Roger Schmidt blikt terug: 'Dat vond ik jammer aan mijn periode bij PSV'
Zaterdag, 3 juni 2023 om 16:07

Roger Schmidt vindt het jammer dat hij vooral trainer van PSV was tijdens de corona-periode. Dat vertelt de Duitse trainer in een interview in het Algemeen Dagblad. Volgens Schmidt heeft hij de club uit Eindhoven door de coronabeperkingen nooit volledig kunnen beleven, iets wat hem bij zijn huidige club Benfica wél lukt.

In het interview wordt er onder meer teruggeblikt op het feit dat Schmidt zo vaak wisselde in zijn tijd bij PSV, iets wat onder meer te maken had met de vele blessures. Bij Benfica valt het juist mee met het aantal blessuregevallen. Een verklaring heeft de Duitser niet. "We trainen niet anders nu. En ook de wedstrijdvoorbereiding is niet anders bij Benfica. Net als bij PSV nemen we elke ochtend op de club bloed af om de belastbaarheid van spelers te meten, iets wat Benfica zelf al deed, met een eigen systeem. Ik denk dat niet alles in sport is te verklaren."

Een ander verschil tussen Benfica en PSV is volgens Schmidt de manier waarop hij beide clubs heeft beleefd. "Wat ik jammer vind, is dat ik bij PSV vrijwel alleen trainer ben geweest in coronatijd. Je moet niet vergeten hoe bepalend corona is geweest. In fitheid van spelers. In alles. Iedereen heeft het virus wel één of twee keer gehad. Sommigen drie keer. Door de coronapandemie heb ik de club PSV ook nooit volledig 'beleefd', zoals nu Benfica. Met spelers, staf en directie was het fijn werken. Maar pas rond de bekerfinale heb ik gezien wat PSV echt losmaakt bij fans. Bij iedereen. Toen was het voor ons al bijna klaar."

Schmidt was van 2020 tot 2022 werkzaam bij PSV. In februari 2022 maakte hij bekend dat hij zijn die zomer aflopende contract niet zou verlengen. Hij nam afscheid met de winst van de TOTO KNVB Beker, door Ajax in de finale met 2-1 te verslaan. Vervolgens vertrok hij naar Benfica, waar hij vorig weekend na een uitstekend seizoen de landstitel wist te pakken.

Fredrik Aursnes
Eén van de spelers waar Schmidt de beschikking over heeft bij Benfica, is Fredrik Aursnes, die vorig jaar zomer overkwam van Feyenoord. De trainer is onder de indruk van de Noor. "Fredrik is een supergreep geweest, een sleutelspeler in het team. Aursnes viel me direct op toen we met PSV tegen Feyenoord speelden. Maar ik zeg eerlijk: ik wist niet dat hij zó goed was. Ik had na zijn overstap hoge verwachtingen, maar hij heeft ze nog overtroffen. Of we nog meer types-Aursnes op het oog hebben in Nederland? Haha, we zullen zien."

Meer nieuws
   
06:00
06:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
13
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
2
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
1
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
7
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
12
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (18)

 
dgvoetbal
 
107
3 juni 2023 om 16:13
Underrated trainer die slachtoffer is geworden van de welbekende riool media in Nederland. Ben echt heel blij als PSV’er dat die elders succes heeft gevonden en op handen wordt gedragen
 
Ijsmuts
 
18
3 juni 2023 om 16:17
Ik vond de kritiek op hem wel meevallen eigenlijk. Denk dat hij hier doorgaans op de juiste manier beoordeeld is. Op Japie_Krekel na natuurlijk maar zijn mening zullen we vanaf nu moeten missen. Mannen als Derksen en Driessen zullen hun vooroordeel nooit rectificeren
 
sasukeboy
 
2
3 juni 2023 om 16:29
Ja hè, was echt zo blij toe hij aangesteld was, en helaas idd. Zal voor volgend seizoen nogmaals voor een buitenlandse trainer gaan.
 
ZiZuZooitje
 
16
3 juni 2023 om 16:34
Heb je helemaal gelijk in. Ik hekel een beetje de NLse media die altijd al wars liggen bij buitenlandse trainers. Deze trainer deed het zeer behoorlijk met PSV. Ajax was ook nog vrij dominant. Had meer krediet mogen krijgen idd.
 
