Slot, Arteta en Guardiola delen tactisch plan: 'Cruijff deed dat ook'
Maandag, 5 juni 2023 om 18:15

Van totaalvoetbal tot anti-voetbal en alles daartussenin. Het binnenslepen van de begeerde punten komt al sinds mensenheugenis in allerlei vormen en maten. In de rubriek Stijlfiguren gaat Voetbalzone langs de velden van weleer om fabelachtige formaties en bijzondere posities onder de loep te nemen. In deze editie: de inverted wingback, de tactische toepassing die de revolutie van de back in het moderne voetbal compleet maakt.

Door Kevin van Buuren

"Een luie mening", noemt Liverpool-back Trent Alexander Arnold de commentaren op zijn verdedigende kwaliteiten. Tijdens het WK in Qatar is hij debet aan enkele tegendoelpunten van Engeland, en tijdens het Champions League-tweeluik met Real Madrid (op 21 februari en 15 maart 2023) heeft TAA het zeer lastig tegen linksbuiten Vinícius Júnior. Al staan zijn aanvallende kwaliteiten, met zijn volmaakte rechtervoet, nog steeds buiten kijf. Voormalig Liverpool-verdediger Jamie Carragher concludeert dat hij 'defensief tekortkomt'. De publieke opinie op social media is meedogenlozer over de moeizame vorm van de Engelsman. "Kan niet verdedigen", is het oordeel.

Na nog een - in defensief opzicht - twijfelachtig optreden tegen Crystal Palace, stelt ook analytisch specialist The Athletic kleedkamervragen. Vermoeidheid wordt als optie genoemd, daar Alexander-Arnold sinds 2017/18, na Mohamed Salah en Andrew Robertson, de meeste minuten speelt namens Liverpool: 20,548. Anderzijds was het altijd de andere kant van zijn medaille: een fantastische spelmaker; geen topverdediger. Het een drijft boven tijdens een Champions League-winst, het ander in een Premier League-seizoen waar de negentienvoudig titelwinnaar uiteindelijk moeizaam als vijfde eindigt.

Tijdens de wedstrijd tegen Arsenal krijgt Trent Alexander-Arnold een nieuwe functie.

Desondanks houdt manager Jurgen Klopp vertrouwen in zijn rechtsback. "Trent speelt alles", zegt hij over de nieuwe kritieken na Crystal Palace-uit, zoals de cijfers eveneens uitwijzen. Een maand later volgt toch een tactische wijziging, met Alexander-Arnold als hoofdpersoon. Of het nu aan hem ligt of niet, Liverpool heeft meer defensieve zekerheid nodig. Huisanalist Harry McMullen, van het fanmedium This is Anfield analyseert de rol als inverted wingback van TAA tegen Arsenal (2-2 gelijkspel). In balbezit is hij niet meer de opkomende rechtsback van voorheen, maar een 'ingeschoven extra middenvelder'. "Een dubbele '6'", noemt Klopp het. De spelmakende kwaliteiten van de rechtspoot blijven ongeëvenaard, maar Liverpool is 'minder kwetsbaar in de ruimte die opkomende backs achterlaten', concludeert McMullen. Daarmee lijkt Alexander-Arnold een nieuwe functie te hebben gekregen: inverted wingback.

Een nieuw fenomeen
De positie klinkt als een willekeurige vleug fantasie. De Denzel Dumfriesen van deze wereld staan met hun oren te klapperen wanneer zij horen dat hun invulling in balbezit omgetoverd wordt tot centrale spelmaker. Desondanks is de inverted wingback een steeds vastere term geworden in het moderne voetbal. Ook in Londen, bij het Arsenal waar de positie voor Alexander-Arnold een primeur werd, vervult Oleksandr Zinchenko een dergelijke rol. De linkse tegenhanger van de Liverpudlian staat op papier op de backpositie, maar wijkt in balbezit ver weg van de zijlijn. Daarbij portretteert Zinchenko met zijn inschuiven het grote plaatje van de innovatie: centrale middenvelder Granit Xhaka krijgt meer ruimte om naar voren te gaan. Het leverde de Zwitser zijn productiefste Premier League-seizoen ooit op voor The Gunners, waarin hij zeven goals maakt en evenveel assists geeft.

