Rafael van der Vaart wil illusie over 'ideale bankzitter' uit de wereld helpen
Woensdag, 16 november 2022 om 13:26

Rafael van der Vaart stelt dat er niet zoiets bestaat als de ideale bankzitter tijdens een eindtoernooi. De 109-voudig international van Oranje erkent wel dat een selectie geen 'rotte appels' moet hebben, maar laat in zijn column in de Telegraaf ook optekenen dat een topspeler nooit met een goed gevoel op de bank zal zitten.

Het belang van de harmonie in de spelersgroep en van 'speler nummer twaalf tot en met 26' wordt door veel bondscoaches benadrukt. Van der Vaart kan er niet zo veel mee. "De rol van de bankzitters wordt soms overschat", zo schrijft de analist in zijn column. "Ik vind het trainerstaal. Je moet geen rotte appels hebben in de selectie, ook in Qatar niet. Maar geloof me, wie op de bank zit, hoopt dat het met zijn concurrent minder gaat en dat hij er dan zelf inkomt en het verschil maakt."

Van der Vaart kan zich dan ook moeilijk voorstellen dat er spelers zijn die met een ander gevoel op de bank zitten. "Wie niet zo denkt, is geen topspeler. Echte topspelers hebben namelijk zelfvertrouwen en geloven dat ze beter zijn dan hun concurrent. Iedereen die tegen een basisplek aanzit, hoopt toch niet dat zijn concurrent succesvol is? Je wil zelf de man zijn. Tijdens het EK in Polen en Oekraïne in 2012 vond ik het echt moeilijk om vanaf de bank te starten, omdat ik bij Tottenham een heel goed seizoen achter de rug had."

De voormalig aanvallende middenvelder, die namens de NOS in Qatar aanwezig zal zijn om de wedstrijden te analyseren, denkt wel dat een periode bij het Nederlands elftal een speler goed kan doen. "Ik vond Oranje heerlijk altijd, het was bijna therapie voor me. Echt alles was anders. Ik hoop voor de Ajax-spelers, die even geen knikker raken nu, dat ze Oranje deze maand zo ook ervaren. Bij Nederland heb je andere kwaliteit om je heen, maar ook een totaal andere sfeer. Dat voel je al vanaf minuut één als je binnenkomt bij Oranje."

Meer nieuws
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
1
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
0
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
7
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
11
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
28
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (28)

 
Gryudo
 
11
16 november 2022 om 13:32
Als topspeler heb je natuurlijk die gedachten, maar je moet ook kunnen handelen naar wat het beste voor het team is. Het doel is heilig
 
Sitostick
 
72
16 november 2022 om 13:37
Luuk de Jong is de ideale bankzitter voor Oranje
 
MarkV
 
2
16 november 2022 om 14:10
Precies, ideale pinchhitter die zelf ook beseft dat ie geen basisspeler is. Ook wel lekker om De Ligt of De Vrij op de bank te hebben, maar die zullen het misschien iets minder goed accepteren, alhoewel De Ligt wel een nuchtere gozer is en geen stennis zal schoppen.
 
RedDevilGaz
 
11
16 november 2022 om 13:37
Ik vind vd Vaart altijd zo verademend om te horen. Het klinkt hartstikke logisch wat hij vertelt, maar niet iedereen beseft het goed. Waaronder ik.
 
mickey12
 
42
16 november 2022 om 13:48
Dan ben jij de enige denk ik.
 
Robjones
 
35
16 november 2022 om 14:06
Ben je op je achterhoofd gevallen? 95% van de tijd is het populistisch geneuzel zonder inhoud. De andere 5% wordt hij hitsig van creatieve nummer tiens met een steekbal.
 
Japie_Krekel
 
20
16 november 2022 om 14:15
Daar zou ik ook hitsig van worden als je wordt bedolven onder nummer 10's als Klaassen en Til
 
Woutballoh
 
12
16 november 2022 om 14:26
Ho ho, alleen als het linksbenige zijn wordt hij hitsig
 
RedDevilGaz
 
5
16 november 2022 om 16:18
Jullie doen het vast beter, puntjes op Voetbalzone scoren is al te hoog gegrepen.
 
