Limburgs bedrijf breekt met jarenlange traditie na WK-weigering
Woensdag, 10 maart 2021 om 12:16

Hendriks Graszoden uit het Limburgse Heythuysen gaat volgend jaar geen gras leveren voor het WK in Qatar, zo heeft het bedrijf laten weten aan 1Limburg. Hendriks is al jaren leverancier van de speelvelden tijdens eindtoernooien, maar heeft na het zien van de omstandigheden in Qatar rond de bouw van de stadions besloten zich terug te trekken als leverancier. Voor zover bekend is Hendriks daarmee het eerste Nederlandse bedrijf dat zich om ethische redenen niet verenigt met de organisatie van het wereldkampioenschap.

De slechte omstandigheden voor bouwvakkers is een belangrijke reden voor Hendriks om af te zien van de opdracht. "Toen in 2010 bekend werd gemaakt dat Qatar het WK van 2022 mocht organiseren, zijn we uitgenodigd. We hebben ons toen voorgesteld aan het olympisch comité van Qatar en hebben advies gegeven over hoe het gras optimaal kan zijn", vertelt een woordvoerder van het bedrijf in gesprek met de Limburgse omroep.

"Maar we zagen hoe de bouw van de stadions daar geschiedde. Lang niet alle arbeiders droegen beschermende kleding. Die houding vanuit de organisatie stond ons niet aan. Je ziet het verschil tussen de inwoners van Qatar en het werkvolk. De locals dragen lange witte gewaden, terwijl de arbeiders er een stuk minder deftig bij lopen." Er is de voorbije weken veel te doen om het WK, nadat The Guardian op basis van overheidsbronnen bekendmaakte dat de bouw van de stadions tot dusver 6500 arbeidsmigranten het leven heeft gekost.

Hendriks is een toonaangevende speler als het gaat om het leveren van velden in voetbalstadions. Zo verzorgde de Limburgse organisatie eerder de speelvelden bij Ajax en Bayern München. Met het besluit wordt een jarenlange traditie gebroken. Eerder leverde de specialist de velden voor het WK van 2006 en de EK's van 2008 en 2016. "We worden gesteund binnen ons netwerk en daar zijn we blij mee. We zijn verder niet bang voor represailles vanuit de FIFA. Als zij kritiek zouden hebben op ons besluit, hadden we dat al eerder gehoord."

Het besluit van het bedrijf leidt tot veel reacties op onder andere Twitter, waar het bedrijf bijval krijgt en mensen de beslissing omarmen. "Goede keuze. Kijken of de sporters ook het lef hebben en zich het lot van anderen aantrekken", zo luidt een reactie. "Applaus voor Hendriks Graszoden. Hier kun je als fatsoenlijk bedrijf of mens gewoon niet aan meewerken. Dat de KNVB hier maar een voorbeeld aan neemt", laat iemand anders weten. "Een topbedrijf met principes, daar kunnen overheden en voetbalteams nog wat van leren."

Meer nieuws
   
00:04
00:04
'Roger Schmidt wil weg bij Benfica en plant onderhoud in met Bayern München'
2
   
00:00
00:00
De EK-selectie van Portugal: dit zijn de spelers die kans maken
1
   
23:25
23:25
Jeredy Hilterman ondanks promotie Willem II niet geheel tevreden
0
   
23:00
23:00
Viaplay vraagt Erik ten Hag op de man af of hij contact heeft gehad met Ajax
2
   
22:53
22:53
Stadionspeaker Roda JC wijt kolossale blunder onder meer aan slecht internet
12
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (96)

 
AmazingNinja
 
183
10 maart 2021 om 12:20
had dit al als tip bij de redactie gemeld. Kijk, dit is nog eens een statement maken! Het is makkelijk om bij je principes te blijven als het je niets kost, maar het getuigd pas echt van klasse als je er wat voor moet opofferen. Bijv. VI boycotten of demonstreren op de Dam kost niets. Een WK boycotten kost een WK deelname. Eens zien of slavernij en onderdrukking echt zo belangrijk is. Ook voor andere bedrijven: wel meehuppelen op de BLM hype, maar ook het Wk sponsoren. Eens kijken welke bedrijven ruggengraat hebben.
 
Savano
 
16
10 maart 2021 om 13:12
@AmazingOnzin Wat een kul om dit zo te stellen? Pure onderbuik praat die associaties die jij maakt. Oranje moet dus al het kwaad in deze wereld adresseren want anders zijn ze hypocriet? Oranje boycot VI wegens stigmatisering en een discriminerende ondertoon. Wel frappant dat men Oranje aan allerlei standaarden houdt ... Boycot jijzelf het WK? Altijd maar wijzen naar de ander pff
 
Lierse1997
 
34
10 maart 2021 om 13:23
Als ik de plaatselijke buurtwinkel boycot omdat ze hun personeel slecht behandelen, maar wel bij de primark kleren ga kopen terwijl die hun personeel pas echt slecht behandelen in ontwikkelingslanden dan ga ik dat ook horen hoor. Daarnaast gaat het in Qatar ook over racisme. Want die werklieden zijn geen Qatarezen hoor.
 
Almogaver
 
11
10 maart 2021 om 13:31
Haha, zeverkoning. Gelukkig is er bij de bouw en organisatie van het WK in Qatar geen sprake van discriminatie, he? Je hebt geen poot om op te staan.
 
Kyle66
 
17
10 maart 2021 om 13:54
@Savano, in Qatar is er nog steeds sprake van slavernij. Als de voetballers van Oranje zo'n grote mond hebben vanwege een slechte grap bij VI, moeten ze ook de ballen hebben om een statement te maken richting Qatar. Maar dat doen ze niet.
 