Zinchenko is in de rol van inverted wingback al het hele seizoen bepalend bij Arsenal.

En in België duikt de positionele uitvinding ook op. Vincent Kompany, in 2021 trainer van RSC Anderlecht, koopt in juli van dat jaar gericht de jongeling Sergio Gomez van Borussia Dortmund. De linksback heeft de kwaliteiten om de gewenste positie, die Kompany volgens Belgische media tot dan toe om personele redenen niet utiliseerde, in te vullen. Dat de Spaanse linksback, volgens Transfermarkt met linksmidden en centraal midden als nevenposities, een seizoen later (2022) naar Manchester City verkast, maakt de tactische cirkel rond. Het is namelijk geen toeval dat juist de twee laatstgenoemde trainers hun backpositie revolutioneren.

Gedeeld gedachtegoed
Kompany speelde bij Manchester City enkele seizoenen onder huidig voetbalprofessor Josep Guardiola. Pep was tevens de leermeester van Kompany bij het behalen van diens trainerspapieren. Die meester-leerling-relatie werd eind mei nog eens bestempeld door de Trainer van het Jaar-trofeeën. Guardiola won deze in de Premier League, waar Kompany er beslag op legde namens de Championship, waar hij inmiddels Burnley naar promotie begeleid heeft. Ook Arsenal-manager Mikel Arteta was jarenlang assistent van Guardiola bij Manchester City, alvorens hij zijn vleugels uitsloeg naar Arsenal. "Bij Barcelona speelden we met een 3-4-3 diamond, toen speelde één van de backs 'daar'", legt hij aan Sky Sports Premier League zijn toepassing met Zinchenko uit. "Maar Pep deed het bij Bayern voor het eerst, volgens mij met Phillip Lahm. Dat werd verder ontwikkeld bij City, op verschillende manieren, met verschillende spelers. Het is geweldig dat je verschillende aspecten van teams en trainers eigen kan maken om jezelf te verbeteren."

Guardiola deed het met Philip Lahm bij Bayern, en ook met de inmiddels vertrokken João Cancelo bij Manchester City, waardoor zijn dominante team de twee middenvelders door kan schuiven en nagenoeg met vijf aanvallers speelt om het defensieve blok te doorbreken. Daarbij blijkt evengoed de link van Arteta en Guardiola met Barcelona bij te dragen aan het tactische gedachtegoed. Johan Cruijff zou, volgens The Football Analysis, de eerste pionier geweest zijn van de naar binnen gekeerde back. Daar liet hij Barcelona in balbezit vooral opdraven in 3-4-3, zoals Arteta vertelt. Gezien Cruijffs initiatief voor opleidingscentrum La Masía en zijn voorkeur om ieder team te laten spelen, lijkt het aannemelijk dat Arteta van 1999 tot 2002 in het derde en tweede elftal van Barça kennis maakte. Daarnaast erkent hij begin 2023 dat de innovatieve geest van Cruijff voortleeft in het voetbalbrein van Pep: "Hij veranderde het voetbal zoals Johan dat in het verleden heeft gedaan."

Tot slot duikt de tactische toepassing ook in Nederland op. Total Football Analysis merkt op dat ook Feyenoord-trainer Arne Slot Lutsharel Geertruida op eenzelfde manier gebruikt. Tijdens het Europa League-duel tegen AS Roma zijn zelfs Geetruida én linksback Quilindschy Hartman in een centralere rol op het middenveld te vinden. Enkele dagen later, dominerend tegen Cambuur, speelt alleen Geertruida centraal. Hartman ondersteunt in deze wedstrijd op traditionele wijze de aanval door breed en hoog op het veld te staan.

