Liverpool krijgt forse concurrentie in strijd om handtekening Xabi Alonso
Woensdag, 21 februari 2024 om 11:08

Bayer Leverkusen-trainer Xabi Alonso is de belangrijkste kandidaat om het stokje over te nemen bij Liverpool én Bayern München, zo meldt transfermarktexpert Fabrizio Romano. Op Anfield nemen the Reds na dit seizoen afscheid van Jürgen Klopp, terwijl woensdagochtend ook bekend werd dat Thomas Tuchel over vier maanden vertrekt uit München. De 42-jarige Alonso kan straks kiezen tussen twee clubs waar hij als speler onder contract stond.

Volgens Romano is de situatie duidelijk: zowel Liverpool als Bayern München aast op de handtekening van Alonso. De Spanjaard maakt sinds oktober 2022 indruk als trainer van Bayer Leverkusen, met wie hij hard op weg lijkt naar de eindzege in de Bundesliga. Bij die Werkself ligt hij nog tot medio 2026 vast.

Bayer Leverkusen staat er na dit seizoen wel voor open om Alonso een nieuwe uitdaging te gunnen, indien de voormalig middenvelder daar zijn zinnen op zet. De Spanjaard heeft in zijn contract geen clausule staan, waardoor de Duitse koploper een behoorlijke transfersom kan vragen.

Alonso heeft een verleden bij beide Europese grootmachten. Als controleur speelde hij tussen 2004 en 2009 voor Liverpool, met wie hij in 2005 de Champions League won. Namens de Engelse topclub kwam Alonso tot 210 wedstrijden, waarin hij goed was voor 18 doelpunten en 20 assists.

Bij Bayern München stond Alonso tussen 2014 en 2017 onder contract, in de nadagen van zijn carrière. Toch kwam Alonso nog tot 117 wedstrijden namens der Rekordmeister. Daarin wist hij negen keer te scoren en twaalf assists af te leveren. Als speler won hij driemaal de Bundesliga.

Alonso begon eind 2022 aan zijn klus in Leverkusen en trok de club destijds uit een behoorlijk dalletje. Op het moment van zijn aantreden stond Bayer Leverkusen zeventiende in de competitie en stevende het af op uitschakeling in de Champions League.

Onder leiding van Alonso eindigde de ploeg op een verdienstelijke zesde plek in de Bundesliga en werd via een derde plaats in de Champions League-groepsfase de Europa League bereikt. Daarin werd Leverkusen pas in de halve finale uitgeschakeld, door AS Roma.

Door de zesde plek in de Bundesliga is de formatie van Alonso dit seizoen wederom actief in de Europa League, waarin het enorm overtuigde en alle zes groepswedstrijden wist te winnen. In maart wacht de achtste finale van het tweede Europese clubtoernooi. Ondertussen lijkt de titelstrijd in de Bundesliga al bijna beslist in het voordeel van Bayer Leverkusen.

Meer nieuws
   
20:02
20:02
Kylian Mbappé bevestigt dat hij Paris Saint-Germain gaat verlaten
3
   
19:33
19:33
Kieft benadrukt: 'Dan blijft het een gok om Brian Brobbey op te halen bij Ajax'
2
   
19:24
19:24
Valentijn Driessen haalt uit naar commentator: 'Dan denk ik: houd je bek!'
4
   
19:18
19:18
Gerónimo Rulli onthult welke club hem wilde verlossen van lijdensweg bij Ajax
1
   
19:00
19:00
Live meepraten in de Keuken Kampioen Divisie: Willem II - Telstar
1
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (34)

 
OREELY
 
5
21 februari 2024 om 11:17
toch leuk zo'n trainer die het goed doet met een team waar je op voorhand niet had gedacht dat ze het zo zouden doen in de competitie. hij speelt overigens wel een bepaalde taktiek die ze zowel bij liverpool als bayern normaliter niet hanteren, ik ben benieuwd of hij zich aanpast of de club/spelers zich dan gaan aanpassen. zou het persoonlijk geweldig vinden als hij met een liverpool hetzelfde spel van klopp kan doorzetten met wat wijzigingen van spelers hier en daar.
 
Clarkkent2
 
8
21 februari 2024 om 12:04
Beiden clubs moeten gewoon ook een nieuw tijdperk in. Liverpool moet a Klop iets heel anders gaan doen en Bayern is gewoon rommelig geweest laatste jaren met geen duidelijke lijn. Dus het zijn beiden long term projecten waarbij een andere speelstijl prima is. OT: In een trainerscarrière is planning ook heel belangrijk..daarom zou ik als Xabi zijnde voor Bayern kiezen. Liverpool na klopp kan eigenlijk bijna alleen maar tegenvallen. de boog is zo lang gespannen geweest en de sterspelers zijn op leeftijd...kleine kans dat je daar veel gaat presteren volgend jaar. Beyren is klaar voor duidelijkheid en die hebben juist heel slecht gepresteerd dit jaar (uitgaande van geen kampieon worden). Daar kan Alonso gelijk impact maken.
 
