'Na tien duels zal de Eredivisie veroordeeld zijn tot een two horse race'
Maandag, 22 oktober 2018 om 08:37

Feyenoord wacht zondag de uitwedstrijd tegen Ajax en Valentijn Driessen, chef sport van De Telegraaf, schrijft in zijn column in de krant dat de Rotterdammers met vertrouwen kunnen afreizen naar de Johan Cruijff ArenA. Hij wijst naar de overtuigende 3-0 overwinning op PEC Zwolle en een uur lang goed voetbal. Mocht Feyenoord verliezen van Ajax, dan wordt het gat met de rivaal vijf punten, terwijl de achterstand op PSV kan oplopen tot tien punten. "Feyenoord is Neerlands hoop in bange dagen", aldus Driessen.

Als de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst zondag ten onder gaat tegen Ajax, lijkt de titelstrijd voor de rest van het seizoen te gaan tussen de Amsterdammers en koploper PSV. "Na tien competitieduels zal de Eredivisie veroordeeld zijn tot een two horse race", schrijft Driessen. "Iets wat elders in Europa (Spanje en Engeland) niet zeldzaam is; sterker in sommige grote competities is het slechts datumpje prikken voor de kampioensfeesten van Juventus, Paris Saint-Germain en Bayern München."

Meer: De 15 namen die Arne Slot deze zomer kunnen opvolgen bij Feyenoord

In het verleden is wel vaker een grotere achterstand op de koploper goedgemaakt. Onder Frank de Boer haalde Ajax ooit PSV in na een achterstand van dertien punten. "Maar het niveauverschil is na een succesvolle transferzomer in Eindhoven en Amsterdam schrikbarend groot geworden tussen de toptwee en de rest", vervolgt hij. "Uit de mond van Mark van Bommel klonken zelfs de cijfers van 102 en plus 100. 102 punten staat voor de maximale score na 34 wedstrijden en plus 100 heeft betrekking op het aantal gemaakte doelpunten en misschien zelfs wel het doelsaldo."

Ajax en PSV treden deze week aan in de groepsfase van de Champions League. Benfica komt op bezoek in Amsterdam en PSV neemt het woensdag in Engeland op tegen Tottenham Hotspur. "De ploeg van Erik ten Hag zal de uitstekende start in de Champions League een vervolg moeten geven om uitzicht te houden op overwintering in het kampioenenbal, terwijl de formatie van Van Bommel zich van een valse start moet herstellen om na de winter nog in de Europa League actief te zijn. Die ontmoetingen zullen spelers van PSV en Ajax nog sterker maken, waardoor het gat met de rest in de Eredivisie alleen maar nog groter wordt."

Meer nieuws
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
14
   
21:37
21:37
Late gelijkmaker van Leverkusen wekt grote woede: 'Het is een schande!'
1
   
21:05
21:05
Robin van Persie gaat in op vraag of hij ooit trainer van Feyenoord wordt
5
   
20:28
20:28
Ongekend: Leverkusen behoudt ongeslagen status door goal in minuut 97
29
   
20:15
20:15
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
11
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (45)

 
marocberkane
 
29
22 oktober 2018 om 08:47
Al wint ajax van Feyenoord dan is het verschil qua punten tussen ajax en Feyenoord en het verschil tussen PSV en ajax even groot: 5 punten. Dus na 10 speelronden kun je dat nog niet zeggen.
 
JasonRhijn
 
7
22 oktober 2018 om 09:01
We hebben het dan over de nummer 2 en nummer 1. Maar laten we eerlijk zijn Feyenoord moet meestrijden om de titel. Dat is voor iedereen leuker en spannender. Het is misschien dit jaar een minder jaar. Maar aan de andere kant wil ik niet meegaan in deze tekst. Maar doordat Ajax en PSV de CL spelen. Krijgen ze wel echt veel en veel meer inkomsten. Dat is gewoon bijna 40 a 50 miljoen. Tel daarbij de verkoop voor komende zomer Lozano of bij Ajax De Ligt.
 
