Magar werd ernstig en blijvend ziek in Qatar: 'Daar werken was een marteling'
Maandag, 15 november 2021 om 15:15

Veel arbeidsmigranten die helpen bij de bouw van de WK-stadions in Qatar keren huiswaarts met een chronische nierziekte, zo meldt The Times. De Britse krant tekent het verhaal op van de nu 24-jarige Magar, die in Qatar onder erbarmelijke omstandigheden moest werken. De Nepalese timmerman liep onherstelbare schade aan zijn nieren op. "Werken in Qatar was een marteling", zo vertelt Magar.

Magar vertrok drie jaar geleden met goede moed naar Qatar. Hem werden een inkomen van 260 euro per maand en redelijke arbeidsvoorwaarden beloofd om als timmerman te werken aan het Al Thumama Stadium in Doha. De realiteit was echter compleet anders: in Qatar moest Magar de hele dag buiten werken bij temperaturen die konden oplopen naar 45 graden Celcius. "Het was zo heet dat arbeiders water in hun schoenen goten zodat hun voeten niet verbrandden", aldus Magar.

Het WK in Qatar werd door de FIFA verplaatst van juli 2022 naar eind november. De reden daarvoor was dat spelers niet in staat werden geacht om bij de hoog oplopende zomerse temperaturen in Qatar te voetballen. Voor arbeidsmigranten waren de omstandigheden blijkbaar wél acceptabel om in te werken. Magar en tenminste drie andere werknemers die The Times sprak werkten de hele zomer in direct zonlicht met onvoldoende water ter beschikking. Dat is in strijd met de Qatarese arbeidswet, die bepaalt dat niemand van begin juni tot midden september tussen 10.00 en 15.30 uur buiten mag werken.

Magar werd door zijn supervisor op sommige dagen gedwongen om meer dan 20 uur door te gaan met het werk, met slechts een paar korte pauzes. Door de hitte raakte het drinkwater snel op en moesten de arbeiders soms wachten tot het weer was aangevuld. Ze moesten vragen om het toilet te gebruiken en soms werd daar geen toestemming voor verleend als er veel werk te doen was. Het was al bekend dat meer dan 6500 arbeidsmigranten uit Nepal, India, Pakistan, Bangladesh en Sri Lanka zijn omgekomen in Qatar, maar onder de jonge mannen die het wél overleefden, is chronische nierziekte een enorm probleem.

Na anderhalf jaar in Qatar slaagde Magar erin om thuis te komen in Nepal. De timmerman was erg afgevallen en kreeg na thuiskomst regelmatig koorts. Zijn familie bracht hem naar het ziekenhuis. Tests toonden onherstelbare schade aan zijn nieren. Zijn arts vertelde hem dat hij de rest van zijn leven drie keer per week dialyse nodig heeft. Dat is een behandeling waarbij het bloed wordt gezuiverd van afvalstoffen. Volgens Niraj Dhakal, een arts op de afdeling nefrologie in het ziekenhuis in Kathmandu, is er zeer waarschijnlijk een direct verband met het werk dat Magar moest uitvoeren in Qatar. "Lange dagen werken bij warm weer met weinig water, geen rust en weinig toiletbezoeken en een gebrek aan medische controles kunnen een omgeving met een hoog risico voor de ontwikkeling van nierziekte creëren", aldus de arts.

Hoewel zijn gezondheid ernstig is aangetast, koestert Magar geen woede jegens de fans die het WK gaan bekijken, of de voetballers die deelnemen. "Er zijn geweldige spelers gaan spelen, dus ik kan met trots zeggen dat ik heb geholpen bij de bouw van het stadion", aldus Magar. Zijn vrouw Rozina heeft een andere mening. "Werknemers moeten als mensen worden behandeld en niet als slaven", zei Rozina. "Als de omstandigheden anders waren geweest, had hij niet zoveel geleden."

The Times heeft contact gezocht met David Beckham, die zich voor naar verluidt 176 miljoen euro als ambassadeur heeft verbonden aan het WK in Qatar. De oud-middenvelder wenst echter geen commentaar te geven. De Engelse voetbalbond (FA) wilde wél reageren. "Wij zijn van mening dat er aanwijzingen zijn dat Qatar aanzienlijke vooruitgang boekt met betrekking tot de rechten van werknemers", aldus de bond. "We erkennen echter dat er nog meer moet gebeuren. Onze visie blijft dat verandering het beste kan worden bereikt door samen te werken met anderen, zodat we de juiste vragen kunnen blijven stellen, terwijl we ons er altijd van bewust zijn dat we onze eigen uitdagingen hebben in dit land."

