'Oranje gaat 'm gewoon niet meer worden voor me, hoe goed ik ook keep'
Donderdag, 25 maart 2021 om 20:36

Sergio Padt gaat ervan uit dat zijn interlandloopbaan bij het Nederlands elftal er definitief op zit. De dertigjarige doelman van FC Groningen, die na het seizoen aan de slag gaat bij Ludogorets, verklaart tegenover Voetbal International de hoop op een uitnodiging voor Oranje te hebben opgegeven. "Die hoop is afgelopen najaar vervlogen", aldus Padt.

Padt speelde nog nooit een interland, maar heeft onder zowel Dick Advocaat als Ronald Koeman wel als derde doelman bij de definitieve selectie gezeten. Sinds de aanstelling van Frank de Boer als opvolger van Koeman heeft Padt echter zelfs niet meer bij de voorselectie gezeten. "In het najaar waren er een paar blessures, terwijl ik prima stond te keepen. Ik zat er echter niet bij, dus dan kun je zelf wel beredeneren dat het dan waarschijnlijk helemaal niet meer gaat gebeuren. Nu zijn zo'n beetje alle keepers immers weer fit. Oranje gaat 'm gewoon niet meer worden voor me, hoe goed ik ook keep. Zo realistisch moet ik zijn."

Op de vraag of Padt dat rechtvaardig vindt, aarzelt hij even. "Want straks duikt dit allemaal helemaal verkeerd op bij die knip- en plaksites", vreest de keeper. "Vooropgesteld: ik beweer echt niet dat ik eerste keeper van Oranje zou moeten zijn. En ik zeg ook niet dat ik bij de beste drie hoor. Want Tim Krul en Jasper Cillessen zijn uitstekende keepers en ik vind Joël Drommel een groot talent. Maar onder Ronald Koeman was ik de vaste derde keeper. Hij heeft ook uitgesproken dat hij mij de beste nummer drie vond." Onder De Boer lijkt Padt op basis van de afgelopen (voor)selecties in ieder geval Cillessen, Krul, Maarten Stekelenburg, Marco Bizot, Drommel én Justin Bijlow voor zich te moeten dulden.

Padt denkt dat 'het treinincident' waarbij hij in 2018 betrokken was ermee te maken kan hebben. De sluitpost deelde onder invloed van alcohol een klap uit aan een beveiliger in de trein en kreeg een taakstraf opgelegd. "Ik heb in die periode buiten het veld een grote fout gemaakt en ben ik daar blijkbaar nooit meer bovenop gekomen", zegt Padt. "Sterker nog: in de tussentijd hebben allerlei andere keepers me bij het Nederlands elftal ingehaald. Ligt dat dan aan mijn kwaliteiten, of aan het feit dat veel andere keepers zich goed hebben ontwikkeld?" De KNVB heeft Padt vanwege 'het treinincident' mogelijk op een zwarte lijst gezet. "Misschien, dat is een vraag die je zou kunnen stellen", weet Padt. "Ik heb nooit meer wat gehoord sindsdien. Blijkbaar staat er ergens een kruisje. Erg jammer, maar dat heb ik inmiddels een plekje gegeven."

Meer nieuws
   
21:09
21:09
Perez loopt vooruit op PSV-transfer: '35 miljoen is toch wel heel veel geld?'
1
   
21:00
21:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
20:59
20:59
Paris Saint-Germain wederom kampioen van Frankrijk na nederlaag AS Monaco
1
   
20:31
20:31
Prolongatie titel definitief uitgesloten voor Royal Antwerp na nieuwe nederlaag
0
   
20:30
20:30
El Gran Derbi: is dit de meest heetgebakerde derby van Spanje?
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (39)

 
cocodiewitte
 
12
25 maart 2021 om 20:39
Leuke clubkeeper. Zie hem niet slagen op top niveau.
 
Oortap
 
23
25 maart 2021 om 20:43
Met alle respect, als je echt een goede keeper was geweest had je op je 30e niet nog bij Groningen gezeten waar je ieder seizoen speelt om de plekken 6 tm 10 met hooguit een bekerfinale. Aan de andere kant, keepers kunnen als ze willen nog wel tot hun 40e mee, dus wellicht lonkt er nog een Paul Verhaegh scenario voor hem.
 
