OM vervolgt Quincy Promes voor poging tot doodslag
Donderdag, 18 november 2021 om 14:36

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft besloten om Quincy Promes te vervolgen voor poging tot doodslag en subsidiair voor zware mishandeling. De Oranje-international wordt ervan verdacht een familielid te hebben gestoken. Bij het steekincident, dat plaatsvond na afloop van een familiefeest eind juli 2020 in Abcoude, liep de neef van de voetballer fors knieletsel op.

Het OM wil niet officieel bevestigen dat het om Promes gaat, maar schrijft in een persverklaring over een 29-jarige man uit Amsterdam. Eind mei 2021 is het onderzoeksdossier door de politie ingestuurd naar het Openbaar Ministerie. "Bestudering van dat dossier door de officier van justitie leidde afgelopen juli al tot de 'voorgenomen beslissing' om tot vervolging over te gaan", zo meldt het OM. "Deze voorgenomen vervolgingsbeslissing is toen ook bekendgemaakt aan de verdachte en zijn raadsman. De definitieve beslissing zou volgen nadat eventuele onderzoekswensen van de advocaat van de verdachte waren toegekend en uitgevoerd. Dat is inmiddels grotendeels gebeurd."

Een zittingsdatum is nog niet bekend. "De verdachte is op zondag 13 december 2020 door de politie aangehouden en op dinsdag 15 december na te zijn verhoord heengezonden op last van de officier van justitie. Hij is niet voorgeleid aan de rechter-commissaris wat tot gevolg heeft dat hij is vrijgelaten zonder dat er voorwaarden aan die vrijlating zijn gesteld", aldus het OM over de aanvaller van Spartak Moskou. "Het actuele onderzoeksdossier is inmiddels zowel aan de advocaat van de verdachte als aan de advocaat van het slachtoffer verstrekt."

De aanvaller, destijds nog speler van Ajax, werd in december aangehouden en bracht een paar dagen door in de cel. Na verhoor sloot hij weer aan bij de selectie van de Amsterdammers. Hij ontkent dat hij zijn neef heeft gestoken. "Al die mediaberichten en negativiteit om mij heen. Daar ben ik erg van geschrokken", liet Promes optekenen in de media. "Maar de waarheid zal boven water komen. Ik zag dat men zijn oordeel al klaar had. Onterecht. Daar had ik moeite mee."

De neef van Promes sprak zich eerder dit jaar uit over het incident. De Telegraaf schreef destijds dat hij nog altijd bezig is met revalidatie, traumaverwerking en het zoeken naar een nieuw doel in zijn leven, omdat hij door de schade aan zijn knie zijn werkzaamheden voor zijn klusbedrijf niet meer kan uitvoeren. Traplopen, rennen, bukken en hurken kan hij niet meer nadat een messteek pezen en spierweefsel in zijn knie doorkliefde. Het slachtoffer gaf aan niet te begrijpen waarom het zo lang duurt voordat justitie in actie komt en zijn advocaat Yehudi Moszkowicz suggereerde dat dit te maken heeft met het EK, waar Promes afgelopen zomer aan deelnam met het Nederlands elftal.

"Ik ben tijdens het feest nog met Quincy op de foto geweest. Later sloeg de stemming om voor mij onduidelijke reden om en werd ik aangevallen toen het feest eigenlijk al was afgelopen", vertelde Simon Erisko aan De Telegraaf. De krant heeft vanwege de privacy van het slachtoffer een gefingeerde naam gebruikt. "Plotseling zag ik mijn neef met een woeste blik in zijn ogen op me afstormen. Ik deinsde naar achteren en viel achterover. Dat redde denk ik mijn leven want anders was het mes niet in mijn knie maar in mijn bovenlichaam terechtgekomen. Ik voelde meteen mijn been warm worden van het bloed."

Meer nieuws
   
07:02
07:02
De Telegraaf: Geertruida 'wil dolgraag naar Liverpool' en staat ook op de radar
25
   
07:00
07:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
17
   
06:00
06:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
23:58
23:58
Feyenoord kan in elk geval één potentiële vervanger van Slot doorstrepen
10
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (102)

 
Anushka
 
164
18 november 2021 om 14:39
Heeft ajax optijd weggedaan.
 
snellesnickel
 
89
18 november 2021 om 14:39
Lekker vluchten naar Rusland dacht Quincy. Oeps dacht ie.
 
ajaciedd2
 
8
18 november 2021 om 14:39
Op tijd verkocht dus. Benieuwd of het tot een veroordeling komt
 
itsTom
 
109
18 november 2021 om 14:39
Hoe zit het eigenlijk met uitleveren vanuit Rusland. Iets zegt mij dat hij daar wel goed zit...
 
Westend
 
11
18 november 2021 om 15:12
Neem toch aan dat hij een keer wil terugkomen. Of hij moet daar blijven tot het einde.
 
Sirius
 
10
18 november 2021 om 15:15
Nu ben ik wel nieuwsgierig en misschien kan een lid hier wat licht hierover schijnen: Stel dat Rusland hem inderdaad niet overlevert (wat ik betwijfel) en hij besluit pas over 5 jaar een keer terug te komen, wordt de straf dan zwaarder? Ik kan me voorstellen dat het OM daar absoluut niet blij mee zal zijn.
 
