PSG slacht Celtic met zeven goals; Robben valt uit bij Bayern
Woensdag, 22 november 2017 om 22:38

Paris Saint-Germain gaat Groep B winnend afsluiten. Het team van Unai Emery won woensdagavond met 7-1 van Celtic en zag Bayern München tegelijkertijd ternauwernood winnen van Anderlecht: 1-2. Het onderlinge verschil in punten bedraagt met nog één duel te gaan drie punten, maar PSG heeft een veel beter doelsaldo én vooralsnog een beter onderling resultaat. Celtic en Anderlecht moeten in de laatste speelronde van de groepsfase uitmaken wie als nummer drie doorstroomt in de Europa League.

Paris Saint-Germain - Celtic 7-1
PSG kende een valse start in het eigen Parc des Princes, want men incasseerde haar snelste tegendoelpunt ooit in de Champions League. Na 56 seconden schoot Moussa Dembélé na een ingestudeerde hoekschop raak, al zag doelman Alphonse Aréola er bij die knal niet goed uit. PSG herstelde zich echter snel: Neymar schoot raak na een pass van Adrien Rabiot en maakte er later ook 2-1 van na een mooie combinatie met Marco Verratti. Les Parisiens stelden zodoende snel orde op zaken en door een intikker van Edinson Cavani, na breed leggen van Neymar, werd het na 29 minuten 3-1. De Uruguayaan maakte daarmee zijn 150e doelpunt voor PSG. Kylian Mbappé bepaalde de ruststand op 4-1, na een pass van Marquinhos. Het talent had later opnieuw kunnen scoren, maar wist een geweldige pass van Neymar niet doeltreffend af te ronden.

In de tweede helft duurde het lang voordat er weer een doelpunt te bewonderen viel, al had die gezien alle kansen wel veel eerder kunnen vallen. De 5-1 kwam in ieder geval op naam van Verratti, die overhoeks raak schoot na een lage voorzet van Mbappé. PSG heeft nu meer doelpunten in de Champions League-groepsfase gemaakt dan welk team dan ook uit de geschiedenis. Het bleef niet bij die 5-1, want er zouden nog twee treffers vallen. Cavani tekende voor zijn tweede van de avond en Dani Alves scoorde met een puntertje van buiten het strafschopgebied, een waar zondagsschot.

Anderlecht - Bayern München 1-2
Anderlecht en Bayern gingen rusten bij een doelpuntloze stand en daar baalde met name de thuisploeg van. Lukasz Teodorczyk kwam tot drie keer toe in een kansrijke positie te staan, maar ging bij iedere doelpoging de mist in. In de slotfase van de eerste helft claimde de thuisploeg ook nog recht te hebben op een strafschop na een duel tussen Pieter Gerkens en Niklas Süle, maar scheidsrechter Anthony Taylor liet doorspelen. Bayern speelde in de eerste helft niet veel klaar in Brussel en kort na de pauze moest men ook nog eens voor de tweede keer noodgedwongen wisselen, toen Arjen Robben zich vanwege een hamstringblessure liet vervangen door Javi Martínez. Eerder was Thiago Alcántara reeds uitgevallen.

Een paar minuten later, in minuut 52, was het raak in het Constant Vanden Stockstadion: Robert Lewandowski was het eindstation van een vlotte counter, na een pass van Corentin Tolisso. Lewandowski had de marge later kunnen verdubbelen, maar besloot voorlangs en daardoor bleef Anderlecht in de wedstrijd en kon het na ruim een uur spelen 1-1 worden. Sofiane Hanni volleerde van dichtbij binnen nadat Teodorczyk de bal breed had gekopt. Via een kopbal van Tolisso liep Bayern echter toch nog uit naar een overwinning. In de slotminuut dacht Anderlecht nog wel weer langszij te komen, maar die treffer werd vanwege buitenspel afgekeurd.

