Marco van Basten ziet 'vreemde gang van zaken' rond Van 't Schip bij Ajax
Maandag, 20 mei 2024 om 22:02

Marco van Basten denkt dat John van 't Schip graag door had gewild als trainer van Ajax, zo vertelt eerstgenoemde maandagavond bij Rondo. De oud-spits had bovendien liever gezien dat de Amsterdammers Van 't Schip op zijn post hadden gelaten zolang er geen andere trainer is gevonden. Opvallend, daar Ajax met Francesco Farioli al zo goed als zeker een nieuwe trainer voor komend seizoen binnen heeft.

Zondagavond werd bekend dat Van 't Schip deel uit gaat maken van een voetbaldriehoek met technisch directeur Alex Kroes en de nieuwe trainer van Ajax. In eerste instantie zou de afzwaaiende coach de rol van head of coaching krijgen, maar dat wordt niet langer zijn officiële functie. Wat wél de officiële titel van de vertrekkende interim-trainer wordt, is vooralsnog onduidelijk.

Wel heeft de club helder dat Van 't Schip dus een functie in het technisch hart van Ajax krijgt. Hij wordt belangrijk bij het beoordelen van spelers van buitenaf én van de jeugdopleiding.

Volgens De Telegraaf zal zijn mening 'zwaar wegen' tijdens het beslissingsproces om een speler wel of niet mee te laten draaien bij Ajax 1. Eerder bepaalde onder meer Dennis Bergkamp of een speler uit de jeugd bij Ajax 1 terecht kon.

'Vreemde gang van zaken'


Van Basten keek op van het nieuws dat Van 't Schip dus verdergaat in een andere rol binnen de club. "Ik vind het jammer. John had het naar zijn zin. Ik denk dat John graag door had willen gaan, maar ze hebben die afspraak gemaakt. Ik zou zeggen: zolang je geen andere goede trainer hebt gevonden, houd John dan in ieder geval daar en ga kijken wat je nog kan doen."

"Ze hebben al gelijk gezegd dat hij verdergaat in die positie. Nu zijn ze op zoek naar een andere trainer. Je hoort wel wat namen, maar ik vind het een beetje een vreemde gang van zaken."

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste Ajax-nieuws? Word nu lid van het Ajax Zone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
23:38
23:38
Na Francesco Acerbi moet volgende Italiaan het EK in Duitsland missen
4
   
23:26
23:26
Dani Carvajal twijfelt niet en wijst teamgenoot aan die Ballon d'Or moet winnen
24
   
22:53
22:53
Memphis Depay neemt met cryptische boodschap afscheid van fans Atlético Madrid
20
   
22:38
22:38
Boy Kemper werd tijdens Excelsior - NAC gebeld: 'Misschien gaat de tijd sneller'
2
   
21:38
21:38
Eredivisie is één seizoen eerder dan gepland kunstgrasvrij
23
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (29)

 
Leeds01
 
65
20 mei 2024 om 22:10
je moet absoluut niet verder gaan met John. Je had makkelijk boven AZ kunnen eindigen, het is geen bijzondere coach.
 
hansje1969
 
18
20 mei 2024 om 22:42
Vooral niet in zo'n rol. Met Martha en Banel toonde hij al aan dat hij er niet heel veel kijk op heeft. Tactisch klopte er vaak helemaal niks van en er zat totaal geen gif in hem en dat straalde lekker uit naar de selectie. Toen pasveer terecht aangaf in december dat het fout zat, kwam Schip aan met dat ze zo ongelofelijk hun best deden. Ik zie hem wel in een rol als begeleider van nieuwe jongens. Maar dit wat die nu gaat doen of nog een dag langer trainer, moet je niet willen. MvB lult ook maar weer wat in de ruimte, waarschijnlijk om Schip het hand boven het hoofd te hangen.
 
