Na dit moment besloot Ruud van Nistelrooij om te stoppen als voetballer
Vrijdag, 24 mei 2024 om 11:00

Ruud van Nistelrooij weet nog precies op welk moment hij besloot om zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Dat vertelt de 47-jarige oud-spits te gast in de Cor Potcast. Van Nistelrooij bleek fysiek niet langer in staat om zijn kenmerkende loopactie te verzilveren en wist na een harde tackle direct dat het beter was om te stoppen. "Toen zat ik daar in de hitte en heb ik tegen mezelf gezegd: 'Ruud, het is klaar.'"

Van Nistelrooij speelde zijn laatste seizoen als profvoetballer in dienst van Málaga. De zeventigvoudig international van het Nederlands elftal werd geconfronteerd met zijn leeftijd in het thuisduel met FC Barcelona. "Als de bal aan de zijkant was, dan zette ik vaak een loopactie in waarmee ik tussen de centrale verdedigers doorsneed", begint Van Nistelrooij in de podcast.

Javier Mascherano en Éric Abidal speelden in de desbetreffende wedstrijd in het centrum van de defensie van Barcelona. "Die waren niet langzaam, maar ik wist dat wanneer ik dat zou doen en zij nog moesten draaien, dat het dan binnen was", vervolgt de momenteel clubloze trainer. "Dus ik neem de bal mee en tik hem naar de zijkant. Opeens word ik getackeld, jongen", lacht hij.

"Ik kon niet eens meer op doel schieten, ik had nog niet eens uitgehaald. Mijn been moest nog naar achter om te schieten. Toen zat ik daar in de hitte en heb ik tegen mezelf gezegd: 'Ruud, het is klaar.' Ik wist het al. Ik dacht: dit kan niet meer." Van Nistelrooij zette na het seizoen 2011/12 inderdaad een punt achter zijn carrière, maar had zichzelf nog wel 'een joker' gegeven.

"Ik had namelijk besloten om het moment terug te kijken. Als het er net zo lelijk uit zou zien als het voelde, dan was het duidelijk voor me. Dus ik ging met mijn kopje koffie naar de video-analist, en ik liep met die koffie meteen weer weg", lacht Van Nistelrooij. "Het zag er eng uit, jongen. Het leek wel slow-motion."

De oud-spits vertelt dat hij met zijn koffie direct is doorgelopen naar Manuel Pellegrini, die destijds met de scepter zwaaide bij Málaga. "Ik heb gezegd dat ik zou stoppen in mei. Honderd procent zeker. Het kon niet duidelijker."

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
20:49
20:49
Wijnaldum legt uit waarom zijn invalbeurt bij Nederland - Polen niet slaagde
7
   
20:49
20:49
Ten Hag bevestigt naam van andere grote trainer met wie Man United sprak
15
   
20:30
20:30
Rapport Oranje: twee spelers vallen door de mand en scoren onvoldoende
120
   
20:00
20:00
Live meepraten op het EK: Servië - Engeland
34
   
19:50
19:50
Slovenië bezorgt uitblinker Christian Eriksen en Denemarken flinke kater
12
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (38)

 
GunneRo
 
10
24 mei 2024 om 11:13
Moet ik direct denken aan de sprint van Jhonny van de Burger King. Mooie reflectie van Ruud. Ik kan heel goed begrijpen, en dat is ook beter voor het voetbal, dat je op een gegeven moment merkt dat het er niet meer inzit. Als je dan wereldtop bent geweest, accepteer je voor jezelf ook niet minder lijkt mij.
 
Backcorner
 
19
24 mei 2024 om 11:14
Absolute topspits en een voorbeeld voor jongere spelers dat je ook van een lager niveau nog heel ver kan komen. Een beetje zoals Vardy, al was van Nistelrooij beduidend beter. Bijna jammer dat hij speelde in de tijd van o.a. Kluivert en Makaay en niet 15 jaar later.
 
JSH88
 
20
24 mei 2024 om 11:30
Kluivert en hij zijn van dezelfde leeftijd toch? Kluivert was echter vroeg in z'n prime en Ruud pas laat waardoor ze op hun hoogtepunt niet veel last van elkaar hadden. Ik denk dit overigens ook voor een Huntelaar die last had van een geniale v Persie. Had der Hunter nu gespeeld was hij zeker de vaste spits van oranje geweest.
 
Henk25
 
24
24 mei 2024 om 11:41
Zelfde dag geboren zelfs!
 