Meer nieuws
   
15:24
15:24
Salah en Klopp krijgen het aan de stok op frustrerende middag voor Liverpool
35
   
15:00
15:00
Live meepraten in de Premier League: Manchester United - Burnley
0
   
15:00
15:00
Waar zijn de spelers van het bekerwinnende FC Groningen in 2015 gebleven?
5
   
15:00
15:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
14:30
14:30
Live meepraten in de Bundesliga: Bayern München - Eintracht Frankfurt
0
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (63)

 
LucasAndersen
 
63
22 november 2017 om 22:52
Ik wil PSG - City wel is zien
 
 
17
22 november 2017 om 23:12
Ik wil Bayern Munchen vs PSG wel zien nu Heynckes weer terug is bij Bayern. Ik vind PSG als team niet zo geweldig. Zij hebben veel individuele kwaliteiten in hun team. Maar een top team die in zijn geheel goed staat kan PSG pijn doen.
 
Esmuellert
 
8
22 november 2017 om 23:15
Mwa weet niet of bayern gaat winnen van ze, er zijn namelijk redelijk wat blessures
 
Orgullo
 
194
22 november 2017 om 22:44
Even serieus, er is toch geen zak meer aan? Wat wil een Celtic, Feyenoord of Anderlecht tegen van die puissant rijke nepclubs nou doen? Het verschil wordt alleen maar groter, ondanks dat de Uefa deze tendens al jaren herkent en erkent, en er niks tegen doet. Natuurlijk, incidenteel zal een kleinere club echt nog wel een keer een punt pakken tegen de nepclubs, maar verassingen tot aan het einde van het toernooi, ik zie het gewoon niet gebeuren. En met de alleen maar groeiende TV-gelden en prijzengelden ziet het er niet naar uit dat de Uefa een oplossing heeft voor het probleem, integendeel. Het is alsof je twee boksers uit volledig andere gewichtsklassen jaarlijks met elkaar laat vechten, en dan ook nog eens de zwaardere bokser een boksbeugel mee geeft terwijl de ander met z'n knokkels het moet doen.
 
arsen(e)al
 
54
22 november 2017 om 22:50
Mooie analogie Maar inderdaad. Niks aan zo. Mis de tijden dat de topspelers verdeeld waren over vele clubs, ipv dat er een heel b team op de bank zit dat de EL nog kan winnen.
 
corleonevito
 
7
23 november 2017 om 08:00
Klopt jay jay okocha die bij bolton speelde en shearer ij newcastle
 
Benjie
 
43
22 november 2017 om 22:53
Klopt wat je aangeeft. Vrees dat er vrij weinig tegen te doen is helaas. Overigens is bijv. in de F1 hetzelfde verhaal alleen loopt daar heel Nederland is polonaise achteraan omdat Max bij een van de grote teams zit.
 
Orgullo
 
31
22 november 2017 om 23:15
De F1 is inderdaad een goede vergelijking, alhoewel daar het motorische altijd beslissend is geweest (daarom vind ik de sport al minder interessant, je weet nooit of de beste coureur nou heeft gewonnen of de beste auto). Bij voetbal zijn de machtsverschillen de afgelopen jaren echt nog veel verder uit elkaar gegroeid. Een finale als in 2004 is nu echt ondenkbaar. De voetballerij zou een voorbeeld moeten nemen aan Baseball en American Football, daar krijgt de ploeg die het slechtst heeft gepresteerd, als eerste de kans om spelers voor het nieuwe seizoen te selecteren. Ironisch genoeg begrijpt het kapitalistische Amerika beter dan wij dat je een beetje socialisme nodig hebt om de sport te laten floreren en de competitie spannend te houden.
 
real8madrid
 
10
22 november 2017 om 23:18
Maar dan heb je het over universiteitsspelers toch? Lijkt me onmogelijk toe te passen in het voetbal.
 
Madridista10
 
26
22 november 2017 om 22:55
Speciaal ingelogd om je een duimpje omhoog te geven. Voetbal draait hedendaags alleen maar om geld en de realiteit met de bedragen die er nu in rond gaan dankzij onze ‘oliesjeiks’ van PSG, Man City en Chelsea wordt het voetbal steeds meer verziekt helaas. Tijd voor een ‘Money League’ en een Europese competitie die niet gerund wordt door malafide oliedollars.
 
apjo
 
19
22 november 2017 om 22:57
Gewoon weer terug in de tijd met de Europacup 1 tijd, alle landskampioenen in een beker en loten ongeacht wie tegen wie.
 
Vasse
 
8
22 november 2017 om 23:02
Ach man laat het gewoon zo. Af en toe stunt er een ploeg bijvoorbeeld tegen een grote club gelijktespelen of net winnen/verliezen. Is toch mooi man. En als je het niet graag ziet, dan kijk je toch alleen de grotere wedstrijden?
 
