Shakhtar wil oorlogsregeling aan banden leggen en eist miljoenen van FIFA
Maandag, 18 juli 2022 om 11:51

Shakhtar Donetsk heeft de FIFA voor het internationaal sporttribunaal (CAS) gedaagd vanwege de buitengewone transfermarkt. De Oekraïense club voelt zich onrechtmatig benadeeld door het besluit om de tijdelijke oorlogsregeling met een jaar te verlengen en eist daarom onder meer een compensatie van 50 miljoen euro van de wereldvoetbalbond. Shakhtar is van mening dat het geen eerlijke kans heeft gekregen om zijn buitenlandse spelers te slijten; bovendien wil de club dat het CAS pertinent een streep zet door de oorlogsregeling.

In maart maakte de FIFA al maatregelen bekend ter bescherming van buitenlandse spelers in Rusland en Oekraïne. Zij konden hun contract vanwege de oorlogssituatie bevriezen tot 30 juni 2022 om zich tot die dag transfervrij te voegen bij een nieuwe club. Vlak voor het verstrijken van de deadline - op 21 juni - besloot de wereldvoetbalbond echter om de regeling met een jaar te verlengen. Dat betekende dat Russische en Oekraïense clubs net iets meer dan een week hadden om buitenlandse spelers te verkopen, voordat ze weer voor een jaar gratis ingelijfd konden worden.

Dat is bij Shakhtar in het verkeerde keelgat geschoten. In een brief geadresseerd aan FIFA-president Gianni Infantino (ingezien door The Athletic) schrijft algemeen directeur Sergei Palkin: "Vanwege de beslissing van de FIFA is Shakhtar de kans ontnomen om vier buitenlandse spelers voor een totaal van 50 miljoen euro te verkopen." Daarop voegde de bestuurder toe de bond voor het internationaal sporttribunaal te zullen slepen als er geen oplossing gevonden zou worden. Die aanklacht is nu realiteit geworden.

Buiten de miljoenencompensatie eist Shakhtar dat de oorlogsregeling van de FIFA opgeschort wordt. Palkin vertelt The Athletic dat de buitengewone transfermarkt veel verder reikt dan alleen clubs op Russisch en Oekraïens grondgebied. Volgens Palkin wordt het onmogelijk om resterende vergoedingen te betalen aan crediteuren, omdat er niet verkocht kan worden. "Hoe is het mogelijk dat ik slechts een week krijg om deals te sluiten voor véértien buitenlandse spelers?". aldus de bestuurder. "Wanneer je onderhandelt met clubs, spelers en zaakwaarnemers, is dat technisch en fysiek onmogelijk."

Palkin, die wel David Neres voor 15,3 miljoen euro naar Benfica zag vertrekken, haalt de voorbeelden van Manor Solomon en Tetê aan. Het duo kon naar respectievelijk Fulham en Olympique Lyon; beide clubs zetten echter in op een 'gratis' huurcontract nadat FIFA de verlenging bekend had gemaakt. "Binnen twee dagen na die beslissing verloren we deals ter waarde van 26 miljoen euro", blikt Palkin terug. "Alle clubs zeiden: 'Dankjewel, de FIFA helpt ons, we nemen deze spelers wel gratis'."

Hoewel Palkin claimt dat de FIFA nooit heeft gereageerd op brieven vanuit de Oekraiënse voetbalvertegenwoordiging, spreekt de wereldvoetbalbond dit zelf tegen. Een woordvoerder beweert dat de FIFA 'regelmatig in contact staat met belangrijke stakeholders in zowel het Oekraiënse als mondiale voetbal'. Op de vraag om welke stakeholders dat gaat, wil de FIFA geen vooralsnog antwoord geven. Palkin zegt tot slot dat al het benodigde papierwerk voor de aanklacht op 15 augustus binnen zal zijn bij het CAS, maar hoopt tot een gezamenlijke oplossing te kunnen komen met de FIFA.

Meer nieuws
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
1
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
1
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
7
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
12
   
21:47
21:47
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
28
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (17)

 
Busby
 
40
18 juli 2022 om 12:00
Hij heeft wel een punt. Het is een ongeziene situatie maar FIFA moest hier meer tijd voor nemen om een betere oplossing uit te werken. Shaktar is sowieso al in heel zwakke onderhandelingspositie maar dat de clubs spelers gewoon gratis kunnen aantrekken moet FIFA niet faciliteren.
 
Fairplay1
 
10
18 juli 2022 om 12:37
Maar what about al die bedrijven, die geen bedrijfsvoering meer hebben vanwege de oorlog. Is het niet zo, dat je eerst aan je volk moet denken om die te helpen met al je miljoenen. Bijvoorbeeld tenten kopen, speelgoed voor kinderen. Niet alles hoeft te komen van de landen om je heen als je zelf miljoenen hebt. Tuurlijk kunnen zij er niets aan doen, maar oorlog maakt meer kapot dan je lief hebt. Maar als ik werk in een land waar oorlog uitbreekt, dan kan ik toch gewoon gaan werken voor andere bedrijf in een ander land?
 
