Kritische pupil van Schreuder ziet slechte tendens en slaat alarm
Zaterdag, 7 december 2019 om 15:11

Alfred Schreuder bevindt zich met TSG Hoffenheim in een mindere periode. Na een moeizame start leek de club met vijf gewonnen competitiewedstrijden op rij dit seizoen mee te doen in de top van de Bundesliga, maar na twee slechte optredens tegen laagvliegers FSV Mainz 05 en Fortuna Düsseldorf is Hoffenheim weer terug bij af. Zaterdag wacht ook nog eens het sterke RB Leipzig van Julian Nagelsmann, ex-collega van Schreuder bij Hoffenheim. Spits Andrej Kramaric luidt de noodklok: "Ik ben niet de coach, maar het is duidelijk dat we meer tactische voorbereiding nodig hebben."

Door Tim Siekman

Hoffenheim kende onder Schreuder een stroeve start. Würzburger Kickers, actief op het derde niveau in Duitsland, werd in de eerste ronde van de DFB Pokal pas in de strafschoppenserie geklopt, terwijl in de eerste zes wedstrijden van de Bundesliga slechts vijf punten werd verzameld door de werkgever van Jürgen Locadia en Joshua Brenet. Kantelpunt bleek het duel met Bayern München, dat toen nog onder leiding stond van Niko Kovac. Met enig fortuin won Hoffenheim in de Allianz Arena met 1-2 door een dubbelslag van Sargis Adamyan. Daarna scheen de zon volop voor Schreuder, met zeges tegen Schalke 04, Hertha BSC, Duisburg (beker), Paderborn en FC Koln.

Na de laatste interlandperiode is de tendens echter omgeslagen. Hoffenheim ging in eigen huis hard onderuit tegen nota bene tien man FSV Mainz: 1-5. Jean-Paul Boëtius en zijn teamgenoten groeiden tegen die Hoffe uit tot de enige ploeg in de Bundesliga-geschiedenis die ondanks een rode kaart vier keer tot scoren kwam. Fans van Hoffenheim hoopten dat de flater tegen Mainz een off-day was, maar een week later kon men ook degradatiekandidaat Fortuna Düsseldorf niet verslaan: 1-1. Na lovende stukken in de kranten en loftuitingen van fans op social media heerst er nu weer lichte paniek op de burelen van Hoffenheim.

'Het tijdperk Julian is voorbij'
Afgelopen zomer begon Schreuder vol enthousiasme aan zijn klus bij Hoffenheim, geflankeerd door zijn oudere broer Dick, die overkwam van het Amerikaanse Philadelphia Union. De oudste telg van de gebroeders Schreuder vertelde eind mei in gesprek met Voetbalzone dat zijn broer al veel waardering had bij de club. "Ze hebben al een hele goede tijd gehad toen Alfred daar assistent was. Natuurlijk maakt het je trots, maar wat zegt trots? Je moet elke week proberen te winnen, want anders heb je helemaal niks aan die waardering."

'Er zijn bij Ajax ook invloeden geweest van Hoffenheim op de training'

Lees hier ons eerdere interview met Dick Schreuder terug.Lees artikel

Alfred Schreuder was van 2015 tot 2018 in de Rhein-Neckar-Arena de rechterhand van Huub Stevens en ook Nagelsmann, de hoofdtrainer die de club naar grote hoogtes stuwde. De destijds 28-jarige Duitser werd in februari 2016 aangesteld bij Hoffenheim, dat toen op de zeventiende plek bivakkeerde. Nagelsmann behoedde de club ternauwernood van degradatie door één punt boven de streep uit te komen. De twee daaropvolgende seizoenen verliepen grandioos met plekken vier en drie op de ranglijst. In zijn laatste jaar wist Nagelsmann de opwaartse lijn niet door te trekken: Hoffenheim belandde op de negende positie.

Na het vertrek van Nagelsmann kwam Hoffenheim dus snel uit bij Schreuder, die werd weggeplukt bij Ajax. De ex-assistent van Erik ten Hag en voormalig hoofdcoach van FC Twente moest in Duitsland een nieuw team smeden, wat tot dusver wisselend succes oplevert. Enkele spelers die deze zomer vertrokken bij die Hoffe: Joelinton (Newcastle United), Kerem Demirbay, Nadiem Amiri (beiden Bayer Leverkusen), Nico Schulz (Borussia Dortmund) en Vincenzo Grifo (SC Freiburg). "Het tijdperk Julian is voorbij, er komt een ander tijdperk aan waarin wordt doorgeselecteerd in spelers", aldus Dick Schreuder. "Het is een beetje opnieuw beginnen, opnieuw bouwen."