Savano
 
6
10 maart 2021 om 14:45
@Kyle66 wie zegt dat ze daar wel achter staan dan? Dus reizen naar de VS moet men ook maar niet doen, zeker als donker persoon, omdat je voor niks overhoop geschoten kan worden. Dus naar China kan ook niet vanwege de Hong Kong en de Oeigoeren kwestie, dus naar Den Bosch ook niet vanwege oerwoud geluiden op de tribune, niet meer reizen vanwege het milieu. Waar moet er allemaal nog meer geboycot op worden namens Oranje en los daarvan wie ben jij om voor hen te bepalen wat ze wel of niet moeten boycotten? Jullie maken het een alles of niets kwestie alsof jullie zelf zo door het leven gaan ... Over hypocriet en moraalridderij gesproken! Misschien idee voor jullie om het statement/onderbouwing van Oranje richting de VI boycot nog eens na te lezen. Verbeter de wereld begin bij jezelf ...
 
Savano
 
1
10 maart 2021 om 15:00
@Lierse1997 je noemt het hypocriet alsof ze allemaal hetzelfde standpunt hebben richting Qatar. Zelfde verhaal bij de Olympische spelen in China sommige sporters willen wel en sommige niet. Sporters labelen het heel snel als politiek maar als team hebben ze blijkbaar wel aversie tegen de stigmatisering en discrimerende ondertoon van VI. `Alles moet maar kunnen` maar als zij draaien om de oren krijgen piepen ze en is Wilfred een verrader. René mept vrouwen ook hypocriet van Johan niet dan? Ook hypocriet van alle VI kijkers die vrolijk weer zappen ernaar toe ... Zie je mijn punt? Waar leg je de grens? Voor een ieder blijkbaar dus anders ... Als je VI kijkt ben je voor vrouwenmishandeling, dus hypocriet als je nu niet boycot. Klinkt niet zo redelijk meer hé maar wel dezelfde redenatie willen eisen richting Oranje die van alles maar moet boycotten wegens andermans onderbuik. Boycot jij het WK straks aangezien je zo begaand bent met de werkers daar? Spreken van slavernij (daar) maar ze hypocriet noemen bij het gedeelte wat ze wel ertegen doen ... Niemand praat Qatar toch goed? Zo ja, noem eens een naam die zegt: `niks aan de hand daar, valt allemaal wel mee!`
 
Savano
 
1
10 maart 2021 om 15:07
@Almograver boycot jij zelf het WK? Je hebt ook invloed door niet te kijken straks. Hoor ik je ook niet over, toch? Lekker makkelijk om eisen aan anderen te stellen, dat is het punt wat ik maken wil. Niemand zegt Qatar is ok, echt niemand. Ik snap dus niet waar jij uit haalt alsof ik dat verdedig ofzo. Types als jij zijn vrijheid van meningsuiting wanneer het in het eigen straatje past - deze boycot van Oranje is ook een vorm van vrijheid van meningsuiting. Het is niet aan ons wanneer ze die wel of niet mogen toepassen. Waar is jouw actiegroep over Qatar? Gezien je zo meeleeft ... Over hypocriet gesproken wel actie van anderen willen zien maar ondertussen het bier koud zetten en chips op tafel wanneer het toernooi straks begint. Terug naar mijn eerste vraag: boycot jij het WK?
 
Savano
 
0
10 maart 2021 om 15:08
@Kyle66 dus jij Kyle bepaalt wanneer zij ballen moeten tonen? Dan boycot jij het toch zelf ... Niemand houdt je toch tegen, kijk wat je zelf kunt doen ipv van alles van anderen te verwachten.
 
Lierse1997
 
5
10 maart 2021 om 15:56
@Savano, in tegenstelling tot de beschuldigingen ten opzichte van van der Gijp, zijn die doden in Qatar wel bewezen. Het is gewoon zo dat het makkelijk is een of andere onbenullig programma te boycotten, maar een wk dat is wat andere koek. Aan dergelijke dingen heeft dus niemand iets. De echte strijd tegen racisme, discriminatie en mishandeling wordt niet gevoerd door voetballers die zichzelf heel wat vinden maar alleen in actie komen als het henzelf zeker niet kan schaden.
 
AmazingNinja
 
3
10 maart 2021 om 16:36
@savano Oranje hoeft niet al het kwaad in de wereld te adresseren. Maar als jij je heel specifiek tegen onderukking en racisme en het slavernij verleden uitspreekt, zoals verschillende Oranje spelers hebben gedaan en om die redenen mee loopt in demonstraties en VI boycot dan is het toch wel extreem hypocriet om wel naar Qatar te gaan, waar moderne slavernij is. En dat bedoel ik met: het is makkelijk om aan je principes vast te houden als het je niks kost (zoals VI boycotten en meelopen in demonstraties), maar het is pas echt klasse als je aan je prinicipes vasthoudt als het je wat kost (WK deelname). En even voor de duidelijk: ik kijk nooit naar VI, vind er niks aan, voordat je denk dat ik een of andere Derksen fan ben. Ik heb geen idee of ik het WK boycot. Dat ligt eraan of het in Qatar gehouden wordt of niet..
 
