Overmars neemt verdedigende tendens waar: 'Dat geldt ook voor Mourinho'
Maandag, 22 mei 2017 om 23:45

Marc Overmars trad in juli 2012 in dienst bij Ajax als directeur voetbalzaken en hoopt woensdag de kroon te zetten op zijn werk. De Amsterdammers staan in Stockholm tegenover Manchester United in de finale van de Europa League en kunnen voor het eerst sinds 1995 beslag leggen op een Europese prijs. Toentertijd won Overmars als speler de Champions League met Ajax.

De oud-vleugelaanvaller ziet veel gelijkenissen tussen het huidige Ajax en het team dat in 1995 in de finale met 1-0 van AC Milan won. "Wij waren ook schooljongens. We arriveerden voor de finale in onze trainingspakken en aten vervolgens wat spaghetti, soep en een gebakje", zegt Overmars in gesprek met the Independent. "Als je nu bij Ajax op de training kijkt, zie je het hetzelfde. We hebben enkele schooljongens, maar ze kunnen fantastisch voetballen."

Overmars is bij Ajax verantwoordelijk voor het transferbeleid. Afgelopen zomer trok hij de knip om Hakim Ziyech los te weken bij FC Twente. "Als je als middenvelder wil spelen bij Ajax, moet je je speelstijl daarop aanpassen", legt de voormalig Oranje-international uit. "Hakim was bij Twente gewend om in een wedstrijd zeven kilometer te lopen. Hier legt hij bijna twaalf kilometer af. Hij moest daaraan wennen. In het begin kon hij de negentig minuten nog niet volmaken, maar inmiddels doet hij het fantastisch. Hij heeft de benodigde kracht."

Ajax nam in 2016 afscheid van Frank de Boer en verving hem door Peter Bosz. Laatstgenoemde leek aanvankelijk moeite te hebben om zijn filosofie over te brengen, maar is er inmiddels in geslaagd een geoliede machine te maken van zijn ploeg. "We nemen veel risico en proberen het spel te maken", vervolgt Overmars. "De meeste ploegen graven zich in en denken dan 'we zien het wel'. We weten allemaal dat de meeste coaches denken dat ze eerst de boel achterin dicht moeten timmeren, alvorens ze in aanvallend opzicht wat kunnen doen. Of dat ook voor José Mourinho geldt? Ja."

Meer nieuws
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
0
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug, maar vergeet zichzelf te belonen
4
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
2
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
25
   
21:37
21:37
Late gelijkmaker van Leverkusen wekt grote woede: 'Het is een schande!'
5
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (17)

 
MagicMike
 
4
23 mei 2017 om 00:26
De laatste tijd is de algemene mening over Overmars (dankzij zijn eigen goede presteren) redelijk omgeslagen naar het positieve. Ben blij dat veel mensen die vroeger zeurden over "marc Netto', nu ook zien dat hij (binnen het te voeren beleid bij Ajax) uitstekend presteert. Toegegeven, in het begin kwam hij niet altijd even goed over (doet hij trouwens nog steeds niet in interviews, is gewoon niet zijn ding) en had hij een paar "miskopen". Maar de laatste 2 jaar is hij, in mijn ogen, meer dan uitstekend bezig!
 
Kantje
 
2
23 mei 2017 om 01:58
Het enige waar ik me nog wel over achter de oren krab bij hem is zijn verkoopbeleid. Milik los gezien vind ik toch dat Ajax meer resoluut mag zijn met het tegenhouden van transfers, helemaal met het geld op de bank.
 
MagicMike
 
1
23 mei 2017 om 02:36
Ja, dat vind ik ook wel. Maar als het goed is gaan we dat de komende tijd zien, ik begrijp uit uitspraken van zowel Overmars als vd Sar dat ze deze selectie zoveel mogelijk bij elkaar willen proberen te houden. Alhoewel er natuurlijk bedragen geboden kunnen gaan worden waarbij je bijna "verplicht" bent om een speler te verkopen, zeker als die ook zelf wel weg wil naar de betreffende club. Maar dan praat ik over bv bedragen vanaf 40 miljoen voor bv Sanchez en Dolberg.
 