Tactische toepassing
Volgens het voetbalinhoudelijk gerenommeerde Coaches Voice moet een inverted wingback over visie en techniek beschikken, omdat hij 'veel betrokken wordt in korte passing'. Het inschuiven biedt een extra aanspeelpunt op het middenveld, waar de tegenstander in een ondertal wordt gebracht. "Bij het ontwikkelen van het voetbal kwamen de backs steeds hoger te staan. Vaak overlapten zij de vleugelspeler aan hun kant van het veld", analyseert het medium. "De laatste jaren bewegen steeds meer coaches hun backs naar binnen, als extra speler in de tweede lijn, net voor de centrale verdedigers." In balverlies kan een inverted wingback even in het centrum blijven, om momenten van counterpressing te herkennen en mede uit te voeren, zijn opdracht is uiteindelijk echter om 'terug te keren in zijn traditionele verdedigende positie'.

De back doorbreekt steeds meer het taboe dat vanuit pleintjesvoetbal naar de samenleving oversloeg. Wie niet goed genoeg kan voetballen, wordt op de backpositie geposteerd. Ook Zinchenko leek daar een voorbeeld van te zijn. Waar hij als huurling bij PSV in het seizoen 2017/18 veel speelt als middenvelder, lijkt dit terug bij City te hoog gegrepen. Daar wordt hij dan ook steevast op linksback geplaatst. Echter blijkt hij daarmee onderdeel van een belangrijke ontwikkeling voor de backs in het algemeen. De rechts- of linksback is tegenwoordig één van de belangrijkste posities op het veld. Ook al kan hij 'niet verdedigen', moet hij in ieder geval wel heel erg goed kunnen voetballen.

Meer nieuws
   
06:00
06:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
13
   
23:30
23:30
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
3
   
23:11
23:11
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
1
   
23:06
23:06
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
7
   
23:02
23:02
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
12
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (18)

 
Fc-Bami
 
26
3 juni 2023 om 20:23
Oftewel het Ajax-voetbal. Het spel van Ajax valt of staat vaak met de backs, idem dito met het spel van Arteta en Guardiola die natuurlijk de school van Cruijjf aanhouden. Zo zie je maar hoeveel invloed Cruijff en Ajax hebben gehad op het spel wat men allemaal zo mooi vindt, daarom is het toch de meest speciale club in het voetbal en wat kunnen we trots zijn dat die uit Nederland komt.
 
moriorinvictus
 
125
3 juni 2023 om 20:26
Knap dat je dit artikel weet te vertalen naar Ajax, we zullen volgend seizoen zien hoe Ajax het toepast. Dit jaar leek het namelijk meer op KKD opbouw
 
genieterr
 
49
3 juni 2023 om 20:36
Wat een onzin. De moderne backs deze tijd, zijn echt wel anders dan in de ajax tijd. Dat was meer gericht op goede buitenspelers.
 
 
1
4 juni 2023 om 00:35
Daarom werd Blind ook zo gewaardeerd; heeft echter wel ondersteuning om hem heen nodig. Sanchez en Rensch aan de andere kant hebben het niet in zich. Ik hoop dat Ajax er in slaagt om Blind terug te halen, Alvarez te behouden en een RB aan te trekken. Indien Timber wordt verkocht snel Sanchez terug halen en hopen dat Kaplan het gewenste niveau haalt
 
AjaxNL!
 
30
4 juni 2023 om 03:50
Als Ajacied kan je dit alleen maar ontkrachten. Er is nooit gespeeld met inverted wings zoals Pep of Arteta spelen.
 
Komtgoedhoor
 
0
4 juni 2023 om 11:22
nee in verste verte niet idd. de extra middenvelder die door de back ontstaat is dikwijls ook de buitenpeler die inzakt. die beweging is er continu. 433 343 334 vv
 
Oenieboy
 
1
4 juni 2023 om 20:14
AjaxNL!, een back die een 6 wordt. Dat klinkt toch wel heel erg als Blind onder Ten Hag..
 
TILBURG013
 
1
5 juni 2023 om 12:55
De basis komt natuurlijk wel vanuit Cruijf maar Pep en Arteta hebben hier op voort geborduurd
 
AjaxNL!
 
