worden verdeeld gaat de Knvb niet over. Zij kunnen niemand dwingen geld af te staan. Solidariteit is volgens AZ achter de rug van iedereen om naar de Uefa stappen. Dat vindt jij wel redelijk, dan sta je te juichen. FC Utrecht had formeel niks in handen. Bekerfinale mocht niet gespeeld worden van de overheid en in de competitie stonden ze achter in punten en achter in gemiddelde punten per wedstrijd. Utrecht Europa in sturen zou nergens op gebaseerd zijn. Jij hebt liever dat Willen II een oor wordt aangenaaid door middel van een bureaucratisch besluit? Is dat jouw solidaire oplossing? Ajax geeft al het meeste geld van iedereen voor het noodfonds. 6x zoveel als AZ. Wat men bij de Knvb ook deed, ze konden het nooit goed doen in deze en dan ga je geen excuses aanbieden. Alsof de problemen waren opgelost als AZ dat nooit op kop heeft gestaan in de CL mocht en FC Utrecht naar de EL. Dan had je precies dezelfde situatie gehad, alleen dan hadden clubs wel argumenten gehad om de procederen.
 
sportweek86
 
9
15 augustus 2020 om 13:18
Alkmaar Volgens mij geeft Ajax 25 procent van het startgeld weg, dat lijkt me solidariteit genoeg. Ja, AZ had meer weg willen geven, maar dat had een club als RKC ook gedaan als ze hiervoor een CL ticket zouden krijgen waar ze geen enkel recht op hadden. Ik vind het juist nogal karig wat PSV, Feyenoord en AZ hebben bijgedragen. Ze willen allemaal de status van topclub hebben, maar hiermee lieten ze zien dat niet waardig te zijn.
 
gaeajax94
 
6
15 augustus 2020 om 11:54
Punten aantal is natuurlijk het meest objectief. Doordat nog niet alle wedstrijden zijn gespeeld kan de ranglijst op basis van punten nog flink veranderen. Hierdoor is doelsaldo en onderling resultaat dus beide niet objectief te noemen. Doelsaldo en onderling resultaat wordt pas objectief als alle 34 wedstrijden zijn gespeeld. De KNVB moest een keuze maken en dat hebben ze gedaan om zo dicht mogelijk bij de regels van de eindranglijst te blijven, maarja doordat beide niet objectief te noemen is in geval van een onafgemaakt competitie zal je dus altijd voor en tegenstanders hebben voor doelsaldo en onderling resultaat.
 
Ewoud
 
1
15 augustus 2020 om 12:11
Tja, die 'als' hou je altijd. Als club B in 1 vsn de 2 onderlinge duels in minuut 2 een onterecht rode kaart vangt, of bij 1 van de duels net een blessuregolf heeft gehad etc. Het maakt mij niet uit of ze kiezen voor doelsaldo of onderling resultaat, als ze maar een keuze maken en er dus duidelijke regels zijn.
 
DRL80
 
15
15 augustus 2020 om 12:18
Je bedoelde jammer dat de KNVB geleid word die niet vatbaar zijn voor de pogingen tot chantage van AZ? Er zijn regels, de meest logische net zoals het afgelopen seizoen uiteindelijk afgehandeld is. Zwart op wit dus je directie hoeft zich niet meer gek te laten maken door een of andere gelukszoekende fantast in een maatpak. Alleen maar winst.
 
Alkmaar54
 
4
15 augustus 2020 om 12:27
Volgens mij was er maar 1 iemand die chanteerde en dat was Marc Overmars met zijn paginagrote interview op de voorpagina van de Televaag waarin hij het onmenselijk vond wanneer de competitie niet zou worden gestopt. Ik snap dat je vanuit een bepaalde clubvoorkeur een blinde vlek hebt, hierbij herinner ik je dan maar aan.
 