N.Chelsea
 
3
21 februari 2024 om 15:35
Of blijf nog een seizoen bij Leverkusen en zet die volgende stap in je ontwikkeling. Volgend seizoen het laten zien in de CL en kijken hoe het is om om te gaan met de druk van een (mogelijk) kampioenschap. Alle teams zullen zich op je voorbereiden en zich op je speelstijl instellen, maakt het een stuk lastiger om weer zo goed te presteren. Kan hij het jaar daarna naar Madrid om Con Carlo op te volgen en dan krijg je mogelijk de beste jonge selectie van de wereld om mee te werken.. Ook geen slecht vooruitzicht.
 
WesZol
 
22
21 februari 2024 om 11:18
Xabi, kom naar huis Anfield wacht op je! Mag toch hopen dat Xabi Alonso een grotere voorkeur voor Liverpool zal hebben dan voor Bayern Munchen? Met Liverpool zal er ook veel meer eer te behalen zijn en kan je letterlijk alles naar je eigen hand zetten. Dat zal misschien tijd nodig hebben maar ik verwacht dat Xabi Liverpool aan de top kan houden zoals Klopp Liverpool uit het slop heeft getrokken bij zijn aanstelling in oktober 2023.
 
manodedios
 
0
22 februari 2024 om 11:05
Ben benieuwd, het lijkt me een luxe, maar lastige keuze. Er speelt natuurlijk meer dan sentiment, omdat hij beide clubs en steden kent. Zo kan ik me voorstellen dat je in München prettiger leeft dan in Liverpool. Hoe dan ook beide geen schande en een mooie uitdaging.
 
Lierse1997
 
25
21 februari 2024 om 11:18
Real had er eigenlijk ook gewoon voor moeten gaan. Niet per se omdat Ancelotti het slecht doet, integendeel enorm knap hoe hij het dit jaar doet met alle blessures, maar gewoon omdat Xabi anders bij een andere topclub zit. Dan haal je die veel moeilijker weg, en zeker bij Liverpool zit de kans op een zeer lange ambtstermijn er gewoon dik in. Verder denk ik dat hij waanzinnige dingen zou kunnen doen met het elftal van komend jaar. En Carlo zou op een hoogtepunt (waarschijnlijke titel) stoppen bij Real. Als die nog 3 jaar blijft vrees ik dat het op een mindere mooie manier kan eindigen.
 
Mason38
 
10
21 februari 2024 om 12:07
@lierse1997 Eens. Ancelotti doet het prima onder deze omstandigheden, maar als ze Alonso kunnen binnen halen zou ik dat altijd doen ook omdat het voor de langere termijn is.
 
AZE/CHE 4 EVER
 
15
21 februari 2024 om 12:23
Real is zo groot, die zullen altijd wel een toptrainer vinden die er wilt werken. Alonso heeft als speler al Liverpool verlaten voor Real, dus waarom zou dat over 3 jaar als trainer niet kunnen? Voorlopig haalt Don Carlo daar prima resultaten dus er is weinig reden om Alonso te halen.
 
Lierse1997
 
4
21 februari 2024 om 14:44
De Spaanse trainers die geweldig voetbal brengen, jong zijn, ex-spelers van real zijn en absolute gentlemen zijn, zijn echter nogal zeldzaam.
 
AZE/CHE 4 EVER
 
0
21 februari 2024 om 16:45
Alsof je al die dingen moet hebben om trainer van Real te zijn.
 
Lierse1997
 
0
21 februari 2024 om 17:19
Zeg ik niet. Maar het is wel een perfect plaatje momenteel. Als je het kan hebben, waarom laat je het lopen?
 
AZE/CHE 4 EVER
 
0
21 februari 2024 om 18:21
Om de reden dat ik al genoemd heb dus. Ze hebben al een uitstekende trainer en Alonso kunnen ze over 3 of 4 jaar alsnog halen.
 
Lierse1997
 
1
21 februari 2024 om 19:38
Ancelotti is niet nog 3 jaar een uitstekende trainer vrees ik. En hoe vaak zien we het nu echt dat toptrainers van de ene naar de andere echte topclub gaan? Amper tot niet. Of hij moet zelf weg willen en à la Guardiola niet verlengen. Maar voor hetzelfde geld zit die er 8 jaar.
 
