Schandalige taferelen in Tsjechië: fans op het veld op de vuist na bekerfinale
Woensdag, 22 mei 2024 om 22:10

Bij de Tsjechische bekerfinale is het woensdagavond na afloop tot ongeregeldheden gekomen. Supporters van Viktoria Plzen en Sparta Praag (1-2) gingen na het laatste fluitsignaal het veld op om de confrontatie met elkaar aan te gaan.

De Tsjechische bekerfinale werd een spannend schouwspel. Sparta kwam tien minuten voor tijd op voorsprong door een eigen goal van Sampson Dweh, maar zag dat Plzen de stand in de slotfase gelijk trok. Tomas Chory leek een verlenging af te dwingen.

In de blessuretijd van het duel was het echter Sparta Praag dat nog eenmaal aanzette en via Veljko Birmancevic aan het langste eind trok. De middenvelder schoot in minuut 91 raak na een klutssituatie in de vijandelijke zestien.

Let op: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

Toen niet veel later het laatste fluitsignaal klonk, wisten de fans van Viktoria Plzen hun woede niet in bedwang te houden. Enkele honderden fans betraden het veld om de confrontatie aan te gaan met de supporters van Sparta Praag.

Op beelden op internet is te zien hoe gemaskerde mannen naar de overkant van het veld rennen om te provoceren. Spelers proberen de menigte tot kalmte te manen, maar slagen daar slechts gedeeltelijk in.

Uiteindelijk lukt het de oproerpolitie om beide supportersgroepen uit elkaar te drijven. Het is niet bekend of er mensen zijn opgepakt.

Voor Sparta Praag betekende het de achtste bekerwinst in de clubgeschiedenis. De laatste keer dat de club de beker won was in 2019/20.

Analisten bekogeld


Ook de Tsjechische analisten kwamen niet ongeschonden uit de strijd. Zij kregen een stoel naar hun hoofd geslingerd, zo is te zien op beelden. Terwijl zij langs de kant van het veld verslag doen vanachter een desk, worden ze bekogeld.

Meer nieuws
   
00:00
00:00
Waarom Jorrel Hato meer kans had om profvoetballer te worden dan Kylian Mbappé
13
   
23:55
23:55
Vermoedelijke XI Nederland - Polen: Koeman kiest tussen Frimpong en Dumfries
59
   
23:53
23:53
Southgate wijst vier spelers van Engeland aan die 'leiderschapsgroep' vormen
0
   
23:49
23:49
Driessen draait zich om op tribune in Hamburg en baalt: 'Dit kan toch niet?'
1
   
23:10
23:10
Spaanse media na zege: 'Hij hoort dit duel thuis met vrienden te kijken'
5
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (35)

 
SterkeJerke
 
9
22 mei 2024 om 22:16
Wat een onzinnige uitlatingen ook weer, ga lekker genieten van je biertje en laat dit soort domme acties achterwege. Dat ze deze idioten maar een flinke straf geven.
 
Twenteov
 
57
22 mei 2024 om 22:24
Wat een enorm huttenvolk weer. Dit is in Tsjechië maar ook hier meer en meer v dit bakvolk. Bij de viering vd derde plek v mijn club zag ik ook weer een paar v die gehaktballen langs de snelweg met die bivakmutsen op, en dat terwijl je wat te vieren hebt. Hoe dan? Dat haantjesgedrag en kijk-mij-eens-badass-zijn komt me zo enorm de strot uit. Ik hoop ooit mijn 3 zoons mee te kunnen nemen naar een zaterdagavond wedstrijd (ipv zondagen die doorgaans qua sfeer gemoedelijker zijn), maar ik ga voorlopig wel alleen. Wat een enorme kneuzen met kleine ballen.
 
Sieb nr. 15
 
2
22 mei 2024 om 22:35
'Dit is Tsjechië', want hier in Tsjechië is dat normaal? Of hoe moet ik die opmerking lezen. Ben wel benieuwd aangezien ik zelf in Praag woon en ook redelijk wat ervaring heb met betrekking tot het bezoeken van wedstrijden (in zowel Tsjechië als in Nederland).
 
Dennis1995
 
37
22 mei 2024 om 22:39
Ik denk dat hij wil zeggen dat het er hier in Nederland af en toe ook flink kansloos aan toe gaat. Net zoals in Tsjechië zoals je nu op deze beelden toevallig kan zien.
 