Meer nieuws
   
00:04
00:04
'Roger Schmidt wil weg bij Benfica en plant onderhoud in met Bayern München'
8
   
00:00
00:00
De EK-selectie van Portugal: dit zijn de spelers die kans maken
5
   
23:25
23:25
Jeredy Hilterman ondanks promotie Willem II niet geheel tevreden
2
   
23:00
23:00
Viaplay vraagt Erik ten Hag op de man af of hij contact heeft gehad met Ajax
2
   
22:53
22:53
Stadionspeaker Roda JC wijt kolossale blunder onder meer aan slecht internet
20
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (57)

 
NEC_Shady
 
50
15 november 2021 om 15:23
Nee joh. Dit gebeurd toch niet in een welgesteld land als dit. Heeft o.a. de Boer nog gezegd dat het wel mee viel lol. Triest toernooi wordt het
 
Soccerfan_1
 
8
15 november 2021 om 16:00
Vergeet Sneijder niet...
 
 
60
15 november 2021 om 15:25
Wat een walgelijke reactie van de FA. Werkelijk schandalig dat dat oliestaatje zomaar z'n gang kan gaan
 
NJfromVOL
 
15
15 november 2021 om 17:04
Beckham vastleggen voor 176 mln euro, maar niet voldoende arbeidskrachten a 260 euro per maand inhuren, zodat je ze fatsoenlijke werktijden kan geven. En dan geen of wat pichtmatig commentaar geven. Verder: 3x per week nier dialyse is gewoon rampzalig, zeker in dergelijke landen ...
 
FCBInsider1899
 
29
15 november 2021 om 15:27
Money talks... Dat is geen nieuw probleem hoor. Vanaf dat iedereen zijn eigen portefeuille heeft verrijkt, kijkt iedereen de andere kant op. De plebs zijn altijd het slachtoffer waar niemand naar kijkt. Veel sterkte toegewenst aan de getroffen werknemer!
 
Mitea_007
 
26
15 november 2021 om 15:30
"wij zijn van mening dat er aanwijzingen zijn dat Qatar aanzienlijke vooruitgang boekt met betrekking tot de rechten van werknemers". Allemachtig zeg, hoe slecht moeten die arbeidsomstandigheden dan wel niet zijn geweest voordat het WK door Qatar werd gekocht?! En dat die verandering het beste wordt bereikt door samen te werken is een mooi PR-praatje, maar zodra dat WK is gespeeld trekt iedereen weer zijn handen er vanaf en kraait er geen haan meer naar de moderne slavernij in Qatar. Echt om te kotsen dat een land dat de mensenrechten zo ernstig schendt een WK mag organiseren.
 
 
15
15 november 2021 om 15:30
Gewoon niet gaan naar het WK. Boycotten dat ding dit gaan letterlijk over mensen het zou je oom of vader kunnen zijn die daar heeft gewerkt. Boycotten dat hele WK. Laat Noorwegen maar 10-0 winnen van ons boeit geen reet
 
29er
 
32
15 november 2021 om 15:39
Zal wel typisch zijn, verliezen van Noorwegen en het WK op sportieve basis missen en dan de moraalridder spelen dat je sowieso niet naar zo'n laat moet gaan. Beter win je morgen en en lever je dan je ticket in als statement (bij voorkeur een week voor het toernooi zodat het voor de Fifa ook lastig is om een vervanger te vinden)
 
wandering
 
2
15 november 2021 om 15:51
Nou als je met 10-0 verliest is ook een statement hoor, iedereen snapt dat je het dan niet op sportieve basis verliest.
 
29er
 
4
15 november 2021 om 15:53
stuur dan Oranje Onder 17
 
FullPresBoys
 
2
15 november 2021 om 16:35
Ik vind het verschrikkelijk wat er daar met werknemers is gebeurt, maar zie dit als de schuld van de corrupte FIFA in het verleden. Ga dus zelf alsnog kijken, want de stadia zijn toch al gebouwd
 
29er
 
4
15 november 2021 om 16:38
Je kan veel zeggen, maar het is compleet van de pot gerukt om de misstanden met de werknemers in de schoenen van de Fifa te schuiven. Zij verplichten Qatar niet om het zo aan te pakken.
 