FR010FRDAM
 
14
24 mei 2024 om 11:50
Allebei 1 juli 1976 inderdaad. Het lijkt wel alsof de carrières elkaar kruisen qua hoogtepunten. Kluivert schiet uit de startblokken en haalt direct een hoog niveau, hoge clubs, CL winst etc. Van Nistelrooij gaat geleidelijk omhoog. Zodra Kluivert zijn prestaties naar beneden gaan, gaan ze bij Van Nistelrooij juist omhoog.
 
voetbalfreak
 
0
24 mei 2024 om 18:19
V Nistelrooij schoot uit de startblokken bij Nooit Gedacht...
 
protheus
 
0
24 mei 2024 om 18:23
Van nistelrooy was een 10 eerst
 
Deutscher Meister
 
25
24 mei 2024 om 11:14
Ruud is naar mijn mening wat ondergewaardeerd, mede omdat hij, net als Van Persie overigens, in het Nederlands elftal bij lange na niet zo goed presteerde als op clubniveau. In dat opzicht was zijn generatiegenoot Kluivert juist heel goed in het Nederlands elftal, maar wat mij betreft heeft Kluivert, gezien zijn talent (en blessures), niet het hoogste niveau bereikt op clubniveau. Ruud's carrière op clubniveau daarentegen heeft een zeer hoog niveau bereikt, en dat ook voor een langere periode. Wat mij betreft behoort hij tot de top 3 spitsen van Nederland.
 
Swaggerdrerrie
 
9
24 mei 2024 om 11:21
Niet mee eens. Van Persie is topscorer allertijden, heeft fantastische wedstrijden gespeeld die elke oranjefan nog bijblijft en was jarenlang de vaste spits. Helaas heeft ie gesukkeld met blessures
 
Andres13
 
13
24 mei 2024 om 11:24
Van Nistelrooij heeft in het NL elftal ook niet zoveel gespeeld als van Persie. Ook omdat hij in de clinch lag met Marco van Basten
 
Robinde Bruyn
 
3
24 mei 2024 om 11:49
En vergeet zijn blessureleed niet, wat hem heel wat interland en een eindronde heeft gekost
 
Real_Amsterdam
 
1
24 mei 2024 om 15:26
En toch, imo, is de enige speler die de "titel" topscorer van oranje verdient, Klaas-Jan Huntelaar. Bij het Nederlands elftal een betere spits dan V. Persie, neemt niet weg dat V persie verreweg de betere voetballer was
 
groovyFr08
 
3
24 mei 2024 om 23:53
@Real_Amsterdam Daarom is van Persie tot op heden topscorer aller tijden. Van Persie die in begin periode als vleugelspeler diende. Als Blind geen roze gekleurde bril ophad, had hij er meer in het netje gelegd voor Oranje.
 
Andres13
 
18
24 mei 2024 om 11:25
Eens. Ook Roy Makaay is ondergewaardeerd. Was destijds echt Europese top bij La Coruna en Bayern. Wat hadden we in die tijd echt geweldige spitsen. Elke naam had nu gewoon basis gestaan in het huidige NL elftal
 
Pieterpost
 
11
24 mei 2024 om 11:27
Misschien ondergewaardeerd, maar moet je die goal eens terugkijken tegen Fulham bij United, wat een wereldgoal was dat. Doet haast denken aan die beroemde goal van Maradona op het WK. Dat hij in Oranje minder zijn stempel kon drukken heeft toch met bepaalde factoren te maken waar meerdere topspitsen last van hebben. De druk die hierbij komt kijken, het het hele land dat over je schouder meekijkt, is toch anders voetballen denk ik. Daarom moet men ook de prestaties van een Memphis niet onderwaarderen.
 
Ducktaildo
 
26
24 mei 2024 om 11:41
Welke prestaties? Buitenom een zondagschot tegen Australië in 2014, kan ik mij eerlijk gezegd weinig benoemenswaardig opnoemen dat Memphis heeft gedaan? Leuk al die goals, maar wat heeft dat uiteindelijk tot resultaat gebracht? Twee eindrondes gemist en twee belabberde eindrondes waar naar mijn inziens de honden geen brood van lusten (en de grote Memphis buitenom een instagram berichtje twee dagen na de uitschakeling zich totaal niet heeft laten zien). Ik vind juist dat zijn prestaties worden overgewaardeerd vanwege het aantal goals, want na 2014 hebben wij toch nergens om kunen juichen? Of wanneer heb jij precies op de banken gestaan?
 
Anfield1892
 
16
24 mei 2024 om 11:48
Zonder Memphis zou Oranje sinds 2014 op geen enkel WK/EK hebben gespeeld...
 
Ducktaildo
 
12
24 mei 2024 om 11:56
Anfield1892. Dan hadden wij in ieder geval niks gemist??. Maar ik durf dat wel in twijfel te trekken hoor. Alsof je niet van Noord-Ierland, Wit-Rusland en Estland kan winnen zonder Memphis? Daarom vind ik dus dat Memphis zijn prestaties juist niet onderschat worden. Hij wordt neergezet als 1 of andere Ronaldo en dat zonder hem het allemaal kansloos is/was. We hebben het hier over een Europese subtopper, niet over 1 of andere gearriveerde wereldtopper...
 