Westend
 
30
18 november 2021 om 15:20
Nee, volgens mij ben je tot op dat moment gewoon voortvluchtig. Nu zal het OM voor Promes misschien niet zoveel moeite doen. Maar met een beetje boef (zoals Taghi) doen ze wel wat effort om hem echt op te sporen en op te halen. Straf blijft gewoon hetzelfde.
 
Constant kante
 
80
18 november 2021 om 15:23
Er is geen bilateraal uitleveringsverdrag met Rusland. Wel is een rechtshulpverdrag tussen Rusland en de EU. De praktijk is dat Rusland nooit zijn eigen onderdanen uitlevert (zie MH17 zaak), maar dat men in Rusland weinig problemen heeft met het uitleveren van onderdanen van andere landen. Dus, mocht Promes zo dom zijn om niet op te komen dagen en hij wordt bij verstek veroordeeld, dan zal hij vrijwel zeker door Rusland op het vliegtuig naar Schiphol worden gezet als dat nodig is.
 
Constant kante
 
62
18 november 2021 om 15:26
Westend "nee, volgens mij ben je tot op dat moment gewoon voortvluchtig" Promes is niet 'voortvluchtig'. Hij is gewoon vrij om te gaan en staan waar hij wil. Hij is geen veroordeelde. Hij is verdachte. En als hij gewoon komt opdagen bij de zitting, is er niets aan de hand. Dat wordt pas anders als hij verstek laat gaan en veroordeeld wordt. Dan zal hij op de internationale opsporingslijst komen te staan. Dat betekent dat hij, in potentie, in bijna alle landen ter wereld waar hij aankomt aangehouden worden en uitgeleverd aan Nederland. Daarnaast zal Nederland, als hij zijn straf moet uitzitten en zich niet meldt, aan Rusland een rechtshulp verzoek doen. Met de vraag of ze hem uitleveren. De kans daarop acht ik groot. Rusland levert geen Russen uit, maar 'buitenlanders' wel.
 
Sirius
 
9
18 november 2021 om 15:27
Dat vind ik uiterst kwalijk. Ik zie eigenlijk geen nadelen om de straf dan op te schroeven. Of de dader meldt zich snel om de straf niet hoger uit te laten vallen, of de dader blijft weg en Nederland is van een crimineel af waar een ander land schijnbaar wel vrede mee heeft (doel ik niet specifiek op Rusland). We mogen hier in Nederland sowieso wel harder optreden en dan met name de strafmaat. Koelbloedige moordenaars lopen soms 12 jaar later weer vrij rond. Dat kan naar mijn mening echt niet.
 
ajaxf1
 
8
18 november 2021 om 15:36
10 jaar is het maximale wat Promes kan krijgen voor poging tot doodslag. Doodslag staat maximaal 15 jaar op, bij poging word er in Nederland met 1/3e verminderd, dus 10 jaar maximaal. De maximale straf in Nederland staat op 30 jaar (straffen voor bepaalde tijd dan). Wat zou jij graag willen zien dan Sirius? Oprecht benieuwd.
 
Westend
 
8
18 november 2021 om 15:38
O ik ging er ff vanuit dat hij in dat voorbeeld al schuldig was bevonden.
 
Constant kante
 
21
18 november 2021 om 15:55
Ajaxf "10 jaar is het maximale wat Promes kan krijgen voor poging tot doodslag. Doodslag staat maximaal 15 jaar op, bij poging word er in Nederland met 1/3e verminderd, dus 10 jaar maximaal." De officiele richtlijn van het OM voor poging tot doodslag (alleen gepleegd), mes of gelijksoortig wapen waarbij geen letsel of licht letsel optreedt 24-42 maanden. Maar bij zwaar lichamelijk letstel (4 tot 6 jaar) of blijvende ernstige gevolgen (6 tot 8 jaar) is de richtlijn een stuk hoger. Let wel, altijd voor 'first offenders'. Bij recidive gaat de eis omhoog. En voor de informatie van de 'het zal wel een taakstrafje en boetetje worden' groep: in de richtlijn is expliciet opgenomen dat een taakstraf en strafbeschikking niet mogelijk zijn bij deze delicten.
 
Musi26
 
27
18 november 2021 om 15:57
Nederland heeft 1 van de hoogste straffen van de westerse wereld.
 
ajaxf1
 
1
18 november 2021 om 16:11
Ja ik ben niet bekend met hoe het OM in dit specifieke geval handelt maar je verhaal klinkt geloofwaardig. Zoals je zelf ook al zegt, een boete en taakstraf zijn al geen optie dus die opmerkingen kunnen in elk geval de prullenbak in.
 
4Ever4Ajax
 
1
18 november 2021 om 16:42
@constant kante: Mag Promes zich laten vertegenwoordigen in de rechtszaal zonder dat hij er zelf is (bewust, met goedkeuring van het hof)? Het feit dat OM tot vervolging overgaat wil nog niet automatisch zeggen dat hij veroordeeld wordt.
 
Vernon
 
0
18 november 2021 om 19:53
@Sirius we straffen hier al vrij hard, ondanks dat veel mensen denken dat dat anders is. Maar in vergelijking met andere landen worden hier zware straffen opgelegd. En wat betreft de strafverhoging; niemand is verplicht aan zijn eigen veroordeling en bestraffing mee te werken. Dat is een basisprincipe. Dus als hij weg blijft, gaat zijn straf terecht niet omhoog. Die straf wacht wel.
 
