Nederland - Estland: blessures, vermoedelijke opstelling en EK-loting
Dinsdag, 19 november 2019 om 15:20

Het doel is bereikt: Oranje is erbij op het EK van volgend jaar. Met nog een wedstrijd voor de boeg heeft het team van bondscoach Ronald Koeman kwalificatie voor het Europese eindtoernooi veiliggesteld. Een doelpuntloos gelijkspel in Belfast tegen Noord-Ierland was voldoende. Dinsdagavond wordt de kwalificatiecyclus afgesloten met een wedstrijd tegen Estland, dat pas een punt pakte en er dan ook niet bij zal zijn op EURO 2020. Nederland zal gemotiveerd aan de aftrap verschijnen, want er is nog genoeg om voor te spelen.

Het spel van Oranje was de afgelopen drie duels niet om over naar huis te schrijven. Noord-Ierland bleek een taaie tegenstander, terwijl tussendoor nog met 1-2 werd gewonnen van Wit-Rusland. De eerstvolgende interlandperiode staat pas in maart op het programma en dus is het voor Nederland van belang om het kalenderjaar goed af te sluiten. Met Estland als tegenstander en een uitverkochte Johan Cruijff ArenA zijn de ingrediënten aanwezig om er een voetbalfeest van te maken. Bovendien kan het team van Koeman nog groepswinnaar worden, al zal Duitsland dan wel voor eigen publiek punten moeten laten liggen tegen Noord-Ierland.

Meer: Koeman: ‘Hun belang voor het team is reden om ze niet af te schrijven’ | ‘Moeten we wel naar het EK met het Nederlands elftal? Ik zou gewoon afbellen’

De kritiek op het spel van Oranje moet wat Koeman betreft niet doorslaan. Hij was ook niet tevreden over de manier waarop zijn ploeg zichzelf liet zien op Windsor Park, maar de manier waarop analytici over het Nederlands elftal spreken en schrijven irriteert de keuzeheer. "Ik vind ook dat we tegen Noord-Ierland niet het maximale niveau hebben gehaald, met name aanvallend. Maar het gevoel in Nederland was veel te negatief. Noord-Ierland wordt onderschat, het is een ploeg die het veel landen heel moeilijk kan maken", reageerde Koeman maandag op de persconferentie.

Koeman gaf aan dat hij zich stoorde aan de negatieve houding ten opzichte van Oranje. "Toen we begonnen was het helemaal niks, daarna werden we wereldkampioen en nu staan we ineens weer stil in onze ontwikkeling. Maar iedereen heeft zijn mening, en dat mag", stelt Koeman. "De mensen die er verstand van hebben, hebben allemaal weer wat te doen komende zomer. Dus ze kunnen lekker doorgaan", doelt hij op het EK.

Blessures en afwezigen

Nederland moet het tegen Estland doen zonder aanvoerder Virgil van Dijk. De verdediger van Liverpool heeft het trainingskamp van Oranje zondag verlaten vanwege persoonlijke omstandigheden, zo bracht de KNVB naar buiten. De voetbalbond kwam maandag opnieuw met een persbericht waarin werd gemeld dat ook Ryan Babel niet mee zal doen. De aanvaller van Galatasaray is niet ongeschonden uit het duel met Noord-Ierland gekomen en is teruggekeerd naar zijn club. Ook Marten de Roon is uitgezwaaid. De middenvelder kreeg tegen Noord-Ierland zijn derde gele kaart, waardoor hij automatisch geschorst is. Hij keerde terug naar Atalanta.

Het meespelen van Memphis Depay is onzeker. De aanvaller van Olympique Lyon kwam niet in actie tegen Noord-Ierland omdat hij een bovenbeenblessure had. Koeman meldde maandag dat de ex-PSV'er fit is, al wilde hij niet zeggen of hij vanuit de basis start. Daarover is ook contact met Lyon. "Maar clubs zeggen altijd dat een speler niet moet spelen. Als hij fit is, zou Depay kunnen spelen", aldus Koeman. Stefan de Vrij is eveneens niet topfit. Hij liet het duel in Belfast ook schieten en zou tegen Estland kunnen invallen wanneer het noodzakelijk is.