FullPresBoys
 
3
15 november 2021 om 16:41
Die misstanden met werknemers zijn niet begonnen met het bouwen van stadia, maar waren daarvoor ook al bekend met alle andere bouwprojecten iin de emiraten. Een land als Qatar kiezen om tig stadia bouwen is in mijn optiek dus vragen om problemen, en je had dit kunnen zien aankomen
 
29er
 
2
15 november 2021 om 16:48
maar daarmee zijn ze niet verantwoordelijk. Dat blijft Qatar. Je kan hoogstens voorwaarden scheppen en naleving controleren (wat beter is dan het WK maar weer in West Europa houden, want dan wordt het nooit beter in het land), maar daar zijn ook hele andere organisaties voor dan de Fifa.
 
Lierse1997
 
2
15 november 2021 om 17:10
Natuurlijk is het mede de verantwoordelijkheid van de FIFA, zij zijn namelijk de reden dat die stadions gebouwd worden doordat ze het WK aan Qatar hebben toegewezen.
 
29er
 
3
15 november 2021 om 17:26
shit, dan zijn wij ook verantwoordelijk. Wij zijn namelijk de reden dat er stadions gebouwd moeten worden en het niet op een veldje achteraf kan. Sorry Magar!!
 
Teun1
 
2
15 november 2021 om 15:31
probleem is dat dit WK is verkocht willens en wetend uit de zaak die nu loopt ( steek penningen)zal niks komen hooguit een taak strafje.
 
Fatih_khedira
 
6
15 november 2021 om 15:35
Ahhh the times = brits = haat dat zij het wk van '22 niet hebben gekregen. Ik wil benadrukken dat ik het afkeur wat er met alle migranten is gebeurd bij het bouwen van stadions. Maar voor mij is het ook duideijk dat de Britten puur uit jalozie een hetze zijn begonnen tegen Qatar. De britten.. Google voor de grap maar even hoeveel koloniën zij wel niet hebben/gehad. Die gebieden zijn echt niet veroverd door een potje knikkeren te spelen. Kortom erg wat er gebeurd maar de Britten moeten hun mond ff houden over alle misstanden en kijken naar hun eigen geschiedenis!
 
Lierse1997
 
38
15 november 2021 om 15:38
En weet jij wat Nederland allemaal wel heeft uitgestoken in zijn verleden? Kortom, je moet maar ff je mond houden en kijken naar je eigen geschiedenis! Natuurlijk werkt het zo niet. Dan zou niemand nog kritiek mogen hebben, buiten de inwoners van Tuvalu misschien. The Times is gewoon een kwaliteitskrant die enorm belangrijk journalistiek werk verricht in deze.
 
Grasnaaier
 
7
15 november 2021 om 15:54
Dit heet toch Whataboutism? ik ben er nog niet helemaal mee bekend. Ik noemde zo'n reactie altijd kortzichtig en infantiel, maar ik ga graag mee met de tijd.
 
Lierse1997
 
6
15 november 2021 om 16:00
Kortzichtig en infantiel vind ik beter passen dan whataboutism, dat bijna een drogreden op zichzelf aan het worden is.
 
NJfromVOL
 
5
15 november 2021 om 17:06
Whataboutism IS een drogreden...
 
NEC_Shady
 
28
15 november 2021 om 15:39
Wel een verschil tussen actualiteiten en geschiedenis dat snap je wel toch? Of mag nu niemand meer ergens commentaar over hebben omdat we 2000 jaar geleden elkaar nog met stokken op elkaars hoofd sloegen?
 
Fatih_khedira
 
7
15 november 2021 om 15:51
Huh 2000 jaar geleden? De koloniën waar ik het over heb zijn gewoon van de 19e en 20e eeuw. Sterker nog, een enkeling is nog steeds kolonie. Als je zelf geen zuiver verleden hebt, dan vind ik dat je niet zo een hetze mag starten tegen een ander land wat niet eens 100 jaar bestaat. Ohja en ondertussen wel lekker olie en grondstoffen binnenharken uit het midden-oosten en afrikaanse landen.
 