'We hebben niets laten zien!'
Waar het werk van Schreuder en zijn staf door de recente zegereeks van Hoffenheim onlangs nog werd geprezen, wordt de Nederlandse coach vandaag de dag iets kritischer bekeken. Ook binnen eigen kring moet Schreuder ervoor zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen. "We hebben het gehad over 'iets moeten veranderen', maar er is niets veranderd", zei Kramaric na de 1-1 tegen Fortuna Düsseldorf in gesprek met Kicker. "Het probleem was dat we niet eens probeerden te spelen. Tegen Düsseldorf, met alle respect. Als we een topteam willen zijn, moeten we tegen Düsseldorf spelen alsof we Bayern München zijn."

Trainer Julian Nagelsmann in zijn tijd als coach van Hoffenheim in gesprek met assistent Alfred Schreuder.

"Dit is niet het Hoffenheim dat we willen zien", vervolgde de onlangs van een blessure teruggekeerde Kroaat. "We kunnen veel en veel beter spelen. Ik weet niet wat er deze keer gebeurd is. Er zijn een paar redenen op te noemen, maar dat is in eerste instantie geen vraag voor mij. Uiteindelijk moet Hoffenheim nog tevreden zijn met een punt." De 28-jarige aanvaller, die tegen zowel Fortuna Düsseldorf als Mainz tot scoren kwam, begrijpt waarom de supporters kritisch reageren. "Als ik een fan was, zou ik ook hebben gefloten."

Dat Hoffenheim met een achtste plek nog voldoende perspectief heeft, zegt Kramaric niets. "Het maakt niet uit dat we nu 21 punten hebben als we zo spelen. We hebben niets laten zien! Voetbal is ook een spel dat plezier en amusement moet brengen. Iedereen kan natuurlijk een slechte dag hebben, maar we moeten het tenminste proberen. Het kan best voorkomen dat we pech hebben, kansen missen of slechte passes versturen. Maar als je niets probeert, is er misschien iets mis. Ik ben niet de coach, maar het is duidelijk dat we meer tactische voorbereiding nodig hebben. Zowel in het hoofd als in de benen."

Meer nieuws
   
15:45
15:45
Live meepraten in de Eredivisie: Vitesse - Fortuna Sittard
0
   
14:51
14:51
Mikautadze scoort wederom, maar kan Metz niet aan cruciale punten helpen
14
   
14:35
14:35
Ajax-leiding wordt gespot in Eredivisie-stadion, maar lijkt voor niets gekomen
21
   
14:27
14:27
Inter viert kampioenschap met gemakkelijke zege en dubbelslag Çalhanoglu
5
   
14:18
14:18
PEC Zwolle verslaat Heracles Almelo en passeert 'magische grens' van 34 punten
5
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (17)

 
ElPhenomeno
 
10
6 december 2019 om 00:12
Ondanks paar leuke resultaten is het voetbal niet om aan te gluren. Heel behoudend en het vertrek van Nagelsmann zal dit jaar wel duidelijk aangetoond worden.
 
Twenteov
 
27
6 december 2019 om 09:41
Behoudend en Schreuder, dat komt me bekend voor. Schreuder werd al sinds zijn ontslag bij ons de hand boven het hoofd gehouden door de media en veel ajacieden (niet alle) zetten hem weg als tactisch meesterbrein. Geloof me: deze man houdt alleen van afbraakvoetbal, goede selectie of niet. Krijg al rillingen als ik aan de tijd van hem in Enschede terugdenk. Dan degradeer ik nog liever.
 
Sirius
 
8
6 december 2019 om 15:19
Die tijd staat bij mij inderdaad ook nog in het geheugen gegrift. Zelfs onder Pusic was het spel aantrekkelijker. Afbraakvoetbal met spelers als Mokhtar, Ziyech, Corona, Gutierrez, Mokotjo enzovoort om nog maar te zwijgen over z`n praktijken buiten het veld. Collega`s een mes in de rug steken, de hielen likken van Munsterman, zaken lekken in de pers (bekend verhaal) met als resultaat een baan als hoofdcoach en veel onrust.
 
roedii
 
11
6 december 2019 om 00:14
Ik was in het stadion tegen fc koln uit. Na de overwinning op koln ( penalty in de allerlaatste slotseconden van de blessuretijd) werd locadia en schreuder alweer opgehemeld in de media. Echter was het spel echt niet om aan te gluren en het niveau gewoon bedroevend laag. Had meer verwacht van de Bundesliga.
 