Vermoedelijke opstelling Nederland

"Natuurlijk is dat een gemis. Hij is Europees voetballer van het jaar. Maar het biedt wel weer de kans om andere jongens aan het werk te zien op die positie", zei Koeman over de afwezigheid van Van Dijk. Wie de Oranje-captain gaat vervangen wilde Koeman niet zeggen. Over wie de aanvoerdersband draagt tegen Estland was Koeman wel duidelijk: "Gini", zei de bondscoach over de middenvelder die tijdens de persconferentie naast hem zat. Of hij Calvin Stengs en Myron Boadu gaat laten debuteren? "Dat zou kunnen", zei Koeman.

Door de afwezigheid van Van Dijk, Babel en De Roon zal de basisopstelling er dinsdag in ieder geval anders uitzien dan afgelopen zaterdag. De Vrij was een logische vervanger geweest voor Van Dijk, maar omdat hij niet okselfris is zal Koeman mogelijk voor Nathan Aké in het centrum naast Matthijs de Ligt kiezen. De 24-jarige centrumverdediger is een vaste waarde bij Bournemouth op die positie en lijkt een logische keuze, terwijl ook Daley Blind in het hart van de verdediging kan spelen. Hij vormde vorig seizoen het Ajax-centrum met De Ligt, wat voor Koeman ook en overweging kan zijn. Op de linksbackpositie zou dan een plek vrijkomen voor Patrick van Aanholt.

Wijnaldum keert hoe dan ook terug in de basis. Hij ontbrak zaterdag vanwege griep en is nu weer fit om te spelen. Zijn terugkeer lijkt ten koste te gaan van de basisplaats van Donny van de Beek. Naar verwachting vormt Wijnaldum het middenveld met Davy Pröpper en Frenkie de Jong. In de voorhoede ontbreekt Babel en naar verwachting is Depay zijn vervanger in de punt van de aanval. Volgens De Telegraaf ligt het debuut voor Stengs voor de hand.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Cillessen; Veltman, De Ligt, Aké, Blind; Wijnaldum, Pröpper, F. De Jong; Stengs, Depay, Promes

De ochtendkranten verwachten Aké naast De Ligt in het centrum, terwijl Depay terug lijkt te keren in de basis. De Telegraaf spreekt de verwachting uit dat Stengs debuteert.

Loting EK

Na de wedstrijd tegen Estland kan Oranje zich richten op de loting. Deze vindt plaats op 30 november en Nederland zal hier alleen groepshoofd zijn wanneer het dinsdag zelf wint en Duitsland punten verspeelt tegen Noord-Ierland. Eindigt het Nederlands elftal op de tweede plaats in de EK-kwalificatie, dan komt het bij de loting in Pot 2 terecht. Dat is geen ramp, want omdat Nederland mede-organisator is van EURO 2020 ontloopt het in de groepsfase een aantal sterke landen. Na dinsdag, wanneer de laatste EK-kwalificatiewedstrijden zijn gespeeld, zal bekend zijn hoe de potindelingen eruit komen te zien en wie de mogelijke tegenstanders van Oranje zijn.

Live-uitzending en aanvang

De wedstrijd tussen Nederland en Estland begint dinsdagavond om 20.45 uur. Alle kwalificatieduels zullen op dit tijdstip aanvangen. De wedstrijd wordt live uitgezonden op het open kanaal. De voorbeschouwing op NPO 3 begint om 20.00 uur.