Master D
 
12
15 augustus 2020 om 12:42
En AZ die zich heel hijgerig bij dat interview aansloot 2 uur later om de competitie te stoppen omdat het onmenselijk zou zijn. Ook puur gokken op het gratis geld dat dan zou komen. Maar dat vertel je er niet bij. Die blinde vlek in jouw clubvoorkeur ben jij even vergeten
 
Giesburts
 
7
15 augustus 2020 om 12:43
Pot verwijt de ketel dat die zwart ziet. Alles wat jij beargumenteert is vanuit jouw eigen clubvoorkeur lijkt het. Je verwijt andere supporters dat ze een blinde vlek hebben maar ik krijg het idee dat AZ supporters die het nog steeds enkel over het doelsaldo hebben ook die blinde vlek hebben. Er zijn ook andere manieren om het te beslissen. Kijk bijvoorbeeld naar eindstand winter of kijk naar de resultaten over gespeelde wedstrijden tegen clubs die zowel Ajax als AZ hebben gehad. Wat blijkt? Daar staat Ajax ook "bovenaan". Ajax stond bovenaan op basis van spelregels die we nu hebben, ze hebben daarvoor gekozen bij de Knvb. Dat is zuur voor AZ, en ik vind het ook zuur voor AZ. Dat mag je ook best zeggen vind ik, en daar mag je het mee oneens zijn. Maar om andere altijd maar van een blinde vlek te betichten is zo laag. Zijn genoeg supporters van andere clubs die het wel terecht vinden dat Ajax het eerste ticket krijgt.
 
Alkmaar54
 
0
15 augustus 2020 om 17:04
Het is zeker zuur voor AZ en ik vind het terecht dat Ajax het eerste ticket krijgt. Echter vind ik dat de Knvb transparant had moeten zijn en gewoon had moeten reageren op voorstellen van AZ. Ten tweede een compensatieregeling moeten treffen voor clubs die nu benadeeld worden door dit (begrijpelijke) lek in de regels. Dat Ajax 1 miljoen weggeeft van de 40 die ze in de schoot geworpen hebben gekregen is echt geen compensatieregeling. In mijn ogen had het logisch geweest als AZ en Ajax de Europese gelden zouden delen. Idem voor Willem 2, Feyenoord en Utrecht. Ik heb overigens vrijwel enkel Ajax supporters gehoord die het volkomen logisch vinden hoe de Knvb heeft gereageerd. Van alle voetbalfans van de overige 17 clubs heeft het merendeel kritiek op hoe de Knvb dit heeft afgehandeld. Nog los van het feit dat het ook voor mij als AZ fan logisch is dat Ajax het eerste ticket krijgt op basis van de logica van de huidige regels.
 
mayarood
 
1
15 augustus 2020 om 13:39
De Knvb heeft voor het eerst sinds jaren een goed besluit genomen, dus je kunt ze niet incompetent noemen. Natuurlijk voelen sommige clubs zich benadeeld, maar dat komt door het open einde. Je weet gewoon niet wat er gebeurd zou zijn als de competitie doorgespeeld was, maar daar kan de Knvb niets mee. Ook vind ik het slim van ze om zelf te beslissen zonder stemming tussen de clubs, want dan gaan valse sentimenten meespelen. Excuses zijn dan echt niet op hun plaats. Het is gewoon prettig te weten waar je als club aan toe bent. Verder blijkt doelsaldo nu dus belangrijker geworden, waardoor clubs waarschijnlijk aantrekkelijker voetbal gaan spelen...
 