Dikkebeer
 
2
22 oktober 2018 om 09:21
Ja, maar er moet dan wel een behoorlijk wonder gebeuren voordat Feyenoord weer bij PSV in de buurt komt. Als je het spelbeeld in de vergelijking betrekt, dan verwacht ik dat Feyenoord nog wel wat vaker punten zal laten liggen. En ja, ik weet dat PSV twee potjes in de laatste minuut heeft gewonnen.
 
Rochus
 
5
22 oktober 2018 om 11:06
Ik denk dat iedereen in NL, behalve misschien een enkele hoopvolle Feyenoord supporter erkent dat op dit moment er geen maat staat op PSV en de enige die in het spoor blijft is Ajax. Het feit dat Feyenoord nu 3e staat op slechts 2 punten van Ajax doet daar niets aan af. De eenvoud waarmee Psv, maar ook Ajax haar potjes wint is verbluffend. Daar doet de zeperd tegen Heracles niets aan af.
 
marocberkane
 
15
22 oktober 2018 om 11:29
Ik denk inderdaad ook dat er geen maat staat op PSV, die gaan fluitend naar de titel. Maar vind jij 5 punten nog in het spoor? Is toch een behoorlijk gat na zo weinig speelronden.
 
jimePSV
 
0
22 oktober 2018 om 12:16
Mwah nee, volgende week een gelijkspel bij Groningen en het is drie puntjes. Met andere woorden: het gat is niet bepaald grootm
 
marocberkane
 
8
22 oktober 2018 om 12:35
Ja dat is juist het rare. Het gat tussen PSV en ajax vinden mensen niet groot, maar het gat tussen Feyenoord en ajax wel, terwijl dat toch veel kleiner is. En ja PSV zal heus wel wat punten laten liggen, maar ajax zal dan ook niet de resterde 25 wedstrijden gaan winnen.
 
Rochus
 
4
22 oktober 2018 om 12:36
5 punten na een onderling duel, nee dat vind ik niet veel, daarnaast kijk ik ook naar het spel.
 
adoado
 
6
22 oktober 2018 om 08:50
Die 2 horse race is niet meer dan logisch met Feyenoord die er met zn low budget beleid bij bungelt. dit kan je Feyenoord niet aanrekenen,dit is gewoon een uitvloeisel van de Eredivisie als geheel.,waarin kleine ploegen altijd klein zullen blijven,en Ajax en PSV altijd groot. Feyenoord zal daar altijd achter blijven. is ook statistisch na te kijken. In andere landen idem dito.
 
G0AT
 
56
22 oktober 2018 om 08:51
Ik snap niet waarom Feyenoord altijd wordt meegenomen met de rest. Het verschil tussen Feyenoord en AZ,Vitesse is al 8 punten. Terwijl ze maar 2 punten achter staan op het wereldelftal uit Amsterdam.
 
JasonRhijn
 
13
22 oktober 2018 om 09:03
Het gaat niet zo zeer om die twee punten. Maar het gaat opzich. Ajax heeft een veel groter financieel middel om op de transfermarkt toe te slaan. Dit heeft PSV ook tegenover Feyenoord. Ook zijn de spelers van beide clubs veel interessanter voor her buitenland dan Feyenoord. Ook komen er telkens talenten uit beide kokers na voren. Talenten waarvan je de kwaliteiten heel goed ziet die het verschil gaan maken. Daarom is 2 punten altijd 2 punten. Maar op de voetbal visie en het beleid voelt het wel 15 punten bewijzen van.
 
blackpool
 
19
22 oktober 2018 om 09:06
“Wereldelftal uit Amsterdam”. Bedankt voor het compliment. Ajax heeft wel een zwaarder programma gehad tot nu toe. PSV en Vitesse uit waren vorig jaar goed voor 0 punten, dit jaar 3.
 
