Ochtendbladen zijn unaniem over 'grote architect' achter landstitel van PSV
Maandag, 6 mei 2024 om 08:25

De ochtendbladen staan daags na de 25e landstitel van PSV uitgebreid stil bij de prestatie van de club uit Eindhoven. PSV had zondag genoeg aan een 4-2 overwinning op Sparta Rotterdam om zich tot beste voetbalclub van Nederland te kronen. De meeste aandacht gaat uit naar trainer Peter Bosz.

"Met prachtig en aanvallend voetbal verovert PSV-coach de harten én de landstitel", kopt De Telegraaf. "In de aanloop naar de uitreiking van de kampioensschaal door oud-doelman Hans van Breukelen werd niemand zo hard toegejuicht als trainer Peter Bosz, de grote architect van dit succes."

Ook in Trouw gaat alle aandacht uit naar Bosz. "In de geest van Cruijff én Michael Jordan helpt 'poëet' Bosz PSV aan 25ste titel", klinkt het. "Eindelijk is hij af van het stigma dat hij geen prijzen wint. "

Toch staat er nog iets belangrijks op het spel voor Bosz en PSV, weet de ochtendkrant. "Zelf vindt hij iets anders belangrijker: het bijzondere record dat zijn ploeg nog kan vestigen: 93 punten halen. Dat zou een evenaring zijn van wat Ajax in 1971/1972 presteerde. Dat seizoen wordt gezien als het beste ooit van Johan Cruijff, de grote inspirator van Bosz."

Bosz heeft nog één doel dit seizoen: het puntenrecord evenaren.

"Eindhoven in extase!", kopt het Algemeen Dagblad. "In een zeldzaam dominant seizoen stond er geen maat op de kampioensploeg van Bosz, die zelf met deze titel in een rijtje komt van acht trainers die in Nederland kampioen werden in de Eredivisie en de Eerste divisie."

Daar blijft het niet bij. "Bosz is de enige die de titel pakte op drie niveaus, het algemeen landskampioenschap bij de amateurs meegerekend." Bosz werd algeheel amateurkampioen met AGOVV, waar hij zijn loopbaan als trainer begon.

"Individueel zijn de voetballers van PSV echt niet negen punten beter dan die van Feyenoord. Maar met elkaar als collectief kennelijk wel. Het verschil zat hem bijvoorbeeld in de resultaten direct na Europese duels. PSV pakte in die potjes honderd procent van de punten."

Het NRC zag PSV transformeren 'van crisissituatie naar totale dominantie'. "Een directie die doortastend handelde toen de vorige trainer plots vertrok, een opgeleefde aanvoerder met gezag en een soms bikkelharde coach die in korte tijd een machine bouwde."

Willem Vissers noemt PSV in de Volkskrant tot slot 'een landskampioen om te zoenen'. "PSV is, kortom, een van de betere kampioenen van de laatste decennia, zeker in esthetisch opzicht. Het is voetbal om te zoenen, soms", omschrijft Vissers poëtisch.

"PSV is een schitterende kampioen die nog op 93 punten kan eindigen als het ook de laatste twee duels wint, evenveel als het destijds ook in Europa oppermachtige Ajax in 1972. Maar eerst zal Eindhoven een paar Brabantse nachten beleven."

Meer nieuws
   
10:00
10:00
Hoe Galatasaray en Fenerbahçe ooit bijna één club werden
4
   
09:45
09:45
'Ajax-top negeerde alle scoutingsrapporten in periode onder Sven Mislintat'
5
   
09:33
09:33
Jouw club in de nieuwste voetbalkleding van adidas? Ontdek adidas TEAM!
0
   
09:00
09:00
Vermoedelijke opstelling Ajax: Steven Berghuis keert terug in de basiself
11
   
08:49
08:49
Gewilde Mourinho kan trainerscarrière vervolgen in voor hem nieuwe competitie
2
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (35)

 
lwd12
 
8
6 mei 2024 om 08:48
Het is hem en PSV gegund. Bij deze dan ook gefeliciteerd aan alle PSV fans. Wat ik mij echter afvraag is het punten record. In de jaren 70 kreeg je 2 punten per overwinning en was de maximale score 98 punten. Tegenwoordig krijg je er 3 maximaal dus 102. Moet je dan om het record te breken niet op een andere manier berekenen?
 
