Kroos zet vraagtekens bij 'Barcelona-model': 'Dat is vergeefse moeite'
Woensdag, 8 april 2020 om 13:10

Vanwege de aanhoudende coronacrisis hebben onder meer Barcelona en Atlético Madrid een tijdelijke salarisverlaging van zeventig procent ingevoerd. Toni Kroos vindt het een goede zaak dat er in deze tijden extra wordt gelet op de financiën, maar het verlagen van spelerssalarissen is in zijn optiek juist geen goed idee. De middenvelder van Real Madrid pleit voor een donatie aan een goed doel naar keuze, omdat het ingehouden bedrag anders toch weer op de rekening van de desbetreffende clubs terechtkomt.

"Tijdelijk van salaris afzien is vergeefse moeite", stelt Kroos, die bij Real nog niet te maken heeft gehad met een salarisverlaging, in gesprek met de SWR Sport Podcast. "Iedereen zou de vrijheid moeten hebben om daar zelf keuzes in te maken. Het zou volgens mij beter zijn om gewoon een volledig salaris te krijgen, om er daarna iets goeds mee te doen. Ik vind het geen halszaak. Een andere vraag is: Wat doe ik met al het geld dat ik ontvang? We moeten uiteraard allemaal ons steentje bijdragen en er zijn ook genoeg plaatsen momenteel waar hulp heel hard nodig is."

Kroos beseft maar al te goed dat vooral de kleinere clubs in Spanje financiële problemen kunnen gaan ondervinden, mochten de competities voor langere tijd stilliggen. "Veel clubs lopen inkomsten mis, terwijl die inkomsten juist van cruciaal belang zijn", legt de Duitse middenvelder de vinger op de zere plek. "Het zal afhangen van hoelang we niet kunnen voetballen. Sommige clubs kunnen voorlopig het hoofd nog boven water houden, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen."

"Mocht het voetbal weer hervat worden in mei, dan dienen zich vanzelf ook weer oplossingen aan voor het financiële gedeelte", vervolgt Kroos. "Dan keren we terug naar de normale situatie. Maar als voetbal tot de winter niet mogelijk is, dan is het goed mogelijk dat er clubs gaan omvallen. Dat zou het voetballandschap ingrijpend veranderen", zo besluit de international van Duitsland.

Meer nieuws
   
20:16
20:16
Romano weet wie bijna zeker de eerste inkomende transfer van FC Barcelona wordt
0
   
20:00
20:00
Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
4
   
19:52
19:52
AS Roma mag blijven hopen op Champions League-ticket na remise tegen Napoli
1
   
19:38
19:38
El Gran Derbi: is dit de meest heetgebakerde derby van Spanje?
3
   
19:24
19:24
Manchester City sprankelt niet, maar houdt maximale druk op Arsenal
24
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (41)

 
bf1994
 
10
8 april 2020 om 13:19
Hij heeft wel door dat er bij clubs geen geld binnenkomt maar denkt dat er bij top clubs nog steeds geld binnenkomt? apart.
 
bpreal
 
61
8 april 2020 om 13:21
Je snapt kroos niet...ik had net zoals kroos liever gezien dat men hun salaris aan goede doelen gingen geven naar keuze. Want barca klaagt over crisis financieel ma denkt wel aan Ney en lau? Sorry ma dan ben je hypocriet bezig!
 
bf1994
 
10
8 april 2020 om 13:23
Even terzijde hoe barca het aanpakt. Hoe kan een club 100% van de salaris betalen als ze veel omzet gaan missen? Hij zegt dat het geld bij de clubs blijft maar de clubs hebben nu geen omzet, er komt niks binnen op het moment.
 
