'Met Ajax de CL winnen was relatief gemakkelijk, dit was veel moeilijker'
Vrijdag, 20 januari 2017 om 09:18

Louis van Gaal brak halverwege de jaren '90 definitief door bij Ajax en beloonde die periode in Amsterdam onder meer met de Champions League-winst in 1995. De momenteel clubloze trainer beschouwt de winst in het miljardenbal echter niet als het hoogtepunt van zijn loopbaan.

Zijn laatste prijs, de FA Cup met Manchester United, was namelijk zijn mooiste: "Omdat ik daar het laatste halfjaar op een schavot stond. Met mijn hoofd in een strop. Met Ajax de Champions League winnen, was relatief gemakkelijk. Kampioen van Nederland worden met AZ veel moeilijker. Maar het moeilijkst was om onder een bijna onmenselijke druk en weerstand tóch de spelers van Manchester United te blijven inspireren. Als je dan de FA Cup wint, wat een echte prijs is in Engeland, ben je trots als coach", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

Van Gaal haastte zich onlangs door te stellen dat hij niet definitief met pensioen is, maar slechts een sabbatical houdt. Als de oefenmeester ooit nog terugkeert, weet hij in ieder geval op welk vlak hij zich moet richten. Volgens de coach zit er tegenwoordig nog de meeste rek in het mentale aspect. Hij denkt dat dat het enige gebied is waar nog echt winst te behalen valt.

Meer nieuws
   
17:00
17:00
Live meepraten in de Süper Lig: Fenerbahçe - Besiktas
0
   
17:00
17:00
Live meepraten in de Serie A: Juventus - AC Milan
0
   
17:00
17:00
De 15 namen die Arne Slot deze zomer kunnen opvolgen bij Feyenoord
49
   
16:52
16:52
Onmisbare kracht van Feyenoord voedt geruchten met bezoek aan Liverpool
0
   
16:34
16:34
Salah weigert interviews na ruzie met Klopp: 'Als ik vandaag spreek...'
10
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (17)

 
sweque
 
9
20 januari 2017 om 09:25
Dit artikel stond 2 dagen geleden exact hetzelfde al op de site. Maargoed, vind het lastig voor te stellen dat je de fa cup winst het hoogtepunt noemt gan je carrière, terwijl die zo veel moois bereikt heeft. Louis kennende is dit gewoon verbloemen dat hij t bij united niet goed genoeg gedaan heeft. Toch hoop ik dat die nog iets kan doen ergens. Als directeur technische zaken bv.
 
RamonMaukisch
 
2
20 januari 2017 om 09:31
Haha die loui
 
EdoGillissen
 
5
20 januari 2017 om 09:52
Hij noemt het helemaal niet het hoogtepunt. Hij zegt dat hij het moeilijker vond dan het winnen van de CL. En hij legt ook uit waarom.
 
LeMessias
 
10
20 januari 2017 om 10:17
Hij legt haarfijn uit waarom hij dit vindt. Ik snap sommige mensen hier op VZ niet. Altijd maar beter weten dan de hoofdpersoon in kwestie. Hij geeft een gedetailleerde uitleg waarom hij vindt dat de FA cup winnen hem zo goed deed. En dan kom jij, en zeggen dat hij probeert te verbloemen dat hij het niet goed heeft gedaan. Als ik het verhaal zo lees, kan ik me heel goed voorstellen dat het gevoel bij het winnen van die FA Cup inderdaad een hele grote opluchting was na alle druk die hij op z'n schouders had. Met Ajax was hij het gehele seizoen de underdog in de CL, niks moet, alles mag. Bij United Moest er gewonnen worden. Zoals hij al aangeeft, onmenselijke druk. Weet je hoe opgelucht je dan wel niet bent, als je onder die druk vandaan kan komen?
 
sweque
 
0
20 januari 2017 om 12:38
Nou nou, ik zeg ook nergens niet dat het geen prestatie was die fa cup. Maar met ajax de cl winnen, is toch veel en veel knapper dan met manu, die toch eem favoriet hoort te zijn voor de fa cup, de beker te winnen? Het is hoe dan ook een grotere prestatie. Dat t winnen van de fa cup hem misschien een meer voldaan gevoel heeft gegeven kan best. Ik zeg ook niet dat het niet waar is. Maar, wat jij ook niet kunt ontkennen en dat is wat ik duidelijk pribeer te maken, is dat mensen wanneer ze iets minder goed gedaan hebben, de baten hoger inschatten dan het werkelijk is. Dat is een psychologisch dingetje. En zeker bij een man als van gaal kan ik me daar noet aan de indruk van onttrekken. Het is slechts een aanname van mij,, eg ook nergens dat ik het zeker weet
 
LeMessias
 
5
20 januari 2017 om 12:48
Maar uiteindelijk gaat het toch om wat je zelf voelt, dat als hoogtepunt te bestempelen? Voorbeeld: Ik haalde veel meer voldoening uit het slagen voor mijn rijbewijs in plaats van het halen van mijn Mba. Dan kan jij toch niet zeggen: maar wacht even, MBA is veel moeilijker, dus dat is vast jouw hoogtepunt. Een rijbewijs halen is simpel.
 