Meer nieuws
   
14:51
14:51
Mikautadze scoort wederom, maar kan Metz niet aan cruciale punten helpen
5
   
14:35
14:35
Ajax-leiding wordt gespot in Eredivisie-stadion, maar lijkt voor niets gekomen
13
   
14:27
14:27
Inter viert kampioenschap met gemakkelijke zege en dubbelslag Çalhanoglu
5
   
14:18
14:18
PEC Zwolle verslaat Heracles Almelo en passeert 'magische grens' van 34 punten
3
   
14:11
14:11
AZ kan vierde plek bijna niet meer ontlopen na geflatteerde zege op NEC
16
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (25)

 
TILBURG013
 
20
19 november 2019 om 08:45
Zou het echt vreemd vinden als Blind en Veltman spelen. Ten eerste omdat Blind alles speelt bij Ajax en bij Nederland en dus niet perse opgesteld hoeft te worden in een wedstrijd die nergens om draait. Veltman heeft wel bewezen dat hij niks toevoegt op rechtsback en al helemaal niet tegen zwakke tegenstanders waar hij veel ruimte heeft en er niks meedoet. Blind is ook geen linksback. Als hij perse moet spelen zet hem dan eerder CV. Van Aanholt links en Dumfries rechts zou mijn voorkeur hebben voor deze wedstrijd. Daarnaast hoop ik eigenlijk op Weghorst want waarom zou je in deze wedstrijd risico nemen met Depay? Weghorst verdiend een keer de kans in mijn ogen..
 
Zuidenaar
 
2
19 november 2019 om 09:25
Belachelijk toch dat een niet 100% fitte linksbuiten boven je wordt gezet.
 
Bobo101
 
7
19 november 2019 om 15:50
Waarom is het voor sommige nog steeds niet duidelijk dat Weghorst/deJong erbij zitten als pinchhitters. Zullen nooit vaste basis spits worden van het Nederlands elftal.
 
PoetryInMotion
 
5
19 november 2019 om 16:04
@Bobo101 , Koeman heeft zelf aangegeven dat hij Weghorst meer ziet als een starter dan als een pinch sitter. Dus wat jij beweert klopt juist niet. De Jong daarentegen is idd wel pinch sitter.
 
Ronna
 
2
19 november 2019 om 15:59
Als Duitsland verliest of gelijk speelt en Nederland wint kunnen we nog eerste worden. verder ben ik het met je eens over blind
 
DVCer
 
17
19 november 2019 om 08:52
Ik zou persoonlijk lekker zo spelen. Er staat niets meer op het spel en Estland moet ongeacht de opstelling aan de kant geschoven worden. Na een minuut of 60/70 Promes of Memphis eruit voor Boadu. Achterin, bij de afwezigheid van Van Dijk, Aké een keer de kans geven en een keer een echte linksback gebruiken, eentje die veel opkomt. Dat is tegen de Esten nodig. Dan kan Blind een keer banken. Dat is geen linksback en die kan een wedstrijdje rust in het drukke seizoen van Ajax wel een keer waarderen denk ik. Op rechtsback Dumfries. Niet echt een reden voor, vind zowel hij als Veltman ruk.
 
Rochus
 
17
19 november 2019 om 09:03
Waarom zou je Dumfries opstellen. Als iemand heeft bewezen in de fagelopen periode bij z'n club dat hij niet leert van zijn fouten dan is het Dumfries wel. Staat structureel rechtsbuiten terwijl het achterin een gatenkaas is.
 
TVL11
 
27
19 november 2019 om 10:06
Als je Stengs rechtsbuiten hebt staan is het toch wel lekker om met Dumfries rechtsback te spelen. Laat hem maar langs de zijlijn afrennen en zo wat ruimte maken voor de naar binnengaande linksvoetige rechtsvoor.
 
DVCer
 
13
19 november 2019 om 11:00
Ik vind niet dat je Dumfries daarop mag beoordelen. Heel PSV is slecht op het moment en dat is niet de schuld van Dumfries. Daarnaast, ik zeg toch dat ik hem ruk vind? Veltman is dat echter ook. We hebben gewoon niks beters.
 
