PSV slaat opnieuw in extremis toe: 'Maar daar wil je niet op leunen'
Zondag, 17 maart 2019 om 14:35

PSV kroop zondagmiddag op bezoek bij VVV-Venlo (0-1) door het oog van de naald. De koploper speelde een matige wedstrijd in De Koel, maar stapte door een laat doelpunt van Hirving Lozano uiteindelijk toch als winnaar van het veld. PSV blijft op titelkoers, maar aanvoerder Luuk de Jong beseft dat de Eindhovenaren in het competitieslot uit een ander vaatje zullen moeten tappen.

Niet voor het eerst dit seizoen werd de overwinning pas in de absolute slotfase veiliggesteld door PSV. "Daar wil je niet op leunen", benadrukt De Jong na afloop voor de camera van FOX Sports. Het enige doelpunt van de middag werd vier minuten voor tijd gemaakt door Lozano: de Mexicaanse aanvaller ging aan de wandel met de bal en scoorde uiteindelijk met de punt van de schoen.

Meer: PSV is officieus landskampioen na grootste uitzege ooit in clubgeschiedenis: 0-8

Door de overwinning komt PSV op 67 punten uit 26 competitieduels. Achtervolger Ajax komt later op de dag nog in actie tegen AZ en kan het verschil op de ranglijst bij een overwinning weer verkleinen tot twee punten. "Het is een kwaliteit. We blijven geloven, we blijven gaan. Ook als het even niet loopt. Dan hebben we nog steeds individuele kwaliteiten, dat zag je vandaag ook weer", stelt De Jong.

"Maar we speelden in een te laag tempo. We moeten dit analyseren met elkaar, dit moet beter", vervolgt de spits, die zegt dat VVV 'de complimenten verdient'. "Maar we moeten zelf meer beweging hebben. Soms staan we vaak stil, geven we te simpele ballen die makkelijk te verdedigen zijn. Maar uiteindelijk geldt maar een ding en dat is dat je wint", besluit De Jong.

17 maart 2019 om 14:39
Eens met De Jong. Het is gewoon allemaal veel te voorspelbaar, statisch en langzaam wat PSV sinds de winterstop aan het doen is. Het doet me erg denken aan het Oranje onder Van Marwijk -- een stabiele, voetballend zwakke verdediging, twee verdedigende middenvelders ongeacht de tegenstander en hopen op een bevlieging van een van je sterspelers via de vleugels. Waar dit in de eerste seizoenshelft nog gecombineerd werd met veel snelheid, strijdlust en mooie combinaties is de snelheid en agressie er volledig uit waardoor alles stil lijkt te staan. Mark heeft 2 weken om de sleutel terug te vinden naar de vorm van de eerste seizoenshelft. Tegen Ajax zal hij sowieso niet van zijn speelstijl afstappen dus dan maar hopen op een geweldige vorm van de dag en een zeer hoge (Feyenoord-achtige) intensiteit, wat noodzakelijk zal zijn om enige kans te maken om dit Ajax af te stoppen.

RickWilms

9
17 maart 2019 om 14:43
Opzich vind ik het allemaal wel meevallen, ik heb even gauw de uitslagen bekeken en in de eredivisie hebben goals na de 80e minuut 6 keer voor een verschil in puntenaantal gezorgd. Bij Ajax is dit toch ook al 3 keer gebeurt.

Ruuuud

6
17 maart 2019 om 14:49
Ik vind het persoonlijk toch erg veel dat je in een matige competitie als dit in 23% van de wedstrijden pas na de 80e minuut het verschil kan maken. 3 keer vergeleken bij 6 keer is ook een heel groot verschil als je het mij vraagt. Niet dat je mij hoort klagen.

RickWilms

12
17 maart 2019 om 14:58
Ik vind het ook zeker niet weinig hoor, maar als je erover leest en mensen hoort praten lijkt het net alsof het in driekwart van de wedstrijden gebeurt. Ook las ik hier weer dat dit al de 17e late goal is van PSV, dit vind ik echt nutteloze informatie want of je nou bijvoorbeeld de wedstrijd in 5-0 eindigt of in de 90e minuut de 6-0 maakt is niet echt van belang, vooral niet omdat bij late goals vaak over geluk enzo wordt gesproken.

Ruuuud

1
17 maart 2019 om 15:24
Daar ben ik het helemaal mee eens. Media wil het nog wel eens overdrijven, zeker wanneer het over PSV gaat en Ajax niet op 1 staat is het makkelijk om dit aan te wijzen.

Dynek10

3
17 maart 2019 om 15:25
Ruud,een wedstrijd duurt toch 90 min? Wat is dat nou voor een belachelijke uitspraak. Ik.snap dat het irritant is, maar het duurt nou eenmaal 90 min

Ruuuud

0
17 maart 2019 om 15:41
Natuurlijk duurt een wedstrijd 90 minuten. Maar als je er dan een op de vier ook pas in de laatste vijf beslist geeft dat aan dat je niet bij machte bent dat in de 85 minuten ervoor te doen. Blij dat ze alsnog winnen maar veel kracht straalt het niet uit. En daarmee vaak ook geen mooi voetbal.

Downwards

0
17 maart 2019 om 14:50
Achja het is ook gewoon het extreme verschil in kwaliteit tussen Ajax/psv en ploegen als Vvv. Nou was het spel van PSV vandaag wel echt heel slecht en hing de goal itt de wedstrij tegen Heerenveen bijv. totaal niet in de lucht.

JJvH91

0
17 maart 2019 om 15:02
Een factor twee dus. Het ligt er maar aan hoe je data uitlegt...

houten030

0
17 maart 2019 om 16:24
Ook kijk je niet naar de andere factoren. VVV heeft vandaag meerdere mogelijkheden gehad om te scoren en dat is ook in genoeg andere wedstrijden het geval geweest. Voor het complete beeld zou je wedstrijden van Ajax en PSV moeten meenemen waar de 2-0 of 3-1 in de 85+ minuut valt. Dat houdt namelijk in dat de tegenstander vrijwel de gehele wedstrijd uitzicht houdt op een punt