FcGrun050
 
15
25 maart 2021 om 21:21
Je kunt het ook zo stellen. Iemand die de afgelopen jaren in de top 3/4 is geeindigd qua clean sheets in de Eredivisie bij Groningen is best prima. Zo'n goeie selectie heeft Groningen ook niet en zonder hem had Groningen echt heel veel doelpunten om de oren gekregen. Dit seizoen ook tweede achter Pasveer qua clean sheets (pasveer 10 en Padt staat op 9 samen met Onana), waarbij Pasveer over een veel betere verdediging beschikt. Vorig jaar boven Onana geeindigd (8 clean sheets) en achter Bizot (18 clean sheets) in een 3/4 seizoen Eredivisie met 9 clean sheets bij een magere clubje.
 
Sirius
 
9
25 maart 2021 om 21:48
Maar daar scouten clubs niet op. Dan was Bizot vorig jaar al weg geweest. Die scouten op basis van reddingen, moeilijkheidsgraad, sterke- en zwakke punten, dat soort statistieken. Oortap heeft in dat opzicht wel een punt. Er is natuurlijk wel een reden waarom geen club op een hoger niveau zo'n doelman haalt. Verder heb je het in jouw betoog over FC Groningen. Met alle respect natuurlijk, maar net als met Drommel nu bij FC Twente moet je maar afwachten of ze uberhaupt overeind blijven als ze een stap omhoog gaan maken. Dan vind ik het niet hoopgevend dat een Padt of een Bizot nu nog steeds in middelgrote competities keepen en niet eens bij de grootste clubs. De enorme hype rond Pasveer begrijp ik ook niet echt overigens. Die werd vorig jaar naar beneden gehaald en alle jaren ervoor, maar dit seizoen is 't ineens een topkeeper? Dat gaat er bij mij niet in. Dan zie je ook gelijk dat mensen alleen maar naar clean-sheets kijken en dan vooral naar moment-opnames.
 
FcGrun050
 
3
25 maart 2021 om 22:08
Dat zeg ik niet. Ik zeg dat hij consistent goed is en dat hij jaar in, jaar uit Groningen uit de brand helpt met zijn reddingen wat resulteert in de hoge aantal clean sheets/lage aantal tegendoelpunten bij Groningen. Dat hij niet weg is gegaan heeft ook te maken dat hij een huis had gekocht in Kropswolde en daar prima naar zijn zin heeft met zijn gezin. Als er niks qua nieuws voorbij komt qua interesse, kun je niet gelijk 1-op-1 stellen dat er geen interesse is. Zijn zoveel factoren dat men een stap niet maakt, en in dit geval heeft hij denk ik wel voor zijn familie gekozen ipv zijn eigen ambities. Hij was tevens grootverdiener, en aanvoerder van de ploeg voor het incident. En Bizot is altijd een goeie doelman geweest, maar hij heeft wel een betere verdediging/spelers voor zijn neus dan Padt met Groningen die al een aantal jaren zoekende is naar structuur/sterke fundering. Overigens ben ik met je eens over Pasveer hoor, want die heeft nu gewoon een prima spelersselectie. Dan gaat de x aantal tegendoelpunten omlaag en dan is die niet gelijk een goeie keeper. Maar ja, ik geef gewoon mijn mening, want we zijn niet super verwend geweest met keepers die in de Eredivisie. Alleen vind ik Padt allesbehalve een slechte doelman en hoort die naar mijn mening bij de beste 5 keepers van de Eredivisie. En dat is al enkele seizoenen lang.
 
cocodiewitte
 
1
25 maart 2021 om 21:44
Clean sheet zegt niks. Je moet op top niveau keepen of in Europa spelen om echt onder druk te staan. Een middenmoter in Frankrijk houdt ook vaak de nul. Of is die ook goed genoeg voor Franse elftal??
 
Craig Tucker
 
48
25 maart 2021 om 20:49
Hij is wel echt een hele goede keeper. Durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat hij beter was dan Zoet en Pasveer toen die bij PSV onder contract stonden. Het incident in de trein achtervolgt hem nu al een tijdje, maar ik vind dat overdreven. Het is gebeurt, excuses zijn gemaakt, en hij heeft zijn straf gehad. Punt erachter en klaar is kees. Vind hem nu niet goed genoeg om als derde keeper mee te gaan met oranje, maar dat komt omdat de concurrentie weer allemaal fit is. Maar in het najaar had hij erbij moeten zitten in mijn ogen, al snap ik dat een jong talent als Bijlow of Drommer mee mag voor de ervaring.
 
Sirius
 
2
25 maart 2021 om 21:49
Het grote verschil is dat keepen bij PSV wil even meer aspecten met zich meebrengt dan keepen bij FC Groningen, met alle respect uiteraard. Zo'n stap is voor een doelman soms nog moeilijker dan voor een veldspeler, omdat een doelman afhankelijker is van z'n mentale gesteldheid.
 