JasonRhijn
 
5
22 oktober 2018 om 09:11
Dat was zwaar sarcastisch bedoeld uiteraard. Maar dat hoort erbij nu de klassieker gaat komen. Ajax heeft op papier zeker een zwaarder programma gehad. Nu is het afwachten hoe we na het verloop richting de winterstop zullen spelen. Ik ken het programma van beide niet uit me hoofd. Maar ik vermoed toch wel dat zowel beide ergens punten laat liggen. Ajax speelt in de competitie tegen Feyenoord en Willem 2 voor de komende weken. Ik zeg beide 6 punten. Puur op de vorm hoe Ajax speelt. Maar wat Tadic altijd zegt, eerst Benfica en daarna de volgende wedstrijd.
 
blackpool
 
18
22 oktober 2018 om 09:35
Oh was dat sarcastisch...
 
Guandriks
 
3
22 oktober 2018 om 10:02
Feyenoord is matig begonnen. Het voetbal is soms niet om over naar huis te schrijven. Anderzijds staat Feyenoord nu 2 punten achter op Ajax. Ik begrijp de zelfverzekerheid van de Amsterdammers niet? Op basis van de afgelopen seizoenen is Ajax de slechts presterende club uit de top van de eredivisie. Mochten ze dit jaar weer niks winnen, wat ik verwacht, hebben ze al 5 jaar niks! Dan zijn ze straks weer de helft van het elftal kwijt en kunnen ze weer opnieuw beginnen.
 
Constant kante
 
4
22 oktober 2018 om 10:30
Blackpool Dat lees ik ook overal momenteel. Ajax heeft een 'zwaarder' programma gehad, want speelden tegen meer clubs uit het 'linkerrijtje' dan Psv. Maar even terug naar de realiteit, heb je in een competitie in de eerste acht wedstijden al een 'linker-' en 'rechterrijtje'? Oftewel, dat wisselt en fluctueert toch gewoon en kristalliseert zich daarna toch uit? Zijn Ado, VVV en Heracles ploegen uit het 'linkerrijtje'? En Heerenveen, Utrecht en Groningen zijn dan clubs uit het 'rechterrijtje'? Geen idee naar welke houvast je zoekt, als je dit soort argumenten aanvoert, maar volgens mij komt het er gewoon op neer dat het een lange marathon wordt tot aan de finish in mei. En in potentie is er elke week weer een kans dat ofwel PSV danwel Ajax punten verspeelt, of dat nou tegen een ploeg uit het Linker- dan wel Rechterrijtje is. Maar de praktijk is nu eenmaal dat PSV en Ajax gewoon uitzonderlijk weinig punten laten liggen, in het vorige en huidige seizoen.
 
blackpool
 
6
22 oktober 2018 om 10:39
5 jaar niks is slecht maar als je zegt 4 X kampioen in 9 jaar is dat niet slecht. Als je naar de geschiedenis kijkt van de eredivisie is Ajax elke 10 jaar 4 of 5 X kampioen geworden. Behalve van 2001-2010. Toen slechts 2X. En het halve elftal weg is niet iets nieuws.
 
