Minuut stilte in de Eredivisie vanwege vreselijk stadiondrama Indonesië
Zondag, 2 oktober 2022 om 11:07

De voetbalwereld heeft geschokt gereageerd op de stadionramp in Indonesië die zich in de nacht van zaterdag op zondag heeft voltrokken. De KNVB heeft laten weten dat er bij alle Eredivisie-wedstrijden van zondag een minuut stilte wordt gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Volgens verschillende media zijn er rond de derby tussen Arema FC en Persebaya 174 mensen overleden en liggen er circa 180 mensen in het ziekenhuis. Na het laatste fluitsignaal betraden supporters van de thuisclub het veld en liep het volledig uit de hand toen de politie traangas afvuurde en er een stormloop werd veroorzaakt.

Enkele grote clubs hebben via Twitter gereageerd op de vreselijke gebeurtenis van afgelopen nacht. Behalve Ajax spraken Paris Saint-Germain, Barcelona, Bayern München, alsook de Engelse clubs Manchester United, Arsenal en Liverpool hun oprechte deelneming uit aan de slachtoffers en hun nabestaanden. De KNVB heeft bekendgemaakt dat er bij aanvang van alle vijf Eredivisie-wedstrijden van zondag een minuut wordt stilte gehouden uit respect voor de slachtoffers die bij de tragedie in het Kanjuruhan-stadion zijn gevallen. Ook bij de wedstrijden in LaLiga wordt zondag een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers. De Indonesisch-Nederlandse Ezra Walian, speler van PERSIB Bandung en international van Indonesië, liet bij Goedemorgen Eredivisie weten dat de rivaliteit tussen Indonesische clubs zeer groot is.

"Veel groter dan in Nederland bijvoorbeeld. Het gaat er echt heel heftig aan toe. En de stadions hier kun je qua veiligheid niet vergelijken met die in Europa. Bij ons stadion zit er een goot tussen het veld, dus je kunt het veld niet betreden. Bij het Kanjuruhan Stadium van Arema FC, konden mensen wel makkelijk het veld op." Ook meldde Walian dat tijdens een wedstrijd van zijn club op 17 juni tegen Persebaya, ook twee mensen overleden na verdrukking. Dit kwam doordat er te veel supporters zonder ticket in het stadion zaten. Hij wist tevens te melden dat er een groot onderzoek wordt ingesteld. De Indonesische president Joko Widodo heeft laten weten dat er, terwijl dit onderzoek loopt, voorlopig niet wordt gevoetbald in Indonesië.


Meer nieuws
   
17:27
17:27
Simons en Openda excelleren en walsen met Leipzig over Dortmund heen
1
   
17:25
17:25
Sublieme Kane zet jacht op Lewandowski voort met twee goals voor Bayern
2
   
17:00
17:00
Live meepraten in de Süper Lig: Fenerbahçe - Besiktas
1
   
17:00
17:00
Live meepraten in de Serie A: Juventus - AC Milan
0
   
17:00
17:00
De 15 namen die Arne Slot deze zomer kunnen opvolgen bij Feyenoord
50
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (18)

 
LosBlancos1999
 
10
2 oktober 2022 om 12:32
Zo een onnodig verlies van zoveel levens is zeker iets om bij stil te staan. Mooi dat dit in verschillende grote competities word opgepakt. Dat alle slachtoffers in vrede moge rusten.
 
protheus
 
2
2 oktober 2022 om 13:31
En ondertussen steft dat aantal dagelijks verder in Ukraine en we doen er vrij weinig aan. De meesten hebben het er niet eens meer over. Al die emphatie duurt net zo lang als nummer 2 op de wc.
 
wizzle_shizzle
 
5
2 oktober 2022 om 13:53
En wat heeft dat met dit drama te maken? Moet er een vergelijking zijn wat erger is ofzo? De meesten hebben er niet eens meer over? In mijn omgeving zeker wel, het nieuws wordt er door beheerst. Zeker nadat Putin denkt dat hij zomaar land kan toe eigenen... Dit drama wat gebeurd is, is vreselijk en gun je niemand in ieder geval!
 
Sitostick
 
1
2 oktober 2022 om 14:00
Dus eigenlijk gewoon nooit meer ergens aandacht aan besteden?
 
 
1
2 oktober 2022 om 14:07
Zeker wel aandacht besteden aan levens in Indonesië. Maar vervolgens op een andere manier de boel daar verzieken met al het plastic waarmee Nederland de gezondheid in Indonesië schaadt.
 
IronManUtd
 
3
2 oktober 2022 om 20:39
Kunnen mensen niet verwijderd gaan worden voor whataboutism? Ik word er echt zo doodziek van op elk topic dat ook maar enige misstanden of ellende probeert te behandelen. Het is echt zo slap en respectloos.
 
Quillinho
 
2
2 oktober 2022 om 13:35
Wat een afgrijselijke manier om zo je leven te verliezen. Mooi gebaar dat er hier in Nederland ook rekening mee wordt gehouden, zou ook prachtig zijn als ze dit in Qatar gaan doen voor al die mensen. En ik weet leden, het een is het ander niet. Maar dit soort dingen zijn afschuwelijk en hier moet altijd bij stil gestaan worden. Uiteindelijk is het “maar” voetbal.
 
IronManUtd
 
1
2 oktober 2022 om 20:41
Voor de situatie in Qatar zijn toch ook al veel acties en aandacht geweest?
 
Quillinho
 
0
3 oktober 2022 om 12:22
Maar ik denk dat een minuut stilte meer teweeg zou kunnen brengen
 
IronManUtd
 
0
4 oktober 2022 om 08:59
Dat zou kunnen geen idee. Ik denk dat het beide vooral is om een standpunt uit te dragen en support te tonen, maar helaas niet per se iets teweeg brengt. En praktisch probleem is dat de organisatie natuurlijk moet meewerken voor 1 minuut stilte, en dat zal ook niet meevallen.
 
juvedeef
 
5
2 oktober 2022 om 13:42
Ik heb vorig jaar nog een interessante documentaire gezien. In Indonesiã« is het voetbal bijna een geloof. Als 2 rivalen tegen elkaar spelen dan is het bijna een soort oorlog. Waar regelmatig doden vielen. Helaas de naam vergeten van deze documentaire. Krijg je een duidelijker beeld waarom dit gebeurd is. Edit: toch nog gevonden. Is geen documentaire maar een verslag. Dit is te vinden op Youtube: Inside the world`s most dangerous football league | Foreign Correspondent
 
genieterr
 
0
2 oktober 2022 om 14:02
Weet je nog de naam van deze documentaire?
 
juvedeef
 
0
2 oktober 2022 om 14:51
Toch nog gevonden gelukkig dit is de benaming, te vinden op YouTube: Inside the world's most dangerous football league | Foreign Correspondent
 
genieterr
 
0
2 oktober 2022 om 15:07
Thanks juvedreef! Ga hem eens kijken.
 
Foppe1986
 
0
2 oktober 2022 om 14:57
Dit keer is het de oproerpolitie waardoor zoveel doden zijn gevallen. Als zij niet met traangas spoten zou het waarschijnlijk veel beter zijn afgelopen. Moet verschrikkelijk zijn, als je voor je leven moet rennen en dan valt en iedereen over je heen loopt en je stikt..
 
acmilanajax
 
3
2 oktober 2022 om 13:49
Verschrikkelijk, ik kan me niet voorstellen hoe bang de mensen in dat stadion geweest moeten zijn...