Anfield1892
 
8
24 mei 2024 om 12:14
Ik heb eigenlijk nog nooit iemand horen zeggen dat Memphis absolute wereldtop is, lees de artikelen/reacties er maar op terug. Wel veel mensen die simpelweg zijn waarde voor Oranje aanstippen, dat wordt nogal eens gebagatelliseerd, vaak nadat hij op opvallend felle wijze is afgebrand. Feit is wel dat hij tijdens de kwalificaties een cruciale rol speelde, zonder zijn goals/assists had het er sinds 2014 heel anders uit gezien. That's all
 
JK-Ajax
 
5
24 mei 2024 om 12:14
Haha andere spitsen zouden geen goals maken tegen de lamme en de blinde? Alleen oppergod Depay kan dat? Men staart altijd blind op statistieken omdat het een enig zogenaamd argument is voor depay.
 
Anfield1892
 
8
24 mei 2024 om 12:29
Depay heeft gescoord/assists tegen o.a. Frankrijk, Engeland, België, Italië, Duitsland. (géén oefenwedstrijden) Top landen dus. Dat jij desondanks beweert dat hij “alleen tegen de lamme en de blinde” scoort bewijst in ieder geval mijn bagitaliseren punt. 31 kwalificatie wedstrijden: 37 g/a. Maar kijk eens hoe denigrerend je hier bezig bent. Nergens voor nodig toch? Je kan prima vinden dat hij geen wereldklasse is, dat klopt, maar dat hij tóch vaak zat belangrijk is geweest voor Oranje. Sinds jaar en dag worden spitsen grotendeels beoordeeld op hun statistieken, maar omdat het nu niet in je straatje past moeten mensen spitsen niet afrekenen op hun statistieken. 456 wedstrijden: 23 goals, maar och wat kon ie goed voetballen hè, ware TOPSPITS dus!
 
Pieterpost
 
2
24 mei 2024 om 12:38
@ducktaildo, zoals Anfield aangeeft moeten we gewoon blij zijn met Memphis, het had ook veel erger kunnen zijn wat betreft de voorhoede. Dat hij in clubverband niet uit de verf komt kan, maar dat komt een Lukaku ook niet (echt) Maakt dat hem een slechte speler? Ik vind van niet. Hij heeft overigens ook tegen landen als Frankrijk, Duitsland en Belgie zijn doelpunten meegepikt dus zo slecht is hij niet. Hij kan ook nog een EK en WK mee, dus wie weet wat we nog gaan presteren. Daarna het stokje overgeven aan een Zirkzee, Brobbey, Dallinga.
 
Ryjuu
 
5
24 mei 2024 om 12:10
Mee eens dat Van Nistelrooy wordt ondergewaardeerd, maar niet vanwege zijn prestaties in Oranje. Ook in Oranje deed hij het prima en liep hij 2 op 1. Als hij geen bonje had met Van Basten was hij nu topscorer allertijden geweest. Dat hij ondergewaardeerd wordt door velen komt omdat hij puur een afmaker is en geen sierlijke stylist zoals een Van Basten dat was geweest. Dat zie je bijvoorbeeld nu ook bij Haaland. Maar voor mij behoort Ruud ook tot de topspitsen van Nederland. Het was echt ongekend hoe hij week in week uit de ene na de andere goal erin schoot.
 
PijnSteijn
 
4
24 mei 2024 om 12:58
Nee, niet mee eens. Van Nistelrooij was echt een grote meneer bij Oranje. Kluivert is weliswaar op de dag af even oud, maar was in 2004 al klaar: andere generatie: 1994-2004. Van Nistelrooij was wereldtop van 2002-2010. Toen hij stopte bij Oranje was voetbal-Nederland in paniek omdat Van Nistelrooij toch niet vervangen kon worden door knulletje Van Persie... Nou dat ging op zich best prima. Van Nistelrooij was in 2006 bij Oranje echt goed.
 
foeballuh
 
10
24 mei 2024 om 11:21
Interessant inkijkje in de gedachten van een topspits op zijn retour. Ben wel benieuwd naar die beelden nu
 
FRRMAMC
 
2
24 mei 2024 om 11:52
https://youtu.be/C5lV1z1F8q0?si=LNiZshJoYN90vzm6 dit m volgens mij, geen idee welke minuut het was
 
BbyJET
 
4
24 mei 2024 om 12:42
Minuut 45+1, vlak voor rust.Snap hem wel als je de beelden ziet, hij was naast een wereldklasse goalgetter ook vrij snel en ook tecnhischer dan sommigen denken/dachten.Blijkbaar ook zelfkennis dus.
 
