'Oranje kan tussen nu en pakweg tien jaar wereldkampioen worden'
Dinsdag, 8 augustus 2017 om 08:50

Liefst 4,1 miljoen mensen zagen de Oranje Leeuwinnen zondag kampioen van Europa worden. Nog nooit keken er zoveel mensen in Nederland naar een vrouwenvoetbalwedstrijd. Ook de opkomst bij de huldiging in Utrecht zegt genoeg: vrouwenvoetbal leeft als nooit tevoren.

Dankzij de titel in eigen land zal Nederland in de top tien van de wereldranglijst binnenstromen. Willem Vissers denkt dat er nog meer mogelijk is. "Zo goed als de Verenigde Staten en Japan zijn we nog niet, maar deze ploeg schurkt tegen de top aan. Oranje kan tussen nu en pak 'm beet tien jaar wereldkampioen worden", zo verzekert de journalist van de Volkskrant in gesprek met NPO Radio 1.

Vissers doet zijn uitspraak mede op basis van de goed verzorgde opleidingen in Nederland. "Bij de mannen is dat ook wel zo, maar daar is de concurrentie groter. In Bulgarije bijvoorbeeld, daar staat het vrouwenvoetbal nog in de kinderschoenen. Maar onze mannen verliezen daar."

Volgens Marco Knippen, atletiekverslaggever van het Noordhollands Dagblad, moet wel de wrange conclusie worden getrokken dat de succesvolle Nederlandse vrouwenploegen hun voedingsbodem niet meer in eigen land hebben. "Kijk ook naar handbal en volleybal. Vrouwen gaan naar sterke clubcompetities in het buitenland. En vanuit daar zie je dat een nationaal team zich ook begint te ontwikkelen."

Meer nieuws
   
21:47
21:47
The Times weet welke rol Slot precies gaat krijgen binnen organisatie Liverpool
5
   
21:37
21:37
Late gelijkmaker van Leverkusen wekt grote woede: 'Het is een schande!'
1
   
21:05
21:05
Robin van Persie gaat in op vraag of hij ooit trainer van Feyenoord wordt
3
   
20:28
20:28
Ongekend: Leverkusen behoudt ongeslagen status door goal in minuut 97
28
   
20:15
20:15
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
11
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (12)

 
FcEdgar
 
6
8 augustus 2017 om 09:13
Laten we niet te hoog van de toren blazen. Het is altijd makkelijker voetballen als underdog en ook nog als thuisland. Nederland heeft hier en daar ook wel een beetje geluk gehad, maar de titel was dikverdiend. Het gat naar Amerika is nog wel heel groot denk ik en het zal nog wel een hele tijd duren wil nederland dat gat dichten. De hype bij jonge meisjes die voor vrouwenvoetbal kiezen is nu wel groot natuurlijk, maar daar zul je pas over 15 jaar de vruchten van plukken.
 
Edo
 
7
8 augustus 2017 om 09:30
Edgar, thuisland zijn is zeker een voordeel. Maar mede daardoor was Nederland helemaal geen underdog. Dus van die vermeende underdog positie is helemaal geen sprake. In de gehele knockout fase was Nederland ook bij de bookmakers dik de favoriet. Met het geluk valt het ook nogal mee. Alle wedstrijden zijn gewonnen, en Nederland heeft op geen enkel moment echt in een benarde positie gezeten. Er viel wel eens een bal goed, maar op een heel toernooi is dat ook niet meer dan normaal. Ben het er wel mee eens dat we verder niet moeten gaan overdrijven. De echte wereldtop is nog niet bereikt, en je gaat ook niet elk toernooi zo goed presteren als nu. Maar het is een prachtig begin: de aandacht is er, misschien nu wat sponsors, meer aanwas bij de jeugd, etc. Meer dan dit kan je nu niet verwachten.
 
jlenders
 
2
8 augustus 2017 om 09:44
Ik denk juist wel dat Nederland wanneer ze dit niveau aanhouden of zelfs verbeteren tot de wereldtop behoord. Ik had het hele toernooi het idee dat NL veruit het beste voetbal speelde. Iedere andere ploeg die ik aan het werk zag was voetballend gewoon minder. Hopelijk ontwikkelt het vrouwenvoetbal in Nederland zich verder en zetten ze een mooie prestatie neer op het wk. De meeste toppers zijn overigens ook nog jong!
 
ModricMagic
 
0
8 augustus 2017 om 10:00
Klopt het Nederlands elftal is echt heel jong. Dus die kunnen wel hoge ogen gooien op het WK.
 
FcEdgar
 
0
8 augustus 2017 om 10:23
Edo, Ik had wel het idee dat ze tegen Zweden en Engeland de underdog waren, De Zweden die in de olympische finale hadden gestaan en Engeland dat net het machtige Duitsland had verslagen.
 
Steppie03
 
0
8 augustus 2017 om 10:32
De vraag is of je er echt de vruchten van gaat plukken. Onderzoek wijst meermaals uit dat een sport die (ineens) succesvol is, niet per sé leidt tot een grotere toename van leden. Afhankelijk van de inzet en werving van omliggende verenigingen wordt de mate van succes bepaald. Na het meermaals succes van de Nederlandse handbalsters hebben we binnen onze vereniging er veel aan moeten doen met werving om wat meer leden te krijgen. Dat loont, maar je ziet geen echte toename bij verenigingen die dat niet doen. Alhoewel ik wel verwacht dat het relatief hetzelfde gaat zijn bij de voetbal, is de impact absoluut veel groter bij andere sporten. Door het Ek zullen een absoluut groter aantal meisjes gaan voetballen, waardoor andere sporten mogelijk achteruitgaan qua niveau, prestatie en leden.
 
supernac!
 
14
8 augustus 2017 om 09:16
Ik dacht deze artikel gaat over Oranje,blijk het over de vrouwen te gaan. Nou hoop dat ze kampioen worden ooit tegen de Duitsers. Zou echt een heel grote feest worden.
 
MartinVandeVelde
 
4
8 augustus 2017 om 09:58
De vrouwen hebben net het EK gewonnen, dan is het toch logisch dat het over de vrouwen gaat,
 
Jor-in
 
5
8 augustus 2017 om 10:04
Hahaha de heren binnen 10 jaar wereldkampioen....
 
cabinessence
 
8
8 augustus 2017 om 10:31
@Jor-in: Je weet maar nooit. Begin jaren '80 was het Nederlands Elftal ook hopeloos. Ze kwalificeerden zich niet eens voor het WK 1982, het EK 1984 en het WK 1986. We weten allemaal wat daarna gebeurde.
 
reds1965
 
1
8 augustus 2017 om 12:14
Ik schoot in de lach toen ik de titel las, maar het blijkt over de dames te gaan. Toch denk ik dat wereldkampioen worden in de komende tien jaar ook een stap te ver is voor hun.
 
doelmannetje
 
0
8 augustus 2017 om 16:09
Let op de nederlandse ziekt zal ook bij het vrouwen voetbal toeslaan na een goed toernooi volgt er altijd een dramatisch toernooi.