Ruud Brood rekent in interview genadeloos af met NAC-directie
Zaterdag, 4 januari 2020 om 07:00

Ruud Brood werd op oudjaarsdag ontslagen als trainer van NAC Breda. Via Twitter reageerde hij kort op zijn vertrek, waarbij hij aangaf dat hij later zijn verhaal nog wel zou doen. Daar heeft Brood niet lang mee gewacht, want zaterdag is hij openhartig in een interview met De Telegraaf. De vertrokken coach geeft aan dat hij de verantwoordelijkheid neemt voor de dingen die hij fout heeft gedaan en niet het type is dat met modder wil gooien. "Maar NAC is vooral dankzij de fanatieke supporters een prachtige club en die hebben er recht op te weten hoe dingen lopen."

Brood onderhield een slechte relatie met algemeen directeur Luuc Eisenga en technisch directeur Tom Van den Abbeele. Onder zijn leiding won NAC dit seizoen een periodetitel, werd de volgende ronde van de TOTO KNVB Beker bereikt en doet de club nog mee om promotie naar de Eredivisie. Hoewel de prestaties wisselvallig waren, was Brood toch verrast door het ontslag. De trainer kon niet door een deur met Eisenga en Van den Abbeele en de verstoorde relatie ontstond vorig seizoen al, toen NAC onder leiding van Brood afdaalde naar de Keuken Kampioen Divisie.

Na de degradatie wilden de grootaandeelhouders met Brood door. De trainer vertelt dat de onderhandelingen echter stagneerden vanwege 'communicatie vanuit de directie'. "En wat me verbaasde was dat Eisenga en Van den Abbeele ondanks de wens van de grootaandeelhouders er met mij uit te komen met andere kandidaten spraken. Het duurde maar en het duurde maar", aldus Brood over Eisenga en Van den Abbeele, die hij 'volkomen ongeschikt' noemt. "Uiteindelijk is het rondgekomen en hebben ze gezegd dat ik altijd eerste keus ben geweest, maar dat ze wilden aftasten…"

Bij de samenstelling van de selectie voor dit seizoen werd Brood naar eigen zeggen gepasseerd door de directie. "Ik zag in die periode wel 25 zaakwaarnemers mijn deur voorbijgaan en bij Van den Abbeele naar binnen lopen. Op één of twee spelers na is het uiteindelijk een niet door mij samengestelde selectie geworden", vertelt Brood. NAC beschikte afgelopen zomer niet over scouting of een technisch hart. "Het was louter het beleid van één man, een onervaren man: Van den Abbeele. Pas eind juli kreeg ik medezeggenschap. Er zijn spelers de revue gepasseerd die ik gelukkig voor mezelf en gelukkig voor de club heb kunnen tegenhouden. Ik had wel vertrouwen in een jonge groep, maar niét in alléén maar jonge spelers. Dat was echter zijn beleid. En tegelijkertijd was zijn doelstelling om direct weer te promoveren, terwijl we de zesde begroting hebben en die doelstelling zet een jonge groep onnodig onder druk. Intern heb ik eind juli al gezegd dat de selectie niet promotiewaardig was, maar in disbalans."

NAC beschikt dit seizoen over een jonge selectie. Ervaren spelers zijn er amper te vinden. "Supporters zijn boos geworden dat Ralf Seuntjens niet kwam", reageert Brood. "Van den Abbeele wilde er geen ervaren jongens bij. Ik weet dat je om te promoveren jonge spelers moet hebben, maar ook een brok ervaring. Ik heb met Alex Schalk, een oud-NAC-speler met affiniteit met de club, gesproken. Maar zijn komst was ook onbespreekbaar. Ik ben vaak een roepende in de woestijn geweest binnen de organisatie." Brood kijkt hoofdschuddend terug op de gang van zaken van de afgelopen transferzomer. "In onze zoektocht naar een linksback bekeken we als staf op verzoek van Van den Abbeele beelden van een speler. Maar daaruit bleek dat het een rechtermiddenvelder was. Toen we dat zeiden, antwoordde hij dat die speler ook weleens links in de zone had gestaan. Dan word je als praktijkman wel even gek, ja."