Sirius
 
1
4 juni 2023 om 10:55
Onzin. Schmidt en PSV waren gewoon geen goede match. Het voetbal dat Schmidt wou spelen, daar had PSV op dat moment niet het materiaal voor. Benfica heeft wel de juiste spelers en dan kan Schmidt de ploeg naar z'n hand zetten. Dat is echt niet alleen de schuld van PSV. Schmidt forceerde een manier van spelen op de ploeg terwijl die ploeg daar de kwaliteiten niet voor had. Bovendien had het ook niet de vereiste conditie. Je kunt je afvragen hoe dat laatste mogelijk is. Dat mag je de technische staf dan zeker aanrekenen. Na de winterstop in dat eerste seizoen was de ploeg nog steeds uitgeblust na 65 minuten.
 
FcGrun050
 
8
3 juni 2023 om 17:17
Betere professionals denk ik. Als je keek hoe fysiek sterk de verdedigers waren, hoeveel loopvermogen de middenvelders hebben en hoe technisch de aanvallers zijn, dan kun je misschien wel stellen dat Benfica verder is dan meeste Nederlandse clubs. Zo'n Ruben Dias was fysiek zo sterk bij Benfica. Was gewoon een kerel. En joao felix was technisch al zo ver. Renato Sanches was fysiek ongelofelijk sterk en had al loopvermogen. En Antonio Silva en Goncalo Ramos zijn de volgende die sterk uit de jeugdopleiding komt. Het zijn echt gewoon kerels (uitzonderingen daargelaten zoals Bernardo Silva en Joao Felix) wat meestal uit Benfica komt, terwijl in Nederland ze meer op jochies lijken. Daarnaast is het natuurlijk ook weer zo dat Portugal geen kunstgras heeft, dus dat helpt ook met de blessuregevallen van spelers.
 
Futures
 
0
4 juni 2023 om 09:57
De Portugese topclubs doen het structureel beter dan de Nederlandse topclubs. Een Nederlandse topclub heeft wel eens een uitschieter naar boven, maar de Portugese topclubs zijn constanter. Ze hebben daar inderdaad betere professionals.
 
Sirius
 
1
4 juni 2023 om 10:58
@futures - Vergeet niet dat de Portugese topclubs (met name Benfica en Porto) ook gewoon rijker zijn dan Ajax. Ze hebben misschien nauwelijks uitschieters met betrekking tot aankopen, maar de spelers die daar spelen, voetballen er echt niet voor een kleine miljoen per jaar. Die hebben zo`n 10 spelers die meer dan 2 miljoen euro per jaar verdienen met uitschieters richting de 5-6 miljoen euro per jaar. Dat neemt overigens niet weg dat de Portugese topclubs het uitstekend doen, maar als je zoveel geld hebt, kun je ook veel investeren in zaken als scouting, de opleiding en noem het allemaal maar op. Wel kan Ajax het zichzelf aanrekenen dat zij op bepaalde vlakken tekortschieten dit seizoen. Er is nog wel wat te winnen aan fitheid, terwijl die scouting ook een renovatie nodig heeft. Het valt me sowieso op dat Nederlandse clubs het fysieke aspect vaak verwaarlozen. Als je dan nog Sneijders e.d. (gevoelsspelers) optimaal laat renderen, maar dat is ook niet het geval. Die worden tegenwoordig in de jeugd gedwongen zeer gedisciplineerd te spelen, waardoor je alle speelsheid eruit werkt.
 
DRL80
 
2
3 juni 2023 om 20:21
Eke dag nemen ze bloed af? Vind ik overdreven. Zie daar het nut niet van in. De belastbaarheid kan je ook zonder bloedafname constateren. Je kan ook met mensen praten en je ogen gebruiken. Een of twee keer per week op basis van de bloeduitslagen data vergaren lijkt me voldoende. Maar ik zal wel weggezet worden als iemand die het niet begrijpt en niet weet wat professionaliteit is.
 
Toetertje
 
4
3 juni 2023 om 23:06
Het is niet alsof ze elke ochtend een uur aan het infuus hangen. Is niet anders dan dat een diabetespatiënt zijn bloedwaarden checkt.