TheRoscoe
 
13
21 februari 2024 om 11:19
Er is ook geen romance in voetbal meer wanneer Alonso kampioen kan worden met Bayer Leverkusen (dat historisch gezien altijd naast de prijzen grijpt) en vrijwel per direct wordt er op hem geaasd door Bayern München en Liverpool. Het zou leuk zijn als Alonso nog een seizoen bij Leverkusen zou blijven, maar dat zal wel niet.
 
somagunner
 
13
21 februari 2024 om 11:25
Bayern laat nu al weten dat ze niet verder gaan met Tuchel maar laten journalisten artikelen plaatsen dat Xabi na dit seizoen naar Bayern kan gaan. Bayern is soms een smerige club man.
 
GLENNN
 
12
21 februari 2024 om 11:27
Dat klopt. Al is de romance ook wel misschien dat hij teruggaat naar één van zijn oud werkgevers. Met name Liverpool heeft hij een hele poos gezeten. München zou ik persoonlijk minder mooi vinden, gezien dat een concurrent is van Leverkussen haha... Overigens moet je ook maar afwachten wie er nog bij Leverkussen blijft qua spelers ook. Frimpong met een clausule, lijkt haast onhoudbaar. Grimaldo met een gigantisch seizoen. Wirtz met een gigantisch seizoen. Lijkt ook wel klaar voor een stap hogerop na die enge blessure. Boniface ook met een topseizoen, behoudens zijn blessure. Misschien nog wel houdbaar mede door die blessure, maar spitsen zijn tegenwoordig ook aardig schaars. En in de defensie vind ik alle 4 wel indruk maken. Tah is dan weliswar wat ouder, maar Tapsoba, Kossounou en Hincapié zijn nog aardig jong en zie ik uiteindelijk ook nog wel een grotere stap maken naar een grote club hoor!
 
SergioRamosHM
 
2
21 februari 2024 om 12:36
Voor hem als trainer zou langer blijven nog niet eens zo gek zijn. Uit de luwte en weinig druk vanuit de club.
 
manodedios
 
0
22 februari 2024 om 11:13
Maar wel een groot afbrandrisico. Een middenmoter kampioen maken is ongelofelijk knap, maar waarschijnlijk moet je volgend jaar weer op nul beginnen. Alonso heeft altijd bij de grootste clubs gespeeld, denk dat hij de druk wel aankan. Zie hem wel in staat met beter materiaal zaken nog beter naar zijn hand te zetten.
 
Deenb
 
4
21 februari 2024 om 11:23
Ik denk dat hij voor Liverpool kiest. Mocht hij de Bundesliga winnen met Leverkusen is de Premier League toch een geweldige stap. Jaar erop Bundesliga heb je eigenlijk al wat onmogelijks gepresteerd, bijna onmogelijk .
 
manodedios
 
0
22 februari 2024 om 11:19
Schier onmogelijk toch, 11 kampioenschappen op rij dat lukte zelfs Celtic PSG of Juventus niet. Wat een feest zal het zijn in Duitsland straks
 
DerKaiser123
 
4
21 februari 2024 om 11:24
Gewoon nog een jaartje blijven met Leverkusen en in de CL gaan knallen. Slot deed het ook bij Feyenoord. Ik vraag me ook af of Alonso dit niveau met Leverkusen kan vasthouden of dat de piek na dit seizoen voorbij is. Ook een Klopp heeft het jarenlang gedaan bij Dortmund en met resultaat.
 
Dutchred
 
12
21 februari 2024 om 11:29
Een kans om Liverpool te managen krijg je niet vaak en al helemaal niet met de selectie die er nu staat. Als hij nog een jaar wacht dan is die positie al gevuld, eveneens bij Bayern.
 
Lierse1997
 
6
21 februari 2024 om 11:34
Anderzijds is de huidige selectie ook geen enorm cadeau natuurlijk. Van Dijk en Salah zijn ouder aan het worden en Salah zou wel eens gewoon kunnen vertrekken. Ook een goede 6 mist er nog gewoon. Dus er gaat wel echt een transitie moeten plaatsvinden. Al denk ik wel dat Xabi dat gewoon kan doen.
 
DerKaiser123
 
6
21 februari 2024 om 11:57
Liverpool en Bayern zijn veel grotere clubs natuurlijk, maar de selectie van Leverkusen is op dit moment enorm sterk en talentvol dat er wellicht nog meer inzit. Klopp bleef na 2 titels op rij ook bij Dortmund om vervolgens nog een CL finale te halen.
 