 
5
22 november 2017 om 23:14
Dan zie ik nog liever een Super League met de beste teams uit de toplanden. Laat dan de kleinere landen dat maar doen met elkaar, kampioenen tegen elkaar.
 
Perspectief
 
1
23 november 2017 om 04:50
Champions League. Europa League.
 
NipponIchiban
 
17
22 november 2017 om 23:00
Ben het volledig met je eens. De enige keer dat ik de CL kijk is wanneer een Nederlandse ploeg moet spelen of heel af een toe een halve finale/finale. Het is geen zak meer aan, bij zowat elke poule kun je met 100% zekerheid garanderen welke 2 er door gaan en er is weinig ruimte voor een stunt. En dan gaan de vier grote landen nog vier vaste plaatsen eisen, helemaal gek geworden. Ik ben voor een soort league met mindere landen, waar de top 5 buiten valt. Denk aan Nederland, België, Oostenrijk etc. dan kan er tenminste nog wat gejuicht worden door ons Nederlanders. Overigens kijk ik altijd veel liever naar de EL omdat daar genoeg ploegen zitten waar voetbal nog echt voetbal is en van de fans. Neem Ajax vorig jaar. Nergens in de CL is er zulke sfeer geweest voor zo lang ik mij kan herrineren als tegen Lyon, Schalke en Kopenhagen thuis. De EL is waar het voetbal is zoals het hoort te zijn. Competitief, sfeervol, van de fans en altijd leuke verassingen zonder enige voorspelbaarheid.
 
Zytto34
 
8
22 november 2017 om 23:20
Bedoel je de sfeer bij Ajax of de sfeer in de CL? Ben zelf bij de laatste 6 CL thuiswedstrijden geweest van Ajax (en Schalke thuis), maar de sfeer bij Ajax-Barcelona 2-1 had de beste sfeer van allemaal.
 
NipponIchiban
 
11
22 november 2017 om 23:26
Sfeer bij kleinere clubs. Dat de sfeer bij ploegen als Ajax, Legia Warschau bijvoorbeeld velen malen beter is dan bij alle rijke clubs die voor 80% de CL vullen. Ik had het over de sfeer van Ajax in de EL vorig jaar, dat aantoonde hoe mooi de EL kan zijn.
 
Chi7
 
14
22 november 2017 om 23:04
Een overgrote meerderheid is het daar blijkbaar niet mee eens, anders blijven er niet zoveel mensen kijken naar de CL. Of ze zijn allemaal hypocriet, dat kan ook.
 
Orgullo
 
8
22 november 2017 om 23:19
Op mondiaal niveau zeker. Op nationaal niveau herkennen meer mensen mijn gevoel. De kijkcijfers zijn bij Veronica vorig seizoen al ingestort ten opzichte van het jaar ervoor, ben erg benieuwd welke cijfers er dit jaar voorgelegd kunnen worden, zoveel bloedstollend spannende titanengevechten hebben we toch niet gezien in de strijd voor een ticket bij de laatste 16.
 
arsen(e)al
 
5
22 november 2017 om 23:28
Kijk steeds minder en minder CL. Heb ook geen abbonementen bij voetbalkanalen verder. Meer kan je er niet echt tegen doen. Dat iemand als ik dan een wedstrijd nu meepak heeft niks met hypocriet zijn te maken.
 
Chi7
 
7
22 november 2017 om 23:30
@orgullo Dat de kijkcijfers van Veronica zijn gedaald heeft natuurlijk te maken met de Nederlandse prestaties. Het jaar ervoor (15/16) toen PSV het aardig deed waren de kijkcijfers, destijds nog op Sbs6, gestegen volgens mij. Ik weet niet of je van een structurele dalende trend van de kijkcijfers kan spreken, en daarbij ook nog als causaal verband de denivellering van Europese ploegen kan aanwijzen. Desondanks geloof ik wel dat op nationaal niveau meer en meer mensen jouw gevoel delen. Het is alleen vrij lastig om een oplossing te bedenken die niet in strijd is met enkele van onze Europese wetten.
 