Volgens Brood wilden Eisenga en Van den Abbeele te veel inspraak bij zijn werkzaamheden.Dat was tegen het zere been van de complete technische staf. "Eisenga en Van den Abbeele wilden op de stoel van de trainer zitten, overal direct of indirect inspraak in hebben. Eigenlijk heeft de directie gezegd: we hebben een ervaren trainer, maar die mag alleen coachen. Wij willen invloed op zijn trainingsschema, de speelwijze en de samenstelling van de selectie. In het technisch hart dat werd geformeerd, heeft de algemeen directeur zichzelf ook een plek gegeven, terwijl hij daar helemaal niet in hoorde. Achteraf had NAC gewoon een jonge, onervaren trainer moeten nemen, die wel volledig viel te sturen."

Reactie NAC-directie
Eisenga en Van den Abbeele reageren kort en laten weten dat afgelopen zomer 'volmondig voor Brood is gekozen' na een 'zorgvuldige procedure'. "Uiteindelijk hebben we een contract getekend dat de trainer meer dan de standaardbevoegdheden gaf. Die bevoegdheden zijn volstrekt helder: de technisch directeur moet een selectie samenstellen waarmee de trainer kan werken en waarvan een algemeen directeur weet dat er financieel verantwoord gehandeld wordt. Om tot goede technische afwegingen te komen is er een technisch hart geformeerd van 'td', trainer, hoofd opleiding en hoofdscout. De 'ad' heeft daarin geen rol. We zijn constant op zoek naar ontwikkeling en verbetering. Dat de gemeenschappelijke missie niet is geslaagd is voor heel NAC frustrerend."

Meer nieuws
   
09:10
09:10
Crysencio Summerville is een serieuze optie voor Slot bij Liverpool
1
   
08:39
08:39
Engeland heeft bar weinig vertrouwen in Slot: 'Hij is een Ten Hag in vermomming'
23
   
06:00
06:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
14
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
2
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (26)

 
Devosendemos
 
4
4 januari 2020 om 07:24
Is er nou eigenlijk een club geweest waar Brood het goed heeft gedaan? Niet cynisch bedoeld overigens, ik vraag het me oprecht af. Ik volg die man niet of nauwelijks, maar heb het idee dat er altijd gedoe is?
 
kenno
 
83
4 januari 2020 om 07:30
NEC heeft hij toen heel overtuigend terug gebracht naar de eredivisie. Dat team had o.a. Jahanbach (als ik het goed schrijf).
 
NecNijmegen19
 
53
4 januari 2020 om 07:34
Klopt, werden kampioen met een record aan punten en doelpunten met oa ars, limbombe en alireza
 
NECLent
 
4
4 januari 2020 om 11:04
En Santos niet te vergeten, man wat een voorhoede was dat zeg. Je wist gewoon elke wedstrijd zeker dat minimaal 2 van die 4 gingen scoren.
 
nolo85
 
3
4 januari 2020 om 12:27
Ja maar dat team had zelfs bijna zeker meegedaan om europa plekken in de eredivisie haha. We wonnen iedere wedstrijd, vraag was alleen met hoeveel. 7-0, 6-0 haha. Dus ik denk dat ik ook wel kampioen was geworden daarmee
 
AjaxCagliari
 
56
4 januari 2020 om 08:21
Brood is met rkc nog eens zevende geworden in de ed als ik het goed heb. Dat was wel een prestatie van formaat.
 
genieterr
 
31
4 januari 2020 om 08:24
Voor NAC was hij assistent bij Psv voor 3 jaar. Volgens mij geen rare geluiden. Daarnaast is deze man geen wonder coach, en beland hij dus altijd bij clubs in de onderste regionen. Daarmee heeft hij wel een grotere uitdaging dan wanneer je bijvoorbeeld trainer bent van een Utrecht Groningen of Heerenveen, waar een plek boven de 5 fantastisch is en pas onder plek 13-14 niet goed is.
 