Kyle66
 
0
10 maart 2021 om 17:59
@Savano, wat sommige van jouw vergelijkingen met Qatar te maken hebben, is een raadsel. Iets van tang en varken. Wie zegt dat ik ga kijken naar de wedstrijden? En het is een roddel van de mishandeling terwijl van Qatar bewezen is. Ik kijk trouwens zelden naar VI. Dat gezegd hebbende: Oranje kan daadwerkelijk een statement maken door niet te willen gaan. Dat maakt indruk. Dat ik niet ga kijken, maakt Qatar niets uit. Je bent wel lekker bezig met het verdedigen van Oranje. Laat me raden: Qatar is lang niet zo erg als VI in jouw ogen? Over hypocrisie gesproken. Alles voor het voetbal. Slavernij of niet, maar laten we een tv-programma boycotten omdat ze daarin een grap maken. Ongelooflijk!
 
vialuna
 
9
10 maart 2021 om 13:42
Aantal zaken staan me tegen in jouw betoog. Hoezo is BLM een hype? zodra mensen opkomen voor hun basisrechten is dat een hype. Je begint altijd eerst lokaal met veranderingen. Vi is inderdaad het makkelijkst (had voor mij niet gehoeven). Nu heb je dus het verhaal met grasmatten maar waar was dit bedrijf toen er duizenden favela's werden geruimd voor een paar stadions. Gebieden werden helemaal leeggekamd voor stadions die nu niet eens meer gebruikt worden. Of in Zuid-Afrika waar in vele armen mensen verplicht moesten verhuizen vanwege stadions die nu overigens ook leeg staan wat is er met die mensen rechten? Nu Qatar een hype is gaan zij ineens principieel doen zo kan ik het ook omdraaien.
 
Kyle66
 
13
10 maart 2021 om 13:58
@vialuna, bij BLM gaat het niet (bij iedereen) om basisrechten. Als je goed luistert willen ze veel meer. Volgens hen zijn alle donkere mensen slachtoffers. Bedrijven draaien vanwege de hype door. Zo zijn er voorstellen gedaan om donkere studenten sneller te laten slagen. Of om verplicht donkere mensen aan te nemen. Dat is je reinste onzin. Je neemt aan wie het beste is voor de job.
 
Savano
 
4
10 maart 2021 om 14:49
@Kyle66 wat willen ze meer? En wie is 'ze' eigenlijk? BLM geeft ongelijkwaardigheid aan en dat willen ze corrigeren. Deze correctie gaat niet ten koste van de andere gemeenschappen of wel? Als je het niet eens bent met de uitvoering oke dan kan en mag maar met de basisrechten waar ze voor strijden, kun je het toch moeilijk oneens zijn als fatsoenlijk mens. Mensen als jij zijn onderdeel van het probleem, die zien BLM als een dreiging voor de eigen positie. Op papier gelijk betekent niet in de praktijk gelijk - hoeveel voorbeelden heb je nog nodig? Kijk alleen al naar de Belastingdienst of de commentaren onder de Oranje Facebook selfie. Tsja er zijn zoveel voorstellen gedaan, so? Dat maakt het toch geen wet of protocol, anders gezegd systemisch. BLM een hype, Klimaatverandering ook een hype zeker, corona ook een hype zeker ... #heb je een hypotheek op die bubbel waarin je woont?
 
AmazingNinja
 
1
10 maart 2021 om 16:31
@vialuna met BLM hype bedoel ik dat er genoeg mensen zijn die proberen te profiteren van deze beweging. Daarvoor hoorde je ze nooit. Ik weet niet wat Brazilië en Zuid Afrika hiermee te maken hebben, want dit bedrijf heeft geen gras in Brazilië of Zuid Afrika geleverd. En je stukje van 'nu Qatar een hype is' raakt kant nog wal, want dit bedrijf heeft het besluit om niet te leveren vorig jaar al genomen. Groetjes
 
vialuna
 
0
11 maart 2021 om 09:05
Heb je de hoofdredenen gelezen waarom dit bedrijf niet wil leveren in Qatar? Naast de mensenrechten wat wel alle headlines haalt? BLM net als vrouwenrechten zodra er een over de dam is volgen er meer en terecht. De beerput moet dan open, ik ben het met je een dat er veel mensen zijn die hiervan profiteren om zich te profileren als een "woke" persoon etc. Los daarvan is de beweging goed en sta ik volledig achter.
 
Donny6
 
2
10 maart 2021 om 13:49
Dus voor jou is het eens activist, altijd een activist? Dat vind ik toch iets te kort door de bocht. De beslissing om in Qatar te spelen is niet door de spelers gemaakt, Maar door de FIFA en aansluitende bonden. Ik zal een staande ovatie geven aan spelers die weigeren in Qatar te spelen, maar ik kan het de spelers die wel gaan moeilijk kwalijk nemen. Zij zouden deze keuze helemaal niet hoeven nemen, maar dat wordt ze door een corrupte organisatie nu wel opgelegd. Dat vind ik onredelijk. Als je met de vinger gaat wijzen doe dat dan naar de hoofdverantwoordelijke. Dat spelers aarzelen een wk deelname te weigeren doet overigens niets af aan het boycot op VI en deelname aan eventuele demonstraties. De argumenten daarvoorwaren duidelijk en naar mijn mening ook redelijk. En laten we niet vergeten dat er nog helemaal geen definitieve keuzes over deelname aanhet wk zijn gemaakt. Misschien besluiten ze alsnog niet te gaan, misschien moeten we geduld hebben en op een definitief antwoord wachten.
 
Kyle66
 
1
10 maart 2021 om 14:00
@Donny, de spelers doen hun best om zich te kwalificeren. Denk je dan dat ze een statement zullen maken? Waarom kan je ze het niet kwalijk nemen als ze wel de lef hadden om een stom programma te boycotten vanwege een slechte grap?
 