Tim00w
 
19
22 mei 2024 om 22:40
Ik heb niet de indruk dat Twenteov dit zo bedoelt. Die zegt alleen maar dat dit in Tsjechië is gebeurd, maar dat ie dit in Nederland ook steeds meer tegenkomt. Ik lees nergens een veroordeling over hoe de situatie in Tsjechië is, maar twenteov deelt de ervaringen in Nederland.
 
Twenteov
 
22
22 mei 2024 om 22:48
Sieb ik bedoel aan te geven dat ik zie dat het haantjesgedrag ook bij de voetbal in Nederland groter wordt maar dat dit in Tsjechië is, om aan te geven dat ik juist niet weet hoe het daar is. Niets meer en niets minder. Je lijkt mijn vrouw wel ??. Grapje dat laatste natuurlijk
 
Sieb nr. 15
 
6
22 mei 2024 om 23:03
Misschien ben ik stiekem wel je vrouw die zich verveelt... Maar fair. Ik vroeg het me gewoon af. Het valt me namelijk vaak op dat mensen denken dat het hier nog de oude Oostblok tijd is. Maar het Sparta publiek is niet bepaald de standaard hier.
 
Twenteov
 
4
22 mei 2024 om 23:14
Onslow als profielfoto is een goeie dekmantel dan, schat. ?? Maar zonder gekheid associeer ik tsjechie niet met het Oostblok, Slowakije wat meer. Tijden v Jan Koller vs Jaap Stam tijdens die wedstrijden waren mooi man, juist respect voor hun voetbal gehad altijd. Nu wat minder kwaliteit, net als Nederland helaas alhoewel Cerny en Sadilek voor mij helden zijn als Twente fan. Wij loten missch Slavia Praag, is dat een wat normalere club aangezien je aangeeft dat Sparta de foute club is?
 
Sieb nr. 15
 
5
22 mei 2024 om 23:50
Ja zo'n Onslow profielfoto houdt het een beetje spannend he.. Qua Cerny kan ik je als Ajax fan de hand schudden. Echt een zwak voor die jongen. Slavia is gewoon een prima club qua aanhang, daar ga je niet veel geks bij meemaken. Voor mij is Bohemians by far de leukste club hier mbt de fans, daarna Slavia en ver daarachter Sparta (en Dukla toen dat nog relevant was). Buiten dat is de politie in Praag op dit gebied van de buitencategorie. Dat is Champions League niveau. De Feyenoord fans kunnen daarover meepraten. Dus zolang je die blij houdt, zul je een top tijd hebben hier.
 
Wouder
 
1
23 mei 2024 om 10:42
Afgelopen september in Praag geweest, pracht stad. Maar als voetballiefhebber vond ik dukla echt machtig mooi! Als je dan even terug in de tijd wilt, dan is dat echt een aanrader! Cintelbaan, bbq op de tribune, zoek zelf maar een plek uit en dat houten huisje als "fancentrum". Bohemians ook echt heel vet! Sparta Europees gezien dat weekend en die sfeer was ook echt heel gaaf. Wat mij vooral opviel was dat niet alleen de spelers maar echt de complete staf, wissels enz het publiek bedankt, en niet een plichtmatig rondje lopen maar echt gewoon 30 minuten lang alles en iedereen bedanken! Mocht je van voetbal houden (de meeste hier vast wel) en je een lang weekend Praag willen, kijk dan naar het speel schema! Kaartjes zijn goed beschikbaar en voor een mooie prijs!
 
kali
 
0
23 mei 2024 om 11:27
Er staat "dit is IN Tsjechië"....
 
Sieb nr. 15
 
0
23 mei 2024 om 14:40
Buiten dat het al enige tijd verduidelijkt is als je de overige comments leest, lijkt me dit ook een vrij nutteloze toevoeging in dit gesprek.
 
