Manchester United laat Edwin van der Sar en Marc Overmars met rust
Woensdag, 10 maart 2021 om 13:27

Manchester United heeft woensdag invulling gegeven aan de posities van football director en technisch directeur. De club maakt via de officiële kanalen bekend dat John Murtough is aangesteld als football director, terwijl voormalig middenvelder Darren Fletcher aan de slag gaat als technisch directeur. Het zijn nieuwe rollen binnen de organisatiestructuur op Old Trafford.

Na het afscheid van manager Sir Alex Ferguson en directeur David Gill in de zomer van 2013 werd vicevoorzitter Ed Woodward voor een groot deel verantwoordelijk voor de transferzaken. Het was de afgelopen jaren echter al duidelijk dat er nieuwe functies gecreëerd zouden worden om daar verandering in te brengen. Met name over de positie van football director werd in het afgelopen jaar veel gespeculeerd. De namen van Marc Overmars en Edwin van der Sar, respectievelijk directeur voetbalzaken en algemeen directeur van Ajax, passeerden regelmatig de revue in de Engelse kranten. Ook Murtough werd genoemd als kandidaat en uiteindelijk is de keuze op hem gevallen. Hij was sinds 2016 werkzaam als hoofd van de jeugdopleiding bij Manchester United en is daardoor mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van spelers als Scott McTominay, Marcus Rashford en Mason Greenwood. In 2018 ontfermde hij zich tevens over de samenstelling van het nieuwe vrouwenelftal van Manchester United en daarmee zette hij zichzelf in de schijnwerpers als potentiële nieuwe football director.

Murtough gaat nauw samenwerken met trainer Ole Gunnar Solskjaer. "Dit is een mooie tijd voor iedereen bij Manchester United. Het gaat goed met het eerste elftal, de jeugdopleiding en het vrouwenteam en er is nog voldoende ruimte voor verdere ontwikkeling. Het is een voorrecht om deel uit te maken van dat proces", vertelt de nieuwe clubdirecteur. "Het is een eer om leiding te geven aan het voetbalgedeelte en om samen te werken met Ole, Casey (Stoney, trainer van de vrouwentak, red.) en de geweldige mensen die toegewijd zijn aan het succes van deze club." Vicevoorzitter Woodward vindt dat Manchester United de juiste kandidaat heeft uitgekozen. In zijn ogen slaagt de club er steeds beter in om talenten te integreren in het eerste elftal en heeft Murtough daar een cruciale rol in gespeeld. "Deze nieuwe functie is een natuurlijk gevolg van zijn leiderschapskwaliteiten en zijn jarenlange ervaring."

Fletcher gaat 'nauw samenwerken met Murtough', zo schrijft Manchester United, om 'technische input en te verschaffen voor en richting te geven aan alle voetbalgerelateerde gebieden'. De voormalig middenvelder, die tussen 2003 en 2015 voor the Red Devils uitkwam, gaat zich richten op een 'langetermijnvisie voor het ontwikkelen van spelers en ploegen', met speciale aandacht voor de connectie tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal. Hij maakte sinds januari deel uit van de technische staf van Solskjaer en promoveert dus ook binnen de club. "Het is mooi om terug te zijn bij de club en ik ben verheugd met deze nieuwe rol. We slaan een goede richting in. Ik zie ernaar uit om te blijven samenwerken met Ole en zijn technische staf, en nu ook met John, om jonge spelers te laten doorbreken en het voetbalgedeelte van de club verder te ontwikkelen."

Meer nieuws
   
18:04
18:04
Scorende Thijs Dallinga en Ibrahim Cissoko bezorgen Toulouse drie punten
0
   
18:00
18:00
Dumfries sneert op kampioensfeest met opvallend spandoek naar Theo Hernández
23
   
17:38
17:38
El Gran Derbi: is dit de meest heetgebakerde derby van Spanje?
2
   
17:33
17:33
Cziommer onthult welke Premier League-trainer hij naar Ajax probeerde te brengen
2
   
17:13
17:13
Bologna speelt teleurstellend gelijk, mede door rode kaart voor Sam Beukema
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (17)

 
LuchoGonzales
 
10
10 maart 2021 om 13:33
Beter nieuws als dit kan niet! Eindelijk!!! Ben wel zeer benieuwd naar de rol die toegedragen is aan Fletcher. Heb hem altijd een zeer nuchter persoon gevonden :-)
 