Donny6
 
0
10 maart 2021 om 14:39
Er zijn nog geen kwalificatiewedstrijden gespeeld dus je kan moeilijk zeggen dat ze hun best doen om zich te kwalificeren. Daarnaast kunnen ze later ook nog tot inkeer komen. Ondanks alle misstanden kan ik me voorstellen dat het moeilijk is om afstand te nemen van het wk, wat voor velen een eenmalige kans en een levenslange droom is. Ik zou het bewonderenswaardig als ze weigeren, maar kan dat niet verwachten, omdat het dus eenmalige kans en omdat de beslissing Qatar aan de spelers is opgelegd. Het boycot op VI had weinig lef nodig en weinig nadelen. De grap van Derksen kan gezien worden als een racistische belediging en als er dan ook nog eens geen belang is bij VI vind ik het niet meer dan logisch dat er actie wordt ondernomen. Uiteindelijk vind ik dat er te veel druk op de schouders van de spelers ligt, terwijl de FIFA verantwoordelijk is en de KNVB ook had kunnen weigeren. Applaus van mij voor eventuele weigering van spelers, maar mijn kritiek focust zich op de organisatie.
 
Kyle66
 
3
10 maart 2021 om 13:55
@AmazingNinja, helemaal met je eens. Nu het ze geld zou kosten om niet te gaan, gaan ze wel. Zonder een onvertogen woord over de slavernij daar. Ik zou trots op Oranje zijn als ze hier ook een statement over zouden maken.
 
Alsjemenou
 
1
10 maart 2021 om 14:43
Laten we een crowdfunding actie starten voor dit bedrijf. Fantastisch! Principes hebben is niet makkelijk en komt in deze ook met een prijskaartje. Wanneer ik dan kijk naar zo een boycot actie van Oranje naar VI toe... Kom op spelers van Oranje, maak nu ook een statement en zie af van deelname.
 
Ikbengoed83
 
16
10 maart 2021 om 12:21
Allemaal leuk en wel maar laten we eerlijk zijn; er is teveel geld mee gemoeid om dit WK te boycotten. Aan de voorkant hangen we allemaal de moraalridder uit maar als er aan de achterkant een gigantische zak geld klaarstaat zijn we dat zo weer vergeten. Er staat zo een ander bedrijf klaar om hun plek in te nemen
 
AmazingNinja
 
124
10 maart 2021 om 12:23
Eens dat er toch wel gras komt in die stadions, maar dit bedrijf blijft bij haar principes, ondanks dat ze hierdoor een grote deal mislopen. Dat getuigd van klasse.
 
Ikbengoed83
 
7
10 maart 2021 om 12:24
Absoluut waar, in ieder geval een krachtig statement
 
maurootje
 
63
10 maart 2021 om 12:29
Met mensen met jou gedachtes komen we er nooit. Hou maar op met groen leven, want wat jij doet is toch niets tegenover de miljarden andere mensen, hou maar op bomen planten en natuur behoud, want aan de andere kant van de wereld wordt er niets aan gedaan en gaat het kappen vrolijk verder. Hou maar op met biologische en beter leven vlees kopen, want wat kan jij nou teweeg brengen? Weet je wat, laat alles maar zitten, wat zijn wij als individu nou waard? Met die gedachtes kan je net zo goed een graf gaan graven met een doodkist erin en er alvast in liggen, want dood gaan we allemaal, slechts kwetsie van tijd. Sarcasme dus. Niks moraalridders. Wees blij dat mensen op staan en iets doen. Dat toont karakter en inspireert mensen het zelfde te doen
 
Sirius
 
9
10 maart 2021 om 12:34
@maurootje - Er is natuurlijk wel een tussenweg. Het kan niet de bedoeling zijn dat miljardairs maar even gaan bepalen wat er moet gebeuren, waardoor de gewone burgers de rekening gepresenteerd krijgen. Betaalt een man als Bill Gates de overstap naar groen wonen? Natuurlijk niet. Die man verdient er alleen maar geld mee en vertelt anderen hoe ze hun zuurverdiende geld weer weg moeten geven. Natuurlijk moet je rekenschap houden met de natuur, maar het moet wel betaalbaar blijven en bovendien moet de techniek en ontwikkeling je ook in staat kunnen stellen om bij te dragen. Er is nog een groot verschil tussen wat eerlijk is en wat overheden en mensen als Bill Gates van je vragen. Ik bedoel; hoe kan uitgerekend Bill Gates geen staan ratelen over vervuiling? De man is 1 van de grootste vervuilers op deze aardbol.
 
Maarten.
 
20
10 maart 2021 om 12:58
Ik zou als ik jou was eens goed onderzoeken waar Bill Gates zijn geld allemaal aan weggeeft. En niet investeert he, echt weggeeft. Dan zou je hem niet zo afzetten als geldwolf die alleen maar bezig is met eigenbelang.
 
Douwe Dabbert
 
5
10 maart 2021 om 13:07
Klopt maar veel van dat geld heeft hij verdiend door weinig tot geen belasting te betalen door de gunstige regelingen die voor multinationals gelden waar wij als burger geen gebruik van kunnen/mogen maken.
 
13Nesta13
 
0
10 maart 2021 om 13:17
@ Maurootje... De doden zijn er al. Als we niet gaan zijn ze voor niks gegaan. En veel investeerders/sponsors krijgen geen geld en betalen hun arbeidsslaven daar niet. Dan verander je niks aan de situatie. Beter is het om wel te gaan en het land daar wakker te schudden. En je kunt afspreken dat als er nog één dode valt dat we dan niet gaan, om maar een voorbeeld te noemen. Je moet ze daar wakker schudden. Als we niet gaan verandert daar echt niets hoor...
 
