'Over een paar maanden is Van de Beek onomstreden international'
Donderdag, 6 juni 2019 om 00:17

Het Nederlands elftal neemt het donderdagavond in de halve finale van de Nations League op tegen Engeland. De verwachting is dat bondscoach Ronald Koeman kiest voor een middenveld bestaande uit Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum en Marten de Roon. Willem Vissers, journalist van de Volkskrant, vindt dat een logische keuze, terwijl Hans Kraay jr. graag Donny van de Beek vanuit de basis ziet starten tegen the Three Lions.

"Ik had het Ajax-middenveld gekopieerd, met Frenkie de Jong en Donny van de Beek, maar dan Georginio Wijnaldum op de plaats van Lasse Schöne. Maar ik snap heel goed dat hij met Marten de Roon speelt, want hij heeft het tijdens de kwalificatie ontzettend goed gedaan", aldus Vissers woensdagavond bij FOX Sports. Koeman houdt al geruime tijd vast aan dezelfde internationals en er is onder zin bewind weinig ruimte voor andere spelers.

"Hij is bij Davy Klaassen geweest, die best een aardig seizoen heeft gespeeld in de Bundesliga. Hij heeft tegen hem gezegd dat hij eraan komt", aldus Vissers, waarop Kraay jr. direct reageert. "Hij komt er niet aan, Willem. Hij gaat het niet meer winnen van deze spelers." Volgens Vissers wil Koeman het seizoen afmaken met de huidige groep, waarna er volgend seizoen weer ruimte komt voor eventuele andere spelers. "Daarom vind ik het terecht dat hij De Roon nu laat spelen, want hij heeft het goed gedaan."

Als Vissers zegt dat Van de Beek misschien mag invallen tegen Engeland, is Kraay Jr. er als de kippen bij om een lans te breken voor de Ajacied. "Wij zitten hier over een paar maanden weer en dan is Van de Beek onomstreden international, dan zou ik hem gelijk opstellen." Koeman gaf in aanloop naar de eindronde van de Nations League al aan dat Van de Beek op de deur aan het kloppen is. "Het seizoen dat Ajax heeft meegemaakt is onbetaalbaar voor jonge spelers. Ik denk dat Donny van de Beek daarin wel het beste voorbeeld is. Hoe hij gegroeid is, hoe hij zich ontwikkeld heeft gedurende dit seizoen. Dat is mooi. Hij klopt meer op de deur dan hij voorheen deed", aldus Koeman vorige week.

Meer nieuws
   
12:51
12:51
Sneijder en Theo Janssen maken overstap en gaan komend seizoen elders analyseren
4
   
12:37
12:37
Elfrink: 'Hij heeft de clubs voor het uitkiezen, maar is onbetaalbaar voor PSV'
2
   
12:09
12:09
VZ Kort: Hans van Breukelen gaat de kampioensschaal uitreiken aan PSV
77
   
11:57
11:57
Situatie van één speler bij Barça draait 180 graden na aanblijven Xavi
7
   
11:30
11:30
Pak 50x je inzet als Bayern München en Real Madrid allebei scoren!
0
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (30)

 
PoetryInMotion
 
20
6 juni 2019 om 01:03
Ik vind De Roon een erg nuttige speler gebleken op het middenveld, met name in verdedigend opzicht. Toch ben ik veel meer gecharmeerd van een middenveld met Gini, Frenkie en Donny. Ik denk dat zij elkaar heel goed aan kunnen vullen en zodoende een zeer sterke linie kunnen zijn. Ik hoop daarom ook dat Van de Beek basis staat tegen Engeland. Zijn spelinzicht in met name looplijnen vind ik soms echt weergaloos goed.
 
Tipptopp
 
8
6 juni 2019 om 06:32
Naar mijn mening heeft Nederland meer scorend vermogen nodig. Alleen daarom al zou ik VD Beek opstellen.
 
Lennartvan Leeuwen
 
11
6 juni 2019 om 07:02
Meer scorend vermogen?? Het duo Gini en Memphis scoort aan de lopende band en als je vd Beek erin zet zal het verdedigend denk ik minder gaan
 
JohanVlerksen
 
6
6 juni 2019 om 07:42
Ik ben in ieder geval gewoon blij dat het niet over Kevin Strootman gaat maar over deze twee jongens. Man man man.
 
Arsenallz
 
35
6 juni 2019 om 01:05
Overdrijven is ook een kunst. Hij speelt nu net een half seizoen leuk. Laat hem eerst maar een tijdje langer goed spelen. De Roon laat het al langer zien en over het algemeen op hoger niveau. Als je aanvallender wil spelen is Donny daarentegen wel een goede optie.
 