Ewoud
 
11
15 november 2021 om 16:06
Tja, alleen heeft bijna geen enkel land een `zuiver verleden` (de meesten hebben zelfs geen compleet zuiver heden) en kun je via via ongeveer iedereen wel in verband brengen met `fout beleid`. Dat is een hele slechte manier van een discussie proberen dood te maken. Als ik in de regering van (om maar even lekker te chargeren) Nazi Duitsland zit en kritiek heb op de regering van Qatar zegt dat niets over hoe valide mijn kritiek is, hoogstens dat ik een enorme hypocriet ben. Maar dat maakt de kritiek dus niet meer of minder terecht.
 
SuperNico31
 
1
15 november 2021 om 16:57
Ey. Die tijd had ik wel mee willen maken swa.
 
Bossie
 
0
15 november 2021 om 17:43
Qatar zit zo wie zo in het verdoemhoekje , wordt door vele landen beschuldigd van het hebben van contact met Iran. Daarom ze door verschillende landen geboycot. Misschien dat je dat bedoelde ipv al die koloniën die Engeland had. Doet natuurlijk niks af van dit schandalig verhaal.
 
Silvacity
 
0
16 november 2021 om 11:01
Dus jij beoordeelt de hedendaagse Britten voor de daden van hun over, over, overgroot ouders? Heb je ook een hekel aan Duitsers omdat Hitler 82 jaar geleden de 2e wereld oorlog startte? Wat een stom gelul man. Met elke nieuwe generatie zien we de identitieit van een land veranderen.
 
29er
 
0
15 november 2021 om 15:36
Koren op de molen van de Voetbalzoner om de Fifa te bashen, terwijl ze vermoedelijk zelf in shirtjes geproduceerd door kinderen in Bangladesh zitten. Natuurlijk zijn de arbeidsomstandigheden niet naar de Westerse maatstaven, maar dat is met zoveel dingen op deze wereld. Als iedereen behandeld zou worden als het merendeel van de werknemers in Nederland, zou alles onbetaalbaar worden. Veel duurdere kleding en Elektronica uit Azie, duurder fruit uit Zuid Europa of de kassen in Nederland, minder goed schoongemaakte bureaus op kantoor...als alles duurder wordt gaan de Nederlanders weer klagen dat alles onbetaalbaar is geworden. Daarnaast schiet je er niets mee op om dit soort landen te boycotten, want het wordt er niet beter op. Controleren en voorwaarden stellen, dat helpt wel. Alleen afnemen wanneer ze aan bepaalde standaarden voldoen. En daarnaast moeten wij met ons allen de portemonnee trekken en niet altijd het goedkoopste willen halen op Aliexpress.
 
NEC_Shady
 
20
15 november 2021 om 15:41
Google : whataboutism
 
29er
 
3
15 november 2021 om 15:49
hoef ik niet te googlen. Wat is je punt? Je wilt wel iets voor de wereld doen, maar niet jezelf aanpassen?
 
NEC_Shady
 
1
15 november 2021 om 16:48
Dan snap je toch wat ik bedoel dat het daar niet om ging. Als de rijken ter aarde deze maatstaven mogen hanteren en anders gewoon omkopen. Dan gaat het klootjesvolk dit toch nooit kunnen oplossen als wij daar ook nog eens niks van mogen vinden.
 
29er
 
0
15 november 2021 om 16:55
Wat heeft het omkopen met de misstanden van de arbeiders te maken? Het zijn twee losse dingen. Je mag er van alles van vinden, maar ik draag onderwerpen aan waar je bij vergelijkbare toestanden wel invloed op uit kan oefenen als klootjesvolk (Al wil ik mijzelf daar niet onder bestempelen), ipv dat je aan de zijlijn gaat schreeuwen wat iemand anders moet doen
 
Silvacity
 
0
16 november 2021 om 11:09
Dat is natuurlijk wel een erg goedkoop argument. De Fifa heeft, zoals ik het heb begrepen, zich met volle bewustzijn letterlijk laten omkopen. Dat is corruptie met een bewuste intentie. Daarnaast heeft Fifa geen toezicht gehad op de arbeidsomstandigheden in Qatar. Bij het kopen van een shirtje zijn de meeste mensen niet bewust van wat voor mogelijk leed daar vooraf aan is gegaan en is er ook zeker niet de intentie om dat leed op gang te brengen. Sowieso is dat de arbeid in Myanmar op verschillende kanten op te beredeneren. Ik ben in Myanmar geweest. Er is daar letter niks. Het is dan kiezen tussen een beetje geld of niks. En niks betekent dat je je kind vervolgens verliest aan honger. Dat de arbeidsomstandigheden noeten verbeteren ia duidelijk. Ik geloof dat dat wel onderwerpen zijn waar over gesproken wordt wereldwijd. Het is niet zo'n makkelijk onderwerp.
 
tinus45
 
2
15 november 2021 om 15:37
En dit alles wordt straks prachtig overschaduwd door het "grote voetbalfeest". Wel juichen he morgen, als we ons qualificeren.
 