KapiteinClaus
 
6
24 mei 2024 om 11:23
Laatst was er een overzicht van topscorers in de CL en dat Mbappé daar snel stappen aan het maken was. Bovenaan bekende namen als Ronaldo en Messi. Van Nistelrooy staat ook hoog in de lijst van Cl topscorers en valt op door zijn extreem hoge aantal goals per wedstrijd, waarbij hij alleen onderdoet voor jawel, Messi en Ronaldo. Het is wel even geleden maar mensen zeiden (ook op VZ) dat "van Nistelrooy alleen intikkers maakt". Hij had denk ik de pech dat Nederlanders een spits willen die naast goals maakt, ook een stilist is. Dat was hij niet en de spitspositie bij oranje betekent vaak dat je het in je eentje moet uitzoeken.
 
Pieterpost
 
7
24 mei 2024 om 11:30
Van Nistelrooij alleen intikkers? Die gozer was in z’n prime ook behoorlijk snel en lenig een beetje a la Henry.
 
KapiteinClaus
 
3
24 mei 2024 om 11:43
I know maar dat was de perceptie die mensen van hem hadden. Hij maakte ook veel goals a la Inzaghi en stond op de juiste plek. Dat is een enorme kwaliteit maar veel mensen vonden het gemakzuchtig overkomen denk ik.
 
FR010FRDAM
 
8
24 mei 2024 om 11:58
Hahah nou a la Henry is wel overdreven. Die was echt nog 20 procent sneller en leniger Ruud was juist een hele klinische finisher. Geweldige spits
 
Batouwe
 
13
24 mei 2024 om 11:28
Van the man absolute topspits. In mijn ogen was er geen completere spits dan Ruud toen hij bij Man united champions league speelde. Ook bij Real top met als hoogtepunt die prachtvolley tegen valencia. Hem altijd gerespecteerd voor zijn mentaliteit en zelfspot/humor. Stiftje tegen steau Bukarest was ook wel fijn
 
WesZol
 
10
24 mei 2024 om 11:38
Van the Man, wat een spits was hij toch eigenlijk. In mijn ogen zijn Ruud van Nisterooij en Robin Van Persie altijd enigsinds ondergewardeerd hier in Nederland. Van Nisterlooij die het ''gewoon'' werelds deed bij de top van de top destijds bij Manchester United en Real Madrid en in Oranje kreeg op de een of andere manier altijd maar Kluivert de voorkeur. Dit terwijl Van Nisterlooij in alles de grotere speler en betere spits was. Van Persie die ''gewoon'' basispelers was in een tijdperk met Henry, Bergkamp, Viera, Ljungberg en Pires etc. Na het vertrek van Henry de absolute ster en vedette van Arsenal geworden om erna eigenhandig United naar de titel te schieten. Staat volgens mij zelfs nog in de top 10 van PL topscoorders met 144 goals als ik het goed heb? Maar in Oranje nooit helemaal uit de verf gekomen of optimaal benut maar toch wel mooi topscoorder allertijden is geweest. Om nog maar te beseffen dat we rond 2000 gewoon wereldspitsen als Van Nisterrooij, Van Hooijdonk, Hasselbaink en Makaay in de gelederen hadden.
 
Kowalski
 
0
24 mei 2024 om 21:07
De hoogtijdagen van Nederlandse spitsen. Makaay - koningskoppel met Tristan en Hasselbaink - klasbak in de Premier League, zaten gewoon op de bank.
 
Anfield1892
 
7
24 mei 2024 om 12:09
Vergeleken met Van Persie, Robben, Sneijder etc toch wat ondergewaardeerd imo. Komt denk ik vooral doordat hij bij Oranje niet echt z'n stempel kon drukken zoals hij dat in clubverband wèl deed. Daar was hij natuurlijk een waar fenomeen. Die solo goal bij United zal ik nooit meer vergeten, stak vrij letterlijk het hele veld over vanaf eigen helft. Zie soms beelden van de Galacticos voorbij komen, dat is niet normaal, begint al vanaf achterin met bizar goed voetbal, daarna Beckham en Zidane die met adembenemende afstandpasses de aanval opzetten, en dan Ruud die het op knappe wijze afmaakte, hogeschool voetbal. Is ook een buitengewoon sympathieke gozer als je het mij vraagt. Iconische spits hoor, die Ruud.
 
RoyalAntwerp1
 
0
24 mei 2024 om 17:41
Van te man, hoeveel dat ik deze man vervloekt hebt vroeger met de wedstrijden tegen Arsenal
 
erodinho
 
0
24 mei 2024 om 23:29
Hadden Taylor, Bergwijn, Berghuis, Rensch en Sutalo maar zo een reflecterend vermogen