Sanderr
 
14
22 oktober 2018 om 11:11
@guandriks: "op basis van de afgelopen seizoenen is Ajax de slechts presterende club uit de top van de eredivisie." Dat is simpelweg niet waar. Feyenoord heeft weliswaar meer zilverwerk binnengesleept maar dat maakt Ajax niet gelijk de slechts presterend ploeg toch? Bovendien is `verwachten dat ze dit jaar weer niets winnen` in oktober niets meer dan koffiedik kijken, heeft net zo veel waarde als `verwachten dat ze kampioen worden`, niets dus. Even een overzicht van het lopende decennium (2010 - heden): - Ajax won 4 titels en werd 5 keer tweede (puntentotaal: 694, gemiddeld 77.1 punten per seizoen). Verder werd 1 keer de beker gewonnen (2010), 1 keer de Johan Cruijff Schaal (2013) en werd er een Europese finale gehaald (el, 2017). - PSV werd 3 keer kampioen, 1 keer tweede, 4 keer derde en 1 keer vierde (puntentotaal: 675, gemiddeld 75 punten per seizoen). Verder werd de beker 1 maal gewonnen in 2012 en de Johan Cruijff Schaal 3 maal (2012, 2015 en 2016). - Feyenoord werd 1 keer kampioen, 2 keer tweede, 2 keer derde, 3 keer vierde en een keer tiende (puntentotaal: 583, gemiddeld 64.8 punten per seizoen). Verder won men 2 maal de beker (2016, 2018) en 2 maal de Johan Cruijff Schaal (2017, 2018). Natuurlijk snap ik dat het leuk is voor Feyenoord supporters dat het leuk is dat Ajax een paar jaar naast de prijzen grijpt, en dat er bovendien zelf weer eens de nodige prijzen gewonnen worden. Maar doen alsof Ajax het minst presteert van de traditionele top-3 is, zelfs na de afgelopen 4 matige jaren, gewoon onzin. Zelfs in de 4 prijsloze jaren haalde Ajax jaarlijks gemiddeld ruim 10 punten meer dan Feyenoord, terwijl de Rotterdammers nog 1 keer de titel pakten ook (psv 331 punten, Ajax 313 punten, Feyenoord 270 punten in die laatste 4 jaren).
 
wehave
 
1
22 oktober 2018 om 11:14
Zwaar nog wel haha. Gewoon onzin stukje , wees eerlijk. Maar Feyenoord gaat zwaar verliezen dat is wel duidelijk. Feyenoord kan al niet winnen als we veel beter zijn , laat staan als Ajax veel beter is zoals nu. Dat word gewoon een monster score.
 
matthewole
 
1
22 oktober 2018 om 12:40
Leuk al die feitjes van jaren geleden echter heb je er weinig aan. Dit seizoen heeft Ajax flink geinvesteerd, als ze nu geen kampioen worden is het seizoen weer mislukt. Dan kan je we cl spelen en misschien wel overwinteren naar uiteindelijk sta je weer met legen handen. Iets waar de supporters over het algemeen niet blij mee zijn.
 
Tipptopp
 
2
22 oktober 2018 om 12:55
Afgelopen seizoenen.... wat bedoel je daar mee? Afgelopen 10, 20, 30, 40, 50, 60 of 70 seizoenen? En vertel eens: in welke periode daarvan was Ajax de slechtst presterende club?
 
Tipptopp
 
2
22 oktober 2018 om 13:01
Hoe dan ook, financieel is er in de afgelopen 10 jaar een groot verschil gecreëerd met de rest van Nederland. Als je in die periode 1x finale EUFA cup haalt, 4x kampioen wordt en een heel aantal keer net te kort komt.... heb je het eigenlijk best goed gedaan. Denk dat ze in Rotterdam daar 20 jaar geleden mee hadden moeten beginnen.
 
Shorty1991
 
0
22 oktober 2018 om 14:11
Dat Ajax ploegen in het linkerrijtje heeft getroffen zegt natuurlijk wel dat die ploegen op het moment dat ajax ze trof wel in een betere vorm waren dan bijvoorbeeld Utrecht Constant Kante. Dus helemaal nietszeggend, zoals je voor doet komen, is het ook niet.
 
wanneer34e
 
0
22 oktober 2018 om 14:19
Kante, het is uiteraard gebaseerd op de potentie van de clubs op papier en op wat zij hebben gepresteerd de afgelopen seizoenen. Club zoals vitesse en az is op papier toch echt een linkerrij materiaal.
 
