Schöne was woest na topavond: 'Dat was een heel dun muurtje, zo frustrerend'
Dinsdag, 24 december 2019 om 11:43

Lasse Schöne beleefde een memorabel seizoen met Ajax in de Champions League. De Deen, die afgelopen zomer verkaste naar Genoa, bereikte met de Amsterdammers de halve finale van het miljardenbal, waarin Tottenham Hotspur in extremis doorstootte naar de eindstrijd. De return van de achtste finale tegen Real Madrid in het Santiago Bernabéu (1-4) was een van de vele hoogtepunten bij Ajax, erkent Schöne.

In gesprek met het Algemeen Dagblad blikt de routinier nog een keer terug op de galavoorstelling in Madrid, waarin Schöne met een prachtige vrije trap de 1-4 voor zijn rekening nam. Het voelde voor de middenvelder alsof hij in Madrid in een put speelde. "Het is zo groot, zo steil, al die ringen. Je ziet de hemel amper. Geweldige voetbaltempel. Real Madrid is de absolute top, maar dat zorgt bij mij misschien juist wel voor meer ontspanning. Ik weet dat ik op mijn best ben als de weerstand hoog is. Als het er echt op aankomt. Dat geeft rust en vertrouwen."

De middenvelder memoreert dat Ajax zich sterker voelde dan Real en genoot van alle spelers van Ajax, onder wie Hakim Ziyech. "We hadden een mooie klik, eigenlijk vanaf het eerste moment was er veel wederzijds respect. Ik heb een zwak voor hem. Hij was altijd als eerste op de club. We zaten ook naast elkaar in de kleedkamer op De Toekomst. Dan heb je automatisch veel contact. Hakim is puur, een echte liefhebber en ook voor de sfeer heel belangrijk. Een topspeler en een fijn mens."

Twintig minuten voor tijd mocht Ajax een vrije trap nemen vanaf de zijkant. Schöne en Ziyech stonden samen bij de bal. "Ik zei tegen Hakim: 'Ik neem hem.' Wij kwamen daar samen altijd snel uit. Vanaf dat moment laten we elkaar altijd met rust. De nemer moet in zijn concentratie komen, want een vrije trap moet perfect zijn." De Deen voelde dat hij de bal goed had geraakt. "Dat de bal vervolgens zo over Courtois in de verre hoek valt, is geweldig. Ik ga natuurlijk niet zeggen: zo had ik hem vooraf precies bedoeld. Je neemt hem zo dat hij er in één keer in kan vliegen, maar onderweg ook aangeraakt kan worden."

Na afloop wilde Schöne flink meefeesten, maar de veteraan moest naar de dopingcontrole. "Het kamertje van de dopingcontrole zat tegen onze kleedkamer aan, met een heel dun muurtje. Dat was zo frustrerend. Ik was woedend. Op de bank was ik nog als een idioot water gaan drinken. Zinloos, ik kon gewoon niet plassen. Ik werd boos op die mensen, maar dat sloeg nergens op. Zij volgen gewoon het protocol. Ik heb ook mijn excuses aangeboden. Na een uur kon ik eindelijk plassen. Daarna kwam ik in een lege kleedkamer. Stond ik daar alleen onder de douche. Ben daarna naar de spelersbus gesprint, waar ik onderdeel werd van de euforie. Terug in het hotel hebben we het goed gevierd."

Meer nieuws
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
0
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
0
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug, maar vergeet zichzelf te belonen
6
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
4
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
25
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (13)

 
Damsko1103
 
28
24 december 2019 om 11:53
Balen! Kleedkamer is na het veld toch de plaats waar je los gaat met je teamgenoten. Dan is alles nog zo vers. Kan niemand het nog bevatten.
 
Patroo
 
53
24 december 2019 om 12:10
Niks ten nadele van Ziyech en zijn traptechniek, maar wat mis ik de standaardsituaties waar Schone achter bal stond. Per seizoen gegarandeerd dat hij er 5 inlegt vanuit vrije trappen, en nog een paar extra uit vrije spel vanaf een meter of 20-25.
 