Lierse1997
 
3
10 maart 2021 om 13:21
Dus jij denkt dat een land niet even wordt wakker geschud als ze net tientallen miljarden hebben uitgegeven aan een toernooi wat niet doorgaat?
 
13Nesta13
 
0
10 maart 2021 om 13:26
@ Lierse Die sjeiks lachen er een keer om en gaan verder met geld aan andere speeltjes uitgeven. We moeten er naartoe om statements te maken en de foute dingen aan de kaak stellen. Ze moeten voelen dat de hele wereld hun 5 weken belachelijk maakt met alle camera`s op zich gericht. Laat ze die arbeiders interviewen en uitzenden over de hele wereld. Laat Messi de winnende scoren en een shirt tonen met namen en cijfers van deze mensen. Daar zijn ze veel gevoeliger voor en verandert veel meer aan de internationale beeldvorming.
 
Lierse1997
 
9
10 maart 2021 om 13:31
En daar lachen de Sjeiks niet mee denk je? Natuurlijk voelen die een nutteloze investering van 100 miljard of iets dergelijks (zal wel meer zijn denk ik). Geld raakt mensen altijd harder dan woorden. En als niemand naar hen toegaat dan voelen ze ook wel dat de wereld er niet echt mee akkoord is. Ik heb het nog even opgezocht en het WK zou Qatar 220 miljard dollar kosten. Het bbp van Qatar in 2018 was 191 miljard dollar. Dus nee daar lachen die sjeiks echt niet even mee.
 
13Nesta13
 
0
10 maart 2021 om 13:40
Het grootste deel van dat bedrag is natuurlijk een duurzame investering in de infrastructuur, niet in stadions. Dus dat is per definitie geen weggegooid geld. Maar ik denk dat niet gaan sowieso bijna geen optie meer is contractueel gezien. Daar krijg je nog zoveel rechtszaken achteraan. Maar goed, ik denk dat wij een andere invalshoek hebben gezien onze comments. We delen in elk geval onze mening over Qatar.
 
Lierse1997
 
4
10 maart 2021 om 13:46
Hangt er nog van af hoor. Investeringen doen in infrastructuur die uiteindelijk niet nodig is, is ook vrij nutteloos. Leuk een treinspoor naar een stadion dat niet gebruikt zal worden. Leuk een hotel of 50 in een regio waar plots veel minder toeristen zullen zijn. Leuk een snelweg naar een nutteloos stadion. Leuk een brug naar een nutteloos stadion. Leuk dat je je snelwegen hebt uitgebreid om de drukte bij een evenement dat nooit zal plaatsvinden te voorkomen.
 
KeeperToob
 
3
10 maart 2021 om 13:56
@ Maarten, Ook dat is weer aftrekbaar van de belasting en daarom schenken ze zogenaamd ook zoveel aan goede doelen, maar ze vragen het via de belasting gewoon weer terug of trekken het weer ergens vanaf. Het zijn gewoon feiten hoor. Als multinational kan je in Nederland gewoon afspraken maken met de belastingdienst. Dat kan je als gewone burger niet, sterker nog daar word je soms behandeld als een crimineel terwijl je niks verkeerds hebt gedaan. Zie toeslagaffaire.
 
Kyle66
 
2
10 maart 2021 om 14:03
@13Nesta, hoeveel wil je wedden dat geen enkele speler in Qatar een uitspraak zal doen over mensenrechten? En als iedereen het zou boycotten, zouden de sjeiks zoveel verlies lijden dat ze het wel zouden voelen. Niets doen, wat Oranje nu doet, is erger. Wat de infrastructuur betreft: ga eens kijken wat er allemaal is gebeurd met de stadions in Brazilië. Helemaal niets dus.
 
Sirius
 
1
10 maart 2021 om 12:30
Nou ja, wij vergeten niets als buitenstaanders. Zij in dat bubbeltje dat de voetbalwereld heet "vergeten" die zaken maar wat graag als er geld mee gemoeid is. Het is natuurlijk niet toevallig dat je geen coach, voetballer of bond hoort, terwijl het inmiddels toch overal groot nieuws is. Die zijn echt niet zó geisoleerd dat ze er niets van meekrijgen.
 
PoetryInMotion
 
16
10 maart 2021 om 12:22
Goede zaak! Ook heb ik vernomen dat Noorwegen hevig twijfelt om wel heen te gaan naar Qatar (mochten ze zich kwalificeren natuurlijk). Hopelijk volgen er meer, als er een over de dam is.
 
BJP79
 
21
10 maart 2021 om 12:34
Als Noorwegen zich plaatst voor het WK gaan ze gewoon hoor dit is gewoon voor de buhne.
 
PoetryInMotion
 
2
10 maart 2021 om 13:45
Dat kunnen we pas stellen als het zo ver is natuurlijk. Zou best kunnen, maar ik hoop dat ze het doorzetten.
 
Kolarov
 
9
10 maart 2021 om 12:57
Als ze er echt niet heen willen, kunnen ze zich ook wel vast afmelden voor de kwalificatiewedstrijden.
 
