Selectie Marokko kan onveilig Guinee eindelijk verlaten na staatsgreep
Zondag, 5 september 2021 om 23:01

De selectie van Marokko heeft Guinee kunnen verlaten. Maandagavond stond een WK-kwalificatiewedstrijd gepland in en tegen het West-Afrikaanse land, maar vanwege een staatsgreep lijkt dat duel niet door te gaan. De Marokkaanse nationale ploeg mocht het spelershotel in de hoofdstad Conakry zondag aanvankelijk niet verlaten, maar zijn uiteindelijk toch op een vliegtuig van Royal Air Maroc gestapt, blijkt uit socialmediaposts van spelers.

Alpha Condé (83) is sinds 2010 de de president van Guinee, maar aan zijn heerschappij lijkt snel een einde te komen. Volgens onder meer het AFP wordt Condé momenteel door een speciale eenheid van het leger vastgehouden in Sékoutoureya, het presidentiële paleis van de regeringsleider in Conakry. De soldaten van het Guinese leger scharen zich naar verluidt achter luitenant-kolonel Mamady Doumbouya. In 2011 was er ook een staatsgreep, waarbij zelfs enkele doden vielen. Het lukte de coupplegers destijds echter niet om Condé te verdrijven.

"We horen de hele dag geweerschoten in de buurt", reageerde bondscoach Vahid Halilhodzic van Marokko zondag in gesprek met l'Équipe. "Er staat een vliegtuig op ons te wachten, maar we mogen niet vertrekken. We hebben 45 minuten tot een uur nodig om op het vliegveld te komen. Als je buiten geweerschoten hoort, is de veiligheid niet volledig gegarandeerd. De spelers zijn niet gerustgesteld; er zijn zeker zorgen. Ik ben het gewend en voor mij is het minder problematisch, maar deze situatie is bizar. De Marokkaanse autoriteiten, onder wie de koning, zijn zeer bereid om ons te helpen." Inmiddels is er dus toestemming gekomen om te vertrekken.

Bij de selectie zitten onder anderen AZ-aanvaller Zakaria Aboukhlal en Souffian El Karouani van NEC. Ook voormalig Eredivisionist Sofyan Amrabat behoort tot de groep. Marokko begon donderdag met een 2-0 overwinning op Soedan aan de kwalificatiereeks op weg naar het WK in Qatar. Halilhodzic besloot om Hakim Ziyech niet op te roepen voor deze interlandperiode vanwege een gebrek aan discipline en inzet. Het leidde al snel tot een furieuze reactie van de middenvelder van Chelsea. "De volgende keer dat je praat, spreek dan de waarheid!", schreef Ziyech donderdag op zijn Instagram Stories, gevolgd met een clownemoji. "Ziyech toonde geen discipline tijdens de laatste twee wedstrijden", zei Halilhodzic, die eind augustus al bekend had gemaakt dat de aanvallende middenvelder niet tot de Marokkaanse selectie zou behoren.

Meer nieuws
   
21:47
21:47
The Times weet welke rol Slot precies gaat krijgen binnen organisatie Liverpool
10
   
21:37
21:37
Late gelijkmaker van Leverkusen wekt grote woede: 'Het is een schande!'
1
   
21:05
21:05
Robin van Persie gaat in op vraag of hij ooit trainer van Feyenoord wordt
4
   
20:28
20:28
Ongekend: Leverkusen behoudt ongeslagen status door goal in minuut 97
29
   
20:15
20:15
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
11
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (25)

 
Adam2041
 
40
5 september 2021 om 17:12
Wauw. Eigenlijk niks meegekregen van een dergelijke situatie in dat land. Neem aan dat later de wedstrijd op neutraal terrein wordt gespeeld? Desalniettemin hoop ik dat de bond gewoon de bondscoach ontslaat. Hier gaan we niks mee klaar spelen: niet in de Afrika cup en al zeker geen kwalificatie WK.
 
Soccer81
 
8
5 september 2021 om 17:27
@adam: is volgens mij pas enkele uren geleden gestart
 
Bongiorno
 
3
5 september 2021 om 17:27
Ik denk dat zoiets moeilijk te peilen is tijdens een actieve staatsgreep, of er nog wel een voetbalwedstrijdje wordt gespeeld.
 
Bereta
 
27
5 september 2021 om 17:57
De coup d'etat net gestart. Ze hebben in Guinee een 2 termijnlimiet, maar de huidige president vond dat hij nog een keer mocht zitten, dus de leger heeft ingegrepen nu. Een beetje ouderwetse Turkse praktijken.
 
Soccer81
 
135
5 september 2021 om 17:17
Waarom heel dat stuk over Ziyech en de bondscoach weer wordt genoemd is mij een raadsel.
 
Fairplay1
 
7
5 september 2021 om 17:21
Dat viel mij ook op???????. Zulke landen willen een dictator..., maar zullen nooit invoeren hoelang iemand mag blijven zitten. Het hoge gerechtshof voert dan ook geen moer uit. En als zo een generaal aan de macht komt, dan begin je weer gewoon van voor af aan.???????
 