0
5 juni 2023 om 17:09
Niet mee eens, Blind speelde de meeste wedstrijden als centrale verdediger. Op die positie schoof hij inderdaad vaak in naar het middenveld. Als Blind linksback stond was hij toch echt het grootste gedeelte van de wedstrijd aan de linkerkant te vinden.
 
lwd12
 
0
5 juni 2023 om 19:21
En dat Cruijf nu de credits krijgt snap ik nog maar zou Ajax buiten beschouwing laten, want dan lijkt het alsof Ajax het bedacht heeft en die voerde ook slechts uit wat Cruijf bedacht heeft
 
wiezie
 
3
3 juni 2023 om 21:20
Is Cruijf zijn legacy die hij achter laat aan Guardiola en arteta kopieert het weer van hem best logisch hij komt uit de staf van city dus al met al is het systeem gewoon zeer goed in elkaar gezet en daarbij behorende spelers want zonder dit soort spelers stelt het systeem niks voor.
 
GunneRo
 
2
3 juni 2023 om 22:03
Men is gewend aan de klassieke backs, waardoor types als Cancelo, TAA en Zinchenko snel kritiek krijgen op verdedigende kwaliteiten. Terwijl Zinchenko één van de belangrijkste spelers is dit seizoen. Aanvallend zo’n grote toevoeging. Pep is er dit seizoen (al dan niet gedwongen) van af gestapt. Hij speelt in verschillende opstellingen, waaronder met drie achterin en Stones op het middenveld. Grealish en Silva staan als wingers wat minder diep en bestrijken hele flank, waardoor verdedigers vanuit centrum door schuiven.
 
vp10Arsenal
 
0
5 juni 2023 om 09:56
Ondanks dat Zinchenko heel belangrijk is geweest, hebben zijn verdedigende kwaliteiten ons ook punten gekost. Verdedigend is Zinchenko wel echt heel slecht.
 
GunneRo
 
0
5 juni 2023 om 10:06
Dat lijkt ook een belangrijke reden voor Arteta om door te selecteren. Xhaka die vertrekt en meerdere DMF / CMF die genoemd worden als aanwinst. Het kan prima met Zinchenko, zo lang hij maar ondersteuning krijgt. Daarnaast is ook gebleken dat de switch van Zinchenko naar Tierney te groot is, hele tactische plan moet worden omgezet. Dus een back-up voor links- en/of rechtsback die hetzelfde kan brengen als Zinchenko is essentieel. Dat Cancelo wordt genoemd is niet verassend.
 
GunneRo
 
22
3 juni 2023 om 22:49
Cruijff had meer dan genoeg budget voor zijn Dream Team. En Cruijff wisselde succes en geniale ingevingen af met tegenvallende resultaten en mislukte experimenten. Trainers als Pep zijn in die zin veel constanter, wat ook moet in huidige voetbal met moordende concurrentie en gigantische (financiële) belangen.
 
DiegoTris69
 
3
4 juni 2023 om 09:54
Het blijft het ontwikkelen van tactieken. Cruyff was de trendsetter en veel toptrainers gaan ermee door. Guardiola is een groots voorbeeld. Met de opkomende backs kan je vanuit midden meer en zie je middenvelders naar voren gaan of juist een middenvelder tussen de centrale mensen inzakken. Allerlei varianten die je aan de hand van je team kan toepassen. Leuk, leer je tegenwoordig op alle cursussen en bespreken met andere trainers. Wat ik mis is de aandacht voor strijd, fysiek, inzet en slimme spel hier in Nederland. Spanje, Italië en Engeland zijn verder en zit ook in cultuur. Even de beuk erin op moment dat....
 
LaurenceRosien268
 
0
5 juni 2023 om 07:38
De laatste tijd is bij City rechts back walker niet die rool maar centrale middenvelder Stones, die eigenlijk centrale verdediger is. Bij bal bezit stoomt hij op en als ze onder druk staan in eigen 16 schuift ie tussen Walker en Diaz in als centrale verdediger. Walker speelt ook centraal bij balverlies en bij balbezit wat breder, en komt niet helemaal mee naar voren. Verder gaan de spelers zo wijd mogelijk staan om dus die centrale verdediger Stones de ruimte te geven om centraal op te komen met de bal. Dat is anders tov de laatste jaren waarbij de backs opstomen en men daarvoor allemaal in de as moet gaan staan om ruimte te geven aan de backs.