Lierse1997
 
25
8 april 2020 om 13:47
Bij Real lukt het blijkbaar nog momenteel. Verder is het gewoon onzin dat de grote clubs die salarissen niet door kunnen betalen. Ze kunnen dat wel, maar dan kunnen ze deze zomer geen enorme bedragen uitgeven op de transfermarkt.
 
real8madrid
 
8
8 april 2020 om 13:51
Volgens de media heeft Madrid dit seizoen, zoals meestal, een potje van rond de 150 miljoen opzij staan waar ze uit kunnen tappen. Sws liggen hun salarissen procentueel een stukje lager dan bv Barca waardoor dat een minder groot probleem vormt.
 
real8madrid
 
5
8 april 2020 om 13:52
Dat potje is natuurlijk niet oneindig en als dit lang genoeg aansleept zal ook Madrid maatregelen moeten nemen. Voorlopig is het financieel nog niet zo nijpend echter
 
bf1994
 
1
8 april 2020 om 16:39
Ik wilde het niet over barca hebben aangezien atletico madrid het blijkbaar ook doet. Maar bij barca zijn de salarissen verlaagd door de initiatief van de spelers zelf. En ik neem aan dat zij ook wel wisten dat dit geld opzij zet voor transfers in de zomer. Maar goed laten we barca bashen zonder er rekening mee te houden dan de spelers dit zelf wilden.
 
Th3SpecialOne
 
2
8 april 2020 om 17:08
Jaa maar niet zoveel, je hebt dezelfde verhalen gelezen als de rest hier, hoe je hier de conclusie uit kan trekken dat de spelers zelf 70% salaris wilden inleveren, nee dat is gewoon onzin, ze dachten zelf tussen 15 en 30% . Voor barca komt dit crisis gewoon als geroepen want ze konden aanspraak maken op de wet dat ze 70% mogen inhouden van salarissen financiën al jaren niet op orde, wat er binnenkomt wordt gelijk uitgegeven.
 
bf1994
 
0
8 april 2020 om 17:15
Ugh nee. Wat jij hier hebt staan heeft niet eerder op voetbalzone gestaan. Er is nergens bericht dat de spelers dachten aan 15-30%. Beide bartomeu en de gehele selectie hebben gezegd dat het salarismindering een initiatief van de spelers was. Nergens stond eebij of de spelers 15-30% of 70% voor ogen hadden. Aangezien het op 70% is aangekomen en daarna messis bericht uitkwam. Kan je er van uit gaan dat de spelers ook 70% voor ogen hadden. Ze zijn immers de best betaalde spelers in voetbal. 70% voor 6 maande kunnen ze wel missen
 
bf1994
 
0
8 april 2020 om 21:23
@real8madrid nou dat potje van 150 miljoen blijkt dus niet waar te zijn
 
real8madrid
 
8
8 april 2020 om 13:50
Nee hij denkt dat die topclubs het geld minder hard nodig hebben dan andere instanties. Zeg nu zelf, als je als club 70% salaris inhoudt om vervolgens met miljoenen een professioneel duiker te willen aantrekken dan kan dat geld waar de spelers recht op hebben beter naar de talloze ziekenhuizen en acties die onderbemand zijn, te weinig materiaal en te weinig geld hebben. De instanties die levens proberen te redden. De instanties die deze situatie proberen te verhelpen zodat ook alle clubs zsm terug aan de slag kunnen en de normale gang van zaken hervat kan worden
 
AadMaat
 
14
8 april 2020 om 13:55
Het lijkt hier op Voetbalzone mensen een standpunt kiezen als het past bij de maatregel van hun favoriete club. Ik heb zelf ook veel liever dat het geld de maatschappij invloeit dan dat het richting andere clubs gaan. Gewoon beseffen dat je geen luxe aankopen zoals Neymar en Martinez kan halen. Belachelijk om 70% van de spelers te vragen en dan doodleuk Neymar te willen halen. Klasse wat Kroos voorstelt en de keuze gewoon laten bij hen die het geld verdienen.
 
Formus
 
3
8 april 2020 om 16:03
Aad, helemaal met je eens. Echter, als het gebruikt wordt om een club overeind te houden (wat evt niet kan lukken bij volledige doorbetaling van salarissen), dan is zo'n stap die Barça maakt begrijpelijker (zeg niet dat dat daar is het geval is). Maar waar ik niet tegen kan, is als ze bij de overheid aankloppen voor het doorbetalen van salarissen, zoals Liverpool deed (gelukkig teruggetrokken), want dan moet je je kapot schamen. Net als Barça zou moeten doen als ze miljoenentransfers gaan doen deze zomer.
 