MarcosDiSanto
 
1
23 november 2017 om 09:55
Ik kijk liever CL op Ziggo dan Veronica.
 
Silvacity
 
4
22 november 2017 om 23:13
Als je de kwestie in gewichtsklassen bekijkt is de oplossing erg simpel. Dan zouden er alleen nog maar ploegen in de CL moeten spelen die zelf ook een zwaargewicht zijn. En de rest allemaal naar de EL sturen
 
arsen(e)al
 
3
23 november 2017 om 00:38
Het is nu eerder dat boksers een vrijpas krijgen om steroiden (oliesjeiken) te gebruiken. Erop neerkijken zal de rest altijd doen, maar zolang je zelf er niet aan toegeeft zal je nooit zo sterk worden. Lekker afschaffen die steroiden om het weer eerlijk en spannend te maken
 
arsen(e)al
 
5
23 november 2017 om 00:53
Het is een goede zaak dat het gebeurt, maar niet hoe. De enige manier hoe die concurrentie ontstaat is door het gooien van honderden miljoenen en als het ware een drol te leggen op het beleid van andere clubs. En zelfs met die honderden miljoen hebben de PL ploegen (en PSG) de afgelopen 5 jaar niet een reële dreiging gevormd. Snap dan ook niet dat je United noemt.
 
Verpatopspits
 
6
22 november 2017 om 23:52
Fc basel doet het toch wel netjes nu?
 
BartRoovers
 
2
23 november 2017 om 05:54
Helemaal mee eens alleen is het wel hypocriet dat clubs als bv Feyenoord, Ajax en PSV in de eredivisie hetzelfde doen om kleine clubs klein te houden
 
Nijmeegse10
 
12
22 november 2017 om 22:44
Score van PSG was wel te verwachten. Hopen dat Robben snel weer fit is :-)
 
AMD Ryzen
 
11
22 november 2017 om 22:44
Zo hé eindelijk een club die het barca real en Bayern moeilijk kan maken?
 
barcaaaa-psv
 
17
22 november 2017 om 23:07
Moet City ook wel lukken.
 
real8madrid
 
16
22 november 2017 om 23:13
Dan zou ik eerder naar City kijken. Ik vind PSG niet eens zo heel indrukwekkend op dat geflits voorin na hoor. Achterin en op het middenveld vind ik het regelmatig tegenvallen. Maar goed, misschien stijgen die jongens ook boven zichzelf uit wanneer ze in een topwedstrijd staan, tegen Bayern was het wel heel goed.
 
Les Gones
 
19
22 november 2017 om 22:45
Waanzinnig gewoon, echt een doelpuntenmachine is het! Had vantevoren uiteraard wel verwacht dat ze door zouden gaan maar met een record op zak is toch andere koek. Hopen dat ze ver mogen komen.
 
KarimHalimzakar
 
10
22 november 2017 om 22:48
CL win je niet door 7-1 te winnen van celtic hoor barcelona won ook 6-1 van dit zwakke team je moet er staan tegen top ploegen tegen top ploegen die zoveel ervaring hebben in de champions leageu real madrid gaat ze laten zien wat voetbal is let maar op city klaart psg ook middenveld en verdediging is zwak bij psg en aanval kan je gewoon stoppen als je druk zet op deze team
 
Les Gones
 
25
22 november 2017 om 23:07
PSG stond er ook in de eerste wedstrijd tegen Bayern, naar mijn mening toch ook echt een topploeg. Real Madrid is nog zoekende en heeft momenteel verre van de vorm die ze vorig seizoen hadden. Middenveld en verdediging zwak...? Lachwekkend dat je dat zegt. Een middenveld met Draxler, Verratti en Rabiot is gewoon top, dit geldt ook voor de verdediging. Dani Alves, Marquinhos, Thiago Silva en Kurzawa noem ik nou niet bepaald een zwakke achterhoede. Daarnaast hebben ze een uitstekende en brede bank met spelers als Pastore, Di Maria, Lucas, Kimpembe en Meunier.
 
real8madrid
 
3
22 november 2017 om 23:16
Hoe vaak staan die drie jongens samen op het middenveld? Nagenoeg nooit toch? Maar goed ook, dat is tegen een topteam zelfmoord denk ik, te offensief. De verdediging ben ik eerlijk gezegd ook niet ondersteboven van. Niet om te zeggen dat Madrid dat varkentje wel even zou wassen hoor. Ik geloof best dat PSG Madrid aan de kant schuift gezien de huidige vorm van beide teams. Dat betekend niet dat ik onder de indruk ben van het middenveld en de defensie van Psg, de doelman ook niet overigens.
 
