'Misschien komt het een beetje vroeg, maar Daley Blind is ook weggevallen'
Vrijdag, 28 augustus 2020 om 16:05

Dwight Lodeweges maakte vrijdagmiddag zijn eerste selectie als interim-bondscoach van het Nederlands elftal bekend en de oefenmeester heeft voor drie debutanten gekozen. Perr Schuurs, Mohamed Ihattaren en Owen Wijndal zitten allen voor de eerste keer bij de definitieve Oranje-selectie en vooral de inclusie van Schuurs zorgt voor de nodige verbazing. De verdediger is nog niet zeker van een basisplaats bij Ajax, maar profiteert nu van de afwezigheid van zijn voormalige ploeggenoot Matthijs de Ligt.

"Hij heeft het heel goed gedaan in de laatste wedstrijd tegen Hertha BSC, maar daarvoor ook al. Misschien komt het nog een beetje vroeg, maar we hebben nu ook Daley Blind die is weggevallen, dus we zochten naar een vervanger", reageert Lodeweges via de kanalen van de KNVB op het debuut van Schuurs. Blind ging dinsdag onderuit tijdens de oefenwedstrijd tussen Ajax en Hertha nadat zijn interne defibrillator af was gegaan: "Van Daley zijn we ontzettend geschrokken allemaal. Ik zat voor de tv en kreeg gewoon kippenvel: alsjeblieft, nee hè. Die gaan we er dan ook niet bijhalen. Laat hem maar rustig herstellen", zegt Lodeweges daarover.

Ihattaren kan eveneens zijn debuut gaan maken voor Oranje nadat hij vorig jaar al bekendmaakte een interlandloopbaan namens Nederland te verkiezen boven Marokko. Lodeweges is onder de indruk van de verrichtingen van de spelmaker van PSV in de voorbereiding, maar plaatst ook een kanttekening: "Hij kan ook echt goed voetballen, aan de bal is het echt geweldig. Maar de andere zaken moeten ook voor elkaar zijn. Arbeid, schakelen, omgaan met teleurstellingen… Volgens mij gaat dat steeds beter."

Wijndal werd afgelopen woensdag bekeken bij het Europa League-duel tussen AZ en Viktoria Plzen en hij is, naast Marco Bizot, de enig veldspeler van de Alkmaarders die het tot de definitieve selectie heeft weten te schoppen. Myron Boadu, Calvin Stengs en Teun Koopmeiners overleefde de schifting niet: "Ze zijn teleurgesteld natuurlijk en dat snap ik ook", reageert Wijndal via de kanalen van zijn club. "Ze blijven hard werken om er de volgende keer bij te zetten. Nu moet ik het zonder ze doen, maar dat komt wel goed." De verdediger zelf is blij met zijn eerste uitverkiezing: "Het is snel gegaan. Hier droom je van als je klein bent. Dan kijk je naar die jongens en denk je: ik wil daar ook staan. Hopelijk is het binnekort zover. Ik kijk ernaar uit om met die jongens te trainen, veel van ze te leren en de wedstrijden te spelen hopelijk." Het Nederlands elftal speelt op vrijdag 4 september in de Nations League tegen Polen. Italië is drie dagen later de tegenstander in de tweede editie van het toernooi.

Meer nieuws
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
0
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
0
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
6
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
6
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
25
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (22)

 
FeyCoev
 
19
28 augustus 2020 om 16:25
Ik vind wel dat Koopmeiners het een stuk meer verdiend heeft, ook als centrale verdediger. Dit plekje is de 5e centrale verdediger in de selectie (incl Veltman), Koopmeiners brengt weer veel voetballend vermogen achterin waar je eventueel mee kunt experimenteren en is voor het middenveld ook gewoon een goede optie. Voor Schuurs komt het nog wel, als hij echt goed gaat spelen (ook in de serieuze wedstrijden). Verder had ik in plaats van Strootman en Babel graag Propper en Berghuis gezien.
 
