Overmars krijgt uitdrukkelijk verzoek: 'We kunnen het risico niet lopen dat...'
Dinsdag, 16 januari 2024 om 18:43

Mark van Bommel vindt het jammer dat de nationale straf die Marc Overmars kreeg voor grensoverschrijdend gedrag in zijn tijd als technisch directeur bij Ajax mondiaal wordt overgenomen. Hierdoor mag hij zijn functie als technisch directeur van Royal Antwerp een jaar lang niet uitoefenen. De regerend Belgisch kampioen wil niet nog meer problemen en weert Overmars voorlopig van alle complexen.

"Marc is geschorst, alleen weten we absoluut niet wat het inhoudt en daar zijn we op aan het wachten", wordt Van Bommel dinsdag in aanloop naar het kwartfinaleduel in de Croky Cup van woensdagavond geciteerd door onder meer Het Laatste Nieuws. De FIFA komt op korte termijn met tekst en uitleg omtrent de schorsing van Overmars.

Meer: Opvallende aanstelling mogelijk? ‘Mark van Bommel past bij Feyenoord’

"Meer kan ik er dus niet over zeggen. Ik neem aan dat de FIFA zo snel mogelijk met een precieze straf komt", wacht Van Bommel net als iedereen binnen Antwerp op uitsluitsel van de wereldvoetbalbond. De trainer wil geen enkel risico uitsluiten en zal Overmars de komende tijd dan ook niet zien op het trainingscomplex van the Great Old.

"Tot die tijd hebben we gezegd 'rustig aan'. We kunnen het risico niet lopen dat Marc hier rondloopt en dat er een foto van hem gemaakt wordt. Dat willen we voor zijn. We willen gewoon zo snel mogelijk een antwoord", aldus Van Bommel, die de hulp van de technisch directeur goed had kunnen gebruiken in deze transfermaand.

"Als trainer is het wel raar dat de technisch directeur er niet op dagelijkse basis is. Marc volgt normaal alle trainingen, daardoor kan hij zich een goed beeld scheppen. De contracten voor ingaande en uitgaande transfers, dat gaat allemaal via Marc."

"Het ligt niet helemaal stil, want we hebben natuurlijk nog Sven Jacques (algemeen directeur Antwerp, red.), maar makkelijk is het allemaal niet", zo besluit Van Bommel zijn verhaal omtrent de schorsing van Overmars.

Antwerp is dus in voorbereiding op het uitduel met OH Leuven in de kwartfinale van de Belgische nationale beker. De nummer zes in de Jupiler Pro League begint zondag aan de tweede seizoenshelft met een thuiswedstrijd tegen Charleroi.

Meer nieuws
   
21:27
21:27
Voetbalfans belagen pro-Palestijnse activisten met vuurwerk in Amsterdam
7
   
20:30
20:30
Chelsea kruipt door het oog van de naald met uiterst belangrijke late zege
6
   
20:24
20:24
Borussia Dortmund levert absolute wanprestatie en verliest dik na blunders
5
   
20:20
20:20
Brahim Díaz neemt Real Madrid bij de hand tegen gedegradeerd Granada
15
   
19:55
19:55
Aangeslagen Joshua Zirkzee raakt geblesseerd; Bologna dicht bij Champions League
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (52)

 
AjaxFan69
 
26
16 januari 2024 om 18:52
"tot die tijd hebben we gezegd ‘rustig aan’. We kunnen het risico niet lopen dat Marc hier rondloopt en dat er een foto van hem gemaakt wordt." Ergens toch wel een mooie woordkeuze Zuur voor Marc wel, maar volledig begrijpelijk dat Antwerp alles eraan wil doen om een grotere straf te ontlopen.
 
NJfromVOL
 
8
16 januari 2024 om 19:14
Dan heb je je eigen dickpic
 
JtjeVtt
 
19
16 januari 2024 om 18:54
Tja, ook wel lekker arrogant om er maar vanuit te gaan dat er niks zou gaan gebeuren als je het mij vraagt. Je weet wat de uitspraak was van de KNVB en dat de kans er dik in zit dat deze ook door de Fifa wordt overgenomen. Had je je toch misschien wat beter op kunnen voorbereiden. Dit is ook een risico dat je neemt wanneer je iemand binnen haalt die ontslagen is wegens wangedrag. Is nou niet het waterdichte profiel dat je graag ziet bij een TD lijkt me. Het is ook niet alsof hij nou echt heeft gereflecteerd op zijn acties of berouw heeft getoond.
 