Adthee
 
1
8 april 2020 om 16:15
In feite is het inhouden van 70% salaris nog veel schadelijker voor de staat, aangezien over die 70% dan ook geen belasting betaald hoeft te worden. Belasting die heel goed gebruikt kan worden om de huidige crisis te bestrijden. In en in triest.
 
Primetime
 
0
8 april 2020 om 20:37
@adthee, die 70% komt bij andere aankopen terecht die ook belasting over hun salaris betalen en ook over transfers betaal je ook belasting dus maakt niks uit.
 
SocioFan1
 
0
8 april 2020 om 22:38
Sorry maar men snapt blijkbaar echt niet hoe het zit he. Het geld komt wel maar is er alleen nu niet, of de competities moeten echt niet uitgespeeld gaan worden dan is het wel een probleem, maar straks hebben ze weer de financieen voor het een en ander. Het is hetzelfde als wanneer een persoon even krap zit door een onverwachte gebeurtenis, heeft meteen geld nodig of als hij kosten heeft dan moet dat even omlaag tijdelijk maar hij weet dat hij wat maanden later gewoon geld binnen zal krijgen, dan moet hij nu even bijsturen maar maanden later kan hij gewoon weer wat aankopen gaan doen die hij graag wil. Wat is daar mis mee?
 
bpreal
 
28
8 april 2020 om 13:19
Precies mijn mening, zeggen salaris inleveren ma om vervolgens te horen dat barca lekker weer miljoenen in spelers gaat investeren...hypocriet gedrag. Sowieso is dat bestuur in barca bizar bezig, en daar zijn Messi en co het met mij eens
 
Regulator
 
4
8 april 2020 om 13:50
Ik snap heus wel dat ze bij Barcelona in spelers moeten investeren. Het team loopt niet, dus er moeten sowieso wat nieuwe gezichten bij. Maar dan kom je met Neymar? Hij is echt een goeie speler, daar niet van. De jongen is echter 28 en is veel geblesseerd geweest laatste 2 jaar. Hoeveel gaat hij netto verdienen? Wordt sowieso 1 van de best betaalden. En jij moet als speler geld inleveren zodat o,a, zijn komst er indirect mee wordt gefinancierd?
 
Lasse
 
4
8 april 2020 om 16:15
Ik vind Kroos vooral hypocriet gedrag vertonen. Zeggen dat salaris inleveren geen zin heeft en dat spelers dat geld beter kunnen geven aan goede doelen, om vervolgens de vraag wat hij dan met zijn salaris doet ontwijkend te beantwoorden...
 
Almogaver
 
2
8 april 2020 om 17:14
Hypocriet zou zijn om het een te verwachten en het andere te doen. Wat Barça nú doet, is niet hypocriet. Dat het vanuit de spelers moest komen om de rest van de club te onderhouden, zorgt ervoor dat het bestuur niet de schoonheidsprijs verdient. Maar hypocriet is het in ieder geval niet.
 
 
3
8 april 2020 om 13:32
Beetje hypocriet van Kroos dit, net alsof hij nu opeens 70% van zijn salaris maandelijks gaat doneren aan goede doelen. Hij spreekt hier gewoon voor eigen parochie en denkt niet aan de werkgevers van de spelers.
 
Lierse1997
 
34
8 april 2020 om 13:43
Hij zegt net dat er nu geen enkel geld naar goede doelen stroomt en dat alles bij de club blijft. Daar heeft hij an sich gewoon gelijk in. Een club als Barcelona moet bijvoorbeeld geen salarissen inhouden van de spelers, gewoon een transfer van 100 miljoen minder doen en dat probleem lost zich wel op. En daar doelt kroos denk ik op. Zeker bij die grote clubs verdwijnt het geld onnodig bij de club zelf, terwijl het aan veel betere dingen gespendeerd kan worden.
 