LucasAndersen
 
11
6 juni 2019 om 05:59
Dat is zo maar het niveau dat vd Beek afgelopen half jaar aantikt is natuurlijk wel een hoger niveau dan de Roon ooit heeft laten zien
 
gloryUnited
 
4
6 juni 2019 om 08:40
Allleen is de Roon constanter dan vd beek
 
Arsenallz
 
3
6 juni 2019 om 10:25
Misschien wel, maar dat zegt natuurlijk niet genoeg. Andere spelers en De Roon heeft toch al ervaring in Engeland en de Serie A. Constante speler. Ik vraag me dan wel af: Hoe vaak heb jij de Roon zien spelen in Italië? Want de wedstrijden in de Eredivisie zijn eigenlijk 'weinig' waard gezien het niveau. In de CL was hij goed, maar ook niet elke wedstrijd (dat mag gerust gezegd worden. Realiteit is belangrijk).
 
Monahoedje
 
2
6 juni 2019 om 11:01
Realiteit is inderdaad belangrijk. Maar waarom zijn de wedstrijden in de Eredivisie weinig waard, terwijl de wedstrijden in de Serie A dat wel zijn? Ik volg het Italiaanse voetbal op de voet en hoewel het niveau wat hoger ligt dan dat van de Eredivisie en er wellicht een wat bredere subtop is, is het niveau van veel wedstrijden daar niet om over naar huis te schrijven. Van de Beek heeft met Ajax 12 wedstrijden gespeeld in de Champions League, waarvan 10 tegen goede tegenstanders. Daarnaast krijg je in de Eredivisie tegen ploegen als Psv, Feyenoord, AZ, Utrecht en Vitesse ook aardig wat weerstand, de ploegen in de onderste regionen van de Serie A zijn allesbehalve beter, hooguit wat stugger. Ik wil hier niet suggereren dat De Roon uit de basis moet ten faveure van Van de Beek of dat de Eredivisie een hoger podium is dan de Serie A. Het lijkt me echter wel verstandig om de Eredivisie niet geheel te devalueren, zo slecht als vaak geschetst is het nu ook weer niet. Persoonlijk zou ik De Roon laten staan omdat hij beter aansluit bij de twee andere middenvelders. Het inpassen van Van de Beek kunnen we dan in een later stadium proberen.
 
AmazingNinja
 
0
6 juni 2019 om 11:38
maar hoeveel goede wedstrijden heeft Van de Beek in de CL gespeeld? Er zaten genoeg wedstrijden tussen waar hij, los van zijn goal, gewoon 0,0 toevoegde aan het spel van ajax. Als ik iemand erin zou zetten voor De Roon dan zou dat Pröpper zijn. Pröpper en De Jong naast elkaar en Wijnaldum ervoor.
 
ninjakai
 
4
6 juni 2019 om 06:19
Niet helemaal waar. Toen Donny net begon door te breken, speelde hij al leuk. Zo leuk zelfs dat vele hem liever in de EL finale hadden gezien dan Schone. Maar dat is ook meteen het manco. Dat was namelijk als zes. Vervolgens werd er gedacht dat hij de perfecte opvolger was van Klaassen en werd hij de lopende man. Dat duurde ff (denk mede door de gebeurtenissen rondom Nouri), maar ook daar eindigde hij leuk. Vervolgens moet hij zich opnieuw het elftal in knokken, maar dan als 10. Weer een andere rol. Dat was wederom zoeken, maar ook daar wist hij zijn draai te vinden. Zou je hem vervangen voor de Roon, is het weer een andere rol. Daarom zou ik het juist nu proberen en niet als het straks voor het echie is. Niet perse in de basis, gewoon twee keer een helft. Maar het is echt onzin om te stellen dat alleen als je aanvallender wilt spelen Donny een goede optie is. Donny is meer een cement speler bij Ajax. Vult elk seizoen de rol in die nodig is. Alleen door dat steeds moeten wennen, zou ik het niet direct aandurven.
 
Arsenallz
 
1
6 juni 2019 om 10:30
Maar wat heb je aan 'al leuk' spelen. Het was me wel ontschoten dat Donny inderdaad eerst veel centraler als controleur op het middenveld stond toentertijd. Donny is momenteel nog steeds wel de lopende man, dus dat heeft hij prima overgenomen. Klaassen was half je '10' in Ajax. Die aanpassing vind ik niet zo gigantisch. Donny speelt nu namelijk heel erg zoals Klaassen dat ook deed. Achter de spits en veel opduiken voor de goal, daarnaast hard werken en veel lopen. Het punt is; Waarom zou je Donny willen proberen op de positie van de Roon? Het lijkt me eerder dat wanneer je van de Beek opstelt dat je met een aanvallender middenveld gaat spelen met Donny in zijn Ajax rol, want als '6' hoef ik hem niet te zien. Hij moet het momenteel hebben van zijn loopacties voorin. Daar koop je weinig voor op de positie van Marten. Maar dan moet je, je afvragen: Is het duo Frenkie-Gini goed genoeg om centraal op het middenveld voor balans te zorgen? Zo ja; Dan kan je Donny daarvoor zetten. Zo niet, dan zet je de Roon daarachter. Het is geen onzin dat Donny meer aan aanvallende oplossing is. Donny zou namelijk qua speelstijl zoals jij het benoemt op de plek van of Gini of van Frenkie moeten. De Roon is namelijk je defensieve speler die de gaten dicht loopt en alles opruimt, dat is Donny niet.
 
