'Rare vogel' Hyballa gefileerd in biografie: 'Wat een onbegrip richting mij'
Vrijdag, 8 mei 2020 om 14:25

Ernie Brandts was in het seizoen 2016/17 assistent-trainer bij NEC, maar goede herinneringen aan zijn tijd in Nijmegen heeft de voormalig verdediger van onder meer PSV en het Nederlands elftal niet. Brandts kon totaal niet opschieten met toenmalig hoofdtrainer Peter Hyballa en was er dan ook niet rouwig om dat hij in het kielzog van de Duitser voortijdig de laan werd uitgestuurd door NEC.

"Toen de wegen van NEC en mij gingen scheidden, sprong ik nog net geen gat in de lucht", zo valt te lezen in de biografie van Brandts genaamd 'Nooit Natrappen', geschreven door Louis Bovee. "Peter Hyballa heb ik nooit meer gezien, alleen anderhalf jaar later een keer bij NOS Studio Voetbal waar hij, druk gebarend en met veel omhaal van woorden, zijn voetbalfilosofie ventileerde. Voor mij overbekende teksten, vol open deuren. Hij kon overtuigend lullen, dat moet ik hem nageven. En schreeuwen. Maar dat vond ik minder."

Brandts heeft het vermoeden dat er meer dingen speelden bij Hyballa. "Ik denk dat hij, al sprak hij het niet uit, jaloers op me was. Dat ik met PSV een heleboel successen had geboekt en de WK-finale had gehaald. Zelf heeft hij nooit bij een profclub gespeeld", stelt de voormalig assistent-coach van NEC onomwonden. Brandts verbaasde zich regelmatig over de uitspraken van Hyballa. "Nederlandse trainers zijn niks', zei hij eens. 'Ze krijgen het diploma in de schoot geworpen.' Ik vroeg: 'Hoe kom je daar nou bij? Ik ben drie jaar naar de KNVB in Zeist gereisd. En heb huiswerk meegekregen."

Een pasklaar antwoord op de vraag van Brandts volgde echter al snel. "Stelt weinig voor. Ik heb in Duitsland op een Sporthochschule gezeten. Daar leer je het vak pas echt. En ik heb boeken over het trainersvak geschreven'. Voor Brandts was de houding van Hyballa moeilijk te accepteren. "Wat een onbegrip en respect richting mijn kant... Ik blijf erbij: een rare vogel, die Peter." Hyballa keerde eerder dit jaar als trainer van NAC Breda terug in Nederland.

Hyballa ligt niet wakker van de uitspraken van Brandts in diens biografie, zo valt op te maken uit zijn reactie in gesprek met Omroep Gelderland. "Mij interesseert het niet", aldus de oefenmeester van NAC. "Maar waarom heeft de biograaf mij niet gebeld? Omdat ze laf zijn waarschijnlijk."

Meer nieuws
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
0
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
0
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
6
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
6
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
25
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (15)

 
Lasse
 
71
8 mei 2020 om 14:32
Haha, z’n boek heet “Nooit natrappen”. Wat is dit dan? Opbouwende kritiek, feedback? Overigens vraag ik me af wie in hemelsnaam geïnteresseerd is in de biografie van Ernie Brandts
 
FlamengoBrasil
 
2
8 mei 2020 om 14:36
Ligt eraan wat er in staat. Zo vond ik het boek van Theo Janssen echt compleet waardeloos. Een boek over het schrijven van een boek. Daar stonden dus echt bijna geen boeiende of leuke dingen in. Ook het boek van van Basten vond ik vrij saai. Hij zou niemand sparen, maar vond het nogal tam allemaal.
 
Lasse
 
1
8 mei 2020 om 14:49
Uiteraard, maar Brandts had een aardige carrière als speler en een vrij matige carrière als trainer tot dusver. Zijn spelerscarrière lijkt mij niet dusdanig spectaculair dat je er een boek mee kunt vullen en als trainer heeft hij echt veel te weinig gepresteerd om een biografie te kunnen schrijven. Daarvoor moet je imo toch echt van betere huize komen. Brandts is ook niet omgeven door controverse, dus lijkt het mij niet de moeite waard om een biografie van hem te lezen.
 
NJfromVOL
 
23
8 mei 2020 om 14:37
Precies mijn gedachten. Nu heeft Ernie er toch nog een alleszins aardige carriere uitgesleept en dan zou ik me in zijn plaats niet zo verlagen. Zeker de zinsnede dat Hyballa jealoers op hem zou zijn. Dat zit tegen het narcistische aan.
 
TorettoRCG
 
1
8 mei 2020 om 18:39
Als je Brands-logica gebruikt dan word dat dus een boek waarin alleen complimenten uitgedeeld worden.
 
FlamengoBrasil
 
12
8 mei 2020 om 14:34
Nooit natrappen is dan een vreemde titel in deze.
 
BK4LiFe
 
26
8 mei 2020 om 14:53
Waarom zou iemand die hoofdtrainer is in godsnaam jaloers op je zijn terwijl jij als oud-voetballer teert op oude successen en hij - zonder voetbalcarriere - een stap hoger in de rangorde staat? Ik vraag me dit oprecht af.
 
-NEC-
 
11
8 mei 2020 om 15:24
Brands heeft toch wel wat meer bereikt als hoofdtrainer dan Hyballa, die eigenlijk overal zo’n beetje ontslagen is bij een eerste elftal... Hyballa traint eigenlijk alleen eerste elftallen omdat hij teert op de ontwikkeling van talenten van de Duitse jeugdteams waar hij waarschijnlijk wel heel goed mee om kan gaan. Hyballa onder druk is iemand die totaal de weg kwijt raakt en van continuïteit nog nooit gehoord heeft. Kleurrijke man met een eigen visie op voetbal, maar heeft eigenlijk nooit ergens kunnen presteren als hoofdtrainer. Wat eigenlijk eerder heel frappant is, Brandts gaf aan destijds intern aan dat hij moeite had met het ontslag van Hyballa en werd door NEC niet meer bij het eerste elftal betrokken. Terwijl hij hier dus gewoon een heel ander verhaal ophangt.
 
Willem1609
 
4
8 mei 2020 om 15:26
Lachwekkende titel natuurlijk als dit soort passages in het boek staan. Verder vond ik als supporter Hyballa ook een vreemde eend in de bijt, maar Brandts had in zijn tijd als assistent bij NEC ook vervangen kunnen worden door een zak hooi, zo veel effect en invloed heeft hij gehad.
 
lwd12
 
0
8 mei 2020 om 16:36
Denk dat de titel van het boek iets aangepast dient te worden.
 
JurgenDeen
 
1
8 mei 2020 om 16:51
Dit lijkt me een mooi staatje Natrappen ??
 
AmazingNinja
 
1
8 mei 2020 om 16:51
Kan iemand mij vertellen waarom de trainers carriere van Brandts nooit helemaal van de grond is gekomen? Heeft toen met NAC een wereldprestatie geleverd door derde te worden maar heeft daarna nooit bij een (sub) topclub getraind in Nederland. Zelfs niet eens bij een middenmoter.
 
TorettoRCG
 
3
8 mei 2020 om 18:40
Zal er wel aan liggen dat ik Belg ben, maar wie is Ernie Brands?