 
2
8 april 2020 om 14:52
Oké? Maar hij heeft toch geld zat waarom maakt hij niet wat over naar goede doelen dan als hij hier zo voor predikt? Zelfs met 30% van zijn salaris kan hij makkelijk nog 20% missen om naar goede doelen te sturen, beide helpen kan dus ook maar dat lijkt dan weer teveel van t goede.
 
Lierse1997
 
1
8 april 2020 om 14:56
Als hij geen salaris moet inleveren, kan hij misschien de volledige 70% inleveren. Maar op die manier redeneren is giswerk. Uiteindelijk komt het er gewoon op neer dat de spelers salaris moeten afstaan om de volgende toptransfer van hun club te bekostigen.
 
 
0
8 april 2020 om 15:14
Kijk bij een club als Barça kan ook daar nog inkomen. Maar t gros van de clubs is bezig met overleven momenteel en niet met toekomstige transfers.
 
CMG-
 
10
8 april 2020 om 15:25
Godenzonen. Doe je oogkleppen open voor je wat verkondigt. Toni Kroos heeft al langer dan 5 jaar een stichting tegen zieke kinderen, het heet Tonikroos-stiftung.de hij doneert al jaren geld aan zieke kinderen en families die het financieel moeilijk hebben. Toni Kroos levert dus al jaren van zijn salaris in.
 
bf1994
 
0
8 april 2020 om 16:29
@lierse en als de spelers dit zelf wilden? Als zij zelf salaris in wilden leveren om de club overeind te houden en zodat er een aankoop gedaan kan worden om volgend seizoen competitief te blijven? Mensen slaan nogal wild rond omtrent barca de laatste tijd. En alhoewel ik niet achter bartomeu sta is het vrij aannemelijk dat de spelers wisten dat de club voor neymar zou gaan in de zomer. Bartomeu heeft volgens hem zelf 15 dagen lang met messi gesproken over het verlagen van de salarissen wat volgens bartomeu een initiatief van de spelers zelf was ik kan mij niet indenken dat er op geen enkel moment gesproken werd over transfers.
 
Lierse1997
 
1
8 april 2020 om 17:19
Laatst stond er nog een artikel op VZ waarin stond dat wanneer de spelers niet akkooord gingen met de maatregel, Barcelona sowieso de maatregel ging doorduwen door een Spaanse wet te gebruiken. Daarnaast moeten die spelers totaal niet instaan voor het voorbestaan van de club, want die kan perfect overleven (zelfs als ze 100% van de salarissen doorbetalen). Maar dan kan Barcelona geen transfers meer doen deze zomer, het enige wat de spelers dus in stand houden zijn de miljoenen transfers van Barcelona.
 
bf1994
 
0
8 april 2020 om 18:30
Of jij vind dat de spelers voor het voorbestaan van de club moeten staan of niet maakt in deze niet uit. Want de spelers hebben daar namelijk wel aangedacht, anders zouden ze niet met het initiatief komen. Je kan bij deze niet zo veel kritiek op bartomeu hebben aangezien de spelers dit zelf gewild hebben omwille van hun club of whatever maakt niet uit.
 
MarcelKalasj
 
22
8 april 2020 om 13:48
Barca fans zijn op hun pik getrapt, je kan niet ontkennen dat hij gelijk heeft. Raar gedrag van barca
 
bf1994
 
0
8 april 2020 om 16:32
Het verlagen van de salarissen met 70% was een initiatief van de spelers zelf. Dit is volgens de gehele selectie zo aangezien zij allemaal dat bericht van messi op instagram hadden gedeeld en volgens bartomeu zelf ook zo. Als de spelers willen inleveren zodat de club overeind blijft en voor volgend seizoen nieuwe spelers komen, wat de F is daar dan mis mee?
 