Sanderr
 
35
6 mei 2024 om 08:58
In de jaren `70 was het maximum 68 punten (geen 98), maar als er vergeleken wordt met de oude tijden staat er meestal "omgerekend naar het driepuntensysteem" bij. Zo ook hier: dat bewuste Ajax van 71/72 haalde 63 van de mogelijke 68 punten (30w, 3g, 1v) - omgerekend zou dat dus 93 punten zijn. Daar kan dit PSV ook op eindigen. Sowieso een unieke prestatie want 90 of meer punten is pas twee keer in de geschiedenis gehaald: het Ajax van 71/72 (93pt) en 72/73 (90pt). Meer dan 85 punten is al vrij zeldzaam: slechts 5 van de afgelopen 20 kampioenen haalde dit aantal en daar zit PSV -met nog twee duels te gaan- nu al boven. Edit: ook qua doelsaldo (nu 88) gaat dit PSV waarschijnlijk een all-time record neer zetten. Hoogste ooit tot dusver staat op 90 (van Ajax in seizoen 1997/98).
 
Kenada
 
6
6 mei 2024 om 08:59
Dit is om gerekend naar het 3 punten systeem.
 
KeyboardHeld
 
13
6 mei 2024 om 08:49
En toch is het volgens een enkeling hier "kampioen van de armoede". Verder ben ik het eens met de recensies. Na al die jaren zie je weer een PSV zoals je ze wilt zien. Snel, aanvallend, doelpunt gericht tot de laatste minuut. De spelers zijn misschien niet potentiele toppers zoals Frenkie generatie bij Ajax, maar dit is toch wel meer een team in alle aspecten. En dat betaald zich uit in totale dominantie. Begin van het seizoen had ik dit niet verwacht. En laten we hopen dat dit niet een eenmalig iets is, maar een nieuwe richting van PSV. Is alleen maar goed voor competitie en NL voetbal.
 
Sirius
 
27
6 mei 2024 om 08:56
Je bent nooit kampioen van de armoede. PSV is gewoon de terechte kampioen en daar kan niemand iets aan afdoen. In de bredere zin met betrekking tot de Eredivisie heb ik het niet veel slechter gezien dan dit seizoen. Het niveau van gisteren tussen FC Twente en AZ liet dat ook weer pijnlijk zien. Er zijn seizoenen geweest waarbij die ploegen niet eens in de top 5 zouden eindigen.
 
arsenal890
 
24
6 mei 2024 om 08:58
Nou ja nooit? Het Ajax onder de Boer was wel kampioen van de armoede. Dat liet het puntenaantal ook zien. Psv natuurlijk niet, die gaan misschien op een bizarre 93 punten eindigen. Zelfs Feyenoord kan op een kampioen waardig puntenaantal eindigen. Zegt genoeg over het jaar van PSV.
 
Sanderr
 
13
6 mei 2024 om 09:32
Dat blijft ook wel een stokpaardje voor sommigen he. Een laag puntenaantal van de kampioen duidt eveneens gewoon op een sterkere competitie in de breedte waar de topploegen dus relatief veel puntverlies leiden. Als je dan toch gewoon kampioen wordt is dat niet "van de armoede". In extreme gevallen eindig je dan weleens op 75 punten of minder inderdaad, zo ook Ajax onder de Boer twee keer. Maar ook PSV in 1978, 2007 en 2008. Ajax in 1990 en 2002, Feyenoord in 1993. Puntenaantallen tussen de 76 en 79 (zoals de andere twee seizoenen onder De Boer) kun je er nog een hele lijst aan seizoenen bij zetten. Dat zijn toch niet allemaal kampioenen van de armoede zeker? Het is geen jaarlijkse kost dat de kampioen er meer dan 85 punten op knalt hoor. Edit: het all-time (omgerekende) gemiddelde puntenaantal van de kampioen is 79 punten, met een gemiddeld doelsaldo van plus 58.
 
DeRooney
 
1
6 mei 2024 om 09:54
Grappig dat je met je 2e alinea je eigen eerste opmerking alweer ontkracht. Kampioen van de armoede betekent toch simpelweg dat de er belabberd weinig concurrentie is?
 
barcalover123
 
3
6 mei 2024 om 10:12
Sander heel eerlijk, onder Frank was er toch totaal geen concurrentie in de competitie? Feyenoord was in een soort wederopbouw en PSV was de ene week geweldig en winnen met 6-0 ofso om vervolgens week er na weer 1-1 te spelen tegen Heracles ofso. Dat had niet te maken met dat Heracles zo goed was maar dat de psv selectie gewoon mentaliteit had van niks. AZ en Twente waren ook niet sterk genoeg om jaarlijks mee te doen aan de titel.
 
Chesky
 
1
6 mei 2024 om 10:20
@DeRooney. Of over de rest van de teams in de competitie. Waaronder idd Ajax.
 
RyanGarcia
 
7
6 mei 2024 om 09:10
Wat raar zeg. Als iemand dat zei dan is het een zielige fan van een concurrent. Raar om dit dan uit te lichten door jou. Want echt 99,99% vindt het meer dan verdiend.
 