13Nesta13
 
6
10 maart 2021 om 13:08
Totdat het ineens toch verplaatst wordt...
 
maurootje
 
13
10 maart 2021 om 12:22
Uitstekend! En gedurfd ook, want wellicht worden ze nu niet meer gevraagd voor grasmatten op eindtoernooien en het bedrag voor zo`n klus zal wel heerlijk zakgeld opleveren, dus ze slaan wel wat af. Nog steeds onbegrijpelijk dat Quatar gewoon doorgaat...
 
Sirius
 
17
10 maart 2021 om 12:28
Kijk, hiermee maak je jezelf in ieder geval geloofwaardig. Ondanks de grote voordelen gewoon een glashard statement maken, de nadelen op de kin nemen en achter je principes staan. Dan verdien je de gratis PR die je hiermee krijgt ook!
 
LinkinPark13
 
1
10 maart 2021 om 12:32
Top! Dit soort statements zorgen ervoor dat er toch wat meer over nagedacht gaan worden. Ben benieuwd of meer bedrijven/sponsoren zich hier van terugtrekken?
 
AjaciedRK
 
10
10 maart 2021 om 12:32
Tuurlijk zal de Fifa wel een ander bedrijf vinden dat gras levert, maar als je al zoveel jaar het gras op eindtoernooien levert en je zo opstelt tegen zo'n toernooi, vind ik dat zeker te prijzen. Je loopt niet alleen dit eindtoernooi mis, maar mogelijk kiest de Fifa dan in de toekomst ook voor een andere partij. Mooi besluit! Geen woorden maar daden
 
Eagles
 
13
10 maart 2021 om 12:34
Zoals het hoort. Keurig. Ik zie het niet gebeuren dat de Knvb of welke andere bond dan ook de boel gaat boycotten, de Fifa zal daar vast erg streng op zijn. Daarom hoop ik dat Oranje de kwalificatie compleet verknald en we niet eens naar dat vreselijke WK hoeven.
 
Pablonino
 
1
10 maart 2021 om 13:08
De bonden zelf niet. Maar als bijv. een Neymar het wil boycotten dan krijg het de rest van de selectie ook wel mee. En dan moet de bond hun wel steunen anders bedanken ze allemaal voor Brazilie. En dan word er over gesproken bij PSG in de kleedkamer en dan gaat een Mbappe wellicht ook een balletje opgooien bij zijn franse ploeggenoten. Dan kan het wel een sneeuwbaleffect worden. Misschien makkelijk gedacht allemaal maar de spelers hebben echt alle macht. De Fifa gaat echt niet meerdere grote landen schorsen, die zijn juist nodig op eindtoernooien.
 
Eagles
 
2
10 maart 2021 om 13:52
Niet schorsen. Beboeten. En het is inderdaad hopen op grote namen. Die nu nog steeds triest afwachten en stil blijven.
 
Pablonino
 
0
10 maart 2021 om 14:39
Beboeten zou kunnen inderdaad. Ik verwacht zelf dat er nog wel wat komt maar de eerste stap zetten als speler is niet zo makkelijk. Diegene zal uit alle hoeken steun en support krijgen maar je kan ook verwachten dat mensen dingen bij jou gaan zoeken wat je hypocriet kan maken. Je moet nog best wel stevig in je schoenen staan.
 
vialuna
 
0
10 maart 2021 om 16:04
Het ligt ook wat genuanceerder. Het zou niet zo getransporteerd worden zoals zij willen waardoor de kosten te hoog werden. De kwaliteit konden ze dan ook niet garanderen en dan kwam dit er zogenaamd op.
 
29er
 
5
10 maart 2021 om 12:39
Goede en goedkope marketingstunt voor een wereldwijd publiek. Slim aangepakt om als eens van de eersten het te boycotten
 
Airbags
 
20
10 maart 2021 om 12:49
Wat is er goedkoop aan? Hendriks Graszoden laat hiermee toch een hele mooie omzet schieten, en met een beetje pech volgen er alsnog sancties van de Fifa waardoor men ook bij volgende toernooien niet mag leveren.
 
29er
 
6
10 maart 2021 om 12:56
met goedkoop doelde ik meer op het geld. Een marketing campagne kost veel geld. Een nieuwsbericht niet
 
Lierse1997
 
14
10 maart 2021 om 13:06
Potentieel nooit meer een order krijgen van de Fifa kost dan weer enorm veel geld.
 
29er
 
0
10 maart 2021 om 13:11
Goeie Lierse, ik heb geen enkel idee hoeveel meer marge er op een door de fifa gevraagde grasmat ligt tov andere klanten. Grote machtige partijen kunnen een pain-in-the-ass zijn om mee te onderhandelen.
 
Lierse1997
 
2
10 maart 2021 om 13:17
Maar er moet toch niet eens een hogere marge op liggen? Het is nog steeds een grote klant waar je mee kan uitpakken op je website "official partner Fifa World Cup" staat namelijk niet slecht.
 
29er
 
0
10 maart 2021 om 14:09
precies Lierse, marketing dus.
 
PSVparasiempre
 
4
10 maart 2021 om 12:40
Echt top van dit bedrijf. Principes voor geld stellen. Nu is het wachten op voetbalbonden en voetballers die zich krachtig uitspreken.
 
juve25
 
9
10 maart 2021 om 12:41
Het blijft hypocriet zolang Nederlandse bedrijven en politiek wel zaken doet met China dat genocide pleegt. Hier gaat het om 100.000en levens. Maar China durven ze natuurlijk niet aan te pakken. Ik snap dat je je dat niet kan veroorloven. Maar ga dan niet stoer doen en zogenaamd een land boycotten vanwege mensenrechtenschendenis. Hypocriet!!!!
 