Dutchred
 
8
21 februari 2024 om 11:59
Salah en van Dijk spelen gewoon uitstekend. Ze zijn begin 30 dus dat valt mee. De links met SA zullen blijven inderdaad. Maar Liverpool staan gewoon wel eerste en spelen binnenkort in de finale van de beker. Daarnaast heeft Wataru Endo als 6 gewoon positief verrast. Natuurlijk moet er wat gesleuteld worden maar dat is juist de uitdaging voor hem.
 
CaptainHendo
 
3
21 februari 2024 om 12:58
Hoe bedoel je Lierse dat huidige selectie geen cadeau is? Juist wel toch. We hebben een zeer jonge selectie met talent aan overvloed, het grootste deel van de rebuild is eigenlijk al gebeurd we hebben een heel nieuw middenveld. Salah zal weggaan en Van Dijk word ouder, maar Xabi zal wel mogen uitgeven en zijn ding doen. Een buitenspeler en een extra verdediger (misschien twee), meer is er niet echt meer nodig. Met Nunez, Macallister, Szobo, Jones, Elliot, Gravenberch, Bajectic, Quansah, Trent en Bradley heb je gewoon een selectie met veel potentieel op elke linie. Dan heb je nog andere talenten die klaar staan om door te breken met Doak, Mconnell en Clark. Kortom met deze selectie valt er veel eer te behalen.
 
Lierse1997
 
3
21 februari 2024 om 13:28
Voorin moet er een wereldtopper als Salah vertrekt, want nu zijn er allemaal leuke aanvullingen op een wereldtopper maar dat is het ook wel. Op het middenveld mist er een top 6. Endo is leuk en aardig maar voor de absolute top maximaal een leuke back-up. Van Dijk gaat op termijn vervangen moeten worden en ik zie Konate de van dijk rol niet op zich nemen. Dat zijn dus allemaal grote punten waar een goede speler gekocht gaat moeten worden, wat nooit makkelijk is. En tel daarbij op dat Liverpool de afgelopen jaren al een paar heel slechte seizoenen gedraaid heeft na goede. Dan zou ik echt niet doen alsof hij met zijn gat in de boter valt met de huidige selectie van Liverpool. Het is niet de selectie van City of real.
 
CaptainHendo
 
3
21 februari 2024 om 13:39
Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Een speler als Salah zal altijd gemist worden, maar we hebben dit seizoen al getoond dat we het zeker kunnen opvangen. Het vertrek van Salah betekent ook dat Xabi Alonso vrije kaart heeft om de selectie naar zijn hand te zetten en bepaalde spelers kan kopen voor in zijn systeem. Ik ben ook nog altijd van mening dat er een 6 bij moet komen. Al mag je niet klagen met Endo en Macallister. En valt wel mee twee mindere seizoen in 9 jaar tijd onder Klopp, dat ligt vooral aan Klopp zijn veeleisende voetbal kan je niet jaren aan een stuk volhouden. Dat zag je in zijn tijd bij Dortmund ook.
 
ThulaniSerero
 
0
21 februari 2024 om 16:22
Als salah vertrekt voor een soortgelijk bedrag als dat er vorig jaar door Liverpool geweigerd werd kan je natuurlijk wel hele leuke dingen doen als Xabi zijnde
 
TILBURG013
 
4
21 februari 2024 om 12:04
Slot kon dan ook niet naar topclubs..
 
Tribune Klant
 
4
21 februari 2024 om 12:17
Het standaard Bayern recept. Kampioen worden, kijken welke speler of trainer van de concurrentie het goed heeft gedaan en die koop je meteen. Zou al prachtig zijn als Bayern een keertje geen kampioen wordt dit jaar. Ze staan 8 punten achter, en gelukkig zit Tuchel er nog. Maar ik vertrouw er nog totaal niet op dat Bayern geen kampioen wordt.
 
Jeck_fcdh
 
4
21 februari 2024 om 12:18
Lekker naar Liverpool gaan. Je wint met leverkusen de Bundesliga. Dan ga je daarna toch niet naar bayern?
 
BBayern1990
 
3
21 februari 2024 om 12:38
Xabi Alonso is niet de enige trainer die het heel goed doet dit seizoen in de Bundesliga. Er is ook nog Sebastian Hoeness. Voordeel van Xabi Alonso is de omgang met sterspelers en het people management. Hij straalt enorm veel gezag uit
 
Oscar Crucke
 
4
21 februari 2024 om 13:08
Als Leverkussen zo blijft spelen dan wint Alonso in zijn eerste volledige seizoen meteeen alles in Duitsland. Ook met de manier waarop zo dominant, dan heeft hij naar mijn mening de Bundelsliga al uitgespeeld. Want beter dan dit doen wordt zeer moeilijk. Gewoon naar Liverpool gaan naar zijn tweede thuis, wordt een leuk Spaans onderonsje dan. Met Pep, Arteta, Emery