Siem de Jong: 'Ik kan nog steeds van waarde zijn voor Ajax'
Dinsdag, 28 januari 2020 om 16:38

Siem de Jong is niet tevreden over zijn eigen optreden tegen FC Groningen (2-1 verlies). De 31-jarige middenvelder van Ajax stond voor het eerst dit seizoen in de basis in een Eredivisie-wedstrijd, maar speelde onopvallend en werd na 58 minuten gewisseld. "Natuurlijk was dit een grote kans voor mij", zegt De Jong tegenover het Algemeen Dagblad.

De zesvoudig Oranje-international weet dat er veel kritiek is op zijn aanwezigheid bij Ajax. Zo zou De Jong aanstormende talenten van de club in de weg staan. "Ik lees niet alles", zegt de routinier. "Maar ik weet hoe sommige mensen denken. Ik heb zelf ook als jeugdspeler bij Ajax mogen debuteren. Natuurlijk ben ik een andere speler dan Ziyech, die we erg misten tegen Groningen."

De Jong keerde afgelopen zomer terug van een huurperiode bij Sydney FC vol blessureleed. De eerste seizoenshelft kreeg de aanvallende middenvelder nauwelijks speeltijd van trainer Erik ten Hag, maar mede door blessures is hij opgeschoven in de pikorde. "Ik heb heel hard gewerkt om fit te worden en kan nog steeds van waarde zijn voor Ajax. Dan is het balen dat ik dat nu niet heb laten zien, terwijl ik wel de kans kreeg."

Ten Hag haalde De Jong tegen Groningen bij een 2-0 achterstand al vroeg naar de kant. Na een klein uur spelen werd Lassina Traoré in het veld gebracht en begon het beter te lopen bij de Amsterdammers, vond Ten Hag. "We speelden ons beste spel inderdaad pas in het laatste half uur, dat kan ik niet ontkennen." Toch is De Jong niet afgeschreven door Ten Hag. "Hij kan nog steeds fantastisch voetballen."

Meer nieuws
   
14:51
14:51
Mikautadze scoort wederom, maar kan Metz niet aan cruciale punten helpen
5
   
14:35
14:35
Ajax-leiding wordt gespot in Eredivisie-stadion, maar lijkt voor niets gekomen
13
   
14:27
14:27
Inter viert kampioenschap met gemakkelijke zege en dubbelslag Çalhanoglu
5
   
14:18
14:18
PEC Zwolle verslaat Heracles Almelo en passeert 'magische grens' van 34 punten
3
   
14:11
14:11
AZ kan vierde plek bijna niet meer ontlopen na geflatteerde zege op NEC
16
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (43)

 
FeyCoev
 
17
28 januari 2020 om 16:42
Ik denk niet dat hij voor Ajax nog van meerwaarde kan zijn op het veld eerlijk gezegd. Hij zou er goed aan doen zijn carriere te vervolgen bij een wat kleinere club waar ik hem dan wel weer belangrijk zie zijn. Dat kan in het buitenland zijn of bijvoorbeeld bij een club als Heerenveen of Groningen.
 
origineel
 
45
28 januari 2020 om 17:03
Het doet me pijn om te zien hoe Siem zo hard zijn best doet om zijn status als held om zeep te helpen. Ik zal nooit vergeten hoe belangrijk hij in het verleden met zijn doelpunten was maar hoe meer hij dit seizoen speelt (en onrealistische interviews geeft) hoe meer die status bij mij afbrokkelt en dat is enorm jammer. Ergens kan die jongen er ook niets aan doen dat ze bij Ajax stekeblind zijn als het om Siem gaat. Toch een flinke mispeer van Ten Hag (en Overmars die hem niet wist te slijten).
 
De Toekomst
 
5
28 januari 2020 om 17:16
Sowieso is natuurlijk de vraag wat Ten Hag wil bewijzen met het opstellen van De Jong of welk punt hij wil maken. Is het bedoeld als signaal richting Overmars dat er iemand gehaald moet worden? Anders kan ik het niet volgen. Het is gewoon een duidelijk statement dat Ten Hag zeker Marin, Ekkelenkamp en Unuvar (nog) niet goed genoeg vindt en eigenlijk geldt hetzelfde voor Alvarez en Eiting, want je had het middenveld ook anders kunnen formeren met Van de Beek achter de spits. Blijkbaar vond Ten Hag dit echter de beste optie, met Siem, en dat zegt in mijn ogen heel erg veel over wat hij van de rest vindt. En dat is dan weer een teken richting Overmars dat hijeigenlijk nog aan de bak moet, want met Siem in de basis gaan we nog zat moeilijkheden krijgen in de Eredivisie en dan heb ik het niet eens over onze Europese ambities...
 