29er
 
8
10 maart 2021 om 12:48
met zo'n beredenering kom je al snel op een glijdende schaal en kan je terug naar de basis waar je alles zelf doet. In Nederland zijn er ook zoveel buitenlanders aan het werk zonder enige vorm van rechten dat je een hoop producten moet boycotten. Dat worden weer eigen tomaatjes verbouwen
 
Ajax/barca2014
 
3
10 maart 2021 om 12:56
Opzich heb je gelijk over China. Echter is China gewoon oppermachtig. Een land als Nederland kan er niks tegen doen. Enkel de VS en de EU kunnen acties tegen China overnemen. Qatar is echter een heel ander verhaal. Die hebben gewoon letterlijk zonder schaamte een WK gekocht. En waarom zelfs? Qatar is helemaal geen voetballand. Ze hebben nauwelijks een miljoen autochtone inwoners. Hun enige doel is om aan de wereld te laten zien dat ze het WK kunnen kopen en er zelfs mee weg komen. Als we dit soort acties gaan tolereren, dan heb ik geen enkel vertrouwen meer in de mensheid.
 
29er
 
1
10 maart 2021 om 12:58
"enkel om aan de wereld te laten zien dat ze het kunnen doen en er zelfs mee weg kunnen komen. Als we dit soort acties gaan tolereren, dan heb ik geen enkel vertrouwen meer in de mensheid." Wat is dit voor arrogantie? alsof wij kunnen bepalen met welk doel Qatar het WK heeft en alsof wij het recht hebben om het hen te weigeren. Zeker ook onder de dooddoener dat het geen voetballand is?
 
Ajax/barca2014
 
2
10 maart 2021 om 13:07
Weet je waarom het moeilijk wordt om een WK in Belgie en Nederland te houden? Eerst en vooral omdat er niet voldoende grote stadions zijn. Ten tweede zijn beide landen enorm dichtbevolkt waardoor de infrastructuur zwaar te verduren zal krijgen bij zo'n immens toernooi. Dat zijn objectieve redenen om een WK niet aan deze landen toe te wijzen. Leg mij nu eens uit waarom het arrogant zou zijn om te menen dat er geen WK in Qatar zou kunnen worden gehouden? De andere opties waren Engeland en Usa. Maar ja hoor, heel arrogant om Qatar zo'n WK te ontzeggen.
 
29er
 
2
10 maart 2021 om 13:13
ik kan je redeneringen niet meer volgen. Jij neemt redenen aan waarom Qatar een bid heeft gedaan en vanuit die aanname geredeneerd vind jij dat het niet moet kunnen. Dat bepaal jij even. Dat is arrogantie ten top
 
Almogaver
 
1
10 maart 2021 om 13:36
Met het verschil dat je bij de een te maken hebt met handel en duss inkomen van ontelbaar veel mensen en het ander een prestigeproject is waar duizenden hun leven voor hebben moeten geven. Ik ben het met je eens dat we strenger moeten kijken naar China, maar jouw beredenering slaat nergens op.
 
29er
 
0
10 maart 2021 om 12:51
ik denk dat het risico wel meevalt eigenlijk. Kan me niet voorstellen dat de marges het tienvoudige is omdat de Fifa de opdracht geeft en het is ook niet iets wat jaarlijks (of zelfs gegarandeerd ieder eindtoernooi) gebeurt.
 
29er
 
0
10 maart 2021 om 13:02
Ik zie 2006, 2008 en 2016 in de tekst. Klinkt niet echt als een structureel iets. Eerder als een leuke bijverdienste en natuurlijk een eervolle taak.
 
Kyle66
 
1
10 maart 2021 om 14:07
Het gaat erom dat ze de FIFA als klant hebben staan op hun CV. Dat staat gewoon goed. En dat geven ze nu op voor de toekomst. Ik vind hun beslissing top.
 
ManUfanforever
 
0
10 maart 2021 om 12:49
"we zijn verder niet bang voor represailles vanuit de Fifa." Ik zou ook niet begrijpen waarom die er vanuit de Fifa moeten komen, Qatar organiseert het wk en als gastheer moeten zij een goede en fatsoenlijk grasmat neerleggen, niet de Fifa.. Ik denk alleen wel dat dit in de toekomst voor dit bedrijf gevolgen kan hebben in de regio, deze landen zijn zo in opkomst qua sportevenementen dat fatsoenlijk gras zeer nodig en vaak welkom zal zijn. Die olie-vriendjes zullen niet meer zo snel aan Hendriks Graszoden denken
 
JoaquinBetis
 
2
10 maart 2021 om 12:59
Omdat de Fifa machtig én corrupt is wellicht. Die leggen een land naast de vele smeergelden die betaald moeten worden ook gewoon wat voorwaarden op. Dit is een lijst met bedrijven, organisaties en personen die ons tegen de haren in gestreken hebben en daarmee worden geen zaken gedaan. Geen idee of het zo gebeurd maar ik speculeer maar wat weg.
 
Lierse1997
 
1
10 maart 2021 om 13:04
Duidelijk toch? Als de Fifa vanaf nu altijd een andere grasbezorger gaat kiezen dan is dat een duidelijke represaille.
 
ManUfanforever
 
0
10 maart 2021 om 14:07
Lijkt mij dat een land & clubs daar zelf over gaat en niet de Fifa... Bij de Fiifa zijn ze corrupt als de pest maar een club of land bepaald nog steeds zelf welk grasleverancier ze willen, die spelen er op, niet de Fifa
 
Lierse1997
 
0
10 maart 2021 om 14:35
De fifa zal daar toch wel iets over te zeggen hebben niet? Als ze zeggen “die echt niet” dan valt er toch wel iemand anders te vinden.
 
