Pierre van Hooijdonk ziet onmisbare schakel: 'Hij heeft Oranje veranderd'
Dinsdag, 26 maart 2019 om 18:40

Pierre van Hooijdonk geniet van het spel van Frenkie de Jong bij het Nederlands elftal. De oud-international werd bij RT Sport News samen met Rafael van der Vaart aan de tand gevoeld over de prestaties van Oranje. Van Hooijdonk ziet sinds de entree van De Jong een heel ander team binnen de lijnen staan en vindt de Ajacied dan ook een onmisbare schakel in het elftal van bondscoach Ronald Koeman. "Met De Jong spelende voor de defensie ziet het er allemaal veel beter uit."

De Jong speelde tot op heden pas zeven interlands, maar maakte daarin een uitstekende indruk op Van Hooijdonk. "Hij is eigenlijk degene die Oranje veranderd heeft. Voordat hij kwam waren we prima, maar met hem zijn andere spelers veel meer op hun gemak. Hij voelt zich comfortabel aan de bal en durft weg te draaien met een man in zijn rug. Zo creëert hij dingen op het middenveld", vertelt Van Hooijdonk over de naar Barcelona vertrekkende middenvelder.

Volgens Van Hooijdonk ontbrak een type als De Jong jarenlang in Oranje. "Voorheen hadden we spelers als Georginio Wijnaldum en Kevin Strootman die dat moesten doen, maar dat is niet hun kwaliteit. Dat zijn simpelweg andere spelers. Strootman is inmiddels niet meer in het team, maar Wijnaldum speelt veel beter met De Jong", aldus Van Hooijdonk die zelf 46 interlands speelde voor het Nederlands elftal en daarin 14 keer wist te scoren.

Van der Vaart oppert zelfs dat Wijnaldum veel te danken heeft aan De Jong. "Wijnaldum speelde erg slecht. Toen Frenkie erbij kwam nam hij zijn taken over en kon Wijnaldum meer vooruit spelen. Hij speelt nu meer box-to-box, net als bij Liverpool", vertelt Van der Vaart, die een ander Oranje ziet. "Eerste speelde men fantastisch bij de club en was het shit bij de nationale ploeg. Frenkie heeft dat probleem opgelost."

Meer nieuws
   
15:24
15:24
Salah en Klopp krijgen het aan de stok op frustrerende middag voor Liverpool
27
   
15:00
15:00
Live meepraten in de Premier League: Manchester United - Burnley
0
   
15:00
15:00
Waar zijn de spelers van het bekerwinnende FC Groningen in 2015 gebleven?
5
   
15:00
15:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
14:30
14:30
Live meepraten in de Bundesliga: Bayern München - Eintracht Frankfurt
0
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (14)

 
Sirius
 
8
26 maart 2019 om 19:09
Het is ook aantoonbaar duidelijk dat De Jong het spel van Oranje veranderd heeft. Nog niet altijd vanwege zijn niveau, maar vanwege de kwaliteiten die hij met zich meebrengt en dat zal de komende jaren alleen maar beter worden als hij zich bij Barcelona ontwikkelt.
 
binny
 
9
26 maart 2019 om 19:09
Ben het helemaal met ze eens, Gini is veel beter gaan functioneren met Frenkie er bij, denk sws dat iedereen met meer vertrouwen speelt als jongens als Frenkie, Virgil, Memphis etc het laten zien dan ga je ook meer in t team en je zelf vertrouwen. Vind het ook fijn dat je ziet dat de sfeer echt is veranderd, de jongens zijn een hect collectief. Frenkie is echt niet altijd geweldig, maar ik vind het een erg speciale voetballer die de positie heel mooi in vult op het middenveld. Sws ben ik heel blij als ik kijk naar onze jeugd met spelers als Matthijs, Frenkie, Bergwijn heb je gewoon hele goede jonge spelers waar je nog heel lang op kan bouwen. Hopen dat er nog meer bij komt, maar daar maak ik met niet zo'n zorgen om. in 4 jaar zullen jongens als Ihattaren er ook klaar voor zijn en dan zal de basis er ook nog zijn met jongens als Memphis en Virgil.
 
kleinegeneraa7
 
12
26 maart 2019 om 19:10
Hoe vaak wordt dit door 'de kenners' nog geanalyseerd en geconcludeerd? Er kan geen interland voorbij gaan of dit wordt weer gezegd. Makkelijk geld verdienen is dat analist zijn toch.
 
