Serdar Gözübüyük kon historische transfer maken: 'Het contract lag al klaar'
Vrijdag, 27 maart 2020 om 20:10

Serdar Gözübüyük heeft in het verleden een aanbieding gekregen om Nederland achter zich te laten en zijn carrière te vervolgen in Turkije. In het tweede deel van de meest recente aflevering van Bij Andy in de Auto vertelt de scheidsrechter dat hij vorig seizoen werd uitgenodigd voor de competitiewedstrijd tussen Fenerbahçe en Besiktas, vermoedelijk door de voetbalbond van Turkije (TFF). Hij kreeg vervolgens een contract voorgeschoteld om aan de slag te gaan in de Süper Lig.

De wedstrijd vond plaats op 24 september 2018 en eindigde in 1-1 door doelpunten van Ryan Babel en André Ayew. "Niet normaal", zo roept Gözübüyük in gesprek met oud-prof Andy van der Meijde de sfeer van destijds in het Sükrü Saracoglu Stadion in herinnering. "De scheidsrechter (Firat Aydinus, red.) floot echt supergoed, maar vanuit skyboxen werden dingen geworpen en werd er gescholden. Na negentig minuten was het echter klaar en gingen de mensen weer normaal met elkaar om."

Als het aan de TFF lag, zou Gözübüyük op termijn zelf zulke wedstrijden leiden. Het zou een historische transfer zijn; er zijn maar weinig voorbeelden bekend van scheidsrechters die plots in een ander land aan de slag gingen. De bekendste arbiter die ooit een transfer maakte is Mark Clattenburg, die na dertien seizoenen in de Premier League aan de slag ging als hoofd van het scheidsrechterskorps in Saudi-Arabië en vervolgens als arbiter in China. Volgens Gözübüyük 'lag het contract al klaar' om naar Turkije te gaan.

"Ik begreep dat ik een van de eerste scheidsrechters kon worden die naar het buitenland zou gaan. Ik heb erover nagedacht, maar ik dacht: ik heb zoveel kansen gehad in Nederland, ik fluit internationaal en ik wil stappen maken naar mooiere Champions League-wedstrijden", somt de scheidsrechter op. "Ik vind het niet zo netjes richting KNVB en richting Nederland, waar ik mijn opleiding heb genoten en kansen heb gekregen, om nu te zeggen: dikke middelvinger, ik ben weg."

"Als ik dat al had gedaan, had het meer met bijzaken te maken gehad: met mensen die mij zwart wilden maken en leugens verzonnen in de hoop dat mensen daarover zouden schrijven", vervolgt Gözübüyük. Hij doelt daarmee onder meer op een collega-scheidsrechter, die hij in het eerste deel van de uitzending al fileerde. Hij belooft in zijn boek, dat in de zomer uitkomt, duidelijk te maken op wie hij precies doelt en op welke manieren hij naar eigen inzicht is zwartgemaakt. "Daar zal ik allemaal wel op terugkomen."

Meer nieuws
   
15:18
15:18
Feyenoord plukt nieuwe hoofd jeugdopleiding weg bij Rangers
0
   
14:55
14:55
Van 't Schip wordt geen 'Head of Coaching' en praat met Ajax over andere rol
8
   
14:24
14:24
Marca beweert: Dick Schreuder op poleposition voor opvolging Arne Slot
30
   
14:00
14:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
22
   
13:33
13:33
Man United heeft twee spelers op het oog als partner van Lisandro Martínez
18
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (6)

 
cimbom52
 
4
27 maart 2020 om 20:48
Verstandige keuze. Ik denk niet dat hij daar zou kunnen aarden. De druk voor het fluiten van goede wedstrijden is daar groter dan hier en bij de eerste beste gemaakte fouten worden er al dingen als omkoping, partijdigheid etc etc. geroepen.
 
lord
 
2
27 maart 2020 om 22:51
Dat gebeurt ook continu
 
Pizzaman026
 
18
27 maart 2020 om 21:35
Dat is jammer dat hij niet is gegaan. Ik had hem niet gemist, wat erger ik me dood aan hem zeg.
 
guust0
 
14
27 maart 2020 om 21:55
@pizzaman026, inderdaad, bij deze man heb ik altijd het gevoel dat hij zichzelf belangrijker acht dan de wedstrijd. Dit begon met zijn ronduit belachelijke "respect bandje", sindsdien heeft zijn houding dit voor mij alleen maar bevestigd.
 
Pizzaman026
 
6
27 maart 2020 om 22:23
Ja precies, het is een nare man.
 
binny
 
12
27 maart 2020 om 22:23
Hahaha Serdar in de Turkse competitie? Daar word je door iedereen afgemaakt als je zo gaat wijzen naar je respect op je mouw, daar pikken ze dat nog minder.