Oranje-opponent Ecuador vreest niet voor uitsluiting van WK in Qatar
Woensdag, 27 april 2022 om 00:15

Ecuador heeft mogelijk een niet-speelgerechtigde rechtsback ingezet in de kwalificatiereeks voor het WK 2022. Uit een geboorteakte zou dinsdag zijn gebleken dat Byron Castillo niet in Ecuador, maar in Colombia het levenslicht zag. In Zuid-Amerikaanse media wordt gespeculeerd dat de resultaten van de kwalificatiewedstrijden waaraan Castillo meedeed geschrapt kunnen worden, waardoor Ecuador plaatsing voor het WK alsnog zou mislopen. De voetbalbond van het land lijkt zich echter geen zorgen te maken. Ecuador is op het WK een van de opponenten van Oranje in de groepsfase.

Aan de afkomst van Castillo wordt al langere tijd getwijfeld. Er werd vanuit gegaan dat hij afkomstig is uit het Ecuadoraanse General Villamil Playas, al heeft de Ecuadoraanse voetbalbond daar nooit bewijs voor gehad. Barcelona SC, de club van Castillo, was verwikkeld in een geschil met de burgerlijke stand, die niet kon verifiëren dat de vleugelverdediger inderdaad een Ecuadoraan was, hoewel hij wel zo stond geregistreerd bij de club. De voetbalbond van Ecuador, de FEF, besloot Castillo niet op te roepen zolang zijn nationaliteit niet officieel werd vastgesteld. Vorig seizoen maakte Castillo indruk met zijn prestaties bij Barcelona, waardoor de nationale ploeg een logische volgende stap werd.

Het proces werd versneld en uiteindelijk stelde de burgerlijke stand vast dat Castillo inderdaad Ecuadoraans was. Uit meerdere onderzoeken zou zijn gebleken dat hij werd geboren in Playas. De FEF onderzocht of Castillo volgens reglementen van de CONMEBOL en de FIFA kon worden opgeroepen en alles wees erop dat hij speelgerechtigd was. Zodoende werd Castillo opgeroepen en ingezet in acht kwalificatiewedstrijden. Bij de FEF is men ervan overtuigd dat er geen fouten zijn gemaakt en alle benodigde onderzoeken zijn uitgevoerd, waardoor er geen straf wordt verwacht. Dat het er nu op lijkt dat Castillo is geboren in het Colombiaanse Tumaco, zou daar niets aan veranderen. Het initiële onderzoek werd in 2021 afgerond, maar Castillo's geboorteakte is nu boven tafel gekomen.

Een officieel protest heeft er nooit gelopen tegen de mogelijke identiteitsverwisseling. Wel was er een eiser, die een geboorteakte overlegde van iemand met de naam Byron Javier, geboren in Colombia in 1995, en van de in 1998 in Ecuador geboren speler. Naar verluidt zijn het broers, waarbij de een geboren is in Colombia en reeds is overleden en de ander het levenslicht zag in Ecuador. Aangezien de vader van Byron al is overleden en de twee niet dezelfde moeder hebben, kan niemand het gegeven verifiëren. De Ecuadoraanse voetbalbond vreest niet voor uitsluiting van het WK en verwacht er later dit jaar gewoon bij te zijn tijdens het mondiale eindtoernooi in Qatar.

In de acht wedstrijden waarin Castillo meedeed pakte Ecuador veertien punten. Hij speelde mee tegen Paraguay (2-0 zege en 3-1 nederlaag), Chili (0-0 en 0-2 zege), Uruguay (1-0 nederlaag), Bolivia (3-0 zege), Venezuela (1-0 zege) en Argentinië (1-1). Ecuador werd uiteindelijk vierde in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule en plaatste zich rechtstreeks voor het WK. Als de wedstrijden waaraan hij meedeed worden omgezet in reglementaire 0-3 nederlagen, zouden Paraguay, Bolivia en Venezuela drie punten extra krijgen en Argentinië twee. De grootste profiteur zou echter Chili zijn, dat vijf punten kan toevoegen en van de zevende naar de vierde plek zou gaan. Daarmee zou Chili de plek van Ecuador innemen op het WK. Voorlopig lijkt zo'n scenario echter nog ver weg.

