Robin van Persie: 'Nog mooier vind ik wat hij buiten het veld laat zien'
Dinsdag, 3 november 2020 om 07:21

Robin van Persie prijst Marcus Rashford voor zijn verdiensten buiten het voetbalveld. De oud-aanvaller leerde de 23-jarige Engelsman in zijn actieve loopbaan net niet kennen bij zijn voormalig werkgever Manchester United, maar door zijn werkzaamheden voor BT Sport had hij voorafgaand aan de corona-uitbraak een uitgebreid interview met hem. Van Persie leerde Rashford beter kennen en is nog steeds onder de indruk hoe de aanvaller zich inzet in de strijd tegen kinderarmoede.

Rashford groeide zelf op in armoede en startte vlak voor de zomervakantie een campagne om aandacht te vragen voor wat het ontbreken van de gratis schoollunches zou betekenen voor kansarme kinderen. De Britse regering stemde toen in met dat plan. Ook tijdens de zomervakantie konden kinderen op een warme maaltijd rekenen.

"Hij is net 23 jaar geworden en het is verbazingwekkend wat hij zowel op als buiten het veld al heeft gerealiseerd in zijn leven", benadrukt Van Persie dinsdag in zijn column in De Telegraaf. "Ik heb hem lang gesproken en hij vertelde wat hem heeft bewogen om te vechten voor maaltijden op school voor alle kinderen. Dat is een hele strijd geweest met de regering, maar het is hem wel gelukt. En ook nog in samenwerking met de overheid."

"Met zijn twee broers samen hadden ze vroeger zo hun struggles, er was soms tekort aan eten. Ieder kind heeft recht op een maaltijd, is zijn standpunt. Als hij dan een hattrick maakt in de Champions League vind ik dat fantastisch. Maar nog mooier vind ik wat hij daarbuiten laat zien", erkent Van Persie. "De meeste spelers op die leeftijd zijn alleen bezig met zichzelf, hebben geen brede visie en willen alleen zichzelf verbeteren."

Een voorstel om de maaltijden tijdens de herfstvakantie ook uit te delen werd in het in het Britse Lagerhuis weggestemd. Restaurants, cafés en lokale autoriteiten in Engeland gaven vervolgens na een dringende oproep van Rashford alsnog gratis maaltijden weg aan leerlingen niet genoeg te eten hadden. Normaal gesproken verzorgt de school alleen maaltijden tijdens het schooljaar, en niet tijdens de vakantie. In Engeland zijn ongeveer anderhalf miljoen kinderen afhankelijk van de maaltijden die ze op school krijgen.

"Rashford is enorm sociaal betrokken. Samen met zijn broers doet hij het ook nog slim", vervolgt Van Persie. "Op social media heeft hij ongeveer 25 miljoen volgers in totaal. De bedrijven, restaurants vooral, die willen meedoen in zijn project, behandelt hij geweldig. Hij zet ze in het zonnetje, beloont ze met bekendheid en aan het eind van de rit hebben honderdduizenden kinderen te eten. Het is een prachtig voorbeeld van iets bereiken door samen te werken. Het is dé manier om met elkaar uit de crisis te komen."

De eerdere acties van Rashford tegen kinderarmoede vielen ook de Britse koningin op. Vorige maand werd hij benoemd tot Member of the Order of the Britisch Empire (MBE).

Meer nieuws
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
17
   
21:37
21:37
Late gelijkmaker van Leverkusen wekt grote woede: 'Het is een schande!'
2
   
21:05
21:05
Robin van Persie gaat in op vraag of hij ooit trainer van Feyenoord wordt
6
   
20:28
20:28
Ongekend: Leverkusen behoudt ongeslagen status door goal in minuut 97
29
   
20:15
20:15
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
11
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (9)

 
genieterr
 
18
3 november 2020 om 07:42
Wist niet dat van Persie columns schreef. Goed dat hij aandacht geeft aan deze actie van Rashford. Voetballers kunnen met hun achterban zoveel meer voor de maatschappij betekenen. Eigenlijk zie je het veels te weinig. Wat van Persie terecht zegt, op die leeftijd ben je met jezelf bezig en staat alles in het teken van de carrière.
 
DieGelbeReds
 
24
3 november 2020 om 07:44
Rashford heeft inderdaad een prima imago opgebouwd en komt, voor zover ik na kan gaan, eigenlijk nooit echt negatief in het nieuws. Perfect voorbeeld van iemand die zijn status gebruikt voor hartverwarmende maatschappelijke initiatieven en beseft dat er meer in het leven is dan alleen voetbal.
 
Rossoneri27
 
3
3 november 2020 om 08:02
Hoop echt dat hij zijn hele carriere bij Man U blijft (en dat Man U ook voor prijzen mee gaat spelen), kan echt een clubicoon worden, en dan een clubicoon die zowel op het veld als daarbuiten een gentleman is!
 
SocioFan1
 
11
3 november 2020 om 09:53
Absoluut top en geweldig. Maar staat niemand er even bij stil dat een UK, zogenaamd een groot Westers land, geen EU lid meer uiteraard, die gewoon met zulke problemen zitten waar de overheid of niets aan doet of niets aan kan doen (wat ik niet kan geloven) en dat daar mensen als Rashford voor nodig zijn om honger bij kinderen tegen te gaan. Best triest eigenlijk maar prachtig dat hij dit oppakt en zijn energie erin steekt om het voor elkaar te krijgen.
 
GrillMaster
 
12
3 november 2020 om 08:13
Wat een helden. Zowel de columnist als de hoofdpersoon in kwestie!
 
barcalover123
 
9
3 november 2020 om 08:36
Rashford is idd wel echt een gast die nooit gezeik heeft. Ook dat hij zo betrokken is bij dit soort projecten is echt prachtig. Spelers van die leeftijd kennen alleen hun rolls royce en goude horloges. Voor mij is dit wel echt de absolute spits voor bij barca maar goed Engelsen lijken in Spanje niet helemaal de aarden. Daarnaast kunnen wij die jongen niet eens betalen.
 
ZilverenVos
 
6
3 november 2020 om 09:02
Goed om te zien dat sommige spelers zo sociaal betrokken zijn. Laatst tijdens de CorPorCast gehoord dat sommige spelers maatschappelijke activiteiten de ‘hel’ vinden. Onbegrijpelijk, hun kunnen door even hun gezicht te laten zien zoveel betekenen voor de maatschappij. Je hebt al het privilege om profvoetballer te kunnen worden, wees dan op zijn minst bereid om iets terug te doen.
 
 
4
3 november 2020 om 10:40
Mooi om te zien wat een verstandige jongen als Rashford met zijn status en publiciteit kan bereiken. Deden meer voetballers dit maar.
 
Schop1989
 
4
3 november 2020 om 10:46
Enorm goed dat hij dit doet en dat siert hem. Wel een mooi bericht om over hem voetballend te praten, want daarvoor zijn we hier toch? Ik vind dat hij een rolmodel nodig heeft zoals een Vdijk of Henderson, iemand waar hij naar op kan kijken en iemand die hem op zijn donder geeft als hij niet het maximale doet. Nu heb ik het idee dat hij niet het maximale eruit haalt omdat United van die figuren heeft lopen als Pogba. Je kunt er tegenop kijken qua status en klasse, maar die gast er niet voor het team en dus ook niet voor Rashford....