Nijogeth
 
19
16 januari 2024 om 19:09
Persoonlijk vind ik het belachelijk. Ajax heeft hem ontslagen wegens zijn gedrag, maar dat moet het dan ook zijn. Als een timmerman zich heeft misdragen en ontslagen wordt, zonder dat ie strafrechtelijk vervolgd is, dan kun je het je niet indenken dat hij vervolgens een jaar niet mag werken en in een doos mag gaan wonen.
 
JtjeVtt
 
26
16 januari 2024 om 19:16
In een doos mag gaan wonen? In een villa in het Gelderse Epe zul je bedoelen. Ik zou persoonlijk niet zo snel iemand aannemen die net is ontslagen wegens seksueel wangedrag tegen meerdere vrouwelijke collega`s (zonder daarbij enige berouw te tonen) maar goed, sportieve prestaties verbloemt voor velen hier een hoop.
 
Kenada
 
10
16 januari 2024 om 19:27
Er zijn gedragregels opgesteld waarmee hij akkoord was en waarvan hij wist wat er kon gebeuren. Er is een zaak op gestart door een tuchtcommissie. Hij is zo schuldig bevonden door genoeg bewijs. Nu moet ie niet gaan janken dat ie ineens niets meer mag. Knvb is verplicht dit door te geven aan de fifa. Die neemt volgens de regels, een veels te slappe straf, over. Hij heeft meer geld op zijn spaar rekwning staan dan wat bij elkaar verdienen in een jaar dus over die doos hoef je niet bang te zijn.
 
Nijogeth
 
0
16 januari 2024 om 19:47
Die timmerman wel, als ie een jaar niet mag werken zonder een strafrechtelijke overtreding te hebben begaan.
 
marton3103
 
6
16 januari 2024 om 19:49
Ik vind het ook belachelijk. En Overmars is niet ontslagen. Hij is opgestapt. En belachelijk dat de fifa na zo'n lange tijd deze beslissing pas neemt. Had dan als Fifa Antwerp direct gewaarschuwd dat er een kans bestaat dat die beslissing van de knvb overgenomen zou gaan worden.
 
marton3103
 
3
16 januari 2024 om 19:53
Dus wanneer je iets gedaan hebt wat door sommigen als ongewenst werd ervaren, heb je de rest van je leven geen recht van spreken meer en moet je maar alles slikken en accepteren?
 
DNSDKR
 
4
16 januari 2024 om 19:57
Tja, Antwerp is er tussendoor wel kampioen mee geworden. Ik vind het ook niet raar dat uiteindelijk die schorsing wordt overgenomen, volgens mij een ingecalculeerd risico van de Belgen. Over dat berouw tonen… tja, doorvoor moet je de casus van A tot Z kennen om daar uitspraak over te doen. Daarnaast is ie veroordeeld voor zijn gedrag richting 1 vrouw. Hij heeft publiekelijk toegegeven dat zijn gedrag niet goed was en een schorsing gekregen. Daarna is t ook klaar.
 
Ryjuu
 
3
16 januari 2024 om 20:43
Niet voor alles kom je bij het strafrecht terecht. Hij is tuchtrechtelijk vervolgd dat is komt op hetzelfde neer. Doping gebruiken daar wordt je ook niet strafrechtelijk voor vervolgd maar tuchtrechtelijk. Dus met hetzelfde argument zou volgens jou dopinggebruikers die ontslagen worden wel bij een andere team aan de slag mogen?
 
Sirius
 
2
16 januari 2024 om 21:56
Tja, zo werkt dat niet. Je hebt te maken met meerdere instanties en organisaties die allemaal hun (gedrags)regels hebben. Je hebt nou eenmaal te maken met overkoepelende partijen en je weet dat het bij een delict niet enkel bij 1 partij blijft.
 
Sirius
 
1
16 januari 2024 om 21:58
@marton3103 - De FIFA moet het onderzoek en de bewijslast eerst tot zich nemen. Zoiets kost altijd tijd. Antwerp wist heel goed dat dit risico er was.
 
