Politiek getint spandoek duikt na vijf jaar weer op bij FC Twente
Woensdag, 10 augustus 2022 om 07:25

Supporters van FC Twente hebben afgelopen donderdag in het Conference League-duel met het Servische FK Cukaricki een politiek spandoek getoond. Op het doek stond een afbeelding dat Kosovo onderdeel uitmaakt van Servië. FC Twente heeft het doek niet opgemerkt, meldt het in een officiële verklaring. Was dat wel het geval geweest, dan had de club vervolgstappen ondernomen. Het is niet voor het eerst dat supporters van FC Twente zich bemoeien met de spanningen in het voormalig Oostblok. In 2009 en 2017 gebeurde dat ook al.

Hoe lang het doek er afgelopen week heeft gehangen is niet bekend. Wel schrijft FC Twente dat het was verwijderd indien het was opgemerkt. "Omdat de club zich distantieert van politiek getinte uitingen", luidt een verklaring op de clubsite. "Daarvoor is een stadion niet bedoeld. FC Twente vraagt supporters geen politiek getinte spandoeken in het stadion op te hangen. Dit heeft boetes van de UEFA tot gevolg. Dat geldt uiteraard ook voor het afsteken van vuurwerk. Het is geld dat we liever op een andere manier gebruiken."

De eerste keer dat Twente-fans zich bemoeiden met het Albenese conflict was in 2009, destijds tijdens een thuiswedstrijd tegen AZ. Stewards van de club slaagden er toen in het spandoek weg te halen. In 2017 gebeurde hetzelfde tijdens het duel met Feyenoord. Twente had met de destijds geschorste Bersant Celina en aanwinst Enis Bunjaki twee spelers met een Kosovaarse achtergrond in de selectie. Van antipathie tegen de spelers of Kosovo had de clubleiding echter nooit iets gemerkt.

Kosovo heeft zich afgescheiden van Servië, maar de Serviërs erkennen de onafhankelijkheid niet. Na het voorval in 2017 heeft FC Twente de daders weten te achterhalen. Op basis van camerabeelden wist de club twee supporters te traceren en een stadionverbod uit te delen. De fanatieke supportersgroep Vak-P zei er destijds niet bij betrokken te zijn. Ditmaal lijken de verantwoordelijken er mee weg te komen. Politieke statements in stadions zijn verboden door zowel de UEFA als de KNVB.

Meer nieuws
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
0
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
0
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
6
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
6
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
25
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (36)

 
Baardgrasmus
 
122
10 augustus 2022 om 07:49
Ach, voor het gros van de Nederlanders is Twente deel van het Oostblok dus goed dat die supporters ons van gratis topografische kennis voorzien.
 
PSV,VVV,LFC!
 
5
10 augustus 2022 om 07:53
Ben benieuwd als het andersom wel mocht, waarschijnlijk wel. Ik snap dat je tegen politieke uitlatingen bent als club zijnde, maar je moet ze allemaal toelaten óf helemaal geen toelaten.
 
Pasevski
 
139
10 augustus 2022 om 07:59
Je bedoelt dat een club uit Kosovo een spandoek mag hebben met ´twente = Duitsland' erop?
 
Ruiz_FCT
 
18
10 augustus 2022 om 09:14
Kun je doen, al is Twente niet veel langer in handen geweest van de Duitsers dan andere delen van Nederland hoor.
 
Sanogo
 
7
10 augustus 2022 om 10:18
Een hypothetische vraag stellen en in dezelfde zin die al (niet onderbouwd) beantwoorden. Echt een kunststukje. Vervolgens uit je eigen speculatie een conclusie trekken is dan weer geen verrassing. Je had de geveinsde nieuwsgierigheid achterwege kunnen laten.
 
Piranha
 
1
10 augustus 2022 om 13:47
Gezien de Fifa, UEFA en KNVB het ook toelaten mbt Oekraïne kun je wachten op een reactie van clubs, supporters etc. En dan heb je ineens geen argumenten meer als bond(en).
 
4Ever4Ajax
 
24
10 augustus 2022 om 07:57
Belachelijke actie, bizar dat ze het niet hebben opgemerkt. Waarschijnlijk zijn die gasten te dom om te bedenken wat het allemaal betekent en willen alleen provoceren.
 
4fRedondo
 
14
10 augustus 2022 om 08:52
Of het zijn emigranten uit Servië die inmiddels fan zijn geworden van Twente of juist Europese wedstrijden van Twente gebruiken om hun statement te maken.
 