Yelle
 
2
10 maart 2021 om 12:51
Prachtige stap, hulde! Het vergt ballen (en een leeg vakje op je begroting) om deze stap te nemen. Uiteindelijk zal er toch wel gras komen te liggen, maar hiermee maken ze wel een statement (en kunnen ze zichzelf in de spiegel blijven aankijken).
 
rubentje13
 
1
10 maart 2021 om 12:58
Ik vind zeker dat er statements gemaakt moeten worden, maar alles boycotten schiet je toch niets meelopen? Als grote spelers er niet heen gaan of landen afzeggen, dan zijn al die mensen voor niets gestorven. Beter gaan we erheen en maken we een speciaal shirt, zet je lokale initiatieven op, geef je tribuneplaatsen op aan de familieleden van de overledenen. Ik denk dat mensen daar veel meer.mee geholpen zijn en dat dat een krachtiger statement is.
 
JoaquinBetis
 
3
10 maart 2021 om 13:00
Ja en als je er gaat voetballen, met een mooi shirtje of wat lege stoelen in het stadion, daar gaan wij als fans ineens heel bewust van nadenken over wat Qatar die mensen aangedaan heeft? Of zou Qatar het iets beter voelen wanneer ze het hele WK door de neus geboord zien worden en de halve wereld ze qua relaties bij het grofvuil zet tot ze hun ongebreidelde racisme en schending van de mensenrechten eens aanpakken?
 
13Nesta13
 
1
10 maart 2021 om 13:12
Blijft een lastige kwestie. Stel dat je nu allemaal beslist om het WK ergens anders te houden.. Dan zijn dus al die mensen voor niks doodgegaan, krijgen heel veel investeerders geen geld en betalen ze die arbeidsslaven van ze geen salaris etc. Op dit tijdstip is het kiezen tussen kwaden. Ik denk dat we er nu haast wel naartoe móeten vanwege allerlei contracten en investeringen. Hopelijk is er dan nu wel ruimte voor politieke statements en kun je er op die manier alsnog iets positiefs uithalen.
 
Lierse1997
 
6
10 maart 2021 om 13:19
Voor niks? Dan heeft Qatar net voor niks miljarden uitgegeven. Dan zullen landen in het vervolg wel 172558 keer nadenken voor ze dergelijke praktijken willen uithalen bij de constructie van infrastructuur voor een WK. Als je het WK gewoon laat doorgaan en daar dan niks doet (want geloof maar niet dat ze met een of andere boodschap dat veld op mogen) dan is het pas erg voor die doden.
 
13Nesta13
 
0
10 maart 2021 om 13:22
Dan wordt het WK er niet gehouden en blijft Qatar Qatar. Dan blijven ze wolkenkrabbers bouwen op dezelfde wijze als ze de stadions hebben gebouwd, maar dan kijkt er niemand mee. Ze hebben daar net zoveel geld als zandkorrels.
 
Lierse1997
 
4
10 maart 2021 om 13:25
En ze zijn een aantal tientallen miljarden kwijt aan niets en hun internationale reputatie is naar de kloten. Dus jij denkt dat dat minder effectief gaat zijn dan een t-shirtje waar "6300" of iets dergelijks opstaat?
 
13Nesta13
 
0
10 maart 2021 om 13:33
Je kunt zeggen: Nog 1 dode en dan komen we niet. Je krijgt volle bak onderzoeksjournalisten die daar gaan rond neuzen. Je krijgt wekenlang alle camera`s op je gericht. Als alles en iedereen daar zijn mening geeft en alles naar buiten komt, staan ze veel meer in hun hemd. Met geld raak je ze niet hoor.
 
Almogaver
 
3
10 maart 2021 om 13:39
Gelukkig heb je de zaak goed uitgezocht voor je met je prachtuitspraak "met geld raak je ze niet hoor", komt.
 
Lierse1997
 
0
10 maart 2021 om 13:40
Ja als je dat zegt dan komen we niet en ga je toch nog boycotten? En dat hele dreigement is dus gebaseerd op een boycot die volgens jou toch nutteloos is en hen niet zal raken. Die redenering kan ik even niet volgen.
 
13Nesta13
 
0
10 maart 2021 om 13:43
@ Almogaver Dus jij denkt dat de Fifa nog onder dit WK uit kan komen? En ik denk dat je ze op andere vlakken harder kunt raken dan met geld inderdaad. Zet ze maar mooi in de negatieve schijnwerpers. Hang alle vuile was maar buiten. De hele wereld heeft dan een slechte mening over Qatar als dit wekenlang op het nieuws is. Als we niet gaan kijken we allemaal mooi weer de andere kant op.
 
Lierse1997
 
0
10 maart 2021 om 13:47
Tja de FIFA. Rot orgaan. Dan kun je net zo goed meteen twee vliegen in 1 klap slaan en ook van hen af zijn.
 
CaykurRizespor
 
11
10 maart 2021 om 13:47
Proficiat Hendriks Graszoden! Een diepe buiging voor jullie beslissing, chapeau!
 
binny
 
1
10 maart 2021 om 14:43
Weet je wat zo jammer is, dit zal niet alle media halen in het buitenland en dat verdiend t wel. Waar alle organisaties de laatste jaren lege beloftes maken en nep campagnes steunen die niks te maken hebben met de wereld een beter plekje maken, laat Hendriks Graszoden echt zien wat een statement is. Chapeau!