Master D
 
50
4 januari 2020 om 08:52
Hij is 2x gepromoveerd met RKC Waalwijk en nog een keer met NEC. Hij weet dus in de KKD wel waar hij over praat. Bij PSV heb ik geen klachten gehoord over hem als assistent. Het is geen wereldtrainer, maar voor NAC-begrippen ga je niet zomaar een betere krijgen.
 
Tipptopp
 
4
4 januari 2020 om 09:41
Of hij een succesvol trainer is geweest of niet maakt qua opmerking over de directie eigenlijk niet eens zo heel veel uit. Zijn kritiek op die 2 is niet bepaald mals.
 
Arnout108
 
31
4 januari 2020 om 08:00
Wat is het nou van beleid dat ze direct willen promoveren maar ook alleen maar jonge spelers willen. Zoiets werkt misschien in football manager maar in het echt ie het vaak niet zo`n goed idee als je direct wil promoveren. Ik kan me eigenlijk geen ploegen herinneren die promoveerde zonder ervaren in de ploeg. Waarom zou het NAC dan wel lukken?
 
lolo24
 
9
4 januari 2020 om 09:09
Jong ajax is wel een voorbeeld dat het wel zou kunnen, al kunnen die niet promoveren.
 
Suc6Magnet
 
51
4 januari 2020 om 09:28
Bij Jong Ajax lopen ook 11 jongens die samen het driedubbele waard zijn als de hele 23 koppige selectie van NAC...
 
BorussiaJero
 
9
4 januari 2020 om 09:30
Jong ajax is ook het beste jonge elftal van het land, die kan je echt niet vergelijken. Victor Jensen koste al een paar 1,5 mil. Daar koopt nac 5 spelers van
 
Tipptopp
 
4
4 januari 2020 om 09:47
Vergeet even niet dat de waarde van de jong Ajax spelers vooral bepaald wordt door potentie en leeftijd. Oftewel, de kwaliteit die zij nu nog niet hebben maar in de toekomst wellicht zouden kunnen behalen. Tel daar bij op dat de teams zoals men vaak genoeg aandraagt, nogal wisselen van samenstelling en je hebt als “jong” team ook wel heel veel nadelen. Eigenlijk best knap dat die teams van de spelers die op de piek van hun kwaliteiten, veel ervaring hebben en met een vaste samenstelling spelen kunnen winnen.... of vloek ik nu te hard?
 
numero9
 
15
4 januari 2020 om 09:12
En dan zelf met Alex Schalk komen.... daar kom je mee verder...
 
Gentiana
 
25
4 januari 2020 om 09:49
Vind dat geen hele rare naam. Had destijds het niveau niet, maar is inmiddels 27. Heeft prijzen gewonnen in Schotland en Zwitserland. Hij zal voetballend misschien niet de beste zijn maar brengt wel ervaring die Brood graag wil. Met zo'n jonge selectie kan iemand die ervaring heeft met finales echt wel van pas komen. Bovendien weet je dat hij alles zal geven voor NAC.
 
Stokie10
 
6
4 januari 2020 om 10:19
Inderdaad. Daarnaast, met het budget van nac kan je daley blind, nick viergever of jan arie van der heijden niet betalen. Kortom, je kijkt natuurlijk in een vijver van matige spelers, die op de een of andere manier heel waardevol kunnen zijn.
 
SneekPSV
 
3
4 januari 2020 om 09:52
Ik lees een hoop frustratie in zijn verhaal, maar eigenlijk valt de directie niet zoveel te verwijten. Zoals ik het lees, had Brood alle macht willen hebben. Als je de trainer (een passant) de selectie wilt laten samenstellen, komt het geheid ook niet goed. Als je dan met Schalk aan komt zetten bevestigd dit alleen maar. Het enige probleem in dit verhaal is dat er geen scouting is.
 
dutchy77
 
5
4 januari 2020 om 10:06
Uiteindelijk is iedereen binnen een onderneming een passant. Helaas voor Brood en de directie is de samenwerking niet verlopen zoals verwacht. Ik vind zelf het ontslag niet terecht. Volgens mij heeft NAC in de eerste seizoenshelft toch goed gepresteerd met het materiaal dat ze hebben. De nacompetitie is al verzekerd en ze staan in de top tien.
 