Stephanvan der Gevel
 
1
8 april 2020 om 14:01
Ik heb het idee dat Kroos een belangrijk aspect vergeet in zijn verhaal. Zover als ik heb gelezen en begrepen is het juist het doel van het inhouden van de salarissen van de voetballers om de overige werknemers door te kunnen blijven betalen. Of mis ik een deel in het verhaal?
 
Lierse1997
 
4
8 april 2020 om 14:06
Ik denk dat Kroos eerder spreekt vanuit het standpunt van een topclub. Momenteel worden de spelerslonen bij de topclubs echt niet ingehouden om de gewone werknemers te kunnen betalen. Ze doen het gewoon om nog transfers te kunnen bekostigen. Bij kleinere clubs geldt er natuurlijk een andere situatie.
 
MarcelKalasj
 
2
8 april 2020 om 14:07
70% van de hele selectie, dan kom je denk ik uit op meer dan honderd miljoen. Geloof je zelf dat dat alleen voor de andere werknemers is bedoeld
 
protheus
 
4
8 april 2020 om 14:12
Stephan Barca gaat in de zomer veel willen uitgeven voor neymar en jij denkt dat ze hun eigen personeel niet kunnen betalen? het is gewoon misbruik maken van de huidige spelers.hoe zit het met andere sporten en het inhouden van salaris? daar heb ik weinig over gehoord.er zijn talloze miljonairs die ook een steentje kunnen bijdragen.het is schrijdend om te zien dat voetballers onder druk worden gezet.
 
bf1994
 
0
8 april 2020 om 16:33
@prtheus Hoe kan het misbruik zijn als het initiatief van het verlagen van de salarissen van de spelers zelf komt? Bartomeu heeft volgens hem zelf 2 weken met messi gepraat over het verlagen van de salarissen. Dat is een vrij lange periode, dan is de transfer van neymar vast ook opgekomen.
 
Yeisoonnn
 
1
8 april 2020 om 18:03
@bf1994– Als het initiatief van de spelers komt en niet van het bestuur, maar ze moeten toch nog 2 weken onderhandelen over de hoogte van het ingehouden loon. Kan ik alleen maar daaruit concluderen dat de spelers zelf in eerste instantie niet dachten aan 70% salaris. Geloof je nou echt dat die spelers zelf 70% wouden inleveren voor de club. Ze worden gewoon keihard te kijk gezet als je het mij vraagt.
 
thegoat010
 
1
8 april 2020 om 18:14
Messi, Pique en saurez wouden vorig jaar al gedeelte van de transferkosten van neymar betalen. Ik denk groote gedeelte van de slectie liever sterke team heeft dan geld. Dus zie ik het voor me dat spelers als messi, pique en saurez best gedeelte van hun salaris willen inleveren om straks een champion winnaar waardige team te hebben.
 
bf1994
 
0
8 april 2020 om 18:25
dat klopt ook weer niet yeisoon want messi benadrukte nog dat de onderhandelingen vooral om gingen dat ze zeker wilden weten dat de rest van de club minus de spelers en staf wel 100% doorbetaald zou worden. Maar jij bent sowiezo een beetje anti barca of niet?
 
Primetime
 
0
8 april 2020 om 20:45
@protheus, in de NBA worden salarissen ook ingehouden. Daar zitten ze te denken over 50% Niet alleen bij spelers maar ook de top 100 managementsalarissen, daarbij wordt 20 procent erafgehaald. De NBA wordt nog harder geraakt zelfs door Corona. Zij zitten namelijk pas op de helft van het seizoen. De NFL heeft er bv helemaal geen last van, seizoen was immers in januari al klaar
 
Millonario
 
0
8 april 2020 om 19:17
Tijd dat de overheid wakker word en de arme man helpt. Altijd kijken naar sportmensen en hopen dat zij wat doen is zo afgezaagd geworden. 'geef een miljoen' alsof je de pretentie hebt om dat van hen te vragen. Ben er wel een beetje klaar mee dat mensen deze periode naar voetballers enz wijzen en een mirakel verwachten. Het moet niet gekker worden.