MrKrillin
 
7
28 augustus 2020 om 17:30
@FeyCoev ik denk het niet hoor. Schuurs brengt voetballend ook heel veel. Daarnaast een geweldige crossball, goed schot en lengte. Koopmeiners als CV boven Schuurs zou nergens opslaan. Hij wilt zelf liever ook geen CV zijn maar middenvelder. Als middenvelder vind ik hem handelingssnelheid te kort komen voor hoger niveau dan AZ. Oke op dit moment zou hij het meer verdienen dan Strootman. Maar of hij echt niveau hoger kan, betwijfel ik wel.
 
AZAlkmaar2
 
1
29 augustus 2020 om 02:08
Ja vandaar dat hij zich ook staande hield in Europa. Wat een gelul. En die wedstrijden tegen Ajax vergeten zeker? Het zit hem vooral in het feit dat Schuurs geen basisspeler is en rechtsbenig. Daar zijn er met De Vrij, Van Dijk en Veltman al drie van. Naast Ake is er geen enkele linkspoot.
 
AZAlkmaar2
 
21
28 augustus 2020 om 16:26
Belachelijke selectie. Hij is niet eens basisspeler bij Ajax. Met Ake, De Vrij, Van Dijk en Veltman had je al vier man voor het centrum. Ik ga er tenminste vanuit dat Veltman voor het centrum is geselecteerd. Anders zou je met Dumfries en Hateboer drie rechtsbacks meenemen. Hij had beter Koopmeiners mee kunnen nemen ipv Schuurs. Dat is een linkspoot en die kan ook nog op het middenveld spelen in plaats van die uitgerancheerde Fer en Strootman.
 
Hansi
 
4
28 augustus 2020 om 16:27
Leuk voor Schuurs. Ben benieuwd of hij minuten mag maken.
 
consy
 
45
28 augustus 2020 om 16:30
Misschien kan Lodeweges ook even reageren op de selectie van Babel? Dat vind ik namelijk wel echt het reageren waard. Schuurs heeft misschien nog niet het niveau voor Oranje maar gezien de overige opties ( blessures Blind en met name de Ligt) en zijn sterke voorbereiding is deze keuze nog wel de verdedigen. De selectie van Babel is echter schandalig, helemaal niets laten zien vorig seizoen los van wat lachwekkend gedrag in de wedstrijd tegen Getafe als zogenaamd ervaren man. Je had Boadu of Koopmeiners als extra middenvelder beter mee kunnen nemen of wat dacht je van Weghorst? Kan er echt met m`n hoofd niet bij dat je Babel nog meeneemt terwijl je aankomt met #thenewwave. Hopelijk is het snel voorbij met belastingmannetje Babel en kan die plek snel overgenomen worden door Berghuis, Boadu of zelfs Zirkzee.
 
Kolbeinn_Sigi
 
10
28 augustus 2020 om 16:58
Je had gewoon Berghuis mee moeten nemen. Ik zou Berghuis misschien wel basis zetten. Zorgt voor wat creativiteit ook sowieso. Vond hem echt heel sterk bij Feyenoord spelen. Ik begrijp de keuze voor Babel al heel lang niet. Perr Schuurs begrijp ik wel verder. Alleen zou ik ook Koopmeiners wel vaker willen zien.
 
Ingmar van der
 
10
28 augustus 2020 om 17:00
Berghuis is net terug van een longinfectie en kan nog geen 90 minuten spelen. Dus logisch dat hij er niet bij zit.
 
Master D
 
2
28 augustus 2020 om 17:14
Berghuis kan ik mij inderdaad wel voorstellen dat die er na zijn longinfectie nog niet direct bij zit. Wellicht dat ze dit zelfs in overleg hebben gedaan, Stengs valt ook wel wat voor de zeggen omdat die toch ook terugkomt van een blessure waardoor ie een groot deel van de voorbereiding gemist heeft. Niet dat Babel er dan wel terecht bij zit. Daar had je ook een ander voor mogen nemen. Desnoods een extra middenvelder, Boadu of als je het echt niet meer weet een Kluivert of Dilrosun.
 
Buitenspelgoal
 
4
28 augustus 2020 om 17:26
Gakpo had er van mij wel aan mogen ruiken. Als we toch op potentie gaan selecteren. Die heeft zijn kans na het vertrek van Bergwijn gewoon met beide handen gepakt en draait nu ook een fantastische voorbereiding (goal, fraaie assist, goal in zijn laatste drie oefenwedstrijden tegen Vitesse/willem Ii/eintracht Frankfurt). Uitstekende en technische speler met geweldige traptechniek, een afstandsschot in de benen, kan spelers wegsteken en heeft een actie. Hij heeft niet zoveel in de spotlights gestaan, maar dat is wellicht alleen maar goed geweest. Ontwikkelt zich gestaag tot een hele complete vleugelaanvaller. Gakpoeintovenaar!
 