Xyzz
 
0
21 mei 2024 om 14:06
Hij is er wel achter gekomen dat Martha, Banel en Gooijer absoluut niet het niveau hebben. Heeft misschien een paar wedstrijdjes langer geduurd dan je zou willen maar de alternatieven waren natuurlijk bijna even slecht. Als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld Frank de Boer die tot in den treure onnodig bleef vasthouden aan spelers die er niets van konden dan denk ik dat het met John wel meevalt. Ondanks dat vind ik hem absoluut niet goed genoeg om coach te zijn van Ajax en vind ik het goed dat Ajax duidelijk is geweest dat hij sowieso volgend jaar niet voor de groep staat. Ik zou niet weten waarom je zou moeten wachten met het kenbaar maken van die informatie.
 
sportweek86
 
43
20 mei 2024 om 22:14
Ik heb dit seizoen niet gezien dat hij geschikt is als trainer, maar eigenlijk ook niet om deel uit te maken van het technisch hart. Wel mooi dat hij voor de club behouden wordt vanuit de menselijke kant, maar liever in een iets minder gewichtige functie.
 
Masterbry
 
10
20 mei 2024 om 22:17
Wat betreft de functie van trainer ben ik wel met je eens , maar hoe kan jij nu beoordelen dat hij ook niet geschikt is voor het technische hart ?
 
Arends
 
0
21 mei 2024 om 07:33
Hoezo niet het technisch hart? Als je voetbal technische kennis hebt, houdt niet gelijk in dat je een top trainer bent. Juist een goede keus voor het technisch hart. Heeft zelf op top niveau gespeeld, is Ajacied en weet wat er gevraagd wordt in de top.
 
Paolo Maldini
 
26
20 mei 2024 om 22:16
Tja, het zijn niet voor niks hele goede vrienden...
 
Migi
 
11
20 mei 2024 om 22:17
Ik kreeg eerlijk gezegd op een gegeven moment meer het idee dat John spijt had dat ie was ingestapt. Zei die dat ook niet half grappend twee keer?
 
Masterbry
 
2
20 mei 2024 om 22:22
Wanneer zei John dit dan?
 
030FCU
 
10
20 mei 2024 om 22:29
Heb het ook gezien, vrouw verloren en vervolgens instappen in een van de slechtste jaren ooit van zijn cluppie. Dat geeft stress en veel druk, die vast op momenten ook te hoog was midden in zijn rouwprocess.
 
myvision
 
7
20 mei 2024 om 22:54
Wat een aannames toch. Ik heb nou niet bepaald het idee gehad dat John last had van te hoge druk en stress. Hij kwam, vooral voor iemand die net de liefde van zn leven had verloren, heel erg rustig en in balans over in de media. Hij deed het voor clubliefde en gezien Ajax laatste stond toen hij instate, wist hij al dat hij midden in de slechtste seizoen ooit zat. Hij heeft het juist nog enigszins weten te redden en hij wist ook dat dát zn tijdelijke functie was. Misschien was dit voor hem ook nog een manier om de zinnen te verzetten. In het begin bracht hij zelfs echt een goede vibe in de groep. Helaas had dat maar kort echt effect.
 
JtjeVtt
 
0
21 mei 2024 om 12:20
Heeft hij inderdaad gezegd ja. Driessen vroeg hem of hij spijt had en zijn reactie was "wat denk je zelf." en daarna iets van "ja inderdaad." Vond het wel een beetje bijzonder om te zeggen terwijl je nog volop bezig bent in de strijd om plek 5... Volgens mij was de sfeer binnen de groep ook totaal apathisch en liep iedereen een beetje meelijwekkend rond zo van "wat overkomt ons?" alsof ze niet zelf de verantwoordelijkheid dragen voor wat er gebeurde ook
 
Homelander
 
20
20 mei 2024 om 22:24
Als John iets heeft laten zien is dat hij compleet ongeschikt is.
 
Carrasco
 
12
20 mei 2024 om 22:30
Ik vind het juist geen vreemde gang van zaken. Voordat van ‘t Schip instapte zijn er duidelijke afspraken gemaakt. Hij is trainer tot einde van het seizoen, daarna naar een andere rol. Lijkt me dat Ajax zich gewoon aan de afspraken houdt.
 
SpeedyAFC
 
1
20 mei 2024 om 23:28
Precies. Het seizoen zit erop. EK gangers gaan naar hun bond, de rest op vakantie. Waar heb je nu nog een trainer voor nodig? Dus kan Johnny aan zijn nieuwe rol beginnen.
 
binny
 
11
20 mei 2024 om 22:30
Marco en John zijn beste vrienden toch? Ik ben John erg dankbaar voor het instappen op een heel moeilijk moment. Het zal een prima peoples coach zijn en het materiaal is ook niet top, maar Ajax heeft behoefte aan een echte coach die tot in de details te werk gaat, dat zie ik nergens in zijn laatste paar maanden.
 