AjaxCunian
 
16
10 maart 2021 om 13:44
Nouja, behalve Fletcher waren ze allemaal dus al jaren werkzaam bij United, en dus mede verantwoordelijk voor de dramatische sportieve en financiele prestaties. Het lijkt dus promotie voor diegene die al aan het falen waren. In had graag bewezen namen vanuit het buitenland gezien. Het lijkt erop dat "director of football" in drie rollen wordt gesplitst, die allemaal toch leiden tot Ed Woodward die een yes-man is naar de Glazers. Wat wel positief is, is dat de rollen er nu in ieder geval zijn (veel te laat), en dat je op ze kan verbeteren als ze het niet goed doen. Overigens lijkt het dat Woodward zich minder op voetbalgerelateerde zaken zal inmengen. Ik vind de betrokkenheid van Ole toch enigzins jammer, hij wordt heel erg betrokken in dit proces wat me goed lijkt op korte termijn, maar niet de lange. Zou me erg verbazen als hij hier nog meer dan 2 jaar blijft.
 
LuchoGonzales
 
6
10 maart 2021 om 14:10
Murtough heeft afgelopen jaren uitstekend werk geleverd voor de verantwoordelijkheden die hij had gekregen dus ik verwacht wel zekers veel positiefs van hem. Dat alles nog steeds via Ed zal lopen is duidelijk maar op zen minst worden de onderhandelingen niet meer door hem gevoerd. Tevens vind ik het persoonlijk positief dat OGS dichter gaat samenwerken. Ik ben nooit de grootste voorstander van OGS geweest maar hij heeft stabiliteit en zelfzekerheid terug in het rode deel van Manchester weten te brengen waarvoor hij toch zeker enige credit verdient. SAF nadoen gaat niemand lukken, maar als iemand wat credit verdient is het zeker Ogs.
 
AjaxCunian
 
5
10 maart 2021 om 14:21
Nee de onderhandelingen worden gevoerd door iemand die Phil Jones een contract van rond de 100k per week heeft gegeven. Stabiliteit en zekerheid wanneer je 4x op rij een halve finale verliest, uit de CL wordt geknikkerd vanuit een goede uitgangspositie, razendsnel jezelf uit de titelrace speelt. Hij heeft van United een top 4 club gemaakt en heeft ervoor gezorgd dat een aantal slechte spelers de club hebben verlaten, aardige basis om United naar de volgende stap te brengen, maar heb er 0 vertrouwen in dat hij de man daarvoor is, als je oom maar eens kijkt naar het voetbal dat onder hem op de mat wordt gelegd.
 
LuchoGonzales
 
3
10 maart 2021 om 14:29
Ajaxcunian, ik denk dat er sinds het vertrek van SAF veel is misgegaan maar als je zelf niet merkt dat de positieve spiraal is ingezet dan hebben we beide een andere kijk op het voetbal. Dit is de verdere aansluiting op die positieve spiraal. ik heb nergens verteld dat DIT de ideale weg is maar dit is zeker een goede stap vooruit :-) En voetbal van 20-40jaar geleden kunnen we helaas niet meer vergelijken met het hedendaagse voetbal. Hoe spijtig dat ook is.
 
AjaxCunian
 
2
10 maart 2021 om 14:38
Positieve spiraal zou ik het niet noemen, met Solksjaer zijn zeker een aantal dingen verbeterd maar het is alsnog zo ver weg en er zijn zoveel false dawns. City loopt nogsteeds mijlenver voor en Chelsea is net zo ver en gaat sneller.
 
LuchoGonzales
 
6
10 maart 2021 om 14:45
City stort volgens mij als een kaartenhuis ineen wanneer Guardiola daar vertrekt. Ik denk zelf dat hij zijn ontslag zou krijgen indien hij dit en/of volgend seizoen niet verder komt in de CL. Maar dat zijn speculaties en we dienen ons niet te focussen op onze concurrenten maar vooral naar onze eigen ploeg kijken en waar deze kan verbeterd worden. Vandaag is er (opnieuw) een stap in de goede richting gezet, of dit voldoende is? Hoogtswaarschijnlijk niet
 
Sirius
 
2
10 maart 2021 om 14:50
Luchogonzales - Welke positieve spiraal? Ze hebben immens geboft met het aantrekken van Bruno Fernandes en tegenover die transfer staan behoorlijk wat transfers die niet goed hebben uitgepakt. Bovendien is de verdediging nu stabieler, maar daar hebben het driedubbele voor betaald dan het eigenlijk had moeten kosten. Ik sluit me bij Ajaxcunian aan. Ze stellen mensen aan op posities, terwijl die mensen mede-verantwoordelijk zijn voor het sportieve verval. Dat doe je alleen als je de buhne tevreden wilt stellen, maar de hierarchie gewoon hetzelfde wilt houden. Een beetje als een Mark Rutte die aftreedt, maar dan toch aan de touwtjes blijft trekken momenteel. Begrijp me niet verkeerd; ik hoop dat Manchester United de boel weer op orde krijgt. Het is met afstand m'n favoriete club in Engeland, maar ik denk dat er veel meer nodig is dan deze vage aanstellingen.
 