Constant kante
 
0
21 november 2021 om 14:35
4ever4ajax "mag Promes zich laten vertegenwoordigen in de rechtszaal zonder dat hij er zelf is (bewust, met goedkeuring van het hof)?" In principe ben je niet verplicht de zittingen bij te wonen. En mag de advocaat namens jou verweer voeren. Maar in bepaalde gevallen kan het hof gelasten dat de verdachte een zitting bij moet wonen. Maar dat is echt alleen als dat strikt noodzakelijk is. Ik betwijfel of dat hier aan de orde zou kunnen zijn. Want je hebt gelijk met je laatste zin. Hij is (nog) niet veroordeeld.
 
Dr.Jero
 
5
18 november 2021 om 15:15
Betwijfel of Rusland in de weg zou liggen, het gaat hier niet om een Russische staatsburger.
 
nuanceman
 
1
18 november 2021 om 16:50
Er is geen uitleveringsverdrag maar Rusland heeft ook niet echt een belang in deze om hem in Rusland te houden, tenzij Poetin een vriendje bij de voetbalclub heeft. Je kunt ook andersom redeneren. Waarom zou Promes een evt straf niet willen uitzitten. Hij kan anders nooit meer internationaal reizen en niet naar Nederland, dat is ook geen feest. Voorlopig kan hij het - de tegenpartij natuurlijk ook - nog vrij lang procedureel rekken.
 
Vernon
 
2
18 november 2021 om 20:43
Ik zou me kunnen voorstellen dat hij het uitstelt tot zijn carrière voorbij is. Dat scheelt een paar miljoen op je bankrekening. Als ie stopt op zijn 34e kan hij daarna zitten. Maar goed, hij is nog niet veroordeeld.
 
rayvg
 
8
18 november 2021 om 14:39
Wat betekend het precies?
 
Westend
 
28
18 november 2021 om 16:46
Dat de politie denkt dat ze voldoende bewijs hebben verzameld om Promes (of een 29 jarige man uit Amsterdam) te kunnen veroordelen. Als ze vinden dat er genoeg bewijs is, komt er een aanklacht 'jij hebt deze meneer gestoken'. Beide partijen gaan dan naar de rechter. Aan de ene kant de aanklager die gaat bewijzen (op basis van het onderzoek) dat hij het heeft gedaan. En aan de andere kant heb je Promes (of een 29 jarige man uit Amsterdam) die het tegendeel gaat bewijzen of die verzachtende omstandigheden gaat verklaren (om een lagere straf te krijgen). Pas als de rechter is overtuigd van een van de twee, ben je veroordeeld.
 
Ajajajajax
 
7
18 november 2021 om 14:39
Och jonge toch… Hoevelaken iets nou zo vreselijk uit de hand lopen, die gaat wel even brommen denk ik dan
 
Sirius
 
34
18 november 2021 om 15:13
De steeds populairder wordende "gangster-mentaliteit" speelt daar naar mijn mening een grote rol in. Hij schijnt ook niet de meest schone vrienden te hebben.
 
MrKrillin
 
1
18 november 2021 om 18:23
Sirius "de meest schone vrienden" Bah! slaan zij het douchen vaak over? Verder eens, sommige kijken te veel rap liedjes of gangster films. Beetje geld op rekening en zij wanen zich untouchable. Stel hij moet vast zitten, dan over zijn carriere.
 
Hala010
 
25
18 november 2021 om 14:39
Transfervrij naar het voetbalteam van gevangenis Alphen aan de Rijn?
 
maurootje
 
31
18 november 2021 om 14:40
Aangezien het Nederland is, zal het wel weer een taakstraf worden en geldboete die hij makkelijk kan betalen. Al moet ik zeggen dat messteek in de knieën in mijn ogen geen poging tot doodslag is, maar goed. Goed dat hij er niet zomaar vanaf komt. Ook ontzettend benieuwd wat Spartak hier mee gaat doen. Je zou niet anders denken dan met staande voet ontslaan (mits dit zo blijft) maar hij zit net in een land (Rusland) waarvan ik denk dat ze daar minder moeilijk om doen.Edit; ah lees nu dat Promes (volgens de slachtoffer) op hem afrennende, slachtoffer struikelt en daardoor het mes in het been kwam, dan snap ik wel enigszins de poging tot doodslag
 
arsenal890
 
36
18 november 2021 om 15:02
Een messteek in de knieën? Wat ik heb gehoord is dat het niet de bedoeling was en dat hij juist viel en daardoor in de knie terecht kwam. De bedoeling was de borst. Dus zou het wel degelijk poging tot doodslag zijn.
 
Tinus88
 
1
18 november 2021 om 15:03
NVM. Zie dat het slachtoffer het zegt. Dan is het toch niet zo ongeloofwaardig
 
spursfan96
 
0
18 november 2021 om 15:07
@maurootje, in de tekst staat dat hij achterover viel waardoor hij in zijn knie werd gestoken, en het overleefde. Als hij niet viel was hij dus waarschijnlijk doof geweest, en dus is het wel degelijk poging tot doodslag.
 
voetbalfreak
 
29
18 november 2021 om 15:31
Iets zegt mij dat je beter in je knie geraakt kunt worden dan je oor..
 
Orgullo
 
1
18 november 2021 om 17:55
Daar kan onze bekendste schilder over meepraten haha.
 