Stokie10
 
15
4 januari 2020 om 10:26
Die eisenga is een heel vervelende man. Ik ken hem zelf vanuit het wielrennen. Daar was hij al heel erg aanwezig en nam hij veel discutabele beslissingen. Toen ging hij naar heerenveen, volgens mij is niemand daar positief over hem. Het zou me dus niets verbazen als hij bij NAC ‘ook maar wat doet’. Ja, brood is een passant, maar heeft wel ervaring en weet wat ie doet. Het is niet de beste trainer die er is, maar echt wel prima voor een topclub in de kkd. Als ik nac was zou ik die directie lozen.
 
dutchy77
 
0
4 januari 2020 om 12:18
Ik denk dat Ruud Brood echt wel de juiste man voor NAC is. Heeft ervaring met het spelen voor promotie. Dat er in de laatste periode wat minder punten zijn gepakt kan gebeuren. Maar ja, als de directie je niet moet, dan is je carrière kort en overzichtelijk.
 
theo uphus
 
4
4 januari 2020 om 10:08
In de officiele reactie van NAC lees ik precies hoe de zaken op papier geregeld zouden moeten zijn. Dat wil echter nog niet zeggen dat de zaken praktisch ook zo liepen. Er zijn voorbeelden te over, zowel in het internationale voetbal als wel bij bijvoorbeeld top amateurclubs waarbij bestuur en/of sponsors ongezond veel invloed (proberen te) bemachtigen. Uit het bovenstaande verhaal begrijp ik dat dit bij NAC ook gebeurde. En dan zegt zo'n statement van bestuurszijde mij achteraf ook niks. Dat zij begrijpen hoe het officieel hoort te zijn zal wel waar zijn, maar belangrijker is hoe het werkelijk bij een club werkt. NAC is in mijn ogen zeker wel een promotiekandidaat in de Kkd, maar zeker niet de enige. Schijnbaar denken de bestuursleden van NAC daar anders over, maar vraag ik mij ondertussen wel af of deze actie bij gaat dragen aan die promotie.
 
weemoedt
 
4
4 januari 2020 om 11:12
Vanuit mijn werksituatie ken ik de Belgische cultuur van waaruit van den Abbeele afkomstig is als een van moeizame communicatie ... ja zeggen en nee doen ... en voor wat Eisenga betreft hoef je alleen maar even terug te lezen hoe hij bij SC Heerenveen is weggegaan ... tel uit je verlies ... weg met die twee ...
 
nolo85
 
1
4 januari 2020 om 12:29
Maar goed Broodje mag terugkomen naar NEC voor volgend seizoen
 
dutchy77
 
1
4 januari 2020 om 12:35
Bij Almere City staat ook nog een vacature voor hoofdtrainer open.
 
naxioma
 
4
4 januari 2020 om 13:34
Sinds de huidige aandeelhouders in 2014 NAC Breda in bezit kregen, heeft NAC in 6 kalenderjaren maar liefst 9 hoofdtrainers en 6 technisch directeuren “gebruikt” en is het van crisis naar crisis gegaan. De club is sportief, financieel, professioneel en moreel afgegleden. Ondanks de wellicht goede bedoelingen werkt het huidige eigendomsmodel niet. Daar waar men het hoofd koel moet houden, worden mensen ontslagen en creëert men een crisis. En daar waar ingegrepen moet worden, benoemen ze de verkeerde mensen. Het kan zo niet verder. NAC met zijn rijke historie en fantastische fans verdient zo veel beter. Btw, buitengewoon jammer dat Ruud Brood als clubman en succesvol trainer voortijdig moest vertrekken.