Lof voor belangrijk wapen van De Jong: 'Daarmee maakt hij Barça beter'
Donderdag, 7 januari 2021 om 10:39

De Spaanse media zijn opgetogen over het optreden van Frenkie de Jong in de uitwedstrijd van Barcelona tegen Athletic Club (2-3) van woensdagavond. Vooral de aanvallende acties van de Nederlandse middenvelder zijn voor de Spaanse kranten reden om complimenten uit te delen. Ondanks het wisselvallige seizoen dat Barcelona doormaakt boekt De Jong beetje bij beetje progressie bij de Catalaanse grootmacht, zo klinkt het.

Volgens Mundo Deportivo heeft De Jong absoluut de stijgende lijn te pakken op het middenveld van Barcelona. "Na het vroege doelpunt van Athletic Club was hij verantwoordelijk voor de assist op de gelijkmaker van Pedri. Met zijn ongecompliceerde manier van aanvallen maakt De Jong Barcelona alleen maar beter." Marca vindt dat de treffer van Pedri grotendeels op het conto komt van De Jong. "De Oranje-international wist wel raad met een lange bal van Lionel Messi en legde de bal vervolgens op een presenteerblaadje voor Pedri. Hij leek later nog een assist te kunnen bijschrijven, deze keer op Messi, maar de vlag van de assistent-scheidsrechter stak daar een stokje voor."

El Periódico oordeelt dat de uitblinkende Messi beter speelt door de aanwezigheid van De Jong op het middenveld van Barcelona. De lach is zelfs weer terug bij de Argentijnse spelmaker, die nog steeds niet zeker weet of hij volgend seizoen nog in het Camp Nou te bewonderen is. "Het tactische plan dat door Ronald Koeman werd opgesteld was Messi op het lijf geschreven. De Jong en Pedri bleven hem voeden met passes en zijn aanvalspartners (Antoine Griezmann en Ousmane Dembélé, red.) maakten het Messi ook een stuk aangenamer." De Jong kreeg een 7 als rapportcijfer voor zijn optreden in Bilbao.

ElDesmarque is in tegenstelling tot andere Spaanse media een stuk kritischer over het spel van De Jong tegen Athletic Club, al krijgt hij wel een 7 achter zijn naam. "Hij was minder aanwezig dan in de laatste paar wedstrijden van Barcelona. Maar toen het erop aankwam was De Jong toch weer belangrijk. Hij haalde op knappe wijze de achterlijn, waarna Pedri uit zijn voorzet de 1-1 voor Barcelona kon aantekenen." Ook Sport heeft een 7 in petto voor De Jong. Met name de veelzijdigheid van de middenvelder kan op waardering rekenen. "Hij bestreek het hele veld en was belangrijk op de helft van de tegenstander. De Jong lijkt steeds meer zelfvertrouwen te krijgen. Hij speelde met gemak en autoriteit in één van de lastigste uitwedstrijden in LaLiga."

De moed die De Jong toonde bij zijn actie voorafgaand aan de 1-1 van Pedri is voor AS reden om hem te complimenteren. "Hij geloofde er als enige in en wist met die instelling de verdediging van Athletic Club af te bluffen", zo luidt het oordeel over de uitblinkende Nederlander. Om er gelijk een kritische kanttekening aan toe te voegen. "Dat is ook iets waar De Jong aan moet blijven werken. Het is zaak dat hij steeds gevaarlijker en beslissender wordt op de helft van de tegenstander." Barcelona vervolgt het seizoen in LaLiga zaterdag met een uitwedstrijd tegen Granada.

Meer nieuws
   
13:54
13:54
Ajax maakt werk van komst Chivu als assistent en doet Roemeen enorme belofte
11
   
13:51
13:51
Ten Hag krijgt voor de verandering goed nieuws uit ziekenboeg van Man United
4
   
13:12
13:12
'Ajax en Potter financieel akkoord; nog slechts één struikelblok op tafel'
69
   
12:51
12:51
Sneijder en Theo Janssen maken overstap en gaan komend seizoen elders analyseren
32
   
12:37
12:37
Elfrink: 'Hij heeft de clubs voor het uitkiezen, maar is onbetaalbaar voor PSV'
5
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (12)

 
FCB_Catalunya
 
36
7 januari 2021 om 10:55
De Jong is de afgelopen wedstrijden echt geweldig, maar ik denk alsnog niet dat we iedere wedstrijd goals en assists van hem moeten gaan eisen. Hij is nu nadrukkelijk aanwezig in het aanvalsspel en dat is volgens mij wat velen hier wilden zien om zijn transfersom te rechtvaardigen. Ik denk daar zelf wat anders over, maar hij begint zijn transfersom nu toch wel echt in te lossen - Pedri, hij en Messi brengen zo ontiegelijk veel voetbal in de ploeg.
 