Rochus
 
44
18 november 2021 om 15:10
Wat een onzin, feitelijk gezien heeft Nederland een van de zwaardere strafsystemen van Europa.
 
maurootje
 
22
18 november 2021 om 15:29
Merk ik anders niets van, jij wel? Zie alleen al Jos B, Metro Utrecht aanslagpleger; alleen cases die gewoon minimaal 40 jaar tot levenslang moest opbrengen, verre van gebeurd omdat NL te lief is. Tanis kan na 25 jaar vrijkomen, en Jos B slechts 12,5 jaar, echt ongekend
 
Constant kante
 
52
18 november 2021 om 15:31
Ik merk dat ook wel Maurootje. Net als Rochus. Weet je hoe dat (ook) komt? Ik verdiep me in deze materie, heb een juridische achtergrond én houdt de actuele cijfers bij. Zeg maar, ik baseer me op objectieve zaken en niet op mijn onderbuik en de koppen in De Telegraaf. Kijk gewoon eens wat kritischwer Maurootje. Het is echt een fabel dat we hier `veel te licht` straffen. Daarnaast, wat is jouw stelling? Dat als Jos B nu 50 jaar cel had gekregen, dan was de aanslag in de Metro Utrecht voorkomen? Sorry, maar voor die stelling bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs. Sterker nog, er is wetenschappelijk bewezen dat harder straffen niet werken als bestrijding tegen crimineel gedrag. Resocialisatie en aanpak van de kernproblemen, dát werkt, aantoonbaar wetenschappelijk, dus wã©l.
 
MarcoVerratti
 
6
18 november 2021 om 16:18
Ik heb geen juridische achtergrond en ben ook absoluut niet op de hoogte van de materie. Ik weet dan ook niet wat de strafmaten in andere Europese landen zijn. Maar dat Nederland een van de zwaarste strafmaten van Europa kent, zegt mij niet zo heel veel. Ben wel met je eens dat onderzoek heeft aangetoond dat zwaarder straffen niet lijdt tot lagere criminaliteitscijfers en ook de kans op recidive niet verlaagd. Het heeft mijn inziens wel een heel belangrijke andere functie; genoegdoening voor de slachtoffers en het weten van dit soort psychopaten uit de maatschappij. Prima dat er ingezet wordt op rehabilitatie wanneer het relatief onschuldige misdrijven betreft. Maar moordenaars, serie verkrachters, grootschalige drugshandelaren, draaideur criminelen die constant weer de fout in gaan etc. Hebben mijn inziens nooit meer iets in onze maatschappij te zoeken. Ik ben dan ook een voorstander voor een ‘three strikes out’ systeem en voor levenslange straffen voor hele zware delicten. Maar misschien is dat juridische ook wel niet mogelijk. Tenminste niet in een maatschappij zoals ik die graag zou zien.
 
London Calling
 
4
18 november 2021 om 19:05
three strikes out principe werkt ook niet. In Californie waar ze dit system hebben ingevoerd zijn er hele gemengde resultaten mee gehaald. Er is een groep die inderdaad wordt afgeschrikt. Maar er is een andere groep die na een 2e veroordeling juist zwaardere delicten pleegt onder het motto dat het toch niet uit maakt als ze gepakt worden.
 
MarcoVerratti
 
2
18 november 2021 om 20:22
Ik zeg ook niet perse dat het criminaliteit zal tegen gaan. Maar personen die zwaardere delicten gaan plegen onder het mom van ‘het maakt toch niet meer uit als ik gepakt word’ ben ik liever kwijt dan rijk. Dat soort kansparels mogen wat mij betreft een flinke tijd brommen. Hebben wij als maatschappij er tenminste, al kosten dat soort figuren natuurlijk hun leven leven klauwen vol belastinggeld, er geen last meer van.
 
Vernon
 
1
18 november 2021 om 20:49
Maurootje, gewoon feiten opzoeken ipv onderbuikgevoelens. Alle onderzoeken wijzen uit dat wij zwaar straffen tov andere landen. Ik merk daar niks van omdat ik nooit misdrijven pleeg. Maar als je kijkt naar strafzaken in NL, dan worden daar dus hoge straffen opgelegd. Natuurlijk kunnen er individuele zaken zijn waar het lager uitvalt, wegens gebrek aan bewijs of verzachtende omstandigheden. Maar voor een compleet beeld moet je je niet beperken tot een paar individuele zaken.
 
Constant kante
 
18
18 november 2021 om 15:29
Maurootje "aangezien het Nederland is, zal het wel weer een taakstraf worden en geldboete die hij makkelijk kan betalen." Je bent totaal niet op de hoogte en roept onzin. Voor poging tot doodslag met dit letsel wordt géén taakstraf en boete opgelegd. En je suggestie die daarin zit, dat we in Nederland 'niet hard genoeg straffen', is dan ook lariekoek.
 
maurootje
 
12
18 november 2021 om 15:35
Goh dat je voor een doodslag geen simpel taakstraf krijgt, snap ik heus wel, was puur om uit te leggen dat de straffen hier te laag liggen. Laat ik het anders verwoorden; misschien niet in deze zaak, maar er zijn zat zaken dat echt zwaarder moeten worden bestraft, vooral in mijn ogen oplichting en andere geldzaken.
 