NJfromVOL
 
6
28 januari 2020 om 17:18
En Ten Hag gaat door met zijn "hij kan nog steeds fantastisch voetballen". Hij moet toch zelf ook weten dat dat niet geloofwaardig is.
 
AFCfokke
 
2
28 januari 2020 om 17:37
@ de toekomstDan heeft ten Hag ook gelijk toch. Marin, Ekkelenkamp, Alvarez en Eiting zijn niet of amper creatief en Unuvar moet in Jong Ajax spelen normaliter. Siem de Jong hoeft geen medelijden, Ajax is goed voor hem geweest en nog. Alleen pakt het allemaal even anders uit. Prima toch, dat gebeurd wel eens. Jammer dat het een paar puntjes kost nu. Ik hoop vooral voor Siem dat hij nog een kans krijgt en het dan net effe wel lukt, misschien kan hij nog leuk ballen in middenmoot Duitsland oid. Ajax moet natuurlijk doorschakelen, dat snapt Siem de Jong zelf ook wel .
 
pinko
 
3
28 januari 2020 om 17:39
Ten Hag is wel vaker de weg kwijt als het gaat om zijn foute keuzes. Ook zijn wissels zijn vaak onverklaarbaar, maar nooit voor Ten Hag zelf. Heeft wel tot bepalende nederlagen geleid, maar men waardeert bij Ajax de meester;-))).
 
origineel
 
8
28 januari 2020 om 17:49
Het is natuurlijk hét moment om je jarenlange kritiek op Ten Hag uit te melken. Velen (waaronder ik) waarderen het werk van Ten Hag inderdaad en zijn hem dankbaar voor een grandioos seizoen met schitterend voetbal en vele hoogtepunten. Dat hij het meestal stukken beter weet en ziet dan ons wilt natuurlijk niet zeggen dat hij onfeilbaar is of dat we geen kritiek mogen hebben op bepaalde dingen.
 
MrKrillin
 
2
28 januari 2020 om 18:40
@De Toekomst nee is geen signaal van hem. Eth is een twijfelaar. Na Spakenburg begon hij te geloven dat SdJ het nog kan.
 
afcastijnn
 
9
28 januari 2020 om 18:42
Siem kan d’r geen kut meer van maar blijft voor mij altijd de held die de 3e ster op ons shirt schoot tegen fc Twente
 
MDLMD
 
1
28 januari 2020 om 18:56
Hij moet naar Atalanta United is een speler voor een team die georganiseerd en niet aanvallend speelt. Dus de boer kan hem goed gebruiken.
 
MarcelKalasj
 
20
28 januari 2020 om 16:43
De jong kon al geen potten breken in australie toch? Of was hij dat niet. Als je in die amateur competitie niks voorsteld moet je niet zulke uitspraken doen
 
MarcelKalasj
 
3
28 januari 2020 om 16:44
Had ook te maken met veel blessures. Snap niet hoe Ajax hem heeft aangetrokken
 
Marshmallow
 
1
28 januari 2020 om 16:47
Natuurlijk zegt Siem dat: heeft contract , mankementen en einde van carrière in zicht met 31 jaar. Top willen hem niet dus interessant object voor rkc Fortuna Roda wat Siem zelf niet wil.
 