ferrybroh
 
0
6 juni 2019 om 07:39
De Roon een hoger niveau!? Van de Beek was het afgelopen seizoen 1 van de beste middenvelders van de CL, de Roon zal nooit zo'n hoog niveau kunnen halen als vd Beek. Deze jongen zal ons elftal samen met de andere mannen tot grote hoogte brengen en ik ben bang dat met de Roon
 
Arsenallz
 
2
6 juni 2019 om 10:31
De Roon speelt daarentegen constant op een veel hoger niveau. Van de Beek heeft een handje vol wedstrijden op bizar hoog niveau gespeeld, maar daar is het bij gebleven. De Roon heeft zo'n 35 duels in de Serie A gespeeld met een team dat hoge ogen heeft gegooid en goed spel heeft laten zien. Daarnaast hebben ze een andere rol. De Roon is een defensief ingestelde middenvelder en Donny een aanvallende. Natuurlijk gaat hij meer opvallen.
 
Vernon
 
2
6 juni 2019 om 08:15
Van de Beek speelt natuurlijk veel beter dan een half jaar "leuk". Dat soort kwalificaties heeft hij allang gepasseerd. Natuurlijk, als zijn niveau weer daalt ten opzichte van dit voorjaar, dan moet hij bij oranje weer lekker aansluiten in de rij. Maar in zinn huidige vorm is hij gewoon een van de drie beste middenvelders die we hebben. Dan kan de bondscoach nog steeds anders beslissen, als dat voor de speelwijze nodig is. Maar hij is op dit moment natuurlijk gewoonweg beter dan De Roon.
 
Arsenallz
 
2
6 juni 2019 om 10:33
Nee, dat heeft hij niet gepasseerd. Want eerste seizoenshelft was hij vaak bankzitter en zo goed was hij helemaal niet. Grossierde in het missen van kansen. Je komt met 0,0 argumenten waarom hij beter zou zijn dan de Roon. Ik ben benieuwd waarom Donny 'natuurlijk gewoonweg beter is dan de Roon'
 
Adzevedo
 
10
6 juni 2019 om 01:08
Of Van de Beek een basisplaats verdiend is helemaal aan Ronald Koeman en hoe hij wilt gaan spelen. Ik denk dat als je wat defensiever gaat denken je eerder bij De Roon uitkomt terwijl als hij wat meer aanvallend zou willen spelen hij eerder uitkomt bij Van de Beek. Uiteindelijk vind ik Van de Beek wel een veel completere speler dan De Roon en zou ik meer vanuit de eigen kracht (balbezit) denken en kiezen voor Van de Beek. Maar Koeman heeft als bondscoach tot nu toe geen hele gekke dingen gedaan. Hij is soms wat behoudend, maar Dick Adovcaat was nog vele malen erger terwijl Danny Blind juist veel te oppertunistisch was. Onder Hiddink was er ook niet echt een hele duidelijke lijn te herkennen. Uiteindelijk geloof ik wel dat Koeman in de meeste gevallen de juiste keuzes zal maken. Ik vind ook De Roon prima en sluit me aan bij het beeld dat Van de Beek, De Jong en Wijnaldum uiteindelijk waarschijnlijk het middenveld gaan vormen de aankomende jaren.
 
Donkers
 
1
6 juni 2019 om 07:47
Dat je zegt dat Van de Beek de komende jaren het middenveld gaat vormen met de Jong en Wijnaldum is moeilijk te zeggen. Zie het scenario van Davy Klaassen, de transfer voor van de Beek wordt heel belangrijk voor zijn ontwikkeling. Stel van de Beek gaat naar een club waar die weinig zal spelen wordt het een gevalletje Klaassen en kan het zo maar zijn dat we 1 jaar niks horen van Donny. Komt hij bij een club waar hij dezelfde vorm krijgt als bij Ajax dan zou het een vaste waarde kunnen worden. Vind dit ook voor de Jong gelden, maar die heeft meer talent van zichzelf en als hij op de bank komt bij Barcelona zie hem wel nog spelen in Oranje.
 