Eligaraso
 
28
22 oktober 2018 om 08:59
Mensen vergeten dat ajax onlangs helemaal is opgerold door PSV dus als je mensen wilt afschrijven, schrijf ajax dan ook maar af ... Ik denk persoonlijk dat ajax verwende jongetjes heeft ... kijk naar vd beek die begon gelijk te piepen dat zal in de selectie meer gaan gebeuren in de toekomst
 
Dammie
 
11
22 oktober 2018 om 09:12
Dat PSV ruim van Ajax gewonnen heeft, heeft ook te maken met een samenloop van omstandigheden. De afwezigheid van De Ligt, rare oplossing van Ten Hag en het feit dat de wedstrijd in Eindhoven was spelen daar een hele belangrijke rol in. Ik zie PSV en Ajax in eigen huis niet tot nauwelijks punten verspelen dit jaar en dat resultaten in uitwedstrijden of een slippertje zoals Ajax tegen Heracles het verschil gaan maken. PSV is wat dat betreft twee keer goed weggekomen tegen Fortuna en PEC en Ajax heeft al wat potentieel lastige hobbels zoals Vitesse en Heerenveen gehad. Vooralsnog kijkt Ajax tegen een achterstand aan maar blijft het de vraag hoe beide clubs met eventuele tegenslagen en onrust omgaan en wie het best in staat is om wegvallen van spelers op te vangen. Ik zie Feyenoord komend weekend ook zeker niet winnen in de Arena en zie ook geen andere club zich mengen in de titelstrijd.
 
JasonRhijn
 
9
22 oktober 2018 om 09:17
PSV is altijd te sterk voor Ajax thuis in Eindhoven. En andersom is Ajax iets sterker thuis. Ik vind PsV echt een verrijking dit seizoen. Een heel leuk team en ik hoop dat ze Europees ook sterker worden. Doordat ze hier en daar toch ergens winnen.
 
JasonRhijn
 
3
22 oktober 2018 om 09:13
Donny is niet gewend dat hij eventueel wissel kan staan na een jaar basisspeler te zijn. Dat is echt heel irritant van hem. Maar dat heb je misschien met teveel goede spelers in een elftal. Maar dit hoort erbij als je mee wilt doen in de CL om te plaatsen en Europees overwinteren.
 
Master D
 
31
22 oktober 2018 om 09:15
Ja en als Ajax punten laat liggen tegen Feyenoord is er niet eens meer sprake van een kampioensrace. Dan is de titel voor Psv.
 
shenkie
 
12
22 oktober 2018 om 09:17
En vorig jaar riep meneer Driessen nog hoe triest het was dat de top zelden uit van de subtop won. Zeiken om het zeiken! In het buitenland en zelfs in andere sporten is het ook niet anders. In dit artikel al; Juventus, Bayern, Psg Sky (froome) vs. de rest! Lewis Hamilton vs. Vettel 80-20 procent, de rest doet niet mee, en mag af en toe een race winnen. Nadal op Roland Garros 99-1 procent voor de andere 127 deelnemers Sampress en zeker Federer waren op Wimbledon altijd zo goed als onverslaanbaar. Usain Bolt vs. de rest! Sven Kramer Ireen Wust enz. En nu zijn het Ajax en Psv en nu lezen we iedere maandag 10 van dit soort artikelen na weer 2 overwinningen. Voor de zuurpruimen, zoals Driessen, ga lekker Keuken Kampioen Divisie kijken, dan weet je inderdaad niet wat er gaat gebeuren!
 
JasonRhijn
 
3
22 oktober 2018 om 09:36
De conclusie is hoort Feyenoord wel bij de top van Nederland. Daarover is het artikel lichtelijk op gebaseerd.
 
Weef
 
9
22 oktober 2018 om 10:26
Wat op zich ook wel weer hilarisch is, aangezien ruim een seizoen geleden volgens dezelfde kenners Feyenoord favoriet was voor het kampioenschap en PSV er niets van bakte... Lekker opportunistisch allemaal. Dat Ajax en PSV er financieel beter voor staan is geen nieuws. Dit seizoen lijkt er sportief ook een gat te zijn (al valt het mee in punten), maar we weten allemaal dat dat na de zomer weer anders kan zijn. Nederlandse clubs kunnen een ploeg toch niet bij elkaar houden en zijn sterk afhankelijk van aanwas uit de jeugd. Dat PSV en Ajax momenteel meer aanwas hebben is misschien wel doorslaggevend. Als Feyenoord twee spelers van het kaliber De Ligt, De Jong, Bergwijn en Rosario erbij heeft dan zitten ze een stuk dichter bij Ajax en PSV.
 