De Toekomst
 
7
28 januari 2020 om 16:49
Dat hij er zelf nog in gelooft en niet zijn motivatie verliest getuige van een sterke persoonlijkheid. Daarmee kan hij zeker een goed voorbeeld zijn voor onze meer jeugdige spelers en dus zijn waarde hebben voor Ajax. In het veld komt hij echter aan alle kanten tekort voor het niveau van Ajax en de ambities die de club heeft. Hij past niet in het plaatje. Ajax zet zichzelf neer als een ambitieuze club die de Europese top wil uitdagen/bestormen met veel jonge spelers en aantrekkelijk, dominant, aanvallend, technisch voetbal. Siem de Jong doet in alles afbreuk aan hetgeen wat Ajax uit wil dragen. Het respect voor zijn prestaties en persoonlijkheid is er en zal er ook altijd blijven, maar de tijd dat Siem een sportieve bijdrage kon leveren aan Ajax ligt ver achter ons.
 
origineel
 
3
28 januari 2020 om 17:06
Deze uitspraken doen mij eerder geloven dat Siem alle realiteit uit het oog is verloren en dat is toch juist een eigenschap die je jonge talenten met geldbeluste zaakwaarnemers niet wilt meegeven lijkt me. Ze moeten hem tegen zichzelf in bescherming nemen en zo spoedig mogelijk slijten aan een club waar hij wel belangrijk kan zijn. Dat gun ik hem ook enorm.
 
De Toekomst
 
7
28 januari 2020 om 17:18
Na alles wat hij voor de club heeft betekend, hoeft Ajax hem van mij nooit eruit te werken. Van mij mag hij zijn contract uitdienen, maar speeltijd in officiële wedstrijden moet hij niet meer krijgen. Of hoogstens als we al kampioen zijn en we kunnen er een soort afscheidswedstrijd van maken.
 
origineel
 
0
28 januari 2020 om 17:45
Mee eens. Alleen betwijfel ik of Siem die termen acceptabel vind gezien zijn recente uitspraken. Lijkt me gewoon het beste voor iedereen als hij een mooie club vind waar hij belangrijk kan zijn.
 
martijnr12
 
2
28 januari 2020 om 16:50
Het 'probleem' voor De Jong is dat hij niets unieks heeft in de selectie. Als hij nou enorm creatief was geweest dan had hij zeker van waarde kunnen zijn. Maar je hebt al Ekkelenkamp die op zijn positie kan spelen en natuurlijk ook Van de Beek, wanneer je een van je vele controleurs besluit op te stellen en Van de Beek doorschuift. In die zin houdt De Jong nu de jeugd op ja. Het is een prima gozer en zal voor altijd een held blijven in Amsterdam, maar in het belang van Ajax en zijn eigen belang kun je hem beter naar een subtopper in de Eredivisie laten gaan. Daar kan hij denk ik zeker van waarde zijn, want hij kan inderdaad nog goed voetballen (al laat hij dan nu maar bij hele kleine vlagen zien).
 
puntnaarachter
 
8
28 januari 2020 om 17:03
Het probleem is ook, dat het gewoon nooit echt een geweldige voetballer is geweest. Was zeker een nuttige kracht, maar zou deze De Jong 21 zijn geweest, dan had Ajax hem waarschijnlijk laten gaan. Is nu op basis van bewezen diensten teruggehaald, maar mensen vergeten dat het Ajax waar hij belangrijk kon zijn, een heel ander Ajax was.
 
origineel
 
1
28 januari 2020 om 17:08
Het frappante is dat hij zelfs in zijn eerdere jaren als middenvelder niet goed genoeg was. Eigenlijk begon het iedere keer te lopen als de spits geblesseerd was en Siem als kapstok werd opgesteld. Gezien zijn aftakeling de afgelopen jaren en onze huidige opties in de spits is ook daar geen ruimte voor hem.
 
Fussballsohn
 
7
28 januari 2020 om 16:50
Hou nou op met De Jong. Het slaat nergens op om met hem te spelen. Hij draagt niks bij aan het spel en er zit geen groei in. Hopeloze beslissing om hem een contract te geven
 
elroyv
 
7
28 januari 2020 om 16:56
Ach als hij zondag belangrijk is tegen Psv, Getafe uit Europa schiet is iedereen weer fan. Ik ben het niet eens met ETH om hem op te stellen, maar om die jongen nu zwart te maken dat hij er niets van kan slaat nergens op. Hij is niet het niveau wat Ajax na wil streven echter kan je dan alsnog belangrijk zijn. Schone had geluk met zijn goede vrije trap, had voor de rest ook weinig speciaals, traag qua lopen en balbehandeling en toch was zijn aanwezigheid van groot belang!
 