Mr_knowledge
 
4
6 mei 2024 om 09:21
Als eerst gefeliciteerd aan alle Psv'er fans. Het is geen armoede, alleen dit jaar waren er weinig clubs die echt mee konden doen. PSV heeft gewoon goed en verdiend gewonnen. Zo'n wedstrijd tegen Heerenveen liet PSV alle hoeken van de veld zien en dat 2x. Dus geen Armoede, maar gewoon goed. Het middenmoot is groot. Ajax en Utrecht stonden ergens onderaan in begin van de competitie. En nu staan ze in de play offs voor Europees. Dat zegt al veel. Je mist na top 5 (psv, Feyenoord, Twente, AZ en Ajax) goede clubs. Voorheen had je Vitesse, Utrecht of Heerenveen. Nu is dat GAE, NEC en Sparta etc, dat maakt het verschil.
 
Mearte
 
6
6 mei 2024 om 09:31
Ja ach de zin `"kampioen van de armoede" horen we ieder jaar. Vrijwel altijd door supporters van de concurrentie. En zo zijn er nog heel veel standaard verwijten die over en weer worden gemaakt. Daar moet je je echt niet mee bezig houden allemaal joh. Al hlemaal niet als je een seizoen als deze hebt gemaakt. Ben ook erg benieuwd naar psv komende seizoen. Wat voor ploeg dat ze dan hebben, en of ze Europees mogelijk ook weer een stapje kunnen zetten.
 
j3ro3ntj33__
 
1
6 mei 2024 om 09:45
@keyboardheld, Maar is dat misschien ook niet ergens waar, als je op dat puntenaantal eindigt? Hebben zo weinig concurrentie gehad. En als je dan gaat kijken naar een "topseizoen" , dat zou ik het ook niet zozeer willen noemen, Inderdaad, in de competitie heb je het top gedaan, maar geen beker gewonnen, Europees tegen de eerste beste fatsoenlijke tegenstander uitgeschakeld.... Zeer verdiend kampioen, geen discussie over mogelijk, maar wanneer is iets een topseizoen? Ik zou zeggen kwartfinale CL, Beker en kampioen...
 
barcalover123
 
0
6 mei 2024 om 10:13
Kampioen van de armoede is toch gewoon dat de hele competitie slecht was en dat je eigenlijk kampioen bent omdat je de minst slechte bent? Daar kan je toch van psv niet zeggen, die waren wekelijks veel beter dan de tegenstander.
 
Hangover96
 
3
6 mei 2024 om 10:56
Idd, "kampioen van de armoede" wordt doorgaans gebruikt voor ploegen die met 60 punten ofzo kampioen worden (oftewel, alle concurrenten draaien een waardeloos seizoen, en degene die het minst slecht draait wint de titel). Dit seizoen heb je PSV op koers voor 90-plus punten en Feyenoord voor 80-plus, da's absoluut geen armoede.
 
j3ro3ntj33__
 
1
6 mei 2024 om 11:47
@hangover96, Maar je eindigt toch juist ver boven de rest als je kampioen van de armoede bent? Je pakt zo ongelofelijk veel punten omdat de rest gewoon zwak is. Ajax heeft hun slechtste seizoen allertijden, AZ doet absoluut niet mee bovenin. Feyenoord is de enige concurrent geweest, maar die hebben last van een spits die ineens stopt met scoren.
 
Emilio Estevez
 
0
6 mei 2024 om 15:33
Die beker kan je dit seizoen naar mijn mening niet meenemen in de beoordeling.
 
clarence83
 
0
6 mei 2024 om 10:33
Ik ben Ajax-Supporter maar kampioen van de armoede zul je mij nooit horen zeggen. PSV was dit seizoen in de eredivisie veruit de beste dus terecht kampioen. En dan dien je hen ook gewoon oprecht te feliciteren naar mijn mening.
 
PSV18
 
15
6 mei 2024 om 08:50
Fantastische trainer die geweldig voetbal speelt en spelers beduidend beter maakt. Het is hem zo gegund.
 
Feye_88
 
5
6 mei 2024 om 09:09
Hij heeft vooral cement in de formatie gegoten. Het zit zo stevig in elkaar allemaal. PSV speelt altijd een 7 of een 8 in de competitie. Ik vond PSV de afgelopen jaren vaak afhankelijk van individuele klasse. Vorig seizoen werd het meteen een pak minder zonder Cody. Maar dit seizoen maakt t allemaal niet uit. Bosz heeft geleerd van het verleden en ervoor gezorgd dat het fundament heel erg sterk is. Hij weet ook precies de spelers in hun kracht te zetten. Ik ben bijna niet eens gefrustreerd, omdat Feyenoord uiteindelijk kansloos was. Bosz heeft een machine gemaakt van PSV. Een hele seizoenhelft elke competitiewedstrijd winnen is weergaloos. Het zou doodzonde zijn als Bosz binnenkort gaat stoppen. Hij lijkt eindelijk de formule naar succes gevonden te hebben. Ik ben heel benieuwd of hij dit volgend seizoen weet vast te houden.
 