Meer nieuws
   
09:14
09:14
Davy Klaassen onthult waar hij komend seizoen hoopt te voetballen
0
   
09:00
09:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
08:56
08:56
Woerts meldt definitief akkoord Van Persie en Heerenveen; wachten op witte rook
6
   
08:03
08:03
V/d Vaart zou duo aanstellen voor opvolging Arne Slot; Afellay enthousiast
18
   
08:00
08:00
Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (15)

 
VinRoo
 
1
27 april 2022 om 00:20
Wie stond er vijfde achter Ecuador in die kwalificatie-reeks? Colombia?
 
Mootje El
 
8
27 april 2022 om 00:40
Peru maar die speelt play off daarna heb je colombia
 
HakimZiyach22
 
6
27 april 2022 om 01:00
Dat maakt in dit geval denk ik weinig uit want als ze door gaan pakken dan worden alle uitslagen ongeldig verklaard van Ecuador. Chili heeft 5 punten verloren door hun, dus die zouden dan naar plek 4 stijgen, wat ze een WK ticket kan opleveren. Is nog heel ver weg maar als het echt een case wordt dan zullen we Chili op het WK krijgen denk ik zo.
 
Sjakie-023
 
4
27 april 2022 om 00:39
Lekker belangrijk. Als ze nu al Colombianen inhuren on van NL te winnen :-P
 
GluubsterTJ
 
30
27 april 2022 om 00:51
Dit lijkt mij ook de meest passende oplossing. Dan is het spreekwoord: " elke game is vanaf nu een finale" ook opeens een stuk toepasselijker.
 
Timmio
 
0
27 april 2022 om 15:16
Krijg je straks dat Qatar een onterechte pingel krijgt en de groep wint en direct de finale in staat. Wil je dat écht riskeren?
 
PaulR_1982
 
15
27 april 2022 om 01:52
Ik neem aan dat hij gewoon een paspoort heeft. Die geeft aan welke nationaliteit hij heeft, los van waar hij geboren is.
 
RicottoFC
 
10
27 april 2022 om 02:03
Artikel gelezen?
 
Jeronsaik
 
20
27 april 2022 om 06:07
Aetikel gelezen inderdaad alleen ik zie het probleem niet of de ophef? Hij is in Colombia geboren en speelt voor Ecuador. Is zijn ouders wellicht Ecuadoriaans? Zijn ze verhuisd vlak na de geboorte? Ik ben meer geinteresseerd in de reden waarom hij een ecuadoriaans burgerschap heeft dan of die hem heeft. Mijn kinderen zijn ook geboren in Nederland maar hebben een Zweeds paspoort. Vraag me ook af als iedereen documenten laat zien dat hij geboren is in Ecuador hoe het dan kan dat er 1 document aantoont dat hij geboren is in Colombia. Wie liegt er dan?
 
PaulR_1982
 
3
27 april 2022 om 10:20
Natuurlijk gelezen. Maar als deze man gewoon een geldig Ecuadoraans paspoort heeft, dan maakt het toch totaal niet uit waar hij geboren is. Die Douglas (FC Twente) die zo nodig Nederlander moest worden voor het Nederlands elftal is toch ook niet in Nederland geboren? En als hij valse papieren heeft, dan vraag ik me af hoe hij al die wedstrijden in het buitenland heeft kunnen spelen, ook deze mensen moeten gewoon door de paspoortcontrole hoor.
 
disco22
 
1
27 april 2022 om 13:48
Wat maakt het sowieso uit, als hij graag voor Ecuador wilt voetballen is dat toch prima.
 
Periquito
 
0
27 april 2022 om 14:36
Volgens mij begrijp je het niet helemaal. Hij zou niet in Equador maar in Colombia geboren zijn. Maar zij geboorte certificaat zegt dat hij in Equador geboren is. Dus of vervalste geboorteakte of hij gebruikt iemand anders zijn geboorteakte. Volgens lokale kranten is er bewijs gevonden dat hij dus in Colombia geboren is onder een andere naam. En dus niet de persoon is die hij zegt te zijn. Bij een Paspoort controle valt zoiets niet op.
 
Timmio
 
0
27 april 2022 om 15:17
Klopt maar zelfs als dit allemaal waar blijkt zou het weinig moeten uitmaken De FIFA regels zeggen namelijk dat je minstens 1 ouder (of grootouder) moet hebben die geboren is in het betreffende land om er al voor mogen uit te komen.
 
FlamengoBrasil
 
9
27 april 2022 om 08:19
Al die Brazilianen die voor Qatar uitkomen zijn ook niet in Qatar geboren. Wat maakt het uit. Het gaat om welk paspoort je hebt. Wat een ophef om niks dit.