Oranje Futsal weer terug op aarde na vrij kansloze nederlaag
Zondag, 23 januari 2022 om 19:11

Het Nederlands zaalvoetbalteam heeft de goede start van het EK na de overwinning op Oekraïne geen vervolg kunnen geven. Het verloor vrij kansloos met 4-1 van regerend Europees Kampioen Portugal. Bij een zege had Oranje Futsal zich geplaatst voor de volgende ronde, dus er stond voorafgaand aan de wedstrijd veel op het spel. Oranje creëerde alleen te weinig kansen om weerstand te kunnen bieden aan de Portugezen.

Portugal begon met dezelfde spelers als tegen Servië aan de wedstrijd. Bij Oranje Futsal had bondscoach Max Tjaden de volledige opstelling omgegooid, een bewuste keuze om zo Pany Varela niet aan zaalvoetballen toe te laten komen. Ondanks de gewijzigde opstelling ging het voor Oranje al bijna gelijk mis. Op twee schoten van Erick Mendonça en een poging van Bruno Coelho redde doelman Manuel Kuijk echter goed. Zicky Té draaide zich weg, maar hij schoot uit de draai net naast. Oranje kwam na vijf speelminuten ongelukkig op achterstand. Zicky Té schoot uit een rebound slap op doel. De inzet was naast gegaan, maar via het been van aanvoerder Oualid Saadouni caramboleerde de bal toch in het doel: 1-0.

Tot dan toe had Oranje Futsal geen enkele keer op doel geschoten. Portugal drukte Oranje ver op eigen helft, en als het team van Tjaden eenmaal de bal had kreeg Oranje geen seconde de tijd om op te bouwen. Dat was gelijk het spelbeeld tot de rust. Op een kans van Thomas Paco en wat afstandsschoten bracht Kuijk ogenschijnlijk simpel redding. Nederland leek zonder verdere schade aan de thee te kunnen. Zeventien seconden voor het fluitsignaal van de Kroatische arbiter Vadran Babic scoorde Pany, die Portugal een aantal maanden terug naar de wereldtitel schoot, echter na een goede combinatie met Zicky Té.

Uit een intrap van Coulho in de 23ste minuut schoot Pany recht op Kuijk af, maar de keeper maakte een zeldzaam slippertje. De bal ging door de benen van de doelman in het doel en zo keek Oranje al vroeg in de tweede helft tegen een 3-0 achterstand aan. Direct daarna de keeper van Portugal voor het eerst in de wedstrijd wat te doen. Het afstandsschot van Jordany Martinus was niet lastig genoeg om André Sousa te passeren. Nederland had het lastig met het 4-0 systeem van de Portugese bondscoach Jorge Braz, waarin geen van de spelers een vaste positie inneemt en ze dus continu in beweging zijn. Pauleta kapte zijn directe tegenstander uit maar stuitte in de een op een die daarop volgde op Kuijk. De uitblinker aan de zijde van Oranje raakte na een redding geblesseerd aan het hoofd. De doelman kon de wedstrijd vervolgen, maar hij had duidelijk pijn.

Martinus schoot uit een lastige hoek andermaal op Sousa, die uitstekend redde met zijn voet. Nederland nam meer en meer risico, zelfs Kuijk stond af en toe ver uit zijn doel. Van eigen helft leek recordinternational Jamal el Ghannouti te scoren, maar de bal spatte uiteen op de lat. Lahcen Bouyouzan schoot de rebound overtuigend in de korte hoek en Oranje kreeg weer wat hoop op een resultaat, met nog zeven minuten te gaan. De klok tikte genadeloos door en St. Juste werd ingebracht als vijfde veldspeler als wissel voor keeper Kuijk, waardoor het doel leeg was. Portugal profiteerde daarvan na een fout van Mats Velzeboer. De 4-1 van Afonso Jesus was ook gelijk de eindstand.

Ondanks de nederlaag heeft Oranje Futsal alles nog in eigen hand. Doordat Oekraïne met 6-1 won van Servië is de Nederlandse enclave bij een overwinning in de laatste wedstrijd tegen Servië door in groep B. Bij een gelijkspel moet het hopen dat Oekraïne niet van Portugal weet te winnen. Zelfs bij een nederlaag kan Oranje nog de tweede plaats in de groep opeisen, mits Oekraïne met grote cijfers verliest van Portugal en Nederland de schade beperkt houdt.

Meer nieuws
   
17:13
17:13
Bologna speelt teleurstellend gelijk, mede door rode kaart voor Sam Beukema
2
   
17:11
17:11
Arsenal maakt het onnodig spannend tegen Tottenham, maar houdt druk op titel
24
   
17:05
17:05
Drie voormalig Eredivisionisten schieten Bournemouth naar 3-0 zege op Brighton
11
   
16:30
16:30
Live meepraten in de Premier League: Nottingham Forest - Manchester City
10
   
16:26
16:26
RKC Waalwijk pakt punt tegen FC Utrecht, waar Sam Lammers record breekt
9
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (8)

 
vastrekuh22
 
1
23 januari 2022 om 19:18
Zwaar kansloos tegen dit Portugal Natuurlijk geen schande En gevochten voor wat ze waard waren In eerste helft zuur dat ze 0.40 seconden voor rust de 0-2 tegen kregen toen was het geloof in een resultaat wel weg
 
bderonde
 
0
23 januari 2022 om 20:50
Ik zie af en toe wedstrijden van de Nederlandse zaalcompetitie en het niveau lijkt daar echt wel hoog. Als ik dan Portugal zo simpel zie spelen tegen Oranje dan besef ik dat t best meevalt.
 
Aguerooo
 
2
23 januari 2022 om 19:21
Jammer, maar Portugal is natuurlijk niet voor niets topfavoriet. 2 beetje ongelukkige goals tegen helaas maar wel gewoon terechte overwinning. Simpelweg een niveautje te hoog voor Nederland, geen schande. Die Pany is trouwens wel echt een geweldige speler zeg, wat een goal die 2-0.
 
Eduard1962
 
1
23 januari 2022 om 19:22
Jammer, maar geen schande. Snap best dat je niet in het mes van de snelle tegenaanval willen lopen, maar de omschakeling had toch wel meer energie in mogen liggen. Puik keeperswerk trouwens.
 
Walcott16
 
7
23 januari 2022 om 19:26
Martinus vind ik wel echt een matige speler. Hij is groot en sterk, maar kan bijna geen bal vasthouden en heeft een erg matige techniek. Verder is Portugal natuurlijk een paar klasses beter en hebben ze dikverdiend gewonnen. Alle focus nu op Servië!
 
Eduard1962
 
1
23 januari 2022 om 19:31
Klopt, schiet ook te weinig als hij de kans wel krijgt.. hopelijk pakken "we" tegen Servië wel de punten..
 
Musi26
 
1
23 januari 2022 om 19:31
Ik moet echt lachen om de tekst: ver terug op eigen helft. We hebben het over een klein zaaltje. Dit gaat wat mij betreft dus niet op voor zaalvoetbal. Uiteraard begrijp ik wat men bedoelt. Ik heb de 1e helft gedeeltelijk zitten te kijken, maar het voetbal was niet de moeite waard om ook nog de tweede helft te kijken.