ElPhenomeno
 
12
6 december 2019 om 00:19
Nou praat je ook over de 2 zwakst voerballende teams van Dui momenteel. Zelfs Paderborn voetbalt leuker.
 
Dwaaltak
 
24
6 december 2019 om 01:13
Is iedereen ook meteen de mond gesnoerd dat Schreuder het tactische brein achter ETH is. Ik wil niks afdoen aan de kwaliteiten van Schreuder, maar het blijkt toch wel dat hij nog iets mist om eindverantwoordelijke te zijn bij een club op het hoogste niveau.
 
SpeedyAFC
 
12
6 december 2019 om 07:54
Zijn spits is vrij duidelijk, er is tactisch meer nodig om Hoffenheim, zowel in het hoofd (uitleg, kennis) als in de benen (tactisch trainen). Het spel is niet om aan te gluren, supporter fluiten de ploeg uit en de spits begrijpt dat volkomen. In Amsterdam niets dan lof over het geweldige tactische voetbal dat ook nog een geweldig is om naar te kijken. Oh ja, en Ziyech zou niets meer presteren als Schreuder er niet zo zijn, die fabel kan ook de prullebak in. Maar goed, die onzin was destijds ook allemaal uit de koker van Valentijn, die Moura hoef je niet te dekken, Driessen.
 
SpeedyAFC
 
1
6 december 2019 om 12:15
Ja dat deed hij knap. Daarom is het ook zo raar dat hij er dit jaar niet zo veel van bakt. Nu pas drie goals in zestein wedstrijden.
 
Gentiana
 
17
6 december 2019 om 08:23
Dat Schreuder een behoudende coach is zonder tactiek wist iedereen bij Twente al lang. De enige die dat zei was Driessen in combinatie met Derksen. Schreuder heeft nog nooit wat gepresteerd.
 
Sirius
 
6
6 december 2019 om 15:15
In Twente weten we ook allemaal dat Schreuder geen enkele moeite heeft om collega's een mes in de rug te steken. Dat deed hij bij FC Twente, bij Ajax en hij zal het ongetwijfeld wel weer doen als de kans zich voordoet.
 
-NEC-
 
1
6 december 2019 om 15:35
Hoezo kan dan Schreuder niet meer het brein achter Ten Hag zijn? Misschien kan hij heel goed alles tactisch neerzetten maar het als hoofdcoach niet goed genoeg communiceren en in werking zetten. Dat zijn twee heel andere dingen he?
 
Bossie
 
17
6 december 2019 om 04:36
Wat lees ik nu i de tekst , ze hebben meer een tactische voorbereiding nodig . En dat terwijl Schreuder het toax tactische brein van Ajax was.....volgens de Telegraaf/Driessen .
 
SpeedyAFC
 
7
6 december 2019 om 07:56
Precies, een grote hoop onzin dus. Zonder Schreuder gaat het met Ajax en ook met Ziyech geweldig terwijl bij Schredeurs nieuwe club behoorlijk veel klachten zijn of de taktiek, de tactische training en de uitvoering. Kortom, ETH is gewoon een geweldig trainer, Schreuder niet. Die had beter assistent kunnen blijven, maar dan zonder lijntje naar Valentijn Driessen.
 
Sirius
 
5
6 december 2019 om 15:13
Het zogenaamde tactische brein van Ajax, laat me niet lachen! Dit kon je van mijlenver aan zien komen. Gewoon nog dezelfde Schreuder die hij was toen hij bij FC Twente z'n eigen collega's een mes in de rug stak, uiteindelijk hoofdcoach werd en er werkelijk niets van bakte met een prima selectie. Ik vond het ook vreemd dat hij ineens krediet kreeg toen ze een paar keer wonnen. Het spel is het hele jaar al erg matig en het heeft ze in een periode nou ook niet bepaald tegengezeten.
 
Leicester
 
1
7 december 2019 om 08:09
Leuk dat die jongen naar de taktiek wijst, maar het zijn toch echt de spelers die het moeten doen. Feit is gewoon dat Hoffenheim onder Nagelsmann al achteruit aan het gaan was. Hoffenheim heeft gewoon twee seizoenen buitengewoon goed gepresteerd, normaal gesproken hoort de club in de middenmoot en daar staat het nu dus gewoon
 
ElPhenomeno
 
3
7 december 2019 om 09:18
Ze hadden ook gewoon pech vorig jaar. Dubbele belasting met CL erbij en als ze laatste pot hadden gewonnen bij Mainz waren ze gewoon 6de veworden met Europees voetbal. Het spel was vorig jaar ook 100x aantrekkelijker.