AjaxCunian
 
2
10 maart 2021 om 14:52
Nou ik denk dat dit een stap in de goede richting is die en nog betere stap in de goede richting voorkomt, het is een modernisering van het ouderwetse structuur dat er al was bij United. Ik zie City Guardiola niet ontslaan, hij is een garantie op landstitels en bekers, en ze hebben zijn contract al verlengd na het falen in Europa.
 
Jackieboy10
 
1
10 maart 2021 om 15:53
@luchogonzales. En waarom zou City als een kaartenhuis ineenstorten wanneer Guardiola vertrekt? Als hij vertrekt, dan hebben ze toch nog steeds dezelfde wereldspelers? Een andere coach kan daar dan net zo goed landstitels en misschien Cl's mee halen. Het is niet alsof Guardiola de reden is dat een De Bruyne een wereldspeler is bijvoorbeeld. Daarmee wil ik de prestaties van Guardiola niet bagatelliseren, want hij presteert goed en laat ze geweldig spelen. Ik wil alleen maar aangeven dat het uiteindelijk nog steeds de spelers op het veld zijn die presteren en dat diezelfde spelers onder een andere coach nog steeds wereldspelers zijn. Uiteindelijk moet je volgens mij realistisch zijn over je eigen club en door hebben dat je bij lange na niet in de buurt bent van City. Dat je de functies uiteen trekt is een goede stap inderdaad. Maar dat je het invult met dezelfde personen die al eerder bij de club betrokken waren en daarbij verantwoordelijk zijn geweest voor niet zulke top prestaties, is in mijn optiek een fout. Het is in mijn optiek dus een halve stap in de goede richting. Een hele stap in de goede richting zou zijn als je voor die posities mensen van buitenaf had aangetrokken die hebben bewezen verstand van zaken te hebben. Een frisse wind.
 
nuanceman
 
2
10 maart 2021 om 13:45
Dat ze niet voor vd Sar / Overmars kiezen verbaast me niet. De clubs verschillen nogal. Bij Ajax worden de operationele verliezen gecompenseerd met succesvolle transfers naar het buitenland. Dat is bij Manu natuurlijk niet aan de orde. Ook het aantrekken van spelers is geheel anders; Ajax moet het hebben van getalenteerde jonge spelers, Manu richt zich veel meer op gevestigde namen en bewezen kwaliteit.
 
arsen(e)al
 
3
10 maart 2021 om 13:54
Hoe is het aantrekken van spelers geheel anders? Ajax is momenteel een mix van ervaring (tadic, Haller, Blind, Klaassen, Taglia etc) en opgeleid/aangekocht talent. Man U is dat ook. Daar heb je Shaw, Martial, James, Wan Bissaka, Pogba etc als aangekocht talent en Rashford, Greenwood, Mctominay en Henderson als opgeleid talent.
 
Sirius
 
6
10 maart 2021 om 14:44
Omdat je bij Ajax veel sneller een aanwinst bent dan bij Manchester United. Je moet dus uit een hele andere vijver vissen. Ajax leidt als het ware op voor clubs als Manchester United. Dat contrast alleen al zorgt dat het vak technisch directeur een totaal andere dimensie krijgt.
 
arsen(e)al
 
2
10 maart 2021 om 14:50
Maar dat is een heel ander argument (waar ik overigens wel in kan komen)
 
nuanceman
 
0
10 maart 2021 om 15:29
Anders verwoord wellicht maar precies wat ik bedoel.
 
siepie
 
9
10 maart 2021 om 13:50
Heerlijk dit! Cruijff naar Barca en Fletcher naar Man U. Als Ajacied is dat heerlijk nieuws. Of het voor man u en Barca een goede zet is, heb ik mijn twijfels bij maar we gaan het zien.
 
ZLuuk
 
0
10 maart 2021 om 14:00
Nou ja, slechter dan Woodward zal het niet zijn neem ik aan. De jeugdopleiding functioneert voor zover ik dat kan beoordelen prima dus hoop op veel goeds van deze Murtough.