Constant kante
 
15
18 november 2021 om 15:58
"was puur om uit te leggen dat de straffen hier te laag liggen." Maar dat liggen ze dús niet. Dat is nou juist het punt. "maar er zijn zat zaken dat echt zwaarder moeten worden bestraft, vooral in mijn ogen oplichting en andere geldzaken." Geen idee waar je het over hebt. Wat zou je willen? Dat een Richard de Mos voor 25 jaar de bak in moet? Beetje overdreven, niet?
 
4Ever4Ajax
 
7
18 november 2021 om 16:54
@constant kante: Er zijn wel zaken te bedenken hoor. Een pool die opa oma en kleinkind dood reed, kreeg een zeer lage straf. Die kreeg alleen een taakstraf van 120 uur en meer niet. Dat was echt stuitend.
 
PietFriet01
 
5
18 november 2021 om 18:08
@4ever4ajax In het (straf)recht wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende gradaties van opzet en schuld. Heel zwart/wit geschetst kun je iemand van het leven beroven door maanden lang een aanslag voor te bereiden op een specifiek persoon, maar ook door per ongeluk niet goed op te letten terwijl je achteruit inparkeert. Bij verkeersdelicten is zelfs voorwaardelijk opzet niet vaak te bewijzen. Ik snap dat veel mensen de straffen voor verkeersdelicten erg laag vinden. Zeker wanneer de daden grote gevolgen hebben. Dat de straffen relatief laag zijn komt enerzijds doordat er zelden sprake is van zuiver opzet en anderzijds doordat het vergeldingselement in de straf in het Nederlandse strafrecht een ondergeschikte rol heeft aan het preventieve element. In jouw voorbeeld is de Pool waarschijnlijk niet de weg opgegaan om mensen dood te rijden.
 
4Ever4Ajax
 
0
18 november 2021 om 19:02
@pietfriet01: Ik geloof zeker dat hij dat niet van plan was te doen, maar je acties kunnen wel gevolg hebben. In dat stukje van het strafrecht vind ik onze rechters vaak te veel meedenken met de dader en niet in ogenschouw nemen wat het de slachtoffers en/of nabestaanden doet. We zijn vaak teveel bezig met het aspect dader en hoe iemand `terug kan in de samenleving` maar niet welk effect dat op de slachtoffers heeft. In dit geval is vast komen te staan dat de Pool geen mankement aan z`n auto had. Het was lastig om te bewijzen dat hij 120 km/uur reed waar hij 80 km/uur mocht (dader spreekt dat tegen), getuigen beweren dat hij te hard reed (weet niet hoe zij dat konden staven). Maar het is zijn schuld geweest dat hij van de weg raakte. Of dat opzet is of niet, hij heeft er 3 mensen mee gedood. Dan vind ik het wegkomen met 120 uur taakstraf onbegrijpelijk. Edit: Lees dat hij destijds alsnog in hoger beroep alsnog is veroordeeld tot 15 maanden cel, maar vervroegd na 8 maanden is vrijgekomen omdat zijn vriendin ging bevallen in Polen. Staatssecretaris Dijkhoff heeft dat in 1e instantie geweigerd maar is door de beroepscommissie van de Raad van strafrechtstoepassing op de vingers getikt en moest hij alsnog akkoord gaan om hem te laten gaan om wel vervolgens de toegang tot Nederland te ontzeggen. Maar hij is er dus wel mee weggekomen door 'maar' 8 maanden hier vast te zitten.
 
El Fenomeno
 
1
18 november 2021 om 19:06
Allemaal leuk en aardig Constant, maar wanneer je in Nederland met moord regelmatig al na 10-12 jaar vrij kunt komen, zware mishandelingen worden afgedaan met taakstraffen en verkrachtingen veel lager worden bestraft dan in de landen om ons heen, kun je niet spreken van hoge straffen. Behalve als het om belastingontduiking gaat.
 
Lierse1997
 
5
18 november 2021 om 15:34
Ik ben geen kenner van het menselijk lichaam maar volgens mij zit er gewoon een belangrijke slagader in de knieholte.
 
Sanderr
 
25
18 november 2021 om 15:53
Ik ben ook geen anatoom maar ik kan me vrij makkelijk voorstellen dat er ten minste 1 slagader door de knie zal lopen ja, anders zullen je tenen vrij snel blauw worden gok ik
 
soepkipp
 
4
18 november 2021 om 14:40
Als het OM gaat vervolgen dan ligt er wel wat.. Ben erg benieuwd.
 
Bongiorno
 
3
18 november 2021 om 14:58
Quincy is precies op tijd naar Rusland vertrokken. Die leveren hem echt niet zo snel uit.
 
Ducktaildo
 
24
18 november 2021 om 15:04
Vraag mij af wat Rusland te winnen heeft om Promes niet uit te leveren? Het gaat hier om een voetballer, niet om een spion, politiek vluchteling of iets anders in die richting.
 
Musi26
 
10
18 november 2021 om 15:16
1. Er hoeft op dit moment niemand te worden uitgeleverd. Er is namelijk alleen een verdachte en geen schuldig bevonden persoon. 2. Wat Rusland heeft te winnen? Alles, ze worden van bijna alles zonder bewijs beschuldigd. Dus
 
genieterr
 
0
18 november 2021 om 15:25
Zonder bewijs? Ken jij het dossier? Hij is nog niet schuldig bevonden nee. Maar daar is ook alles mee gezegd
 
Ducktaildo
 
11
18 november 2021 om 15:31
Musi26. Rusland heeft echt wel wat beters te doen dan zo`n Promes in bescherming te nemen hoor. Daar winnen zij echt 0,0 mee
 
Musi26
 
3
18 november 2021 om 16:00
Ik heb het niet over de zaak promes, maar over het feit dat er vanuit de politiek naar rusland gewezen zonder bewijzen.
 