Dajoowie
 
1
15 augustus 2020 om 14:01
Ongeacht had de Knvb in deze het nooit `goed` kunnen doen en waren er altijd mensen boos geweest. Kijk naar alle problemen in Belgie waar tot voor kort de rechtszaken nog steeds bezig waren om dit besluit terug te draaien, en er uiteindelijk is besloten om twee extra teams toe te voegen aan de competitie en niemand te degraderen. Ik vind de meest aantoonbare fout die de Knvb in deze heeft gemaakt om te laten lijken alsof het ze uitmaakt wat de betaald voetbal clubs vonden over de afsluiting van deze competitie, een referendum (dan wel discussie) waarvan het besluit van tevoren al vast ligt roept altijd rare gevoelens op bij mensen (en terecht). Ik hoop toch wel dat je zelf snapt dat er nogal wat meer variabelen bij zitten in een normale competitie t.o.v. een Champions League groepsfase en het een beetje appels met peren vergelijken is. Je vergelijkt een competitie-opzet van 18 clubs die allemaal tweemaal tegen elkaar spelen (dus 34 wedstrijden) met een competitieopzet waarin 4 clubs allemaal tweemaal tegen elkaar spelen (dus 6 wedstrijden). Ik denk dat je geen grootse wiskundige achtergrond nodig hebt om te berekenen waarom het onderling resultaat in de ene variant bijzonder meer relevant is dan in de andere variant. Het verhaal over het resterende speelschema tegen clubs uit het rechter- of linkerrijtje vind ik persoonlijk ook koffiedik kijken, want als ik dan zou kijken naar mijn `eigen` club Vitesse, doe mij alsjeblieft een rij met wedstrijden tegen clubs in het linkerrijtje want wij verspelen altijd de meeste punten tegen het rechter rijtje. Daarbij naar mate de competitie verloopt en de belangen groter worden gaan clubs uit het rechter rijtje (vooral plek 13 t/m 18) over het algemeen ook stugger spelen en meer punten pakken. Al met al ligt het behoorlijk wat complexer dan je het zelf probeert te stellen, ogenschijnlijk om `kracht` bij te zetten aan het besluit waarbij je zelf vind dat je club benadeeld is. Ik vind het persoonlijk niet heel gek dat de Knvb de regels voor een complete competitie heeft betrokken op een incomplete competitie alleen dan zonder het uitkeren van een kampioenschap.
 
MUFC M
 
2
15 augustus 2020 om 14:02
Waarom zou men AZ excuses aanbieden?
 
Soul_mate
 
0
15 augustus 2020 om 11:39
Is dit niet gewoon exact hetzelfde als hoe het vorige seizoen is geëindigd? Want toen was er ook geen kampioen/degradatie. Sowieso is het vreemd dat ze wederom doelsaldo doen want dit is een groot voordeel voor de topclubs. Zij spelen het eerste deel voornamelijk tegen (op papier) zwakkere clubs en is de kans groter dat zij een groter doelsaldo halen dan de anderen. Had voor een Corona-situatie gewoon onderling resultaat gedaan als eerste uitgangpunt. Mocht dat niet mogelijk zijn omdat ze nog niet tegen elkaar hebben gespeeld, dan kun je altijd nog op doelsaldo terugvallen (2e scenario). Kan me goed voorstellen dat een aantal clubs buiten de top 4 hier bezwaar tegen hebben.
 
DRL80
 
2
15 augustus 2020 om 12:15
Zo is er altijd wat op tegen. Er is nu in ieder geval helderheid. Dus een of andere Zuid-As Cowboy (zo noemden ze die fantast die AZ de kop gek maakte, toch?) kan niet langer geld verdienen aan het wishful thinking van clubs.
 
gaeajax94
 
2
15 augustus 2020 om 11:44
prima dat er nu regels zijn gemaakt voor als de competitie weer voortijdig eindigd. Dan heb je mocht het nog een keer gebeuren geen gezeur en weet iedereen waar het aan toe is. Tuurlijk kan je discussieren over de regels zelf, maar ik heb met deze regels vrede. Doelsaldo en onderling resultaat bij gelijke stand zijn beide niet helemaal objectief aangezien er nog punten te verdelen zijn in de resterende wedstrijden (met daarbij vaak ook een wedstrijdprogramma die van elkaar verschilt) die een ranglijst kan beinvloeden. Ze moeten een keuze maken en dan vind ik doelsaldo prima. Verder is het prima als een seizoen minder dan de helft gespeeld is dat het nietig wordt verklaard. Wel zie ik liever promotie degradatie bij het stoppen in de 2e seizoenshelft, maar ze hebben nu voor deze regeling gekozen, het staat zwart op wit en dat is prima. Belangrijkste is gewoon dat iedereen weet waar ze aan toe zijn mocht het nog een keer gebeuren em hoeven er geen ellelange discussies (iedereen heeft er toch een eigen mening van) en rechtzaken gevoerd worden.
 
misseva88
 
8
15 augustus 2020 om 11:44
Goed dat ze het nu zwart op wit zetten, dan bestaat daar geen onduidelijkheid meer over. Je kan het met de invulling eens of oneens zijn, maar ze verschaffen in ieder geval duidelijkheid. Prima. De kans dat het de komende 20 jaar ooit nog van pas gaat komen is uiterst klein, maar je kan maar voorbereid zijn op die minuscule kans.
 
gaeajax94
 
2
15 augustus 2020 om 11:57
Helemaal met je eens. Dit voorkomt in de toekomst veel gedoe en rechtzaken, aangezien de regels zwart op wit staan weet iedereen waar het aan toe is mocht het nog een keer gebeuren.
 