23VDV23
 
16
7 januari 2021 om 10:58
De Jong moet de `10` in zichzelf hier en daar wat zien terug te vinden. Dat is hij van oorsprong (in de jeugd) ook geweest. Hij speelde bij Jong Ajax ook nog best regelmatig wat meer vooruitgeschoven en stond bekend om steekpassjes a la Eriksen en lepe balletjes achter de verdediging. Had best een aardige trap van afstand (ook dat moet hij weer zien terug te vinden...moet onder nota bene Koeman toch kunnen) en scoorde ook wel vaker dan hij de afgelopen jaren heeft gedaan. Dan wordt hij ook als hij in een niet al te vooruitgeschoven rol speelt alleen maar beter en completer.
 
wk020
 
3
7 januari 2021 om 11:06
Helemaal met je eens. Moet het aanvallende gevoel weer terug krijgen zoals hij dat ook nog bij Jong Ajax had en zijn eerste paar wedstrijden onder Keizer als linker aanvallende cm. Die onzin als centrale verdediger en dubbele 6 hebben hem veels te statisch gemaakt. Gelukkig zie je beetje bij beetje progressie. Zaak is nu ook dat Koeman hem daar blijft plaatsen en niet dat geschuif de hele tijd. Ook F de Boer moet hem als 8/10 gebruiken en een andere optie op 6 zoeken. Anders leert hij het nooit
 
nederland79
 
0
7 januari 2021 om 11:19
"dat is ook iets waar De Jong aan moet blijven werken. Het is zaak dat hij steeds gevaarlijker en beslissender wordt op de helft van de tegenstander." schrijf dan niks. De laatste wedstrijden wordt hij juist steeds gevaarlijker en beslissender met goals en assists. Natuurlijk, het mag altijd meer. Maar als hij het gemiddelde volhoudt van de laatste potjes...
 
barcalover123
 
4
7 januari 2021 om 11:33
Een zwaluw maakt nog geen zomer, helemaal bij Barca. Dat Frenkie dit nu 2/3 wedstrijden goed doet is natuurlijk geweldig maar ik zou echt constant willen zien dat hij zich bemoeid met de aanval en vaak diepgaat. Hij kan het namelijk wel dus denk dat hij niet heel veel aan hoeft te werken, denk gewoon dat het echt tegen zijn nature in is. Hij moet er aan wennen maar weet zeker dat het goed komt.
 
Lionelneymar
 
12
7 januari 2021 om 11:28
Frenkie is naar mijn mening echt een hele speciale voetballer. Hij heeft natuurlijk best een aantal wedstrijden matig gespeeld voor Barca, maar hij komt er steeds beter in. Echter als deze jongen in vorm is dan is het echt een van de beste middenvelders ter wereld vind ik. Hoe makkelijk hij langs spelers heen dribbelt op het middenveld is echt een groot wapen. Verder vind ik zijn inzicht ook echt van een heel hoog niveau. Fysiek is hij niet eens heel sterk, maar met zijn inzicht pakt hij toch veel ballen af. Het is geen speler die veel goals of assists maakt denk ik, maar dat hoeft ook niet. Hij is net als Iniesta een speler die de rest beter laat voetballen wat een erg onderschatte kwaliteit is. Hopelijk kan Frenkie nu deze stijgende lijn doorzetten!
 
bf1994
 
3
7 januari 2021 om 11:46
Valt me op dat beide kampen omtrent frenkie altijd hard van stapel lopen. De ene is erbij om te zeggen dat hij niks is wanneer die slecht is en de ander heeft de herrijzing van cruijf gezien na een goede wedstrijd. Calma mensen, frenkie moet dit door zetten. Hangt ook af van de opstelling van koeman, als frenkie dadelijk weer langs busquets komt als een tweede 6 dan geef je beide voetballers en het team een handicap.
 
ViscaCatalunya
 
1
7 januari 2021 om 12:30
Met vallen en opstaan wordt Frenkie een betere speler. Maar hij heeft veel meer waarde op het middenveld in een 433 dan als verdedigende middenvelder. De grote vraag is nu wel wie op de plek van Busquets moet gaan spelen. Velen dachten dat Frenkie de speler zou zijn die Busquets met pensioen zou sturen. Hij wordt inderdaad alleen te beperkt in zijn spel als hij naast Busquets staat als Barcelona met twee verdedigende middenvelder speelt. Als hij in een 433 als enige verdedigende middenvelder op de plek van Busquets staat wordt hij helemaal beperkt in zijn spel.
 
bf1994
 
1
7 januari 2021 om 12:52
Die beperking komt met name doordat busquets altijd de bal bij de verdediging op komt halen dan loopt frenkie voor jan lul daar. Het is of busquets of frenkie daar. Denk ik. Als frenkie definitief op 6 komt dan mag men geen assists of gecreëerde kansen van hem verwachten
 
ViscaCatalunya
 
0
7 januari 2021 om 15:45
Frenkie heeft er ook wel eens alleen gestaan en dat liep ook niet. Ik vind Frenkie en Pedri samen centraal op het middenveld echt genieten.
 
bf1994
 
0
7 januari 2021 om 16:08
Klopt, te weinig vind ik echter. Niet genoeg om aan het team en die positie te wennen. In zijn huidige positie moest hij ook even wennen vorig jaar. Daarnaast gaat frenkie sowiezo niet de redding zijn in zijn eentje. Dat verwacht ik niet. Hij deed het gister goed naast pedri. Laten we zien hoe dit verder ontwikkelt. Ik denk stiekem wel dat als busquets echt weggaat dat ze frenkie daar gaan spelen, zal ook van de trainer afhangen natuurlijk. We zien wel, gister was goed tenminste.
 
Tegengif
 
7
7 januari 2021 om 12:59
Poah, de Jong én Pedri. Dat is toch genieten?! Met Messi als de kers op de taart haha.