Robjones
 
0
17 november 2022 om 11:02
Wat loze kreten roepen zou ik inderdaad beter doen dan van der Vaart.
 
OREELY
 
9
16 november 2022 om 13:38
je kan inderdaad als speler zelf best zo denken, maar dan is er echt wel een verschil tussen spelers die het uitstralen en benoemen. als je met een zure kop heletijd op bankie zit en en niet geinteresseerd tijdens trainingen/wedstrijden bezig ben is toch wel anders dan dat je gewoon je best blijft doen. dat bedoeld hij dan met "rotte appels" denk ik. maar vgm komt dat gewoon overeen met ideale bankzitters. dat zijn gewoon spelers die natuurlijk willen spelen maar ook de rol als reserve accepteren en gewoon hun best blijven doen en goed in de groep liggen.
 
 
1
16 november 2022 om 13:39
Het niet eens zijn dat je op de bank zit, is natuurlijk geen enkel probleem. Maar zodra je je ernaar gaat gedragen snap je niet dat je een teamsport aan het doen bent. Ook zonder basisspeler te zijn, kun je van waarde zijn binnen een selectie. Dat bedoelen coaches, niet dat ze niet willen dat iedereen loopt te mokken omdat ze niet spelen.
 
MartinJacobse
 
6
16 november 2022 om 13:42
Het ligt toch wel iets genuanceerder dan dat. Je zit heel anders op de bank als nieuweling dan als oudgediende die altijd basis gestaan heeft
 
32candela
 
7
16 november 2022 om 13:47
Van der vaart is slecht in zijn vak nu , ANNA LEASE, noem ik het! Als hij oranje voorbeschouwt dan kijk ik pas vanaf de aftrap, kan hem niet serieus nemen.. malen gaat wereldtop worden, ihatarren de beste.. en dan heb ik het niet eens over kontekruip journalistiek betreft Memphis! Je kunt zeggen dat ie goed is of wat dan ook, maar hij hij zit echt met zijn hoofd in de kont van Memphis! Bizar.. dan heb ik karaktermoord op Jasper cilllisen niet eens genoemd
 
Carrasco
 
1
16 november 2022 om 13:49
Iedereen wilt spelen op dat niveau. Echter is het wel belangrijk dat wissels en reserves de rol accepteren. De harmonie moet goed zijn in een groep. Kijk naar Frankrijk in 2010, veel goede spelers maar geen harmonie. Was gedoemd om te falen, en dat deden ze dan ook.
 
Cas1
 
1
16 november 2022 om 13:50
Van der Vaart is een van de weinigen die eerlijk is en er ook vooruit komt. Top
 
NEC_Shady
 
1
16 november 2022 om 20:26
Sarcasme ? Vreselijke man geworden, helaas was altijd fan van de man.
 
ClassonGrass22
 
5
16 november 2022 om 13:51
Ik heb het niet vaak met iemand. Maar hoe kan het dat met alles wat Vd Vaart zegt, ik het oneens ben
 
Cancellara
 
3
16 november 2022 om 13:58
Wat is Van der Vaart toch aan het doen de laatste tijd? Wil-ie de romanticus of waarzegger uithangen? Of heeft-ie nog wat rekeningen openstaan (met iemand)? Houd het lekker binnenkamers, Rafael. Of heb het er met je naasten over die voetbal ook leuk vinden. Maar ga niet om ieder witte wasje je mening nationaal lopen verkondigen...
 