Les Gones
 
9
22 november 2017 om 23:32
Ligt voornamelijk aan de tegenstander maar vaak is het of Draxler/pastore of Motta. Motta is echter momenteel geblesseerd. Ik zou niet weten waarom je niet met zo`n middenveld tegen een topploeg kan spelen. Draxler met de punt naar voren en Verratti en Rabiot erachter, de twee laatstgenoemde zijn meer dan prima in hun verdedigende taken en kunnen beiden indien nodig als `echte` defensieve middenvelder spelen. Iedereen mag zijn eigen mening hebben natuurlijk maar ik vind dat er wel degelijk meer staat dan een gemiddeld middenveld en of verdediging. Areola, de keeper heeft eindelijk een vaste basisplaats, is pas 24 jaar, eigen jeugd en zal zich nog verder ontwikkelen. Deze man heeft al meermaals enkele cruciale reddingen verricht in zowel nationaal als internationaal verband.
 
real8madrid
 
0
23 november 2017 om 10:04
Natuurlijk is het beter dan gemiddeld maar dat is volgens mij niet genoeg om de cl te winnen tenzij alles meezit. Wat betreft de keeper, ik snap ook zeker waarom hij erin staat hoor en hij is absoluut niet slecht. Ik vind 'm gewoon niet top, wat je over City, United, Bayern en Barca bijvoorbeeld wel kunt zeggen. Ik vind Navas bijvoorbeeld ook niet top en dat is imo toch een grote zwakte in het team van Madrid. Dus ook bij PSG
 
Chi7
 
13
22 november 2017 om 23:12
Karim je hebt echt te diep in het glaasje gekeken. PSG is gewoon 1 van de absolute top favorieten, misschien wel dé top favoriet voor de CL dit jaar.
 
Perspectief
 
2
23 november 2017 om 04:54
City is voor mij op dit moment de favoriet, en ik denk dat Pep, Emery zal verslaan omdat hij tactisch sterker is. Verder is het makkelijk om NU al iemand als favoriet aan te wijzen, zometeen hebben ze een dikke vorm dip rond Februari, April. En ik wil zien hoe Real zich gaat herpakken in de loop van het seizoen en wat er gebeurd als Dembele volledig fit is bij Barcelona.
 
Chi7
 
1
23 november 2017 om 08:57
Typte je dit toen je terug uit de kroeg kwam? Zo ja, doe je netjes! Denk ook dat de Spaanse ploegen (zelfs Atletico) zich pas in het voorjaar van hun beste kant laten zien. Ik acht de snelheid en doeltreffendheid van MNC te groot voor die wankelende verdediging van City. In de PL merken ze er niks van omdat dat kaliber er nauwelijks rond loopt. Maar je zag tegen Napoli al dat ze echt te pijnigen zijn achterin. Buiten dat denk ik dat Pep `gewoon` zijn spelletje zal proberen te spelen in een directe confrontatie tegen Psg. Tegen een aanval als die van Mnc, met nog een Di Maria erbij is dat dodelijk in de counter. Maar goed allemaal speculatie, we gaan het meemaken
 
 
16
22 november 2017 om 22:54
"Ik heb een zak geld nog nooit een goal zien maken" Mhm, goed verhaal.
 
surreal
 
8
23 november 2017 om 00:37
Dat ging er natuurlijk over dat een duurdere speler niet per se beter is. Een zak geld scoort geen goals, kwaliteit zorgt voor goals en PSG heeft met een zak geld kwaliteit gehaald.
 
 
2
23 november 2017 om 08:20
Ja, weet ik, was even goedkoop scoren, moet toch kunnen soms Toch blijft het een halve waarheid, nee een speler wordt niet beter als je veel volr hem betaalt, maar kwaliteit kost wel een zak geld, dat is met alles in het leven. Je schiet soms in de roos met een goedkoop talent, maar die is dan voor je het weet vertrokken door eerder genoemde zak geld.
 