Musi26
 
4
18 november 2021 om 16:02
Het leuke is juist dat ze juist helemaal niets hoeven te doen. Niets doen om het westen tegen te werken kan voor hun ook leuk zijn. Uiteraard kan het ook zijn dat Rusland juist wil laten zien dat ze beter zijn dan het westen de wereld wil laten geloven. You never know what they will do.
 
fiorenoord
 
14
18 november 2021 om 15:09
De Russische Federatie heeft gewoon een uitleveringsverdrag met Nederland. Echter staat hun grondwet het niet toe dat eigen onderdanen worden uitgeleverd. Tenzij Promes de Russische nationaliteit heeft, hebben zij eigenlijk geen reden om zo'n verzoek te weigeren.
 
Bongiorno
 
5
18 november 2021 om 15:17
Correct! De relaties staan echter op zo'n laag pitje dat het me zou verbazen als het tot een uitlevering komt. Dat paspoort kan er nog komen he, Promes is al gerechtigd tot eentje en het zou een leuke steek (haha) van Rusland richting Nederland zijn. Het is de vraag hoe graag Promes de rest van zijn leven in Rusland wil wonen, en of er een veroordeling komt.
 
Constant kante
 
4
18 november 2021 om 16:01
"het is de vraag hoe graag Promes de rest van zijn leven in Rusland wil wonen, en of er een veroordeling komt." Niet alleen dat, reizen buiten Rusland is dan ook uiterst lastig, op de vazalstaten van Rusland na uiteraard.
 
Sirius
 
1
18 november 2021 om 15:10
Promes heeft verder geen meerwaarde voor Rusland betreft internationale belangen, dus ik verwacht niet dat Rusland hier moeilijk over zal gaan doen. Het is niet voor iedereen feest natuurlijk.
 
genieterr
 
1
18 november 2021 om 15:26
Kan die ook thuisblijven wanneer hij een uitwedstrijd speelt met zn club in Europa....
 
Aqua1
 
2
18 november 2021 om 15:01
Promes dacht ermee weg te komen met zijn warrige verhaal, niet dus...
 
SpeedyAFC
 
4
18 november 2021 om 15:05
Dat is een behoorlijk zware aanklacht. Benieuwd hoe dit gaat aflopen en of Promes het proces gaat bijwonen. Weet niet of dat verplicht is of dat hij het aan zijn advocaat kan overlaten?
 
Constant kante
 
1
18 november 2021 om 15:38
Aanwezigheid op zitting is niet wettelijk voorgeschreven. Dus niet verplicht. Tenzij de rechter de aanwezigheid van de verdachte absoluut noodzakelijk acht, met name in verband met het onderzoek, dan kán de rechtbank gelasten dat de verdachte verplicht moet verschijnen. Maar de hoofdregel is 'niet verplicht'.
 
rubentje13
 
1
18 november 2021 om 16:28
Aan de andere kant: hij kan wel zijn kant van het verhaal vertellen als hij naar de rechtszaak gaat. Als hij alles door zn advocaat laat doen, mis je vaak toch enige nuance. Het kan echt wel wat schelen in de straf die een rechter op legt wanneer je als verdachte je eigen verhaal kan vertellen. Ik zou t stom vinden van hem, zeker omdat hij niet vast zit en dus gewoon daarna terug naar Rusland kan.
 
Sirius
 
3
18 november 2021 om 15:08
Eigenlijk ongelooflijk dat de maximale straf slechts 42 maanden is. Maar goed, we zijn hier in Nederland veel te lief voor criminelen.
 
fiorenoord
 
3
18 november 2021 om 15:12
Als ik me het goed herinner kan je voor het onvoltooide feit (de poging) 2/3e van de straf van het voltooide (doodslag) krijgen. Dat zou betekenen dat hij tot maximaal 10 jaar kan worden veroordeeld.
 
Sirius
 
4
18 november 2021 om 15:19
Op ESPN las ik 24 tot 42 maanden. Dat zou lachwekkend zijn. Zodra een mes een lichaam penetreert door toedoen van een persoon, moet daar naar mijn mening altijd een veel hogere straf op staan.
 
fiorenoord
 
2
18 november 2021 om 15:26
Dan zit ESPN totaal verkeerd denk ik. Zelfs voor zware mishandeling is de maximale straf 8 jaar namelijk.
 
Constant kante
 
4
18 november 2021 om 15:45
Sirius ESPN zit ernaast. Het is echt veel meer dan dat, omdat er strafverzwarende omstandigheden zijn.
 