NJfromVOL
 
15
24 december 2019 om 12:22
Ziyech heeft inderdaad een uitstekende traptechniek, maar zijn vrije trappen zijn vaak ondermaats. Het gevoel wat je hebt als Schone achter de bal gaat staan, mis je gewoon bij Ziyech.
 
Gaalmeister
 
8
24 december 2019 om 14:19
Naar wat ik op Youtube beelden heb gezien (geef toe, dat zegt niet alles) heeft Marin zo'n zelfde traptechniek. Van de vrije trappen die hij tot nu toe genomen heeft ging wel veel dreiging uit. Hoop toch dat het er in de loop van dit seizoen nog uit gaat komen bij die jongen, het lijkt wel of hij blokkeert ofzo.
 
FR_Ronnie
 
17
24 december 2019 om 12:45
Was een prachtige goal van Schone. Ik heb toen wel heel erg genoten van het feit dat zo`n miljoenenploeg als Real compleet voor l"l werd gezet, maar dan ook echt totaal afgemaakt en belachelijk gemaakt werd voor het oog van de hele voetbalwereld. Dat is toch wel heel erg genieten. Was voor mij ook de beste wedstrijd van Ajax tijdens het CL seizoen. (edit = taalfouten)
 
Shorty1991
 
0
24 december 2019 om 15:39
Het deed voor mij heel erg denken aan de wedstrijd van Ajax in 95, waar ze een staande ovatie kregen van het Bernabeu. Deze wedstrijd heb ik echter niet jaren later pas hoeven zien om m bewust mee te maken en deze wedstrijd hoort zeker in mijn top 3 favoriete voetbalwedstrijden. Prachtige avond was dat.
 
THenry_228
 
0
24 december 2019 om 13:03
Hahaha mooi verhaal! Snap ook de frustratie van Schone dat je na zo een prestatie niet met je teammaats kan vieren maar ook knap dat hij vrij meteen inziet dat de mensen van de dopingcontrole enkel hun werk doen.
 
ideefiks
 
3
24 december 2019 om 13:07
Geweldige wedstrijd, die ik al vaak heb terug gekeken. Verveelt nooit. Natuurlijk worden de vrije trappen van Schöne gemist, wat hij kon kan bijna niemand. Mooi ook zoals hij terug kijkt op zijn relatie met Zyech, ook een unieke speler. Voor mij was 2019 het mooiste Ajax-jaar, ook omdat vergelijking met de successen in 1995 niet reëel is. De tegenstand is tegenwoordig zo oneindig veel groter. Alleen de periode van Cruyf, Swart Keizer kan, qua attractiewaarde, de vergelijking een beetje doorstaan. Ik was in die tijd in Turkije en een gewone Turkse boer noemde spontaan de hele opstelling van dat Ajax. Dat zegt genoeg !helaas zijn dit soort dingen zó uniek dat het bijna onmogelijk is dat we zoiets komende decennia nog een keer meemaken. In 2020 hopelijk nog een half jaar van genieten !
 
McMulenga
 
4
24 december 2019 om 13:29
Hee, na Frenkie, Tadic en De Ligt nog een speler die altijd als eerste op de club was. Overigens nooit geweten dat Schöne en Ziyech zo'n klik hadden, al kan ik me voorstellen iedereen het goed kan vinden met Schöne.
 
Feast
 
5
24 december 2019 om 14:51
Ziyech gaf in een interview kortgeleden al aan dat Lasse degene was die hij het meeste miste van alle vertrokken spelers afgelopen jaren.
 
tazmanic2
 
3
24 december 2019 om 16:30
Is weer op zijn niveau. Buiten vrije trappen kan ie eigenlijk niks. Ajax was een uitzondering, vanwege de spelers om hem heen. Volgend jaar serie B, althans keihard op weg