Bossie
 
5
20 mei 2024 om 22:32
Het zou eerder vreemd zijn als ze verder met hem gingen. Duidelijk afgesproken dat hij dit seizoen zou afmaken en dat hij dan een andere functie zou gaan bekleden wat is daar vreemd aan ?
 
pinko
 
5
20 mei 2024 om 22:37
Is van Basten wel goed bij zijn hoofd? Van 't Schip nog langer als trainer op de bank?? Hij is zijn vriend, moet je maar denken. En steunt hem door dik en dun. Maar blijf wel objectief kijken of van 't Schip Ajax nu echt heeft geholpen. En vooral, niet verder zal helpen!
 
myvision
 
4
20 mei 2024 om 22:59
Door op het moment dat Ajax laatste staat te durven in te stappen, help je Ajax sowieso. Hij was een tijdelijke hulp, eentje met een heel groot (Ajax)hart maar nu is het tijd voor een echte winnaar inderdaad.
 
HakimZiyach22
 
5
20 mei 2024 om 22:45
VtS vindt het leuk om Ajax coach te zijn, dus we hadden hem moeten houden. Niveautje weer bij Rondo. Jammer dat er geen transfermarkt is voor zogenaamde analisten.
 
mitchajax020
 
2
20 mei 2024 om 22:55
Vh Schip man van de club maar als trainer kwam hij toch met rare keuzes aan. Weken lang Martha opstellen, idem dito met Sosa en Forbes wat totaal geen Ajax materiaal is Bergwijn aanvoerder maken???.? Nooit eens Hato op de bank laten zitten om even te laten voelen jochie het gaat klote. Nee het is goed zo met vh Schip, alsnog bedankt dat je ingesprongen bent
 
Masterbry
 
2
21 mei 2024 om 00:06
Bergwijn aanvoerder maken? Die was al aanvoerder voordat John aantrad. Man man man
 
JanMetDeKorte
 
0
20 mei 2024 om 23:01
Ach van Basten kan zo veel vinden. Er moet toch duidelijkheid zijn? Het is beter zo dan, dat ze aanmodderen met van 't Schip.
 
Shepherd
 
4
20 mei 2024 om 23:08
Er is een denktrant in trainersland die ongeveer gaat van: als je een topspeler was dan heb je meer recht van spreken en dus ben je ook sowieso een geschikte trainer. Die denktrant heeft zichzelf lang en breed bewezen als onzinnig: Frank de Boer, Marco van Basten, Mario Been, Ruud van Nistelrooy, Dirk Kuyt, Philip Cocu; het waren topspelers, maar als trainers waren ze matig tot slecht. Ik noem Mark van Bommel hier niet, maar niet omdat ik denk dat hij een toptrainer is, maar bij hem weet ik het gewoon nog niet. Hij zou de uitzondering nog kunnen zijn. Tegenwoordig zijn goede trainers haast wiskundigen. Of architecten. Die denken over elke centimeter van het veld na. Zo iemand is Van 't Schip niet. Hij is een goede coach, denk ik, tenminste, hij heeft wel een manier om spelers vertrouwen te geven. Maar een systeem bedenken waarin een speler het beste van zichzelf naar boven kan laten komen, dat kan hij niet. Dat kon Van Basten trouwens ook niet. Die heeft daar helemaal geen oog voor. Dus natuurlijk praat hij totale onzin als het om het trainerschap van Ajax gaat.
 
mitchajax020
 
1
20 mei 2024 om 23:18
Amen. Dat zeg jij precies goed. Een topspeler maakt je nog geen goede trainer.
 
Eddepetje63
 
1
20 mei 2024 om 23:50
Scherpe inhoudelijke reactie waar niets tegen in te brengen valt.
 
JeffreyLeenders
 
2
21 mei 2024 om 00:13
Iedereen weet t allemaal altijd beter en ze liggen allemaal op en over elkaar te zeiken steeds, maar er is niemand van de echte clubmensen die dan ook opstaat en zorgt voor verandering...
 
Afc88
 
0
21 mei 2024 om 06:18
Gekke Marco, dit was van te voren afgesproken. Als Ajax John wel als trainer had behouden, wat volgens mij geen goede keus was geweest, en het spel bleef zo als nu dan had van Basten het ook weer niet begrepen waarschijnlijk haha