Bongiorno
 
67
5 september 2021 om 17:26
'Zulke landen willen een dictatot'-wat? Dictaturen worden in Afrika meestal opgelegd. Termijnen zijn ook wel ingevoerd meestal, maar die worden genegeerd of om onredelijke omstandigheden uitgesteld (bewust). Het komt vooral over dat je niet veel weet over de geschiedenis van postkoloniaal Afrika. Hou dan beter je mond denk ik dan altijd.
 
Sirius
 
20
5 september 2021 om 17:34
Niemand staat te wachten op een dictatuur, maar zoals Bongiorno al aangeeft wordt het ze opgelegd. Bovendien staat een Hoge Gerechtshof in wat voor vorm dan ook per direct buitenspel tijdens een staatsgreep.
 
Fairplay1
 
3
5 september 2021 om 17:45
Je mag denken wat je wilt...de realiteit is, dat dat niet gaat gebeuren kerel??Trouwens kijk maar naar de foto`s en filmpjes hoe blij een gedeelte van het volk was, toen hij aan de macht kwam....wat zegt dat dan....opgelegd?Wat nou als het grotendeel van het volk niet voor Rutte en zijn partij had gekozen....juist ja...Dan was hij niet de president.1 iemand die aan de macht komt, dat komt door zijn volgers. Volg hem niet en hij heeft geen macht meer. Zie het leger die hem van zijn plek wilt verwijderen. Maar dat is pas het begin...Somebody got to do it???????
 
Lierse1997
 
5
5 september 2021 om 17:58
Het maakt de meesten waarschijnlijk geen reet uit wie er aan de macht is. Je doet het allemaal wel heel makkelijk voor.
 
elninoo
 
14
5 september 2021 om 18:24
FairPlay. Je slaat wel flink de plank mis man, naar mijn mening. Het feit dat mensen juichen als er een ander aan de macht komt hoeft niet per definitie te betekenen dat ze er blij mee zijn. Dat kan ook uit angst voorkomen. Mensen klapten en juichten ook massaal voor leiders als Khadaffi, Saddam Hoessein en dergerlijken simpelweg uit angst om vermoord te worden als ze dat niet deden. Nu ken ik de situatie in Guinee niet maar om blind aan te nemen dat omdat er een paar mensen juichten en feest vierde (al dan niet oprecht) het volk blij is met de afzetting is mij te kort door de bocht.
 
Fairplay1
 
1
5 september 2021 om 20:03
Bang om vermoord te worden en dan ga je hem steunen...lol. Dit soort mensen laten je vermoorden, maar wat als ze zich tegen hem keren. Dan zal hij toch echt zelf de moorden uit moeten voeren... Je kan echt met zijn allen een vuist maken...zelf zijn vrouw en kinderen kunnen zich verzetten. Natuurlijk heb ik makkelijk praten, maar waar een wil is, is een weg. Het leger is daar dus nu mee bezig en dat is ook een partij die meestal achter de president staat als ze er baat bij hebben. Geld geld en nog eens geld...alles en iedereen is te koop. Als iedereen tegen je is, kan je niets meer uitvoeren... Ik hoef jouw mening niet te oordelen, iets wat jij bij mij wel doet. Je doet maar... Ik blijf erbij dat het je aan de macht komt, door je volgers en geld en een hoop valse beloftes. Zie jij dat maar als de plank mis slaan...het zij zo...fijne avond!
 
elninoo
 
6
5 september 2021 om 22:28
FairPlay.Tuurlijk beoordeel ik je mening. Daar zijn fora als deze voor. Je reageert op andermans reactie en zo krijg je of een interessante discussie, of je trekt aan een dood paard.Maar dit vind ik wel gevaarlijk. Jij ziet een paar filmpjes dat een deel van het volk feest viert vanwege de nieuwe president en gaat er dan gemakshalve maar vanuit dat dat groepje het gehele volk van Guinee vertegenwoordigd. Dat de gehele bevolking deze dictator graag in het zadel helpt. Omdat een groepje op een filmpje juicht om de nieuwe president. Ik vraag mij af of je ooit landen hebt bezocht waar het er niet aan toe gaat zoals Nederland. Zo ja, dan zou je weten dat sociale zekerheid in bepaalde landen niet zijn zoals ze zouden moeten zijn. En ja, in Irak liepen er mensen tussen het publiek die in de gaten hielden of je wel klapte na een toespraak van Saddam. Deed je dat niet dan trokken ze je na de toespraak een busje in en was het gedaan met je. Dus ja, er wordt in dat soort landen gejuicht voor mensen waar niet achter wordt gestaan vanuit het grote publiek. Maar wie daar de militaire macht heeft heeft ook de macht over het volk. En inderdaad klapte mensen in Irak dus maar hun handen stuk uit angst om vermoord te worden en steunde men de leider daar publiekelijk. Noem dat maar “lol”..
 
Lierse1997
 
0
6 september 2021 om 00:09
@elninoo, ik denk ook hoop zal meespelen waarom mensen klappen. Vaak is de dictator die vertrekt ook niet echt geliefd en men hoopt op beter natuurlijk (doen we allemaal toch). Daarnaast moeten we ook niet doen alsof iedereen weet waar generaal x voor staat. Mensen daar boeit het niet wie de leider is. Als er geen oorlog is en ze kunnen een rustig leven leiden dan zijn ze daar blij mee.
 