Lee112
 
1
23 mei 2017 om 06:44
Hij verkoopt spelers op de bank voor meer dan 10 miljoen euro..... Tegenhouden van transfers? Wie had moeten blijven dan? De verkopen waren of klaar in de ED of simpelweg bankzitters.
 
Selassi 020
 
1
23 mei 2017 om 08:41
Wat mij betreft had Bazoer best nog toekomst kunnen hebben bij Ajax, als hij mentaal de knop om wist te zetten. We hebben allemaal kunnen zien wat hij in petto had in vorm en met vertrouwen, en als hij eens fatsoenlijk de mouwen op zou gaan stropen en zou gaan beseffen dat hij het op talent en voetballend vermogen alleen niet gaat redden in de top, dan had hij nog steeds een hele goede middenvelder geweest op de plek van Schone of aanvallender, op de positie van Klaassen bijv. Hij heeft wel de capaciteiten om box-to-box te spelen namelijk.
 
Selassi 020
 
0
23 mei 2017 om 08:47
Feit was overigens wel dat hij op de bank zat dus het klopt wel wat je zegt. Men doet ook alsof het verstevigen en vergroten van je kapitaal geen zin meer heeft als je boven de 100 miljoen euro op de bank hebt.. Het feit is, dat hoe meer geld wij hebben, hoe makkelijker het is om een keer een onverantwoord risico te nemen dat fantastisch uit kan pakken. Plus het wordt ook geloofwaardig in je onderhandelingsstrijd over Ajax-spelers, men zal eerder geneigd zijn om hoger te bieden als je financieel sterk staat.
 
fcAjx
 
3
23 mei 2017 om 06:26
Hij heeft een goede selectie bij elkaar gekregen voor dit jaar, maar de manier waarop ben ik zeker niet positief over. Het was afgelopen zomer weer een rommeltne, waarbij Ziyech onder grote druk van buitenaf uiteindelijk toch maar gekocht werd. En van zijn uitleg daarover wordt ook niemand wijzer. Hopelijk heeft hij ervan geleerd en gaat het de komende transferperiode wel goed.
 
TheBrightOne
 
3
23 mei 2017 om 07:36
Ik geloof nog steeds niet dat ziyech onder druk gehaald is. Ik denk dat er bewust gewacht is, uiteindelijk wads er niemand anders geïnteresseerd en konden ze hem voor een redelijk bedrag halen. Aan het begin van de transferperiode had hij minimaal 5 miljoen meer gekost.
 
FC_Delft
 
1
23 mei 2017 om 09:48
Ziyech was volgens mij ook niet beoogde aankoop nr1, ze wilden eerst een mooi bedrag uittrekken voor die Bailey, maar dat ging niet door omdat Ajax zich niet kwalificeerde voor de CL. Daarna zijn ze doorgeschakeld en hebben ze inderdaad Ziyech (snel) vastgelegd.
 
NJfromVOL
 
4
23 mei 2017 om 00:28
“De meeste ploegen graven zich in en denken dan 'we zien het wel'. Yep sinds de Italianen er in de jaren '80 veel succes mee hadden (het AC Milaan van Sachi niet bedoeld), is dit niet iets van de laatste weken... Verdedigen blijkt nog steeds makkelijker dan zelf iets creeeren. Complimenten aan Ajax die met aanvallend voetbal wel resultaten weten te boeken. Echter de power die ze thuis op de mat weten te leggen lukt in Europa niet volledig buitenhuis,
 
FKSM-PSV
 
0
23 mei 2017 om 04:12
Onze Italiaanse vrienden hebben het "geliefde" catenaccio al zeker zo'n 20 jaar eerder met succes gebruikt.
 
atleticofc
 
4
23 mei 2017 om 07:37
Overmars heeft jarenlang het verdedigende beleid onder de Boer gesteund. Nu gaat het een half jaar weer goed bij Ajax en alles is weer helemaal omgeslagen. Hypocrisie ten top. Eerst maar eens kijken of ze dit vast (kunnen) gaan houden.
 
Frikx
 
3
23 mei 2017 om 07:46
Was niet verdedigend. Was spelen op balbezit en breien rond de 16 met weinig risico. Maar bijna heel de wedstrijd was Ajax op de helft van de tegenstander te vinden, meer dan nu!
 