 
0
28 augustus 2020 om 20:40
Precies dat, als je schuurs meeneemt vanwege zijn potentie dan zou gakpo ipv babel geen gek idee zijn. Ach, inmiddels na al die jaren wel aan gewend geraakt, niks nieuws onder de zon.
 
MrKrillin
 
17
28 augustus 2020 om 17:32
@conay een El Ghazi had het veel meer verdiend dan die clown Babel. El Ghazi heeft gewoon een keurig seizoen achter de rug in Engeland. Babel liet alleen comedy show zien bij Ajax. Man was echt met afstand slechtste Ajacied in vele jaren.
 
consy
 
7
28 augustus 2020 om 17:59
Precies, er zijn ontzettend veel spelers die het meer verdienen dan deze opperclown Babel. Je zou bijna nog een petitie starten om hem uit Oranje te houden al komt dat ook wat triestig over.
 
Rukbunker
 
3
28 augustus 2020 om 16:39
Super jammer voor blind, ik ben Ajacied maar als ik hem was zou ik er gelijk mee stoppen. Zo’n ding gaat niet automatisch af, gezondheid boven alles.
 
Sir Paul
 
1
28 augustus 2020 om 16:52
Rukbunker, als PSV supporter wens ik hem heel veel gezondheid toe en dat kan ie het beste handhaven om als speler het profvoetbal vaarwel te zeggen.
 
myvision
 
10
28 augustus 2020 om 17:03
Daarom ben je Blind ook niet. Blind heeft namelijk wel een topspot mentaliteit en als je niet weet wat er precies aan de hand is en je niet of Blind zelf bent of Blind zijn dokter, zou je er verstandig aan doen verder geen voorbarige conclusies te trekken. Zeer ongepast.
 
pressue
 
7
28 augustus 2020 om 16:39
Tuurlijk is Perr geen basis materiaal en zou hij in principe niet geselecteerd worden,maar deze keuze is wel degelijk te begrijpen. De keuze voor Babel daarentegen snap ik niks van.
 
Rukbunker
 
2
28 augustus 2020 om 16:41
Ik ook niet, babel kan echt niet meer. Die loopt volgend jaar achter een rollator als die dat nu al niet deed.
 
Primetime
 
0
28 augustus 2020 om 18:29
Juist omdat Blind er niet bij is snap ik de selectie van al helemaal Schuurs niet. Linksback is normaal gezien al problematisch, lijkt me dat het handiger is om een linksback uit te proberen. Ook al hebben ze amper ervaring. Ik zou het veel logischer vinden om een onervaren LB mee te nemen dan een onervaren CV. Die lb heeft nederland snel nodig. Voor nu zijn van Dijk, de Vrij, Veltman en Ake echt wel voldoende keus. De Ligt komt er straks bij en dan heb je 5 opties waarvan 4 hele sterke.
 
markerazzi
 
1
28 augustus 2020 om 19:54
Heel apart dat een Schuurs, die nog niet eens een vaste basisplaats heeft, wordt geselecteerd. Met van Dijk, de Vrij, Veltman en Ake zijn er al 4 CV’s. Toen hij in de voorselectie zat was de reactie van de meesten hier: dit is maar de voorselectie. Die valt natuurlijk nog af en nu in de poll vind (een kleine) meerderheid zijn selectie logisch. Gewoon onbegrijpelijk dat Koopmeiners niet geselecteerd wordt. Die kan eventueel ook centraal spelen, maar ook als middenvelder. Al hoewel ik hem liever als CV zie
 
RedondoNo5
 
1
29 augustus 2020 om 00:54
Onbegrijpelijk dat Schuurs (te vroeg) en Babel (niet goed genoeg) geselecteerd zijn. Schuurs is zwaar overbodig. Had dan Koopmeijers opgeroepen en ipv Babel had hij Boadu of Weghorst moeten oproepen.