Edo
 
0
20 januari 2017 om 17:05
Voor mij is een kop koffie drinken moeilijker dan een fulltime baan doen, een goed salaris binnen harken, en tegelijk een kind opvoeden. Ik kan me bij Van Gaal en United voorstellen dat iedere training, iedere wedstrijd buffelen was, met een selectie die niet goed functioneerde. Dan moet je dus een jaar lang superscherp zijn. Bij Ajax was er veel minder druk, en bovendien liep die ploeg als een trein. Dan werk je nog wel hard, maar gaat het op een gegeven moment vanzelf. Ergo: FA cup was voor Van Gaal moeilijker dan de CL met Ajax. Zit niks raars bij.
 
JakeHeke
 
1
20 januari 2017 om 09:46
Ik denk dat vgaal binnen twee seizoenen, met vijf Nederlandse clubs kampioen van Nederland kan worden. (ajax, Feyenoord, Psv, Fctwente en Az). Hij is volgens mij nog steeds de beste Nederlandse trainer.
 
baradona
 
1
20 januari 2017 om 09:53
Louis heeft 14 van zijn 20 prijzen behaald tussen 1993 en 1998 !! De afgelopen 18 jaar zijn daar nog 5 prijzen bijgekomen, waarvan 3 bij Bayern Mã¼nchen en die had elke huisvrouw daar waarschijnlijk ook wel binnengesleept tussen het vouwen van de was door. Louis heeft dus enorm vroeg gepiekt, en eigenlijk het niveau van 1995 heel af en toe weten aan te tikken. Lijkt mij ook geen trainer voor de huidige Instagram- generatie, al met al een wijs besluit om te stoppen.
 
Lekiam
 
5
20 januari 2017 om 10:12
Wat hij met het Oranje presteerde vind ik anders ook ontzettend knap. Zijn opvolgers lukte het niet eens om zich te kwalificeren met dezelfde selectie.
 
DaniOchoa
 
4
20 januari 2017 om 10:59
De prestatie op het WK is ook belachelijk goed als je kijkt naar het team. Die man verdient het respect.
 
baradona
 
1
20 januari 2017 om 11:23
Eens geweldige prestatie !! Maar wel met voetbal om je af en toe kapot voor te schamen en het nodige geluk. Als je in de wedstrijd tegen Spanje met 3-1 achter de rust in gaat , was het klaar. Want eerste helft tegen Spanje gingen we er op de kopbal na helemaal aan alle kanten vanaf.
 
DaniOchoa
 
2
20 januari 2017 om 11:43
Dat hoort erbij, ik heb liever dat NL iets wint met geluk en lelijk voetbal dan dat ze eruit vliegen met mooi voetbal. Is hetzelfde als met Portugal, speelde altijd verzorgd en mooi voetbal maar wonnen nooit. Kijk nu, ze winnen het EK met realistisch voetbal en geluk
 
zlatanfan4ever
 
1
20 januari 2017 om 12:58
Ja ALS Als, dat is voetbal heh. Het stont 1-1 in de rust en na 93minuten 5-1! Het is inderdaad een geweldige prestatie en deze man verdiend alleen maar respect en tuurlijk heft hij tussen 2000 en 2003 niks gespresteerd met Barca en Oranje, maar daarna was hij een jaartje TD bij Ajax, en daarna in 4 jaar tijd van een toentertijd middenmotor/onderaan linker rijtje club een kampioen gemaakt! Vervolgens bij Bayern ook de triple (2bekers) gewonnen in zn debuutjaar, 2e seizoen helaas slecht. En daarna met Nederlands elftal 3e geworden met een selectie die eigenlijk qua kwaliteit op papier boven zich zelf is uitgestegen door o.a. goed werk van Louis met een goed systeem dat werkte..daarna bij United met een drama team dat is achter gelaten door Moyes en vele blessures ik denk het beste er van gemaakt en uiteindelijk toch nog een FA cup kunnen winnen (zonder een Pogba/zlatan/baily/mkitaryan) Als je het zo leest zijn zijn jaren 2000 t/m 2003 en 2010-2011 het minste geweest..dat valt wel mee vergeleken met hoe jij het schetst in 18 jaar 5 prijzen..je kunt dus ook overdrijven heh ;-) Zijn overall cariere is gewoon erg goed geweest en ik vind het nog steeds een topcoach en ik zie hem nog wel een klein landje coachen bij het WK 2018 of een club als Valencia omhoog werken naar Europees voetbal (want om tijdens het seizoen hem te vragen heeft geen zin)
 
Edo
 
0
20 januari 2017 om 17:08
En als Strootman fit was geweest, dan waren we natuurlijk gewoon wereldkampioen geworden. Met twee vingers in de neus. Als telt niet. Van Gaal heeft een huzarenstukje gepresteerd, en ik heb een fantastische zomer gehad dat jaar. Maar ja, het verschijnt niet in de statistieken he. Overigens moet iedere trainer presteren, ook bij Bayern. Een matige trainer zou ook daar matige resultaten halen.
 
lausho
 
2
20 januari 2017 om 11:32
Tja van Gaal, aan de ene kant hoop je dat hij wat bij Ajax gaat doen, maar aan de andere kant zal dat de hele club weer op de kop zetten en er heerst nu net rust. Misschien als adviseur, hij zal best Overmars en van der Sar van advies willen voorzien denk ik, af en toe een bak koffie met hem kan geen kwaad. Mooi karakter in ieder geval, geeft kleur aan het voetbal. Verder zie ik heel graag Adriaanse iets bij Ajax doen met de opleiding, als adviseur voor een Quaali en voor de trainers. Zou mooi zijn als die ervaren coaches wat voor Ajax konden betekenen.