Constant kante
 
9
18 november 2021 om 15:42
Sirius "eigenlijk ongelooflijk dat de maximale straf slechts 42 maanden is. " Dit klopt niet. Het gaat over een straf (alles opgeteld) die tussen de vier en acht jaar cel ligt. Want, doodslag met mes, letsel en (mogelijk) blijvend letsel. Dat is echt geen 42 maanden. Wellicht toch even je stelligheid over dat 'lieve' voor criminelen wat bijsturen? We behoren tot de zwaarts straffende landen van Europa. Dat is een feit. En wat willen we nog meer dan? Handen afhakken, doodstraf? Meer China en Saoudi Arabié? Of gewoon Nederlands blijven, en beetje normaal doen en inzetten op wat wél werkt in plaats van wat niet werkt (keiharde straffen). Zie boven.
 
fiorenoord
 
1
18 november 2021 om 15:52
Toch is er genoeg te zeggen over hoe zwaar het Nederlandse rechtssysteem daadwerkelijk straft. Zeker op het gebied van zware feiten als moord en doodslag straffen wij veel zwaarder dan veel andere landen. Wat mij daarentegen wel frustreert is dat de straffen voor bijvoorbeeld het veroorzaken van auto-ongelukken waarbij alcohol in het spel was -zelfs bij recidive- zo ontzettend laag zijn.
 
Sirius
 
4
18 november 2021 om 16:28
Ik ben in dat opzicht wat zwart-wit denkend misschien. Iemand die koelbloedig een moord pleegt, verliest naar mijn mening het recht om ooit nog vrij rond te lopen. Ieder mens maakt fouten, maar een moord is heel wat meer dan slechts een fout. Hoe andere landen straffen, maakt me dan ook niets uit. Bovendien zijn de gevangenissen hier in Nederland in relatieve zin te comfortabel.
 
Benzema.
 
0
18 november 2021 om 18:32
Ben het wel eens met Sirius. Criminelen die andere mensen van het leven beroven, een poging daar toe doen, of iemand de rest van zijn leven op een andere manier beschadigen, staan vrijwel altijd na enkele jaren weer op vrije voeten. Het slachtoffer krijgt de dood of levenslang, terwijl de dader een korte tijd krijgt. Dat voelt zeer onrechtvaardig. Het is ook totaal niet belangrijk hoe zwaar Nederland straft in vergelijking met andere landen. Het is imo niet zwaar genoeg.
 
 
1
18 november 2021 om 15:11
Wat een prutser. Een poging tot doodslag en dan iemand in het been raken. Of hij kan er niets van, of hij is zo dom dat hij niet weet waar je iemand moet raken !!
 
Sirius
 
2
18 november 2021 om 15:21
Raak een slagader en het risico op een fatale afloop is gewoon behoorlijk groot. Een messteek behoort naar mijn mening te allen tijde poging tot doodslag te zijn. Zeker in de context van dit hele gebeuren.
 
 
0
18 november 2021 om 16:17
Het was eigenlijk een zeer flauwe grap
 
Sirius
 
2
18 november 2021 om 16:30
Daar kwam ik ook achter nadat ik m`n bericht al geplaatst had. Krijg je zo richting het einde van de werkdag.
 
magnetics
 
2
18 november 2021 om 15:12
Even voor de goede orde - ik neem aan dat er hier meer mensen zijn die niet juridisch geschoold zijn: dat het OM over gaat tot vervolging, betekent eigenlijk dat ze menen voldoende bewijs verzameld te hebben om de rechter te kunnen overtuigen van een veroordeling, toch?
 
SpeedyAFC
 
3
18 november 2021 om 15:24
Ja het OM denkt een kans te hebben om tot een veroordeling te komen. Ze gaan voor twee aanklachten omdat ze kennelijk niet zeker zijn over de poging tot doodslag. Die is ook lastig te bewijzen met een messteek in het been.
 
Constant kante
 
4
18 november 2021 om 15:48
Speedy "ze gaan voor twee aanklachten omdat ze kennelijk niet zeker zijn over de poging tot doodslag." Het is standaard en gebruikelijk om niet voor één specifiek feit te gaan maar, als de feitelijke omstandigheden dusdanig zijn dat dit ook kan, als dat zware feit niet wettig en overtuigend kan worden bewezen, leiden tot een veroordeling voor een minder zwaar strafbaar feit. Van Moord, naar doodslag, naar dood door schuld naar zware mishandeling de dood ten gevolge hebben, bijvoorbeeld. Om tenminste een veroordeling te verzekeren.
 
rickv
 
1
18 november 2021 om 15:24
Dat klopt deels. Het OM zal alleen tot verdere vervolging over gaan als het van mening is dat er een strafbaar feit is gepleegd en zij het verzamelde bewijs voldoende achten om een rechter te overtuigen. Daarnaast zal het OM alleen overgaan tot vervolging als het van mening is dat een straf kan eisen die hoger is dan eventuele huidige omstandigheden. Dat is niet zozeer betekenis vol hier, maar bijvoorbeeld wel in zo'n geval als met Wilders of Akwasi. Wat ook meteen naar een derde punt brengt en dat is dat het OM gedwongen kan worden om tot vervolging over te gaan, de veel gehoorde artikel 12 procedure. De veroordeling en de met name de vraag daarna kan weer verschillen en is een hele andere stap in het proces. Vaak zijn het gevangenis, boetes of taakstraffen. Maar zoals recent bij een vermeende terrorist uit Syrië was het OM het eindelijk zelf eens met de verdediging. Het vroeg daarom om vrijspraak. En hoewel redelijk uniek, een rechter hoeft het daar niet mee eens te zijn.
 