Kenada
 
0
17 januari 2024 om 08:45
Dit was bekend. Staat in de regels van fifa. Die zijn er niet pas sinds overmars daar zit.
 
juvedeef
 
4
16 januari 2024 om 19:11
Weet niet wat er arrogant aan is. Straf is uitgedeeld vanuit Nederland. Wat Nederland alleen in Nederland kan uitdelen. Waarom zou Antwerp dan uit voorzorg dan maar zijn TDer maar moeten schorsen? Het is afwachten wat er internationaal ging gebeuren. En dat bericht is nu gekomen vanuit de fifa, dat hij geschorst gaat worden. Verder wel met je eens dat Antwerp een gok heedt genomen. Dat er mogelijke straffen hingen rondom Overmars hadden ze moeten weten. Maar misschien is dit ook ingecalculeerd door hun. De keuze voor Overmars heeft ze in ieder geval een kampioenschap opgeleverd.
 
JtjeVtt
 
18
16 januari 2024 om 19:12
Je hoeft hem niet preventief zelf te schorsen maar je kan je toch op zijn minst voorbereiden op een eventuele schorsing?
 
juvedeef
 
2
16 januari 2024 om 19:41
Er staat nergens in de tekst dat zij er niet op voorbereidt waren. Zoals ik het lees heeft van Bommel het hier over de straf van FIFA die nog niet duidelijk is. En dat zij alleen hebben gehoord dat Overmars geschorst is / gaat worden. Van Bommel geeft aan dat de Algemeen directeur er is. Dus die zal het woord wel doen met andere clubs. En Overmars is (nog) niet ontslagen.en hij werkt vast wel verder vanuit huis. Met thuiswerken kan dit makkelijk doorgaan tegenwoordig.
 
JtjeVtt
 
8
16 januari 2024 om 19:58
Ik citeer van Bommel: "de contracten voor ingaande en uitgaande transfers, dat gaat allemaal via Marc." Lijkt me dat je dat soort zaken (zeker tijdens een transferperiode) toch wat beter geregeld kan hebben wanneer je TD een mogelijke schorsing boven het hoofd heeft hangen?
 
Lierse1997
 
3
16 januari 2024 om 19:12
Hij is toch niet ontslagen? Heeft zelf besloten te stoppen. En op het moment van aanstelling was hij nog niet veroordeeld.
 
JtjeVtt
 
13
16 januari 2024 om 19:18
In overleg met Ajax besloten te stoppen. Ook wel: hebben hem zelf de keuze laten maken maar het was duidelijk wat er gebeurd was als hij niet zelf ontslag had genomen. Maakt het uit of iemand veroordeeld is wanneer hij zelf toegeeft dat hij zich ernstig heeft misdragen en nooit ook maar 1 van de beschuldigingen heeft ontkend?
 
Lierse1997
 
1
16 januari 2024 om 19:40
Niet ontslagen dus. Staat al anders op het cv. En juridisch maakt het zeker uit of iemand veroordeeld is of niet. Moreel geef ik je gelijk hoor, maar toen konden ze dit moeilijk voorspellen.
 
JtjeVtt
 
6
16 januari 2024 om 19:57
"staat al anders op het cv." Maakt dat echt nog wat uit als je in zo'n publieke functie moet stoppen wegens seksueel wangedrag?
 
marton3103
 
0
16 januari 2024 om 19:58
Je fouten erkennen en afscheid nemen van elkaar kan inderdaad heel anders ervaren worden door de buitenwereld dan geschorst worden, een onderzoek afwachten en op basis daarvan een besluit nemen. Overmars onnodig extra beschadigen, "slachtoffers" onnodig in onzekerheid. Maar het is nu niet zo dat ze hem gedwongen hebben om ontslag te nemen.
 
Lierse1997
 
0
16 januari 2024 om 20:04
Jij hebt het zelf over zijn profiel. Dat is dus niet een ontslag wegens grensoverschrijdend gedrag.
 