Orgullo
 
0
22 oktober 2018 om 14:37
Zoveel beter staat PSV er niet voor hoor financieel. Als je de current rate van beide organsiaties tegen elkaar afzet is Feyenoord op dit moment zelfs een stuk gezonder. PSV neemt wel aanzienlijk meer risico op de spelersmarkt.
 
Orgullo
 
2
22 oktober 2018 om 10:30
Jij doet nu net alsof spanning geen component van belang is, maar dat is onzin. Ik kijk ook veel liever de Engelse competitie dan de Italiaanse of Franse, grotendeels omdat de strijd aan de top al jarenlang niet erg spannend is geweest. Net zoals de Duitse competitie in afgelopen jaren. Als in de Eredivisie de verschillen nog groter worden wordt de competitie minder aantrekkelijk, niet alleen voor de have not's, maar ook voor de supporters van Ajax en Psv, die nog maar een paar wedstrijden in het jaar om naar uit te kijken. Sport gedijt bij spanning en een relatief level playing field.
 
GJ7300
 
3
22 oktober 2018 om 09:51
Tja, alle sporten hetzelfde behalve bij Amerikaans systeem.. probeer nog maar s iets in te voeren wat daar op lijkt. Clubs zijn individuele bedrijven en dan gaat t zo. Zelfs een Europese competitie zal daarbij niet helpen.. onze topclubs zouden vrij snel degraderen dan... Volgend jaar zijn beide clubs weer leeggeroofd en mogen ze aantonen dat ze NL voetbal hoogachten door vervangers uit eigen opleiding te halen (haha, dat zal weinig gebeuren denk ik...) Enfin, komen net uit een periode met kampioenschappen van Feyenoord, Twente en AZ, had ik ik jaren 80,90 nooit voor mogelijk gehouden. Komt wel weer, eens in de 20 jaar gemiddeld.
 
Spijkenisser
 
8
22 oktober 2018 om 09:53
Aghja, Ajax verloor ook kansloos bij Psv, dus het is meer one horse race.
 
Jeroenn_O
 
7
22 oktober 2018 om 10:30
Want de kampioen wint altijd elk duel?
 
Rudeboy65
 
6
22 oktober 2018 om 12:16
Maar ja, stel je eens voor dat Feyenoord tegen alle verwachting in toch wint van Ajax .... dan is het dus een one horse race....
 
Sanderr
 
3
22 oktober 2018 om 14:57
Als dat zou gebeuren (en PSV wint zelf van Groningen natuurlijk) zou het wat mij betreft, voorlopig althans, een one horse race zijn inderdaad. Al is ook 8-punts achterstand in 24 wedstrijden (incl. nog een onderling duel) ook zeker nog in te halen, het zou zeker niet de eerste keer zijn dat een ploeg dit nog goed maakt. Maar met de degelijkheid van dit huidige PSV en het gemiddelde niveau van de tegenstand zou dat wel zéér lastig worden. Het is ook daarom dat er aardig veel druk op de Klassieker staat en dat heeft Ajax voornamelijk te danken aan de laksheid in wedstrijd 1 tegen Heracles. Die ontmoeting in Eindhoven kun je verliezen, dat maakt niet veel uit, maar thuis tegen Heracles kan je eigenlijk gewoon niet verzaken met zo'n klinische titelconcurrent als PSV.
 
Rudeboy65
 
1
22 oktober 2018 om 21:54
Feyenoord gaat natuurlijk nooit winnen in de Arena, maar als ze het doen moet je eigenlijk met 9 punten rekenen ivm het geweldige doelsaldo van Psv.
 
Sanderr
 
0
22 oktober 2018 om 23:27
Een doelsaldoverschil van 10 met nog 24 potten te gaan is natuurlijk geen punt, als het nou een paar potten voor het eind was oke.