Twenteov
 
10
10 augustus 2022 om 10:02
4fRedondo dat denk ik ook eerlijk gezegd. Ik vermoed dat het een heel klein groepje is, heb er nooit iets v gemerkt in thuis en uitwedstrijden dat iemand zich hiermee bezig hield
 
Ruiz_FCT
 
8
10 augustus 2022 om 09:12
Belachelijk en dom? Ik denk dat ze er goed over nagedacht hebben en de sterke mening hebben dat Kosovo bij Servie hoort, anders ga je geen spandoek meeslepen tijdens zo`n lange reis naar Belgrado. Er zijn veel mensen in landen met dit soort nationalistische gevoelens, denk aan de Russen die vinden dat Oekraine bij Rusland hoort. Dit soort gedachten maakt een persoon niet meteen dom. En zoals in de tekst staat, van antipathie tegen spelers als Celina die nu voor Kosovo uitkomt is nooit sprake geweest.
 
Siceramo
 
11
10 augustus 2022 om 09:53
Goed over nadenken en fanatieke voetbalsupporters gaat niet samen
 
4Ever4Ajax
 
0
10 augustus 2022 om 11:00
@ruiz_fct: Men (maar deze gasten denk ik niet) kan ook nadenken en weten dat zeer recent weer de spanningen in Kosovo enorm zijn opgelopen bij de bevolking (ivm Servische en Kosorvaarse nummerplaten). Dan ga jij (men) daar als domme voetbalsupporter een beetje lopen stoken? Het heeft sowieso niets met voetbal te maken en het is zwaar provocerend. Dat vind ik echt enorm belachelijk en dom omdat je niet weer wat de consequenties kunnen zijn (niet zozeer voor jezelf maar wat dat los kan maken daar).
 
Ruiz_FCT
 
3
10 augustus 2022 om 11:24
Het doek werd in Belgrado getoond he, niet in Kosovo. De tekst op dit doek is in Servie geen gekke gedachte, al is het waarschijnlijk wel een punt van extreem rechts zoals de Servische Radicale Partij. Dan rest de vraag, wilden de makers van dit doek deze Serven steunen vanuit sterke nationale gevoelens of wilden ze zoals jij zegt alleen maar provoceren? Ik heb geen idee. We kunnen in ieder geval stellen dat zo`n doek niet in een stadion thuis hoort.
 
Bongiorno
 
11
10 augustus 2022 om 08:09
Albanese conflict? Het spandoek doelt op de afscheiding van Kosovo 12 jaar terug, het lijkt me geen verwijzing naar de Kosovo-oorlog eind jaren '90.
 
JK-Ajax
 
17
10 augustus 2022 om 08:32
Rare jongens die Duitsers (gekkigheid). Blijf me altijd verbazen over dit soort dingen niet door hebben, wie moffelt even een heel spandoek mee?
 
FlamengoBrasil
 
4
10 augustus 2022 om 08:45
Is maar klein doekje aan de foto te zien. Maar wat is dat dan met de Twente supporters en Servie / Kosovo?
 
Ruiz_FCT
 
15
10 augustus 2022 om 08:58
Vak P zegt van niets te weten en ik heb er zelf eerlijk gezegd ook nooit iets over gehoord van andere fans dus ik vermoed dat het om een echt klein groepje gaat. Serbia = Kosovo, stond er de vorige keer. Misschien zijn het een paar fans met Servische roots en sterke nationalistische gevoelens?
 
Kakadu
 
8
10 augustus 2022 om 08:39
Vind het altijd nogal treurig dat simpele fans zich met politiek bemoeien in een ander land.
 
Ruiz_FCT
 
6
10 augustus 2022 om 09:19
Het hoort niet thuis in een stadion maar simpel en treurig zou ik het niet willen noemen. Als je al die moeite neemt om steeds weer zo'n doek te maken en over een reis van zo'n 24 uur mee neemt heb je wel een bepaalde passie en waarschijnlijk zeer sterke politieke ideeën. Een simpele fan is daar toch helemaal niet mee bezig.
 
Kakadu
 
1
10 augustus 2022 om 12:24
Ik vind het maken van spandoeken, en blijkbaar druk maken om iets politieks waar je niks van weet en mee te maken hebt, en het meesjouwt naar zo'n land, toch eigenlijk best wel heel erg simpel en treurig. Waarom zou je iets willen zeggen over de situatie van Kosovo? Net als al die mensen die niks met het boerenbestaan hebben maar wel de vlag ondersteboven hangen. Net alsof ze er iets van af weten of mee te maken hebben.
 