JtjeVtt
 
5
16 januari 2024 om 20:18
Want een Antwerp krijgt een sollicitatie mailtje met het CV van Marc en een berichtje: "hallo, ik ben Marc Netto, misschien ken je me nog van mijn tijd bij Barcelona. Zou ik bij jullie mogen komen werken?" Alsof die blind zijn voor wat zo'n man allemaal heeft uitgespookt bij Ajax zijn profiel is net zo publiek als zijn drang om foto's van zijn leuter naar zijn vrouwelijk collega's te sturen. Ik vind het nogal verwerpelijk dat je zo iemand gelijk aanneemt als je kijkt naar de omstandigheden rondom zijn vertrek bij Ajax. Maar goed je ziet wel vaker dat er in de voetballerij een oogje dicht wordt gedaan bij mannen die zich als holbewoners gedragen (zie een Greenwood bijvoorbeeld). Maar daarover zijn we het geloof ik ook gewoon eens.
 
DRL80
 
1
16 januari 2024 om 20:34
Hoe weet jij dat het laatste wat je schets de waarheid is? Omdat het niet publiekelijk gebeurd is? Als een boom in het bos valt en je bent er niet bij, was er dan geen BOEM! te horen? On: Lekker op afstand z’n werk doen. Live cam langs het trainingsveld en videobellen omtrent contracten. Opgelost.
 
JtjeVtt
 
7
16 januari 2024 om 20:54
Drl80 iemand die na twee therapiesessie de handdoek in de ring gooit en vervolgens in het buurland gelijk weer dezelfde functie oppakt bij een andere club lijkt er niet echt van geleerd of op gereflecteerd te hebben. Leuk verhaal over bomen in het bos. Slaat nergens op. Je mag vinden wat je wil over Overmars zijn daden maar ieder andere gast in een niet publieke functie zou direct op straat gezet zijn en ernstige imago schade hebben opgelopen binnen zijn branche als hij ongevraagd vanaf de wc foto's van zijn leuter naar zijn vrouwelijke collega's zou hebben gestuurd over een spanne van drie jaar.
 
Eric Dev
 
2
16 januari 2024 om 20:38
@JtjeVtt ja enorm risico, ze zijn er alleen maar kampioen door geworden. Zal wel toeval zijn, net als de teneergang van Ajax sinds zijn vertrek.
 
JtjeVtt
 
4
16 januari 2024 om 20:47
Iemand kan heel goed in zijn werk zijn en toch ook een steekje los hebben Eric. Dat hij goed werk heeft geleverd bij Ajax staat buiten kijf. Neemt niet weg dat hij zich ernstig heeft misdragen en dat je als club je ook kan afvragen of je zo iemand wel binnen wil halen. Ik hoef hier verder geen enorme discussie te gaan voeren over het gedrag van Overmars maar het lijkt me duidelijk hoe ik erover denk. Leuk voor Antwerp dat ze kampioen zijn geworden, iets minder leuk dat je nu tijdens je winterse transferperiode opeens zonder TD zit en dat je hem zo goed als zeker voor een jaar kwijt bent.
 
Sirius
 
1
16 januari 2024 om 22:01
De teloorgang van Ajax heeft weinig te maken met het vertrek van Overmars en alles met de onkunde binnen Ajax om een adequate TD te vinden. Met alle respect, maar ik denk dat de gemiddelde Vz'er een beter technisch plan had samengesteld en uitgevoerd dan Hamstra/huntelaar en Mislintat. Slechter dan dat kun je het eigenlijk niet doen.
 
Booya_410
 
2
16 januari 2024 om 21:19
Berouw heeft getoond? Hij heeft niemand aangerand of verkracht of ook maar iemand aangeraakt. Er zijn nog altijd 0 aanklachten tegen hem ingediend. We slaan echt veel te ver door met zijn allen.
 