Sieb nr. 15
 
1
23 mei 2024 om 14:49
Klopt inderdaad wat je zegt Wouder, buiten het stukje over Dukla maar dat is meer persoonlijk. Ik vind het zelf altijd ook wel belangrijk dat het publiek een beetje OK is met betrekking tot hun voorkeuren. Dukla is de oude legerclub en de (oude) harde kern staat nogal bekend om hun extreem rechtse voorkeuren, die ook vaak met nogal bedenkelijke tatoages worden benadrukt. Ik heb wel gehoord dat het inmiddels qua aanhang op sterven na dood aan het gaan is vanwege de sportieve malaise. Ook bij Sparta heb ik tijdens mijn bezoeken niet echt hele positieve ervaringen gehad met betrekking tot racisme en fascistisch gedrag (niet enkel de harde kern, maar ook gewoon in het familievak). Voor mij zijn daarom in Praag Bohemians, Slavia en Viktoria Zizkov de clubs die ik zou aanraden. Ik liep twee weken geleden vanaf een cafe in de buurt met een hard cup met bier richting het Bohemians stadion, kon zo met bier en al door de security en stond binnen no time op de statribune achter het doel. Heerlijk relaxed hoe dat allemaal gaat hier.
 
GerriedeB
 
1
23 mei 2024 om 15:36
@sieb n.r15, Je weet dat er bij Bohemká ook een behoorlijke groep rechtse rakkers zijn he?
 
Sieb nr. 15
 
1
23 mei 2024 om 15:42
Ja 12 man die helemaal aan de rechterkant achter het doel staan.. Jammer genoeg zul je altijd wel gekkies houden. Dat is bij enorm veel clubs wel het geval. Maar je vindt je niet dat Bohemka qua sfeer zeer gemoedelijk is dan?
 
Anfield1892
 
0
23 mei 2024 om 20:51
Nou, laten we niet vergeten dat Tsjechië een behoorlijk rechts land is waar dit soort excessen eerder regel dan uitzondering zijn. Dat speelt natuurlijk ook een rol, Oostblok landen (Tsjechië, Polen, Hongarije, Bulgarije) zijn berucht vanwege het heersende racisme en de daaruit voortvloeiende neonazi's etc. Ik bedoel er zijn genoeg clubs in Europa met een relatief linkse harde kern, maar die bevinden zich zelden in het Oostblok.............
 
Wouder
 
0
24 mei 2024 om 09:02
Dat is wellicht het voordeel voor mij dat ik de taal niet spreekt dus geen idee heb wat ze zeggen. Bij Dukla kon ik geen harde kern herkennen ondanks dat we met max 1000 man in het stadion zaten.. Ik moet zeggen dat ik bij alle 3 de clubs een relaxe sfeer proefde bij binnen komst. Ook kwa security. Heel gemoedelijk. Helaas voor ons konden we niet naar Slavia, die speelde de avond van ons vertrek tegen Sparta, maar ja, vliegtickets
 
Sieb nr. 15
 
0
27 mei 2024 om 12:47
'dit soort excessen eerder regel dan uitzondering zijn'? Zeg je dit uit eigen ervaring?
 
OREELY
 
8
22 mei 2024 om 22:33
vorige week ook al kansloze taferelen, toen sparta praag kampioen werd bij mlada boleslav. die club wou niet dat er een pitch invasion kwam, wat volkomen terecht is wat mij betreft. daar kwam de oproer politie in actie.
 
Sieb nr. 15
 
3
22 mei 2024 om 22:37
Je woont ook in Tsjechië of volgt het op de voet begrijp ik? Sparta is natuurlijk ook wel echt het foute clubje in Praag, nu Dukla op sterven na dood is.
 
OREELY
 
7
22 mei 2024 om 22:43
ik volg heel veel, zeker nu aan het einde van het seizoen. daarom dat ik op de hoogte was van wat er vorige week was gebeurd.
 
Sieb nr. 15
 
1
22 mei 2024 om 23:06
Ah vandaar. Ja ik ben behalve Dukla bij alle Praagse clubs geweest en Sparta is by far het meest ongemakkelijke volk. Geen verrassing, deze ongeregeldheden tijdens hun 'vieringen' van succes.
 
Dennis1995
 
10
22 mei 2024 om 22:38
Ik begrijp dit echt niet. Moet je kijken hoe die gasten aan het hameren zijn op iemand. Zag van de week ook beelden van de korenmarkt in Arnhem. Ik word daar heel naar en verdrietig van. Mensen geweld gebruiken sowieso, maar als het om iets gaat waar je geen invloed op hebt, zoals voetbal, dan vind ik het nog erger. Zo kleinzielig allemaal en zo dom.
 