Juggler
 
5
25 maart 2021 om 20:50
Dat hij erbij zat was uit pure armoede. Nu doen andere Nederlandse keepers het goed en hoort iemand als Padt absoluut niet thuis bij het Nederlands elftal. Dat treinincident heeft hem hooguit slechter doen keepen.
 
puntnaarachter
 
11
25 maart 2021 om 20:52
Ik zie Padt al zitten over 40 jaar aan de bar, tegen een paar jonge lui zeggen (want welke jonge lui zal Padt over 40 jaar nog kennen) `ja, ik was een tijdje vaste klant bij het Nederlands elftal, tot de bewuste dag dat ik een fout beging buiten het veld (rolt een traantje over zijn wang) en ik een kruisje achter mijn naam kreeg. Ik geef jullie deze wijze les: maak niet dezelfde fouten als ik heb gemaakt, want het kan je carrière kapot maken`. Gewoon zeggen dat je niet goed genoeg was en je vaste plek bij het Nederlands elftal ook wel mee viel zal vast wel meevallen. Wat een zelfreflectie hebben sommige voetballers toch ook...
 
FCG95
 
21
25 maart 2021 om 21:23
Volgens mij is dit stukje juist doordrenkt van zelfreflectie, maar dat kan aan mij liggen.
 
soccersupp
 
4
25 maart 2021 om 21:40
Ik vind het een leuk stukje. En ik ken genoeg van dit soort gasten. Niet altijd van het kaliber Padt die echt het niveau niet heeft voor oranje maar ook echte talentvolle gasten die de focus en de motivatie niet hadden voor de echte top, en ja die zaten dan aan de tap met tranentrekkend verhalen hoe mooi het had kunnen zijn.
 
Benzema.
 
10
25 maart 2021 om 21:17
Ik vind Padt een vervelende man, maar hij had eerder een uitnodiging verdiend dan Stekelenburg.
 
Dr. Duck
 
4
25 maart 2021 om 21:53
How goed ik ook keep! Daarmee legt hij het neer alsof het iets persoonlijk is, maar dat is ver van de waarheid. Als hij zo keept als Neuer staat hij gewoon in oranje. Maar ja, toegeven dat anderen beter zijn dan jou is voor veel voetballers lastig tegenwoordig. Ze lijken allemaal de spiegel van de stiefmoeder van assepoester te hebben.
 
Sirius
 
5
25 maart 2021 om 22:00
Ik heb het idee dat hij wel weet hoe de verhoudingen liggen en dat je als doelman van een gematigde subtopper in de Eredivisie als 30-jarige gewoon geen grote kans hebt om nog geselecteerd te worden. Ik vind 'm zelfkritischer dan de gemiddelde profspeler.
 
Sirius
 
2
25 maart 2021 om 21:57
Zelfreflectie heeft hij wel, dat spreekt voor 'm. Ik weet niet of dat treinincident een rol speelt, maar ik kan heel goed snappen dat een bondscoach 'm uberhaupt overslaat. Als je kijkt naar z'n leeftijd en z'n clubhistorie, kom je tot de conclusie dat hij nooit hoger heeft gekeept dan de subtop van een middelgrote competitie. Er is natuurlijk wel een reden waarom hij in 6-7 jaar nooit is weggeplukt en nooit op een hoger niveau heeft staan keepen. Bovendien denk ik dat een stap omhoog voor een doelman grotere problemen kan geven dan voor een veldspeler. Ik ben namelijk van mening dat een doelman meer afhankelijk is van z'n mentale gesteldheid en weerbaarheid.
 
FCG95
 
1
26 maart 2021 om 00:55
Ik weet niet of het treinincident nu nog invloed heeft. Destijds zeker. Als ik het me goed herinner was de selectie binnen 2 week na het incident. Daarmee raakte hij z'n plek kwijt aan Bizot. Daarna raakte hij wat uit vorm en keepte Bizot steeds beter.
 
James15
 
2
26 maart 2021 om 09:09
Gepasseerd worden door Bizot zegt ook aardig wat over je kwaliteiten als keeper
 
FCG95
 
0
26 maart 2021 om 11:46
@james15 Gemakkelijk praten, de Bizot van dit jaar is minder dan de Bizot van de laatste 2-3 seizoenen.
 
xstream
 
0
26 maart 2021 om 11:40
Klopt. Al weet je dat met keepers als Krul nooit Padje. Ook een modale clubkeeper maakt zomaar een kans.