JtjeVtt
 
14
16 januari 2024 om 21:31
Gap, Overmars heeft drie jaar lang seksueel getinte berichten en vanaf de kantoor wc dickpicks gestuurd naar zijn vrouwelijke collega`s (die daar klaarblijkelijk niet van gediend waren) van wie hij de baas was terwijl hij ze in het echt nauwelijks aan durfde (of wilde) kijken. Dan is er echt iets niet helemaal goed met je hoor. Ik vraag me soms echt af hoe de fans zouden reageren als hij dit soort berichten naar minderjarige kids had gestuurd, of naar mannelijke collega`s. Nu wordt hij afgeschilderd als een soort oude geile rokkenjager die soms net een beetje over de schreef ging of een schuine mop vertelde. Puur en alleen omdat het volwassen vrouwen waren en we dat als mannen nou eenmaal makkelijker goedpraten. Overmars is gewoon een ongelofelijke creep die na meermaals gevraagd te worden om te stoppen zijn pik niet in zijn broek kon houden. Ik hoop echt voor jullie vrouwen/vriendinnen dat je dit soort gedrag in het echt niet goed zou praten. Benieuwd ook hoe je zou reageren als de baas van je vriendin, vrouw, moeder, zus of dochter dit bij haar zou doen. Ik heb ook geen zin om hier een moraalridder uit te hangen, mijn vriendin heeft veel gewerkt met slachtoffers van seksueel geweld en daar zaten ook veel van dit soort intimidatie verhalen op de werkvloer bij. Als je dat soort verhalen van dichtbij meekrijgt ga je toch wel twee keer nadenken voordat je wat typt op een online forum. Wees blij dat de vrouwen in je omgeving die je lief hebt vandaag de dag beter beschermd worden tegen dit soort engnekken.
 
Origami
 
1
17 januari 2024 om 00:22
Vrij sterke comment. 8/10
 
Martijn R
 
9
16 januari 2024 om 19:03
De straf voor Overmars is natuurlijk meer een verbod op aanwezigheid, en niet echt het uitvoeren van zijn functie. Hij komt even niet op de club. Maar je kan mij niet wijsmaken dat hij vanuit huis niet mee appt/vergadert over welke spelers te halen en te verkopen. Feitelijk werkt hij gewoon vanuit huis. Misschien krijgt hij ook even niet betaalt voor de vorm. Ik vermoed zomaar dat hij dan een iets grotere tekenbonus dan normaal krijgt bij zijn volgende contractverlenging...
 
Sirius
 
1
16 januari 2024 om 22:11
Die kans zit er inderdaad wel in, maar je geeft hiermee ook een boodschap af. Ik denk dat de FIFA zich helemaal niet inhoudelijk met de zaak bezig had gehouden als Overmars gewoon de stappen was doorlopen. Dat betekent dus medewerking met dat tweede onderzoek, therapie, even koest houden tot het overwaait en laten zien dat je bereid bent te veranderen. Dat is niet gebeurd en dan is dit wel een logisch gevolg. Ik weet niet door wie hij zich heeft laten informeren, maar het is een oliedomme zet geweest. Er is misschien geen strafrechtelijke vervolging en een deel van het bewijs is ook indirect, maar ieder weldenkend mens kan 1+1+1 uitvogelen. Hij heeft niet alleen de overkoepelende organisaties tegen, maar ook de publieke opinie en dat laatste breidt nu ook uit in andere landen. Tja, hoe dom kun je zijn?!
 
Batranos
 
7
16 januari 2024 om 19:09
Hij heeft een (grote) fout gemaakt. Is hier voldoende voor gestraft. Laat deze man nou eens eindelijk met rust.
 
Kenada
 
11
16 januari 2024 om 19:29
Gestraft? Hoe dan? Hij komt er juist te makkelijk mee weg
 
Tinus88
 
0
16 januari 2024 om 19:36
Wat stel je dan voor? Wat zou een gepaste straf zijn?
 
Nijogeth
 
0
16 januari 2024 om 19:50
Ontslag lijkt me een prima straf. Die heeft hij echter ontlopen door zelf op te stappen.
 
Tinus88
 
1
16 januari 2024 om 20:07
Om daarna publiekelijk aan de schandpaal genageld te worden en voor langere tijd zijn functie Internationaal niet uit te kunnen voeren. Is allemaal terecht, maar laten we niet doen of hij met een schouderklopje het pand heeft verlaten.
 
JtjeVtt
 
5
16 januari 2024 om 20:28
"publiekelijk aan de schandpaal genageld te worden" Als hij niet publiekelijk aan de schandpaal genageld had willen worden had hij zich niet als een stalkende digitale potloodventer moeten gedragen op kantoor. Kun je het 'publiek' moeilijk kwalijk nemen Tinus.
 
