Lucas Paquetá officieel aangeklaagd door FA; Braziliaan 'verrast en van streek'
Donderdag, 23 mei 2024 om 18:39

Lucas Paquetá is na maandenlang onderzoek door de FA aangeklaagd voor het overtreden van de gokregels, zo maakt de Engelse voetbalbond bekend. De speler van West Ham United zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan het bewust pakken van gele kaarten. Paquetá ontkent alle aantijgingen.

"Er wordt beweerd dat hij (Paquetá, red.) probeerde de voortgang, het gedrag of enig ander aspect van of het optreden in deze wedstrijden te beïnvloeden door opzettelijk te proberen een kaart van de scheidsrechter te ontvangen met het ongepaste doel de gokmarkt te beïnvloeden, om zo één of meerdere personen te laten profiteren van weddenschappen", schrijft de FA.

West Ham, dat eerder op de dag Julen Lopetegui aanstelde als nieuwe manager, heeft een kort statement uitgebracht. "De club zal de speler gedurende het hele proces blijven steunen." Paquetá heeft tot 3 juni om officieel te reageren op de aanklachten.

De FA heeft vier concrete voorbeelden aangehaald, waarin Paquetá zich volgens de Engelse voetbalbond schuldig heeft gemaakt aan het overtreden van de gokregels door bewust geel te pakken. Het eerste volgens de FA verdachte moment vond plaats op 12 november 2022, toen Paquetá geel kreeg voor een onhandige overtreding op Boubakary Soumaré van Leicester City.

Op 12 maart 2023 kreeg Paquetá geel voor een soortgelijke overtreding op John McGinn van Aston Villa. Op 21 mei kreeg Paquetá geel voor het vasthouden van het shirt van Leeds United-aanvaller Crysencio Summerville. In augustus vorig jaar kreeg Paquetá zijn laatste, volgens de FA verdachte gele kaart, toen hij in blessuretijd tegen AFC Bournemouth hands maakte.

Reactie Paquetá


"Ik ben buitengewoon verrast en van streek dat de FA heeft besloten mij aan te klagen", schrijft Paquetá in een eerste reactie. "Negen maanden lang heb ik aan elke stap van hun onderzoek meegewerkt en alle mogelijke informatie verstrekt."

"Ik ontken de beschuldigingen compleet en zal met elke ademhaling vechten om mijn naam te zuiveren. Vanwege het lopende proces geef ik verder geen commentaar."

Paquetá was dit seizoen over alle competities goed voor acht treffers en zeven assists. De Braziliaan speelt sinds de zomer van 2022 voor West Ham, dat hem destijds voor ongeveer 43 miljoen euro overnam van Olympique Lyon.

Meer nieuws
   
13:18
13:18
Duitse politie schiet dicht bij Oranje-fanzone man met hakbijl neer
23
   
12:24
12:24
Fraaie beelden tonen hoe Nederlands elftal-fans Hamburg oranje kleuren
20
   
12:00
12:00
Vermoedelijke XI Nederland - Polen: Koeman kiest tussen Frimpong en Dumfries
70
   
11:59
11:59
Memphis Depay reageert in nieuw nummer met Akwasi op 'haarbandgate'
47
   
11:27
11:27
'Atlético Madrid zet vol in op komst van andere Feyenoorder dan Mats Wieffer'
43
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (8)

 
Dutchiee
 
5
23 mei 2024 om 19:06
Zal de FA ondersteunend bewijs hebben van bookies ? Lijkt mij dat je dit enkel kunt hardmaken met extreem afwijkende inzetten en op een gele kaart van hem.
 
BundesLeague
 
1
23 mei 2024 om 19:22
Dit dus. Soort gelijk incident is onlangs voorgevallen in de NBA met een speler die ook express schoten mistte waarop dan extreem was ingezet. Dat in combinatie met videobeelden van zijn spel zal het m wel doen.
 
Watchdog
 
17
23 mei 2024 om 19:25
Het indirecte bewijs in deze zaak is best wel fors. Ga er even voor zitten want je broek zakt er namelijk van af. Tijdens deze wedstrijden werden extreem veel bets geplaatst door IP-adressen van Paqueta Island, dat is een eiland bij Rio de Janeiro. Lucas Paqueta heet officieel Lucas Coelho de Lima, maar zoals het bij Braziliaanse spelers gebruikelijk is gebruikte hij een 'voetbalnaam' (denk aan Neymar, Ronaldinho, Antony). Lucas koos ervoor de naam Lucas Paqueta te gebruiken, omdat hij helemaal weg is van het eiland Paqueta en daar vaak kwam. Het aantal accounts dat bets op zijn gele kaarten plaatste, was tijdens een van de wedstrijden zelfs méér dan het aantal inwoners van het eiland (wat dus vrij opmerkelijk is). Daarnaast werden er ook speciaal accounts aangemaakt die maar één bet plaatste; namelijk op een gele kaart van Lucas Paqueta. De gele kaarten die hij overigens kregen waren allemaal vrij lomp en onnodig, dus dat maakt 1 + 1 = 2. Het lastige is alleen om met 100% zekerheid te bewijzen dat hij er iets mee te maken heeft. Beetje hetzelfde verhaal als Beugelsdijk, maar dit is dan nog wel een stukje extremer.
 
Arsenal-Gunner
 
1
23 mei 2024 om 19:30
Je zou bijna denken dat zijn ''partner'' hier bewijs heeft geleverd. Lijkt mij heel lastig om dit anders hard te kunnen maken als FA zijnde. Of dat de private investigators van de FA van goede huize komen
 
Baby Mourinho
 
1
23 mei 2024 om 19:12
Ik geloof me te herinneren dat er een soortgelijke zaak/incident was in Nederland met Beugelsdijk en die werdt niet verder vervolgd. Tja, dit is niet gemakkelijk om te bewijzen en de last ligt bij de FA. Ben benieuwd hoe dit afloopt.
 
RobTheGooner
 
1
23 mei 2024 om 23:17
Er is een zelfde type zaak geweest in Engeland met Bradley Woods in de FA cup, die kreeg 6 jaar schorsing, FA was daarintegen wel 'mild' met Tonali nadat er duidelijk was dat hij ook op Newcastle gegokt had en er een korte straf bovenop de langdurige te doen.
 
Silvacity
 
0
23 mei 2024 om 19:17
Onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Dit zijn lastig te bewijzen aanklachten. Tegelijkertijd is het kwalijk indien er inderdaad spraken is van opzet
 
Jari-Gunner
 
8
23 mei 2024 om 19:59
Geen wonder dat City hem vorig seizoen al wou. Die kunnen nog wel een extra charge bovenop die 115 erbij hebben