GoudenWissel
 
6
16 november 2022 om 14:04
Wat een onzin verkondigd vd Vaart hier. Er bestaat wel degelijk iets als een ideale wissel, zoals Elia, Depay en Krul in vorige toernooien zijn gebleken. Met de tekst: "de rol van de bankzitters wordt soms overschat" maakt hij zichzelf compleet belachelijk. Los van deze term 'ideale wissel' wil natuurlijk iedereen spelen en is iedereen uiteraard blijer om op het veld te staan dan op de bank te zitten. Dat heeft commissaris open-deuren-intrappen heel goed gezien. Ook in dit toernooi zijn er ideale wissels, zoals bijvoorbeeld dit jaar Luuk de Jong
 
GLENNN
 
1
16 november 2022 om 14:09
Ik snap wel wat hij zegt. Maar bijvoorbeeld een Luuk de Jong: die wilt graag spelen, maar weet dat hij in dit systeem gewoon de ideale pinchitter is. Prima dan toch? Als je echt een topspeler bent, dan zit je ook niet op de bank. Tenzij je al bij een enorm land als Braziliƫ voorin speelt ofzo, dan kan het wel eens voorkomen.
 
Sirius
 
0
16 november 2022 om 14:26
Een ideale bankzitter bestaat wellicht niet, maar geen bankzitter in Oranje heeft de reputatie of de allure om z'n kont tegen de krib te gooien. Spelers als Taylor, Lang en Simons hebben alles nog te bewijzen, spelers als Klaassen, Blind e.d. hebben ook niet bepaald een status waar je zo'n uitstraling mee afdwingt, terwijl spelers als Van Dijk, De Jong of Memphis nog sterkhouders zijn als ze 50 procent van hun niveau halen. Ik denk dat Oranje door een gebrek aan kwaliteit op dat vlak weinig te vrezen heeft. De tijd dat we de topscorer van de Bundesliga en een sterkhouder van Tottenham op de bank hadden zitten, ligt alweer een tijdje achter ons.
 
shenkie
 
3
16 november 2022 om 14:31
En nu komt het. In 2008 begon hij omdat van Persie geblesseerd was. Maar toen iedereen fit was en de voorste 4 bestonden uit Kuyt, Sneijder, Robben en van Persie was hij zelf de ideale wissel (met Kjh) Het is natuurlijk afhankelijk van elke wedstrijd. Luuk de Jong zou i.c.m. Davy Klaassen een prima duo kunnen. Luuk kan ze zelf binnen koppen en als dat niet lukt en die bal valt ergens tussen in is Klaassen er vaak als de kippen bij om tegen de knikker aan te lopen. Brengt de tegenstander een boom van 2 meter, is het fijn dat je De Ligt hebt t.o.v. Timber. Zit een wedstrijd vast dan is het toch lekker dat je spelers als Simons, Bergwijn, Gakpo, Berghuis en Lang hebt... Er zullen er max 3 beginnen, dus je hebt dan sowieso nog 2 opties over op de bank.
 
R.Vatros
 
2
16 november 2022 om 14:35
Zo denkt iedere voetballer inderdaad. Van de amateurs tot de profs. Ja, tenzij je 6de klasse in een half G team speelt misschien niet, maar de rest denkt het allemaal.
 
RickVan Dijk
 
0
16 november 2022 om 16:32
Nou, bestaat een perfecte tribunezitter wel? Pasveer is anders voor mij de perfecte tribunezitter binnen onze selectie.
 
zonde
 
0
16 november 2022 om 22:25
Ideale bankzitter bestaat niet.. In dezelfde gedachte als toen met Veltman artikel, Andre Ooijer was de perfecte bankzitter. Weet wat die kan en wat die niet kan, weet dat andere in het veld gewoon simpelweg beter zijn, maar was als speler dusdanig bekend met hun eigen kwaliteiten en vooral mankementen dat je hem altijd in kon brengen. Hij moest toen en speelde een wereldpot. Ideale bankzitters bestaan wel degelijk, dat zijn de jongens die een reƫle kijk hebben op zichzelf, niet zo nodig in de spotlight hoeven te staan, maar erop teren om andere spelers in spotlight te zetten. Vd Vaart was er niet zo eentje, dus dat hij er zo over denkt vind ik logisch.