Vakkie 427
 
0
23 mei 2024 om 07:48
Zulke mensen denken daar niet eens bij na, gewetenloos zijn ze. Of ze je levenslang kreupel slaan of dood, het interesseert ze geen moer helaas.
 
ThulaniSerero
 
12
22 mei 2024 om 22:47
Lekker met ze tweeen op iemand liggen en op zijn achterhoofd rammen, zelfs voor vechthooligans diep triest
 
Sieb nr. 15
 
1
22 mei 2024 om 23:10
Hopen dat het snel weer minder gaat met Sparta Praag. Laat Bohemians de positie maar innemen om de strijd met Slavia en Viktoria aan te gaan. Dat extreem rechtse gedrag van de Sparta aanhang is alleen maar slechte reclame voor Tsjechië.
 
AjaxNL!
 
5
22 mei 2024 om 23:28
Wat is dat nou weer voor onzin. Wat heeft een rechtse politieke voorkeur hier nou weer mee te maken? Het zijn toch echt de Plzen fans die beginnen met het veld op te lopen en uitlokken...
 
Sieb nr. 15
 
6
22 mei 2024 om 23:58
Ik zeg toch 'extreem'? Naar mijn mening is extreem op het gebied van zulke voorkeuren niet prettig. Ieder z'n mening. En ik heb tijdens mijn bezoeken in het Sparta Stadion de nodige Nazi gebaren en ourwoudgeluiden langs zien/horen komen. Dus ik hoop gewoon dat die club en hun supporters weinig succesvol zijn. En mbt 'zij begonnen met uitlokken'. Zeer zwak argument als je het mij vraagt. Je hoeft dan nog steeds niet mee te gaan doen. Gewoon ordinair gedrag. Noem het gerust onzin hoor. No hard feelings.
 
AjaxNL!
 
0
23 mei 2024 om 09:48
Dan alsnog zijn het de Plzen fans die hier begonnen dus Sparta heeft hier toch niks mee te maken dit keer? Bij vrijwel elke club heb je last van deze 'hooligans' die dingen roepen die niet kunnen. Vooral in het oostblok erg veel clubs. Met die redenatie blijven er weinig mooie clubs over. Ook bij Slavia zullen er malloten op de tribune zitten.
 
Anfield1892
 
0
23 mei 2024 om 20:53
Oostblok is dan ook intrinsiek rechts nationalistisch, oftewel antwoord op je vraag waarom het daar nóg vaker gebeurt in vergelijking met de rest van Europa
 
DersimAmed
 
2
23 mei 2024 om 00:11
ME daar is ook lekker passief. Halen mensen uit elkaar en sturen ze weg. Niet eens de lange lat in de hand. Als ik me herinner wat ze allemaal deden bij ADO - Excelsior na het einde.. ze sloegen zelfs fans, die niet betrokken waren bij de rellen, op de vingers terwijl ze aan het hangen zijn om van 3 meter hoog te moeten springen. Levensgevaarlijk als je verkeerd valt of de paniek dat je moet springen van 3 meter hoog. Valt tegen van een land wat in de EU zit.
 
geefmijmening
 
1
23 mei 2024 om 04:13
Maarja toen Feyenoord in de Conference er 2x heen moest was het minimaal, de ene wedstrijd is de andere niet. Helaas zijn er altijd een paar “bankovervallers” (bivakmutsen) aanwezig. Die weten waarschijnlijk niet eens of er lucht of zand in een bal zit. Maar die mensen te weigeren is moeilijk te onderzoeken..
 
Sieb nr. 15
 
0
23 mei 2024 om 17:33
Dat was in Praag. Niet te vergelijken met een pot voetbal in de nationale competitie/cup in Plzen. Dat was in het seizoen dat Feyenoord nogal wat problemen leverde tijdens de uitwedstrijden. Vervolgens werd hier in Praag een enorme politiemacht op de been gebracht. Een redelijke `wie niet luisteren wil moet maar voelen` stijl. 1 groepje Feyenoord fans had een persoon die gooide een fakkel naar een groepje toeristen (wel of niet bewust..) en die werden met z`n allen direct het busje ingeladen en hebben de wedstrijd moeten missen. Als die sfeer hier hangt, dan denken mensen wel twee keer na voordat ze iets doen om de politie te triggeren.