Arsenallz
 
192
19 november 2019 om 09:03
Off:vz, ik had mijn ad-blocker voor jullie uitgezet, maar de manier van reclame maken kan op deze manier echt niet meer. Ik kan vaak 50% van het artikel niet eens meer zien of lezen. Heel jammer en ook negatief voor mensen die de website voor het eerst bezoeken.
 
Ratterboys
 
8
19 november 2019 om 09:13
Opzich moeten we heel blij zijn dat we ons eindelijk weer geplaatst hebben en de wedstrijden op een volwassen manier hebben gespeeld. Alleen sommige keuzes zijn toch echt te defensief. Tegenstanders als Estland kunnen in aanvallend opzicht helemaal niks, dus wat heeft het dan voor nut om Blind en Veltman op de back positie te zetten. Gelukkig is De Roon er niet bij, anders had hij waarschijnlijk hem ook weer opgesteld. Gewoon lekker met Van Aanholt en Dumfries beginnen(helaas geen betere aanvallende back) en gooi inderdaad Stengs er gewoon in. Mocht Depay toch niet fit blijken, dan gooi je Boadu ook lekker voor de leeuwen. Vormt een uitstekend koppeltje met Stengs. Aanvalluhhhh!
 
MidasNEC
 
12
19 november 2019 om 09:28
Ik zou graag zien: Van Aanholt, Stengs, en Weghorst.
 
aardbei
 
2
19 november 2019 om 09:41
Heerlijk dat gejammer van iedereen. Het was niet al te best de afgelopen wedstrijden, maar ik maak me geen zorgen voor het EK. Straks heeft Koeman de groep een hele tijd bij elkaar en is er voor het eerst echt tijd om automatismen erin te slijpen. Dan komen de beste voetballers vanzelf boven drijven en ik heb vertrouwen in Koeman en zijn staf dat ze dan de juiste keuzes maken.het zal ook wel enigszins afhangen van de tegenstanders in de poule, maar aangezien we 3 thuiswedstrijden spelen en de sterkste tegenstander zeer waarschijnlijk Oekraine is, zullen we al die wedstrijden domineren. Dat zal Koeman ook begrijpen en daar de spelers voor selecteren.in dat geval zullen spelers als Strootman waarschijnlijk afvallen en zal De Roon zijn 'basisplaats' verliezen aan spelers als Proper, van De Beek of Ihattaren. De strijd om het middenveld zal heftig worden en ook aanvallend zal het een afvalrace worden. De enige plekken die enigszins zorgelijk zijn, dat zijn de backposities. We ontberen echte goede backs, ie passen bij een dominant team. Misschien moeten we we Nico vragen om voor het NL elftal te gaan spelen...echter, dordat Koeman straks een lange tijd de groep bij elkaar heeft, zal hij ook wel een goede oplossing vinden voor de backposities. Ik heb in ieder gval zin in het EK! Wat mij betreft zijn we een absolute kanshebber op de titel, maar is er geen uitgesproken favoriet. Veel landen die aan elkaar gewaagd zijn, denk dat het mooiste EK ooit te zien gaan krijgen.
 
Baarluh
 
3
19 november 2019 om 10:27
Ik zie Koeman Memphis wel sparen, het seizoen is nog lang. Luuk de Jong mee starten. Niet een populaire mening omdat Weghorst en Boadu nog kunnen, maar Luuk is gewoon de tweede spits en Weghorst en Boadu komen erna pas. Door de anderen op te stellen zegt hij min of meer het vertrouwen in Luuk op.
 