SilverHaze
 
2
26 maart 2019 om 20:57
Ik kan het eigenlijk niet vaak genoeg lezen. Veel mede ajacieden die jeugdwedstrijden volgen hebben zich twee jaar afgevraagd of hij het ook op het hoogste niveau kan. Het erge is nog dat zelfs Frenkie in de schaduw van Nouri stond.
 
Japie_Krekel
 
3
26 maart 2019 om 19:11
Frenkie brengt idd weer wat voetbal in de ploeg wat we voorheen miste. Propper is ook iemand die dat kan brengen maar in iets mindere mate. dat soort spelers heeft elke ploeg gewoon nodig. het blijft alleen jammer dat niemand bij de Knvb destijds Blind heeft gecorrigeerd toen hij Ziyech links liet liggen want dit Oranje ontbeert wel creativiteit op het middenveld. had je Ziyech achter onze snelle aanvallers gezet zouden die nu veel vaker in stelling gebracht worden
 
SilverHaze
 
2
26 maart 2019 om 21:02
Ja dat blijft zo jammer. Ook voor Ziyechs ontwikkeling was het zoveel beter geweest om bij oranje te spelen. Echt de missende schakel op 10. Hoop dat Ihateren deze plek kan opvullen op termijn. Dat is toch wel een middenveld waar je jaren op kan bouwen.
 
DK77
 
7
26 maart 2019 om 19:19
Buiten PvH is het natuurlijk wel zo dat met de komst van Frenkie het elftal veel meer dynamiek heeft. Maar toch missen we nog teveel kwaliteit voorin. Memphis is sterk maar zeker geen (wereld)top. Promes en Babel .... tja die moeten de wedstrijd van hun leven spelen anders is het gewoon matig. Ook zie ik liever Donny vd Beek ipv de Roon. En stiekem hopen op een revelatie van een spits talentje de komende 2 jaar. Maarrr duidelijk een stijgende lijn dat wel !
 
4Ever4Ajax
 
8
26 maart 2019 om 19:31
Met Bergwijn op de flank hebben we in ieder geval een talent die het hopelijk de komende waren echt gaat waarmaken. Dan hopen dat Kluivertje het ook gaat vinden, dan heb je wellicht wel een hele goede voorhoede. Natuurlijk, heb je nu niets aan en het moet nog maar gebeuren. Maar ik heb goede hoop!
 
RoyFollon
 
3
26 maart 2019 om 20:15
Ik zie ook wel dat messi barca heeft veranderd. Lekker makkelijk zo. Als depay er in de halve finale 3 inschiet ga ik ook zeggen dat ik de potentiele topspits in hem zag. Zover gaat pierre zn kennis nml ook
 
jlenders
 
0
27 maart 2019 om 07:50
Pierre was zo ongeveer de eerste die frenkie in zijn basisopstelling verwerkte.
 
fcdc1
 
5
26 maart 2019 om 20:36
Met De Jong is Nederland inderdaad makkelijker gaan voetballen , maar het echte verschil word gemaakt door Depay! Wat verkeerd hij in bloedvorm onder Koeman. Mocht hij wegvallen dan zit je gewoon weer met een groot probleem.
 
 
0
26 maart 2019 om 22:49
Ik hoor niemand Danjuma meer noemen de laatste tijd maar dat is er echt 1 die er bij gaat komen. Ik denk zelfs eerder dan Kluivert. Als hij niet geblesseerd was had hij nu al bij de selectie gezeten. Ik denk dat hij met Memphis en Bergwijn straks de voorhoede gaat vormen. Promes komt te kort en Babel is toch wel te oud aan het worden.