Redisthecolour
 
5
10 augustus 2022 om 08:46
Het is natuurlijk niet toegestaan, maar je moet het ook niet groter maken dan het is. Wat simpele zielen denken zich te moeten bemoeien met politiek, maar doen eigenlijk geen vlieg kwaad met een spandoekje. Politiek en voetbal moeten natuurlijk gescheiden blijven en je wilt als club/supporters geen politiek stempel krijgen. Ik denk dat het gros van de meegereisde fans niet eens weet wat er zich afspeelt in die landen.
 
Suurbier
 
6
10 augustus 2022 om 08:52
Waar lees jij in de tekst dat het groter gemaakt is, en wie ben jij om dat voor een heel volk te bepalen?
 
Redisthecolour
 
9
10 augustus 2022 om 08:56
Ik vind het al bijzonder dat er een bericht op VZ over komt, dan maak je het in mijn ogen al groot. Ik bepaal helemaal nergens iets voor een heel volk, ik zeg het vanuit het standpunt van Twente en haar supporters. Ja, ze moeten er iets over zeggen dat het niet mag en keuren dit dus ook terecht af. Verder interesseert mij een spandoekje vrij weinig, het leed speelt zich daar af, niet het stadion.
 
Suurbier
 
0
10 augustus 2022 om 10:01
Als iets op VZ gepost word dan is het dus gelijk al groot? Dan kom jij vast niet bij van alle headliners die je voorbij ziet komen hier.. “Ihattaren koopt kapsalon”. Je slaat onbewust de spijker op z’n kop in de laatste alinea, het speelt zich daar af dus waarom (voor de derde keer blijkbaar) moet er bij Twente een spandoek over hangen? Asociaal gedrag moet je aanpakken, niet wegwuiven.
 
Redisthecolour
 
6
10 augustus 2022 om 10:37
Er wordt zelden iets gepost over Twente, dus als er iets wordt gepost, dan is het normaal gesproken groot nieuws. Ik zou het prima vinden als Twente het aanpakt, maar ik kan mij er oprecht niet druk over maken wat Twente hier verder mee doet.
 
palko
 
3
10 augustus 2022 om 10:13
De maker van dit prutsdoekje zal ongetwijfeld van Joegoslavische komaf zijn. Mocht dit leeghoofd zoiets morgenavond in de Grolsch Veste willen flikken dan zou ik hem belonen met een langdurig stadionverbod. Politieke uitingen horen ten enenmale niet in een sportstadion thuis.
 
Piranha
 
2
10 augustus 2022 om 13:45
Dan mogen ze al die Oekraïense vlaggetjes, aanvoerdersbanden enzo ook mooi de prullebak ingooien. Het lullige is dat de voetbalbonden zich zelf met politiek inlaten, dan is het niet zo raar als je reacties krijgt.
 
El Fenomeno
 
5
10 augustus 2022 om 10:32
Had ook niet anders verwacht van de supporters van Twente, dit is behoorlijk smakeloos. Zo'n hardnekkig conflict moet je met rust laten.
 
Ruiz_FCT
 
25
10 augustus 2022 om 10:39
En weer een provocerende reactie van het pestkopje van de klas, meneer El Fenomeno.
 
Redisthecolour
 
20
10 augustus 2022 om 10:43
Het is echt een wereldwonder hoe dit soort leden aan zo'n groen balkje komt. Er komt echt zelden tot nooit iets zinnigs vanaf zijn toetsenbord.
 
El Fenomeno
 
3
10 augustus 2022 om 10:56
Het is niet de eerste keer zoals je in de tekst leest dat er spandoeken zijn over dit conflict, dus volgens mij kom ik met feiten. Daarbuiten zijn er in het verleden wel meer dubieuze spandoeken geweest volgens mij.
 
El Fenomeno
 
1
10 augustus 2022 om 13:15
Verwar realisme niet met negativisme. Ik heb tegen geen enkele club een afkeer.
 
Sjikkes
 
4
10 augustus 2022 om 10:42
Tja. Tijdens de (gedeeltelijke ) lockdowns hingen ook overal spandoeken dat de stadions open moesten en dat 1/3 vulling niet genoeg was. Het is maar net of de club er voordeel bij heeft. Niet om een vergelijk met Voormalig Joegoslavië te maken, mAar politieke boodschappen in stadions zijn van alle tijden. Vooral niet groter maken dan het is.