Lenny1988
 
0
15 augustus 2020 om 11:47
Vind het ook wel weer een beetje krom dat als je vlak voor de winterstop pak um beet 16 punten voor zou staan op de nummer 2 dat dan de eindstand van vorig seizoen er bij betrokken wordt mocht de competitie niet uitgespeeld worden..
 
DRL80
 
0
15 augustus 2020 om 12:13
Eens. Verder helemaal prima deze duidelijkheid.
 
Benenbreker
 
3
15 augustus 2020 om 12:05
Prima, goed dat ze hierover nadenken. Hopelijk is er straks duidelijkheid voordat de competitie begint, wel zo eerlijk. Doelsaldo of onderling resultaat, beide subjectief, moet een keuze gemaakt worden. Doelsaldo zodat niet elke wedstrijd na 2-0 bij rust op slot gegooid wordt, zodat psv - rkc na rust ook nog leuk is voor de kijkers. Voor onderling resultaat kies je denk ik sneller bij kleinere competities(minder wedstrijden). Kijk je naar de grotere competities is het om en om. In Engeland doelsaldo, in Spanje onderling resultaat, in Duitsland doelsaldo. Ik ga voor doelsaldo vanwege hetgeen hierboven beschreven. Er zijn dus opties, een keuze moet gemaakt worden, niet makkelijk.
 
mayarood
 
2
15 augustus 2020 om 12:08
Toch een goed en duidelijk plan van de Knvb. Hiermee voorkom je dat er weer clubs zijn die vinden dat ze benadeeld zijn. Iedereen kent de regels, dus geen gezeur meer achteraf. Blijft nu nog alleen over hoe te handelen met de Beker. Of vervalt het hele bekerprogramma dan?
 
Adzevedo
 
1
15 augustus 2020 om 12:29
Een duidelijk plan, waar je altijd over de invulling nog kan steggelen. Het voorkomt in ieder geval zo'n circus als afgelopen seizoen. Maar goed, een scenario van stilleggen van de competitie was in West-Europa ook niet iets waar serieus rekening mee werd gehouden of in ieder geval over nagedacht. In landen met politieke onrust of natuurrampen van hevige omvang kun je zoiets misschien zien aankomen. Dit zagen we niet aankomen, maar nu we het hebben meegemaakt is het belangrijk daarvan te leren.
 
007
 
0
15 augustus 2020 om 12:37
Afgelopen seizoen gebeurde er gewoon iets heel uniek. Sinds het begin van het profvoetbal heeft ons land nooit met een pandemie moeten dealen. Ik snap dat de emoties opliepen omdat clubs benadeeld werden. Hopelijk komt er nu een duidelijk protocol waarin iedereen weet wat er kan gebeuren als we de competitie weer moeten stoppen. Er zullen altijd mensen zijn die er dan ook niet mee eens zijn, maar de regels zullen dan zwart op wit geregistreerd zijn.
 
hansje1969
 
0
15 augustus 2020 om 12:44
Tja dit geeft wel duidelijkheid, al heb ik bij dat gemiddeld aantal punten wel mijn vraagtekens. Maar als dat de regel wordt, is dat de regel. Maar we doen we als een aantal clubs 18 en een aantal clubs 19 wedstrijden hebben gespeeld? Edit: En eindigen we dit jaar na 17 wedstrijden, wat is de laatst uitgespeelde competitieðÿ˜œ
 
Lacazette
 
0
15 augustus 2020 om 13:41
Ik vind dit allemaal redelijke en goed uit te leggen oplossingen voor een herhaling van iets als vorig seizoen. Het enige waar over te twisten is naar mijn mening hoe er gekeken wordt naar teams die gelijk staan. Mochten ze 2x tegen elkaar hebben gespeeld lijkt het me beter om onderling resultaat te kiezen. Mocht er maar 1 onferling duel zijn geweest lijkt me doelsaldo beter.