Hakkie2
 
2
23 mei 2017 om 08:05
Het was wel verdedigend. Alles was onder het motto: als wij de bal hebben kunnen zij niet scoren. En dat is gewoon verdedigend denken, maakt niet uit waar op het veld. Nu wordt er bij balbezit meer gedacht aan zo snel mogelijk zelf scoren. Dan heb je inderdaad gelukkig wat korter de bal, maar denk je veel aanvallender. Breien rond de 16 is gewoon een vorm van verdedigend denken, je bent dan namelijk bang voor balverlies. Elke pass risicoloos, omdat je meer aan de gevaren dan aan de mogelijkheden denkt.
 
ninjakai
 
5
23 mei 2017 om 08:41
Het spel van de Boer was niet per definitie verdedigend, het was vooral gericht op balbezit en wat je er mee moest doen. De uitvoering werd per jaar slechter en waardelozer, maar het idee erachter was verre van verdedigend. Het paste gewoon heel slecht bij de kwaliteiten van de spelers die hij had. Echter dat geldt ook voor het zo geprezen voetbal onder Bosz. Zet in de punt Milik neer in plaats van Dolberg, achterin Veltman in plaats van Sanchez en op het middenveld Schone in plaats van Ziyech en het is over en sluiten met het goede spel van Bosz. Milik kon echt nauwelijks een bal vasthouden en was echt uiterst matig in de combinatie. Die hoge lijn van verdedigen kan je vergeten met Veltman als centrale verdediger want die mist de snelheid om te corrigeren en de handelingssnelheid van Schone is te laag om er goed uit te komen op een druk middenveld. Wat gebeurd je verdedigende lijn zakt tien tot twintig meter, je middenveld inspelen gebeurd sporadischer omdat het vaker wel dan niet lijdt tot balverlies op plekken waar je dat echt niet wil hebben en er dan ook nog eens niet de mensen staan die dat kunnen corrigeren en je moet om je spits heen gaan werken. Eigenlijk alles wat je elk seizoen keer op keer fout zag gaan bij de boer in het begin van het seizoen en precies waar Bosz stuk op liep. Na het echt kiezen voor Dolberg en de toevoeging van Ziyech veranderde dat enorm. Dat ligt echt niet aan schone op zes of wel of geen veltman als rechtsback. Waarom denk je dat het zo weinig uitmaakt als je poppetjes op dergelijke positie veranderd. Sterker nog Bosz heeft nu al een paar keer schone gewisseld op het moment dat we overlopen werden op het middenveld.
 
Hakkie2
 
1
23 mei 2017 om 08:59
Je vergeet bij dat laatste te vermelden dat ook Dolberg vervangen door Traore geen verschil maakte. En in de sporadische minuten die Nouri mocht spelen, liet hij zien dat ook Ziyech vervangen niet funest is voor het spel. Kortom: de enige onvervangbare is Bosz, omdat die de manier van denken heeft veranderd. Bosz had dit spel 100% zeker ook vorig jaar kunnen spelen.
 
burgos
 
2
23 mei 2017 om 09:46
Maar toch???? is Ajax nu wel zo goed??? we zijn toch soms heel erg door de ondergrens gezakt. Exelsior.. Groningen, we hadden zo maar kampioen kunnen worden maar is niet gebeurd. Ook de 2 laatste wedstrijden in de E L uit waren dramatisch.natuurlijk er zaten een paar leuke wedstrijden tussen dit seizoen, Maar nu al die halleluja verhalen over de finalen we hebben geen 1 uitwedstrijd behoorlijk gespeeld, moet het allemaal nog zien , natuurlijk ga ik uit m,n dak als we morgen winnen,maar het zou mij wel gruwelijk verbazen. Vindt dat we teveel omhoog worden geschreven net als die prijs die Bosz kreeg, hij heeft nog niks gewonnen. En natuurlijk er zit potentie in dit elftal, inderdaad in dit elftal, maar volgend jaar ben je er weer een paar kwijt. Waar ik wel trots op ben is het geld wat Ajax op de bank heeft gekregen. Maar dat was eigenlijk de prestatie van de Boer.