Tinus88
 
0
16 januari 2024 om 20:30
Maakt het niet minder waar natuurlijk.
 
Westend
 
4
16 januari 2024 om 20:30
Wat stel je voor? Eehm, schorsing misschien…
 
Tinus88
 
1
16 januari 2024 om 20:36
Eens. Zoals een jaar geschorst worden door de FIFA bijvoorbeeld ,zodat hij zijn werk bij Antwerp niet kan uitvoeren. Ik ben voor.
 
Sirius
 
0
16 januari 2024 om 22:16
Hoezo? Aan de schandpaal genageld worden is geen straf, maar enkel een gevolg. Onderaan de streep is hij enkel 'gedwongen' tot vertrek, in de wetenschap dat hij sowieso elders aan de bak zou komen en dus de straf van de KNVB die nu is overgenomen door de Fifa. Dat gebeurt nou eenmaal met overkoepelende organisaties. Ze hebben allemaal hun eigen regels voor dit soort dingen. Die regels waren er al ver voor het gedoe rond Overmars openbaar werd, dus laten we niet gaan doen alsof het een donderslag bij heldere hemel is. Hij is pas genoeg gestraft als alle betrokken organisaties naar die regels wijzen en hem op basis daarvan een straf geven.
 
Sportsfan
 
1
16 januari 2024 om 19:10
Geschorst hoeft niet te betekenen dat Overmars niks meer doet. Op papier uiteraard niks maar volgens mij is het niet verboden om bezig te blijven met wat hij deed, of dat samen met een ander als hij niet onder contract staat. Of is het verboden om met mensen te praten?
 
Kenada
 
3
16 januari 2024 om 19:31
Volgensmij weet jij niet eat geschorst betekend. Hij mag zijn functie niet uitvoeren dus ook niet praten over de gang van zaken bij clubs. Ze mogen vragen goe het gaat maar niet over zakelijk getelateerde dingen
 
Dijkovic
 
2
16 januari 2024 om 19:24
De redactionele en technische kwaliteit van dit stukje is erbarmelijk. Spelling- en grammaticaregels worden met voeten getreden. Beledigend gewoon.
 
Westend
 
1
16 januari 2024 om 20:29
Grensoverschrijdend gedrag, grensoverschrijdende straf. Ik zou er als van Bommel zijnde maar beter niks over zeggen. Uit voetballand heeft overmars wat dat betreft wel genoeg steun gehad
 
Booya_410
 
3
16 januari 2024 om 21:25
We zijn helemaal doorgeslagen, en totaal van de pot gerukt.. Er is geen rechtzaak geweest, er zijn geen aangiften gedaan tegen Overmars. Maar toch moeten vooral mensen die hier niets mee te maken hebben Overmars zien bloeden. En dat voor 1 of 2 foto’s. Ondertussen hebben we een voetballer die iemand met een mes steekt en verwond, die mag van diezelfde FIFA dood leuk zijn beroep uitvoeren. En dat allemaal om een wit voetje te halen binnen de gemeenschappen. Want hey, zo kweek je weer good will en kan de volgende WK weer naar Saudie Arabie…
 
Sirius
 
1
16 januari 2024 om 22:22
Je bent selectief aan het shoppen in gegevens om een punt te maken. Er zijn regels en alle betrokken organisaties zullen zich gaan buigen over de zaak als het in strijd is met de regels van die organisatie. Verder is de exposure geen straf, maar simpelweg een gevolg, net als z'n 'gedwongen' vertrek bij Ajax. Overigens weet ik ook niet waar je jouw informatie vandaan haalt, want aan de hand van het onderzoek en het onderzoek dat daarop volgde, bleek toch wel dat Overmars meerdere vrouwen had lastig gevallen en dat het niet bij slechts 1 of 2 foto`s bleef. Betreft de vergelijking met Promes sla je de plank ook mis. Hij moet eerst vervolgd zijn voor de FIFA uberhaupt iets kan doen. De FIFA heeft immers geen wettelijke macht en is met betrekking tot dat soort zaken dus afhankelijk van overheidsinstanties en regeringen. Die gaan op dit moment natuurlijk geen bewijslast delen met externe partijen.