Nijogeth
 
3
6 september 2021 om 00:43
Elninoo, je vergeet dat velen ook echt heel blij waren met leiders als Khadaffi en Hoessein. Er waren natuurlijk wel wat dingetjes op ze aan te merken, maar Libië, Irak en zelfs Afghanistan in de eerste periode onder de Taliban kregen wel rust en het land ontwikkelde zich in positieve zin vergeleken met de periode ervoor. Ons ingrijpen heeft die rust en ontwikkeling ook gewoon verstoord, dat mag ook gezegd worden. Dat gezegd hebbende zijn het natuurlijk geen leiders die er westerse normen en waarden op na houden en daar kijken we dan weer kritisch naar.
 
elninoo
 
0
6 september 2021 om 09:35
Nijogeth, Velen? Dat durf ik hardop te betwijfelen. Er was natuurlijk een groepering die tevreden was met de leiders die jij opnoemt. Als je een klein stukje van de taart krijgt ben je snel geneigd de andere kant op te kijken. Maar het leeuwendeel was er doodongelukkig is uit onderzoek gebleken. Uit dat onderzoek van geluk van de bevolking scoorde die landen steevast een plek onderin samen met landen als Yemen, Iritrea, Somalië en Haïti. En geluk vind ik persoonlijk wel een belangrijke factor in het leven. Dat het er rustiger aan ging heb je wel degelijk gelijk in. Dat is op zich ook niet gek als je je leven niet zeker bent met zo’n regime. Dan loop je liever even in het gareel.
 
AjaxxxLove
 
19
5 september 2021 om 17:27
Omdat ze ongetwijfeld een aantal woorden per artikel zullen moeten hebben, dan kopiëren-plakken ze gewoon een deel van een vorig, semi-gerelateerd artikel en hoppakee.
 
MexicoLozano7
 
83
5 september 2021 om 17:22
Wat ik jammer vindt is dat een heel land in West-Afrika (Guinee) in puin staat en dat de tekst 90% over Ziyech gaat en ik ben een grote Ziyech fan.
 
Sirius
 
8
5 september 2021 om 17:32
Uiteindelijk is het wel een Nederlands voetbalplatform. De enigste reden dat er berichten zijn over het Marokkaanse voetbal, is vanwege de jongens met een Nederlandse achtergrond. Als VZ politiek geladen artikelen gaat plaatsen zonder voetbal, vallen de clicks denk ik snel terug. Daar zijn andere platformen voor...
 
Ryjuu
 
41
5 september 2021 om 17:59
Het artikel gaat over aflasting van een voetbalwedstrijd door een politieke situatie. Klaar. Wat Ziyech en zijn Nederlandse achtergrond ermee te maken heeft is mij een raadsel en overbodig artikel vervuilend informatie. Je gaat bij wijze van een artikel over een wedstrijd van Arsenal toch ook niet een heel stuk wijten aan Bergkamp omdat hij er een gespeeld heeft. Totaal irrelevant.
 
Sirius
 
2
5 september 2021 om 18:07
Dat is weleens gebeurd. Het genereren van clicks is nou eenmaal iets van deze tijd. Daar is een voetbalplatform ook geen uitzondering in. Door die in jouw ogen 'overbodige vervuilende informatie' bereikt het nog mensen hier, want ik denk niet dat veel mensen op een voetbalplatform een bericht aan zouden klikken met de titel: "guinee in de ban van een staatsgreep".
 
TilburgAjax
 
11
5 september 2021 om 23:20
Ok, wellicht nuttig ter nuance: ik heb op het artikel geklikt toen de titel luidde: "spelers Marokko mogen hotel niet verlaten door staatsgreep". Dat vond ik zo schokkend dat ik wilde weten wat er aan de hand was. Ik stoorde me ook aan de laatste alinea over Ziyech, die totaal irrelevant is. Daar is vast een goede reden voor, maar ik ken 'm niet. Ontopic: dit is voor eenieder die het overkomt uiteindelijk gewoon doodeng, want je weet niet hoe het gaat lopen. Vreselijk.
 
ViscaCatalunya
 
9
5 september 2021 om 18:05
Triest verhaal. Het moet je maar overkomen als bevolking. Dan hebben wij in Nederland mazzel tegenwoordig. Als spelers van Marokko lijkt het me ook niet het meest aangename. Waarom Ilaix opeens besloot niet meer voor Spanje uit te willen komen kan ik nu helemaal niet bevatten.
 
messino
 
0
6 september 2021 om 09:41
Het is niet alleen triest, ik moet eerlijk bekennen dat ik het nauwelijks kan bevatten. Guinee is dan nu het voorbeeld maar zo hebben we nog meer landen in de wereld. Toch zijn er voldoende profvoetballers die er dan wel voor kiezen om voor zo'n land uit te komen. Zonder dat ze er geboren zijn of getogen zijn. Nu is dat in het geval van Ilaix een ander verhaal. Maar je wilt je er toch niet mee identificeren?