Constant kante
 
1
18 november 2021 om 15:46
magnetics "dat het OM over gaat tot vervolging, betekent eigenlijk dat ze menen voldoende bewijs verzameld te hebben om de rechter te kunnen overtuigen van een veroordeling, toch?" Spot on! Het OM gaat, in 99% van de gevallen, alleen over tot vervolging als ze tot de conclusie komen dat er voldoende bewijs verzameld is om tot een succesvolle veroordeling te kunnen komen.
 
rickv
 
1
18 november 2021 om 15:13
Ik weet dat Promes in de meeste wedstrijden het vizier niet op scherp heeft, maar om bij poging tot doodslag in de knie steken, al viel zijn neef achteruit, is toch een klein wonder. Mag hopen dat een prof, toch een betere voet-oog, hand-oog coordinatie heeft. En wat makkelijker kan anticiperen.
 
ajaxclub
 
3
18 november 2021 om 15:15
Promes, Babel, Elia, Ihatarren, de lijst is lang met Nederlandse voetballers die hun talent compleet verkwanselen dan wel verkwanseld hebben. Ze denken allemaal dat ze naast het voetbal ook een soort gangster image moeten opbouwen, ben blij dat Ajax hem precies op tijd gedumpt heeft.
 
Sirius
 
21
18 november 2021 om 15:22
Hoezo heeft Promes z`n talent verkwanseld? Meer zat er niet in. Ook Babel heeft er wel het maximale uitgehaald. Betreft Elia ben ik het met je eens. Ihattaren is nog jong. Veelbelovend lijkt het niet, maar onmogelijk is het ook weer niet.
 
 
1
18 november 2021 om 16:23
Mag je Labyad ook al mee rekenen met de (mogelijke) mishandeling. Daarnaast zijn er natuurlijk nog wel veel meer mensen die hun carriere verprutst hebben door welke reden dan ook. Prof voetballer kan een heel mooi beroep zijn, maar het vraagt toch ook heel veel van je, waarvoor je vaak wel goed in je schoenen moet staan.
 
TheRoscoe
 
6
18 november 2021 om 18:22
Denk niet dat Ihattaren hier bij past, die is gewoon duidelijk ziek geworden na het overlijden van zijn vader. Dat is een gezondheidskwestie en dat overkomt je, dat doe je niet zelf.
 
Adzevedo
 
1
18 november 2021 om 15:32
In de categorie “blij dat het niet meer het probleem van Ajax is”.
 
rubentje13
 
4
18 november 2021 om 16:25
Is dat zo? Meen te herinneren dat er discussie was of er nou wel of geen clausule in de overeenkomst tussen Ajax en Spartak aangaande een eventuele veroordeling van Promes. Denk dat we daar snel genoeg achterkomen. Ik kan me niet voorstellen dat Spartak een aanzienlijk bedrag betaalt terwijl er onzekerheid bestaat over hoe lang je van deze jongen kan genieten. Tegelijkertijd kan ik me ook voorstellen dat Ajax het risico zo klein mogelijk heeft willen maken. Ben benieuwd.
 
pinko
 
2
18 november 2021 om 15:54
Er lopen bij Ajax jammer genoeg spelers transfervrij de deur uit, maar met de verkoop van Promes aan Spartak Moskou, heeft de club een gouden slag geslagen! Daarbij ook nog eens meegenomen dat Promes destijds voor Ajax geen meerwaarde meer was. Alleen i.c.m. Ziyech, die de balletjes voorgaf waaruit hij scoorde. Niet verkeerd, hoor, maar toen Ziyech vertrok, kwam Promes bijna droog te staan...
 
Constant kante
 
7
18 november 2021 om 16:07
Pinko, je juicht misschien te vroeg. Denk jij nu werkelijk dat Spartak, die van de hoed én de rand wisten, het volledige risico van een mogelijke hechtenis van Promes zomaar eventjes van Ajax overgenomen heeft zonder daarin wat voorbehouden te maken? Ja? Nou, ik niet. Als Promes echt veroordeeld wordt en moet gaan 'zitten' dan krijgt Spartak echt wel een deel van de betaalde transfersom terug.
 
pinko
 
1
18 november 2021 om 17:50
Vermoedelijk heeft Ajax zich daartegen ook ingedekt. Maar of we dat nog te weten komen, blijft de vraag.
 
SpeedyAFC
 
1
18 november 2021 om 18:47
Klopt maar Spartak betaald al een tijdje zijn salaris. Verder zal de rechtzaak wel wat tind in beslag nemen en wellicht mag Promes ook nog een eventueel hoger beroep in vrijheid mogen afwachten. En vrijspraak is ook nog mogelijk natuurlijk. We zullen dus moeten afwachten wat het Ajax uiteindelijk zal kosten.
 
Constant kante
 
0
21 november 2021 om 14:44
"klopt maar Spartak betaald al een tijdje zijn salaris." Dat is juist. Ajax is nu van hem af inderdaad, dat is goed geregeld. Maar jij suggerreert dat het een Gouden deal was en dat Ajax dus ook niet de gevolgen zou hoeven te ondergaan als Promes veroordeeld zou worden tot een celstraf (en dus niet meer kan spelen). Dát laatste dat geloof ik niet. Wel dat Spartak in termijnen betaald en dat na een veroordeling (en mogelijk ontslag bij Spartak) Ajax dus niet meer de dan resterende termijnen zal ontvangen. Maar je hebt gelijk, er gaat nog veel tijd overeen en we zullen dat wel zien.