 
11
19 november 2019 om 11:17
Veeg me op hoor. Hij gaat toch niet oprecht tegen Estland weer met Veltman op rechtsback spelen. Stel dan gewoon 10 man op, dan heeft die jongen tenminste rust wat ie met een bal moet op de helft van de tegenstander weet-ie toch niet. Het is ook gewoon karaktermoord op Veltman zelf, want hij is best een prima verdediger, maar gewoon echt geen rechtsback. Doe dan gewoon lekker Promes daar en zeg dat ie eigenlijk gewoon als rechtsbuiten mag spelen. Dan donder je iemand voor hem die naar binnen trekt en heb je een extra aanvaller. Vraag desnoods of Churandi Martina wat te doen heeft vanavond en stel hem op. Die kan tenminste hard rennen. Echt, stel nou es een back op. Kijk naar de backs van top teams. Liverpool is voor een groot deel zo sterk door de twee uitstekende backs. Kijk Dani Alves vroeger bij Barcelona. Die schoot ook weleens een bal de 5e ring in, maar was zo belangrijk. Wordt nou es wakker verdikkeme.
 
aardbei
 
0
19 november 2019 om 12:58
Promes is inderdaad een hele logiche keuze wat mij betreft op de rechtsback positie. Zeker tegen Estland. Zou echter ook kunnen dat Koeman kiest voor 3 verdedigers, beetje de Belgie variant. In dat geval kan je dat prima doen met Veltman/ake, De Ligt en Blind. Zie bijgevoegde opstelling.
 
theo uphus
 
4
19 november 2019 om 14:38
Ik zag Akã© onlangs als CV tijdens de derby Southampton - Bournemouth. Hij scoorde niet alleen schitterend de 0-1, maar was ook uitstekend op dreef als CV en organisator van de achterhoede van Bournemouth. Wat mij betreft de beste keuze in de huidige omstandigheden voor Oranje.
 
vanLeeuwen
 
0
19 november 2019 om 15:25
Een verstandige coach laat Depay en Wijnaldum lekker op de bank, zo onnodig om het risico te lopen dat één van deze 2 geblesseerd of vermoeid terug komt bij zijn club verslechterd ook de relatie met de clubs.
 
007
 
1
19 november 2019 om 15:26
De keuze om Ake naar de Ligt te zetten is niet logisch. Blind moet naar het midden en Ake mag dan linksachter spelen. Dumfries voor Veltman is ook een optie.
 
PSV18
 
3
19 november 2019 om 16:36
Geef dan Patrick van Aanholt gewoon de kans als linksback, doet het meer dan prima bij Crystal Palace en verdient nu gewoon echt een keer een kans. Juist lekker om die drang naar voren te hebben, we spelen tegen met alle respect, Estland.
 
Ajaturp
 
4
19 november 2019 om 17:14
Hopelijk geen Veltman (het idee alleen al) maar Dumfries, ook geen van de Beek maar Wijnaldum, geen Blind maar Ake en de Vrij, geen Cillessen maar Bizot, geen Promes en Babel maar Depay en Stengs. Zoniet dan ga er maar gerust vanuit dat Koeman een feestwedstrijd verprutst en het weer zo`n ergenis wordt als tegen Noord Ierland.
 
gomes1psv
 
2
19 november 2019 om 18:27
Ben ik de enige die onderhand wel klaar is met Koemans persconferenties? Zelfs de perspraatjes van Cocu zijn nog leuker om naar te kijken zeg! Wel de hele tijd verongelijkt doen als iemand ook maar een beetje kritiek heeft op matig spel van Koemans zelf bij elkaar geraapte B-ploeg. Maar zich zelf een keer ergens over uitlaten ho maar. Zit je naar een dappere Wijnaldum te kijken die zich met ziel en zaligheid uitspreekt tegen wat er in Den Bosch is gebeurt. Gaat Koeman stellen dat 'men' in Nederland niet genoeg maatregelen neemt, om dan bij de logische vervolgvraag wie hij dan bedoelt het gesprek dan gewoon te stoppen met een geirriteerd 'ja, daar ga ik niet op in...' Nee, blijf maar lekker ingaan op terechte kritiek op een opstelling van niks!