Darth Vader
 
2
23 november 2017 om 00:13
Psg heeft een fantastische ploeg gecreëerd. Ik moet nog niet eens beginnen over hoe goed de voorhoede wel niet is. Dat spelers zoals lucas en ben arfa nog niet eens terecht komen op de bank zegt al veel. Een sterke verdediging met kurzawa-silva-marquinhos-dani alves. Ook nog eens bedenken dat ze voor elke positie in de verdediging een degelijke goede backup hebben. Ze hebben misschien nog nood aan 1 CV die gewoon dient als rotatiespeler. Maar de enige zwakte van psg vind ik hun middenveld. Veratti is een speler van klasse, maar ik betwijfel of rabiot (nog redelijk jonge kerel) en een oudere motta (die normaal gezien basis speelt) goed genoeg zijn om de CL te bemachtigen. Ze speelden goed tegen bayern, maar dat was wel een echte dramtische bayern die in een dip was. Hoe zullen zij presteren als ze tegen het middenveld van bv. een barca, real of city gaan spelen?
 
El-Nino-9
 
28
23 november 2017 om 00:52
Jezus, wat een hypocriete comments weer hier op VZ. Als Feyenoord met 0-4 verliest van City dan is Feyenoord een “schande voor het Nederlands voetbal” en het “lachertje van Europa”. Maar als Celtic hier kansloos onderuit gaat tegen PSG (City 2.0) dan moeten we ineens allemaal medelijden gaan hebben met Celtic, dat ze tegen zulke dure gekochte selecties moeten spelen en er niks aan kunnen doen. Het is wel weer duidelijk geworden wat de clubvoorkeur is van de meeste VZ-gebruikers hier. Ga toch lekker naar je soortgenootjes op www.ajaxshowtime.nl en ga daar je onzin verkondigen.
 
erodinho
 
2
23 november 2017 om 00:58
Ik zie zoveel fraude in het voetbal dat je het nog durft te kijken. Miljoenen smijten elk jaar en dan nooit afvragen hoe ze aan het geld komen. Ik zou mij ook niet verbazen als een Messi en Ronaldo zwaar doping toegediend krijgen. Want die prestatie is zowieso niet menselijk. Net als bij Tour de France. Met een normaal ontbijt en paar asperintjes ga je echt niet bijna een decenia lang zo een prestatie neerzetten. Allemaal voor de commercie tegenwoordig, want ja maak ze maar tot robots en geld stroomt binnen. Als je bijvoorbeeld ziet hoe Real Madrid in vier jaar tijd drie x de Champions League wint, dat er dan bij niemand een lampje brand dat het onmenselijik is. Net als Armstrong die alles wint en na zijn carriã¨re gaat toegeven dat er drugs in het spel zat. Misschien willen wij dat allemaal niet eens meer zien, omdat de mensheid toch bezig is met zijn eigen dingetjes.
 
Chi7
 
3
23 november 2017 om 08:59
Waar is je bewijslast? Dan praten we verder.
 
MjS1980
 
1
23 november 2017 om 06:58
Ik kijk al mijn hele leven zo veel mogelijk voetbal. Vanaf de Canal + tijd met Spaans, Italiaans, Engels en Franse competities. Maar de laatste tijd skip ik de CL en kijk ik amper nog internationaal voetbal. Ooit was de CL het kampioenenbal, maar nu zijn de 4 beste ploegen van de 4 sterkste competities de uitverkorenen en hangen prachtige clubs als Celtic, Anderlecht, Feyenoord en zelfs Benfica er maar een beetje bij als opvulling. Wereldwijd zijn er echter vele Aziaten, Amerikanen en aanhangers van clubs uit de 4 grote landen die dit grasg willen zien. Nou ja prima. Ik haak af
 
juweel
 
0
23 november 2017 om 07:30
Gelukkig, Feyenoord is niet alleen het lachertje van de CL ook de buren van Anderlecht en Benfica hebben nog geen punt weten te pakken. gerenommeerde namen uit het verleden staan nu machteloos tegenover het grote geld, helaas maar waar.
 
Ben1969
 
1
23 november 2017 om 10:12
Hopen dat Robben op 2 december zeker weer fit is en speelt tegen Hannover. Zit dan in het stadion en hoop hem dan toch echt even voor Bayern in actie te zien. Ook al is het maar een half uurtje.