Bongiorno
 
41
18 juli 2022 om 12:45
Nou Fairplay, dit is meer alsof je een bakker bent in Oekraïene en je ineens gratis je broodjes aan het buitenland moet weggeven 'omdat het oorlog is'.
 
Fairplay1
 
1
18 juli 2022 om 14:29
In oorlog is je bezit wat je achter laat geen bezit meer. Dus de over achter gebleven broodjes, zijn voor die die het vind. In oorlog zijn er helaas andere regels of vaak geen regels???????Don`t get it twisted, my friend!??
 
Davilla_7
 
32
18 juli 2022 om 12:11
Hij heeft natuurlijk gelijk. De voorbeelden die hij aanhaalt met Tete en Solomon spreken boekdelen, zijn jongens die een enorme marktwaarde vertegenwoordigen en dit geintje kost Donetsk dan ook miljoenen. De Fifa kennende vraag ik me alleen af of ze dit gaan compenseren, eens kijken hoever de solidariteit met Oekraine echt reikt als er centen in het spel komen. Offtopic: geen artikel over de CL-loting?
 
burwatti
 
5
18 juli 2022 om 12:13
PSV, FC Twente en AZ krijgen maandagmiddag in het Zwitserse Nyon meer duidelijkheid over hun route richting een Europees hoofdtoernooi. VI volgt de lotingen voor de derde voorronde van de Champions League en de Conference League live. Thnx! Was het helemaal vergeten, wel bizar idd dat hier nog geen artikelen over zijn verschenen hier.
 
Davilla_7
 
12
18 juli 2022 om 12:16
En ja hoor, Monaco is er uit komen rollen.. met afstand de zwaarst mogelijke tegenstander. Inderdaad heel apart dat VZ hier van tevoren geen aandacht aan heeft besteed
 
The-Jump
 
18
18 juli 2022 om 13:18
Ajax doet toch niet mee aan de loting? Dus dan is de uitslag voldoende, blijkbaar.
 
JK-Ajax
 
5
18 juli 2022 om 12:16
Klinkt eigenlijk heel logisch, de regel an sich is begrijpelijk maar de clubs (Oekraïne) zouden toch ook wel een compensatie moeten ontvangen. Dit is natuurlijk ontzettend oneerlijk
 
Lierse1997
 
5
18 juli 2022 om 12:21
Voor die Russische clubs is het natuurlijk ook kut dat die dictator het even voor hen verpest. Al valt het qua uitstroom van buitenlandse spelers uit Rusland wel mee heb ik het gevoel en zijn het eerder de mindere goden die weggaan (à la Til of Hendrix).
 
Woenselaar
 
4
18 juli 2022 om 12:20
Tja, geen speld tussen te krijgen. Contracten worden minder waard en je onderhandelingspartner zegt doodleuk ik neem de speler wel een jaartje gratis. De afschrijving loopt echter gewoon door. Deals maken binnen een week lijkt me ook niet realistisch. Bovendien heeft een club als Shaktar ook niet om deze situatie gevraagd en worden ze nu wel onevenredig gestraft in mijn ogen.
 
Baardgrasmus
 
12
18 juli 2022 om 12:47
Uit solidariteit met Oekraïne zal ik bij de eerste Europese wedstrijd een minuut op de trappen gaan staan. Mits Uefa het geld direct doorstuurt naar Oekraïne natuurlijk.
 
Rochus
 
0
18 juli 2022 om 16:14
Lekker makkelijk geld van anderen (Feyenoord) uitgeven. Toevallig politiek gezien links georiënteerd? ??
 
JuventusPuglia
 
6
18 juli 2022 om 12:48
Shakhtar Donetsk heeft het echt zwaar getroffen. Die zijn zoveel kwaliteit kwijt geraakt, Echt heel jammer
 
Janta
 
2
18 juli 2022 om 13:41
Er zit hier wel een kern van waarheid in. Spelers zijn het kapitaal van de club en moeten wel de kans kunnen krijgen om spelers te kunnen verkopen om zo het verlies zo klein mogelijk te houden. Daar gaat de FIFA niet over en denk dat ze een sterke zaak hebben.
 
rmossing
 
2
18 juli 2022 om 15:24
Boeiende juridische casus! In mijn ogen heeft deze club goede punten. Het is in eerste instantie een zaak tussen club (werkgever) en speler (werknemer). Als de werkgever nieteens de kans heeft gekregen om met een oplossing te komen en daardoor financieel benadeeld is door de overkoepelende organisatie zal deze organisatie moeten betalen voor misgelopen inkomsten. Benieuwd hoe de club kan en gaat aantonen welke sommen zij concreet zijn misgelopen. Dat zal het minst makkelijke zijn vermoed ik.
 
Repelsteel76
 
0
18 juli 2022 om 16:25
Er wordt niet zo zeer door de FIFA naar de clubs gekeken maar wel naar de belangen van spelers. In de oekraine zal er komend seizoen geen competitie mogelijk zijn. Lullig voor de clubs maar niet waarschijnlijk. De volgende dag kan immers je stadion er niet meer staan