RyanGarcia
 
4
6 mei 2024 om 09:16
Meer dan terechte kampioen. Feyenoord heeft een paar keer heel dom punten verloren. Zoals de eerste 2 wedstrijden. Maar toch wel een geruststelling dat je vooral geen kampioen bent omdat PSV uitmundend was.
 
InazumaBall
 
2
6 mei 2024 om 09:39
De volgende Johan Cruyff schaal PSV - Feyenoord Ik hoopte op een tactisch interessante wedstrijd maar aangezien slot weg gaat denk ik dat psv er volledig overheen zal gaan. Dat gezegd te hebben; erg goeie trainer die Bosz, krijgt altijd veel kritiek maar heeft een tien met een griffel seizoen gehad.
 
Feye_88
 
3
6 mei 2024 om 09:42
Van der Vaart, ben jij dat? Je hebt een aardige glazen bol
 
eazy-e
 
2
6 mei 2024 om 09:47
Stel je eens voor dat Bosz bij Ajax was begonnen ipv Maurice Steijn dan had de wereld er voor Ajax en PSV heel anders uitgezien vandaag. Bosz is een bijzonder goede trainer en ik ben blij dat hij vele mensen de mond heeft weten te snoeren. Want na de winterstop zou het elftal in verval raken van Bosz dat zou zogenaamd altijd gebeurd zijn, nou nu dus mooi niet. Moet zeggen dat ik dat als supporter van een andere club ook wel een beetje hoopte al was het alleen om de spanning om de titel weer even op te voeren.
 
JdeJ
 
2
6 mei 2024 om 10:01
Het is PSV gegund en vooral Peter Bosz. Je zal maar ajax supporter zijn (lees ondergetekende) wetende dat Peter Bosz dit jaar ook bij Ajax trainer had kunnen zijn, als bestuurders geen last hadden van hun ego. PSV terechte kampioen, met attractief voetbal. Vanaf oktober geen moment onder druk gestaan van Feyenoord of andere ploegen. NEC was een incident. De rest van de wedstrijden kon je ook (reglementair) op papier afdoen, wetende dat PSV deze zou winnen.
 
Hangover96
 
0
6 mei 2024 om 10:02
In 1972 kreeg je toch nog 2 punten voor een overwinning?
 
barcalover123
 
1
6 mei 2024 om 10:16
Record is omgerekend naar de 3 punten van nu.
 
VanDerHeide
 
0
6 mei 2024 om 10:35
Mooi voor Bosz en PSV. Met attractief voetbal kampioen worden is natuurlijk een mooie prestatie. Zo’n ploeg verdient natuurlijk veel meer tegenstand in de Eredivisie. Hopelijk volgt er een sterke transferzomer voor Feyenoord, Ajax, Twente en AZ.
 
Eligaraso
 
0
6 mei 2024 om 10:48
Terechte kampioen maar eerlijk ben het toch niet eens met geweldig voetbal … dat valt echt reuze mee
 
Feye_88
 
1
6 mei 2024 om 11:22
Geweldig voetbal is dominant zijn en stabiel spelen. Dat heeft PSV toch gedaan?
 
Masterbry
 
0
6 mei 2024 om 12:34
Jij bepaald dus wat geweldig voetbal js ? Hahahahah Geweldig voetbal is toch een subjectief iets. Ik denk bijvoorbeeld dat Guardiola en Mourinho andere definities van geweldig voetbal hebben
 
Feye_88
 
4
6 mei 2024 om 12:40
Dat bepaal ik inderdaad. De FIFA komt elk jaar even in mn postvakje of ik de definitie wil herzie.
 
KiRoNi
 
0
6 mei 2024 om 12:58
Bosz heeft dit seizoen natuurlijk fantastisch werk geleverd maar een trainer is vaak zo goed als zijn materiaal. In dat licht moeten we ook de stabiele inbreng van Brands en zeker Stewart belichten en verdienen ook Van Nistelrooij en John de Jong de nodige credits want een flink deel van het geraamte stond er al. Van Nistelrooij werd keurig tweede want hij had geen Schouten, Lang, Lozano, Dest of Tillman maar moest wel tussentijds Gakpo en Madueke zien vertrekken. Peter Bosz is natuurlijk wel de belangrijkste factor geweest, in samenwerking met zijn opgeleefde verlengstuk op het veld Luuk de Jong.