Cas1
 
6
15 november 2021 om 15:39
Wie betaalt bepaalt. Eigenlijk zouden we dinsdag blij moeten zijn als Noorwegen wint. Moderne slavernij. Bah
 
nederland79
 
2
15 november 2021 om 15:47
@cas1 maar je gaat dus sowieso niet kijken?
 
Cas1
 
4
15 november 2021 om 15:59
Dus een ieder die kijkt en het veroordeelt wat plaats vindt en plaats heeft gevonden is schuldig Ben jij schuldig aan de slachting die heeft plaatsgevonden in Smilde? Ben jij schuldig aan de daden van Michoel de Ruyter, M. Tromp en anderen Zijn alle Duitsers nu schuldig aan wat in WO1 en WO2 heeft plaatsgevonden Zijn alle Nederlanders schuldig aan Srebrenica Zijn alle Nederlanders schuldig aan de toeslagenaffaire?
 
nederland79
 
0
15 november 2021 om 16:11
nee, maar waarom moeten we dan blij zijn als Noorwegen wint? Als je toch gaat kijken, dan kijk je toch liever naar Nederland die speelt dan naar Noorwegen? Je op sportieve gronden niet plaatsen is ook geen statement of zo. Je plaatsen en dan terugtrekken is een statement. Ik zeg niet dat Nederland dat moet doen, maar als je toch sowieso kijkt, waarom heb je dan liever dat Nederland zich niet plaatst? Je spreekt je afschuw uit en vervolgens zit je weer met krat bier en zak chips voor de tv om lekker te kijken. Dus eigenlijk sponsor je gewoon het evenement, je maakt het mede mogelijk.
 
mitchajax020
 
10
15 november 2021 om 15:41
Slavernij bestaat nog steeds pfff. Afschuwelijk verhaal dit en lekker voetballen jongens op het wk.
 
Lierse1997
 
9
15 november 2021 om 15:45
Er lopen momenteel waarschijnlijk meer slaven rond op aarde dan er ooit gedaan hebben in totale aantallen.
 
Massive
 
1
15 november 2021 om 16:19
Er zijn op dit moment meer slaven dan op het hoogtepunt van de transatlantische slavenhandel. Sterker nog er zijn veel plekken waar dit nooit verdwenen is.
 
nederland79
 
19
15 november 2021 om 15:47
"the Times heeft contact gezocht met David Beckham, die zich voor naar verluidt 176 miljoen euro als ambassadeur heeft verbonden aan het WK in Qatar." alleen het feit al dat dit uit kan. 176 miljoen om als ambassadeur te werken. Paar keer je gezicht op promo feestjes laten zien, wat handjes schudden, lekker in de watten gelegd worden, paar promo filmpjes opnemen. BAM, 176 miljoen op de rekening. Wat een geld
 
Excellent
 
8
15 november 2021 om 15:47
Het geeft maar weer aan hoeveel belangen David Beckham en de FA hebben in dit WK.. Mensen vallen er letterlijk dood neer, werken non stop in de bloedhitte en mogen niet eens iets fundamenteels als een wc pauze.. Gewoon lekker afblazen dit circus, al zou de FIFA dat niet aandurven... Laat in ieder geval NL niet gaan dan, zou ze sieren. Met het spel van de laatste wedstrijd sluiten ze zichzelf al buiten, dat scheelt wel.
 
DiegoLugano
 
13
15 november 2021 om 15:58
Weet niet wat erger is.. dat straks 40k mensen gaan juichen op een plek wat een doodsplek is voor al die arbeiders en voetballers die uitgebreid gaan vieren na een doelpunt op de plek waar wellicht een aantal maanden ervoor een dood lichaam lag. Of dat de stadions na het wk gewoon gesloopt gaan worden en dus al dat arbeid gewoon voor een maandje voetballen is gedaan. Van mij hoeft het wk niet door te gaan volgend jaar.
 