Adzevedo
 
0
6 juni 2019 om 17:22
@donkers Ik zie Van de Beek sowieso nog aankomend seizoen bij Ajax blijven, dus dat vormt in eerste instantie niet zo'n probleem. Het kan natuurlijk altijd zo lopen dat de club waar je beland geen goede match blijkt of dat er omstandigheden zijn waardoor je uit beeld raakt (blessures). Het blijft koffiedik kijken allemaal, maar met de komende jaren bedoel ik persoonlijk ook tot en met 2022 en niet veel verder. Dat lijkt me gezien de huidige indicatoren een voorspelling die je met gegronde redenen kan maken.
 
Buitenspelgoal
 
3
6 juni 2019 om 07:52
Oef, Danny Blind... Die stelde letterlijk iedereen op die het even leuk deed. Zorgde voor geen samenhang en vastigheid. Wat dat betreft snap ik dat Koeman daar vanaf is gestapt.
 
Adzevedo
 
1
6 juni 2019 om 17:18
Daarom vind ik een bondscoach die iets behoudender is geen enkel bezwaar. Alles beter dan selectiebeleid waar geen pijl op te trekken is of waar het oppertunisme hoogtij viert.
 
DK77
 
2
6 juni 2019 om 02:28
Tuurlijk moet vd Beek spelen ipv van de Roon. Veel meer voetbal komt er dan, die Engelsen worden scheel getikt. de Roon is een goede om erbij te hebben. Hij heeft het zeker goed gedaan maar met de Ligt en van Dijk kan je gewoon 6 voetballers en 4 verdedigers opstellen.
 
PerPSV
 
4
6 juni 2019 om 03:47
Van de Beek-Memphis zou kunnen werken, maar ben niet 100% overtuigd. Ben daarnaast wel blij met het middenveld zoals het nu staat. Een breker, een loper en een verbindingsspeler. Met vd Beek er bij krijg je meer: een Loper, een verbindingsspeler en een schaduwspits/loper. Begrijp me niet verkeerd, vind vd Beek een prima speler, maar vraag me af of onsmiddenveld daar baat bij heeft... Met name omdat er nu middenvelders staan die de, nog altijd, zwakke backs kunnen ondersteunen. Als je dat vd Beek laat doen haal je hem enorm uit zijn kracht imo
 
JaxieJuve
 
4
6 juni 2019 om 04:00
Prima dat de Roon het goed heeft gedaan tijdens de kwalificatie maar je moet kijken welke spelers momenteel in bloedvorm zijn en aan de hand daarvan je basiself creeeren. En dan komt Donny toch wel als beste uit de bus. Heeft een weergaloos seizoen gespeeld met Ajax, zowel in de competitie als in Europa. Je kan gewoon niet om hem heen. Zou echt wel een fantastisch middenveld kunnen vormen met Wijnaldum en De Jong en met zijn drieen kunnen ze dan uitgroeien tot een middenveld van hoog niveau die op het EK door landen als Frankrijk en Spanje heel serieus genomen zullen worden.
 
AmazingNinja
 
0
6 juni 2019 om 11:41
Van de Beek heeft een goed seizoen gehad (zoals heel ajax), maar weergaloos? Voor de winter bankzitter en in de CL viel hij los van zijn goals voetballend vaak door de mand. Het middenveld van Oranje staat goed zo en als ik iemand erin zou zetten zou dat Pröpper zijn.
 
Lennartvan Leeuwen
 
1
6 juni 2019 om 06:59
Voorlopig denk ik niet dat vd Beek Wijnaldum eruit speelt. Of hij moet op de plek van De Roon, maar dat zijn hele verschillende spelers en een speler als de Roon heb je wel nodig.
 
jlenders
 
1
6 juni 2019 om 07:45
Ik denk dat Wijnaldum naar 8 gaat wanneer Donnie speelt (op 10).
 
Lennartvan Leeuwen
 
0
6 juni 2019 om 15:39
Wijnaldum heeft nog nooit zo goed voor Oranje gespeeld zoals in deze rol dus dat gaat Koeman echt niet doen
 
s.sanchez
 
2
6 juni 2019 om 09:00
Volgens mij spelen De Roon en Van de Beek op een andere positie. Het nadeel is dat Van de Beek eigenlijk direct concurreert met Wijnaldum als bewegelijke/lopende nr 10. Ik snap dat je bijvoorbeeld tegen Engeland wel kiest voor een conroleur zoals De Roon. Maar Van de Beek kan zeker het middenveld omgooien als hij blijft groeien
 
FCB_Catalunya
 
1
6 juni 2019 om 09:29
Wederom de loftrompet over vd Beek. Heeft natuurlijk een geweldig seizoen gehad en ik ben enorme fan van een middenveld met een loper, een technische CVM en een derde met scorend vermogen, Frenkie-Wijnaldum-vdBeek is bij uitstek zo’n middenveld. Alleen ben ik benieuwd of vdBeek deze lijn door kan trekken, hij is namelijk geen talent van de buitencategorie of speler bij de absolute wereldtop zoals Wijnaldum.