De Toekomst
 
4
28 januari 2020 om 17:02
Schone maakte belangrijke goals en voegde met zijn spel wat toe aan Ajax. Siem de Jong is onzichtbaar, scoort alleen tegen amateurs en zijn specifieke kwaliteiten zijn al aanwezig binnen de ploeg bij spelers die nu een hoger niveau aantikken of meer potentie hebben. Kortom, exit Siem. Dat we zo'n jongen bij de club betrekken is echt netjes, maar het is geen liefdadigheidsinstelling waar kansarme spelers speeltijd kunnen krijgen. We zijn een club met ambitie en willen presteren.
 
elroyv
 
3
28 januari 2020 om 18:10
Begrijp me niet verkeerd, ik had heel graag Schone bij Ajax gezien dit jaar. Wat ik vervelend vind is dat men na 1 basisplaats en 3 invalbeurten meteen Siem afschrijft, nee ik vond hem ook niet goed zondag, dat was niemand. maar hij kan zeker van waarde zijn.
 
Marchello020
 
0
28 januari 2020 om 17:20
Nee hoor Siem. Ik gun je een leuke afscheidswedstrijd, maar het is gedaan. Goede gozer, echte ajacied, maar op is op...
 
Damsko1103
 
1
28 januari 2020 om 17:30
Waarom zijn juist de belangrijste mensen (Overmars en Ten hag) blind voor de kwaliteiten die de Jong en Veltman beschikken? Zijn toch zware minpuntjes die niet nodig zijn. Waarom kunnen wij het van buitenaf wel zien. En niemand moet me komen wijsmaken omdat ze die 2 elke dag op het trainingsveld zien. Ze zijn gewoon niet het niveau waar we naar streven. Klaar! Verpats ze dan. Je moet heus niet verwachten dat je de hoofdprijs voor hun zal krijgen. Ze lopen nu alleen maar in de weg vind ik.
 
pinko
 
1
28 januari 2020 om 17:44
Is wel een wezenlijk verschil tussen Veltman en de Jong. Veltman kun je best als back up houden, maar niet voor de eerste elf. Siem de Jong wordt een karikatuur van zichzelf en moet je dit , als Ajax zijnde, niet meer aandoen. Wat is dat daar toch met ziende blind?
 
Damsko1103
 
0
29 januari 2020 om 12:18
Qua back heeft Ajax behoefte aan een snelle back die goed een balletje kan trappen. Nou laat Veltman toevallig over geen van die 2 te beschikken. Er zijn veel betere opties dan Veltman. De Jong is ook op. Dat ziet iedereen!
 
pinko
 
2
28 januari 2020 om 17:41
Tegen amateurclubs nog wel. Maar dan stel je toch liever veelbelovende jeugdspelers op? Ten Hag doet steeds meer gekke dingen. Ook Overmars. Misschien spelen ze liever voorronde CL, of EL. Geld zat,...
 
AntonieAjax
 
1
28 januari 2020 om 17:59
Helaas is het beste er bij Siem de Jong inmiddels ervan af en ik vind het dan ook ontzettend jammer voor hem en voor Ajax dat het op deze manier moet eindigen. Hij was echt ontzettend belangrijk in de wedstrijd tegen Twente en dat zullen wij Ajacieden niet vergeten. Toch is het ondertussen wel tijd om afscheid te nemen, aangezien hij in het veld geen enkele toegevoegde waarde meer heeft..
 
MrKrillin
 
2
28 januari 2020 om 18:43
SdJ kan waarde hebben als vertrouwenspersoon voor de jonkies. Beetje rondhangen met de wisselspelers en hen moed inpraten. Maar als speler is het echt over.
 
graventein
 
0
28 januari 2020 om 18:45
Hij moet zijn voetbalschoenen lekker in de achtertuin begraven. ‘Ik kan nog steeds van waarde zijn voor Ajax’, ja tegen amateurs. In de eredivisie weet hij niet waar hij het zoeken moet en lopen ze hem links en rechts voorbij. Stoppen Siem, het is mooi geweest.
 
Marchant
 
0
29 januari 2020 om 08:25
Natuurlijk kan Siem nog van meerwaarde wezen, enkel wel in een rol als Sjakie Wolfs
 
nmekenkamp
 
0
29 januari 2020 om 10:23
Natuurlijk! Als we in de beker tegen amateurs spelen is hij goed genoeg en kun je basisspelers rusten. Maar hij is gewoon miet goed genoeg voor echte wedstrijden.