Cas1
 
1
15 november 2021 om 16:01
Uitstekende reactie
 
Massive
 
3
15 november 2021 om 16:21
Ik heb vanaf het begin al een beetje lopen rekenen en helemaal als je mee rekent dat sommige landen geen doden aantallen gaven ivm privacy dan betekend dat voor elke meter veld je 10 doden hebt. Nogmaals... voor elk meter veld van deze nieuwe stadions zijn meer dan 10 doden gevallen. Maar dan zijn we er nog niet, ze worden na het WK weer afgebroken en in afrika opnieuw opgebouwd. Hoeveel doden zal dat weer kosten?
 
DiegoLugano
 
4
15 november 2021 om 16:27
Doodleuk gaat Depay straks met zn vingers in de oren na de verlossende 1-0 tegen Senegal feestvieren over al die vierkante meters of gaat Haaland 10 meter kneeslides doen na de 1-1 ofzo. Een beetje met shirtjes actie ondernemen werkt niet. Als ze echt het respect zoude willen hadden ze gewoon de kwalificatie geboycot en dat geld hetzelfde voor mijn land Turkije.
 
29er
 
0
15 november 2021 om 16:42
hoe irrelevant is het om het per meter veld te berekenen? (en is het dan vierkante meter, strekkende meter of een andere meter? Strekkend in de lengte of breedte? Van welke afmetingen ben je uitgegaan? Dit is zo boeiend. Bereken het anders per toeschouwer daar op de tribune en praat hen een schuldgevoel aan.
 
Teesboer
 
0
15 november 2021 om 16:44
Ik vind het wel erg gemakkelijk om te zeggen dat ze het WK moeten boycotten. Je weet namelijk zelf niet wat je zou doen als je profvoetballer was en op het aller hoogste niveau je kunsten mag laten zien voor je eigen land. Ik ga helemaal niets goedpraten wat er gebeurd in Qatar, maar ik vind het niet aan de spelers om het WK te boycotten.
 
DiegoLugano
 
1
15 november 2021 om 17:29
Klopt en dit laat zien dat het geld belangrijker voor de spelers zijn dan de misdaden tegen mensheid dat is gepleegd bij het bouwen van die stadion waar jij je kunstjes wilt laten zien. Wij slapen allemaal doodleuk terwijl die mensen letterlijk niet weten of ze door hun werk morgen nog kunnen lopen of leven. Puur om 90 minuten ons land te zien winnen in een paar wedstrijden gaan er mensen dood. Besef het maar even.
 
Kelvinho
 
3
15 november 2021 om 16:04
Heerlijk. En dan allerlei landen die even wat statements ertegenaan gooien (die mijns inziens dezelfde waarden hebben als een 'like' op een social media platform), allemaal voor de buhne. En dan gaan we met z'n alle lekker naar het WK en vergeet iedereen het door de pracht en praal van het fantastisch georganiseerde evenement.
 
29er
 
0
15 november 2021 om 16:44
Hoho, vergeet niet dat we nog een shirtje laten zien met de tekst dat we teleurgesteld zijn
 
ChrisVeldman
 
0
15 november 2021 om 16:14
de boer niet meer op tv was de bedoeling gister zat hij weer in rondo hoe is dat mogelijk.
 
ReekashDoerga
 
0
16 november 2021 om 15:31
Volgens mij was dat vanuit ESPN. Rondo is Ziggo
 
shenkie
 
1
15 november 2021 om 16:46
Nou Gini en Memphis… ik gok dat jullie voor eigen belang kiezen en gaan juichen bij een goal! Maar dit is de kans om de wereld echt te laten zien waar je voor staat en terecht zoveel woorden over hebben gesproken maar nu ook zelf echt er naar te handelen! Boycotten!
 
GJ7300
 
0
15 november 2021 om 17:24
Magar vs Beckham of wat er mis is met deze wereld in 1 artikel. Als er dan nog eens een demonstratie komt tegen armoede/onrecht of ‘voetbal in Qatar’ dan maar bij David op de stoep. Ik vind het echt walgelijk dat de man 176mln opstrijkt en een ander bij een dergelijke hitte tot 20u per dag moet werken. Grof schandaal. Well land zou als eerste de premies afstaan of is dat al gebeurd? Kotsmisselijk van deze praktijken