Spartak claimt ontbindingsclausule met Ajax voor Quincy Promes
Donderdag, 4 maart 2021 om 17:46

Spartak Moskou heeft in de Russische media bij monde van directeur Evgeny Melezhikov opnieuw details onthuld over de transfer van Quincy Promes. Melezhikov claimde eerder al dat Spartak verzekerd is voor een eventuele veroordeling van de 29-jarige aanvaller, maar stelt nu ook dat er een ontbindingsclausule is afgesproken met Ajax. In februari meldde De Telegraaf nog dat de Amsterdammers het risico op veroordeling bij de Moskovieten hadden gelegd.

Promes verhuisde eind februari voor minimaal 8,5 miljoen euro naar Spartak. De Oranje-international wordt zoals bekend verdacht van een steekincident. "Wij lopen geen risico", zegt Melezhikov over de deal. "Financieel noch juridisch loopt Spartak risico. We hebben met Ajax afgesproken dat er een streep gaat door de overeenkomst als Promes door een rechterlijke uitspraak niet aan zijn voetbalplichten kan voldoen. Dan worden alle geplande betalingen gewoon niet meer gedaan."

Melezhikov bevestigt verder dat Spartak de transfersom van Promes in termijnen betaalt. "Elke zes maanden maken we een bedrag over, verdeeld over de hele looptijd van het contract", aldus de directeur. Promes heeft in Rusland voor drieënhalf jaar getekend, wat inhoudt dat Ajax elk half jaar een bedrag van minimaal 1,2 miljoen euro toucheert. Dat is exclusief de 2,5 miljoen euro aan bonussen die de Amsterdammers kunnen krijgen, indien Spartak kampioen wordt en/of zich kwalificeert voor de Champions League.

De transfer van Promes naar Spartak werd mogelijk doordat de club eind januari Aleksandr Kokorin voor 4,5 miljoen euro verkocht aan Fiorentina. "Zonder de verkoop van Kokorin hadden we Promes niet kunnen halen", aldus Melezhikov. "Omdat we Jorrit Hendrix van PSV hebben overgenomen voor een symbolisch bedrag van een half miljoen euro, was er ruimte voor één speler. Promes heeft het salaris dat we betaalden aan Kokorin praktisch overgenomen." Spartak denkt daarmee uitstekende zaken te hebben gedaan. "We schatten de waarde van Hendrix op 4,5 miljoen euro en die van Promes op 15 miljoen euro."

Meer nieuws
   
17:27
17:27
Simons en Openda excelleren en walsen met Leipzig over Dortmund heen
4
   
17:25
17:25
Sublieme Kane zet jacht op Lewandowski voort met twee goals voor Bayern
2
   
17:00
17:00
Live meepraten in de Süper Lig: Fenerbahçe - Besiktas
1
   
17:00
17:00
Live meepraten in de Serie A: Juventus - AC Milan
0
   
17:00
17:00
De 15 namen die Arne Slot deze zomer kunnen opvolgen bij Feyenoord
50
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (49)

 
Vernon
 
8
4 maart 2021 om 17:52
Lekker schimmig weer. Ik had dit opgelost met een derde partij, een verzekeraar. Leg je het risico elders, klaar.
 
Erwiet
 
90
4 maart 2021 om 17:56
Denk je dat er in deze situatie überhaupt een verzekeraar te overreden is om dat voor elkaar te krijgen? Die kans is nihil. Overigens zei Ajax wat anders toch? Dus beide partijen zeggen wat anders, de waarheid zal wel in het midden liggen.
 
Vernon
 
1
5 maart 2021 om 09:12
Ik zeg niet dat het goedkoop zou zijn maar dan spreid je het risico in elk geval. Nu is het een spelletje tussen de clubs. Dat wordt een naar gevecht als Promes veroordeeld wordt.
 
carlo35
 
0
5 maart 2021 om 14:55
@vernon alleen als ie dan niet aan zijn voetbalverplichtingen kan voldoen. Je kunt je ook nog een scenario voorstellen waarbij Promes wel wordt veroordeeld maar alsnog aan zijn voetbalverplichting in Rusland kan voldoen. Zou me niet verbazen als er door diverse partijen de zaken die kant op "gemasseerd" worden.
 
De Toekomst
 
21
4 maart 2021 om 18:09
Geen verzekeraar zou dit doen voor een acceptabel bedrag... Ik had het risico bij Promes neergelegd. Mocht Promes echt niks hebben gedaan, dan neemt hij geen risico. Mocht hij wel wat hebben gedaan, dan lijkt hij mij ook degene die de financiële gevolgen daarvan voor zijn rekening moet nemen.
 
Sc12
 
30
4 maart 2021 om 18:21
Promes is werknemer die iets in prive tijd "gedaan" heeft, Promes kan en hoort dan ook 0 maar dan ook 0% financieel risico naar zijn werkgever te hebben in dit geval.
 
De Toekomst
 
8
4 maart 2021 om 19:35
Maar hij heeft dat wel.
 
Sc12
 
11
4 maart 2021 om 20:42
Wat een onzin, hoezo heeft hij dat wel ? Hij is werknemer en er is iets in prive tijd gebeurd.
 
Nico50
 
21
4 maart 2021 om 21:07
@Sc12 Wanneer je als werknemer in je privéleven iets uithaalt waardoor je je beroep niet kunt uitoefenen is er echt wel een probleem. Zie de zaak Mutu. Dus hij is zeker aan te spreken voor de schade die eventueel uit zijn handelen voortvloeit. Dus zeker geen onzin.
 
Kyle66
 
5
5 maart 2021 om 06:09
@Sc12, als je in privétijd iets doet dat een negatieve invloed heeft op je werk, kan je wel degelijk gedwongen worden om te consequenties te dragen. Ik zeg niet dat daarvan hier sprake is, maar het is dus wel mogelijk.
 
REPUS
 
0
5 maart 2021 om 09:03
Laat Ajax dan ook maar vast beslag leggen op die villa en dat tuinhuisje
 
carlo35
 
3
5 maart 2021 om 15:00
@sc12 helemaal in het begin toen het e.e.a. boven water kwam, is in de pers verschenen dat Ajax (van de Sar / Overmars / ten Hag) een gesprek hebben gehad met Promes. Daarin zou Promes hebben aangegeven dat er geen issue was. Was een erg slimme zet van Ajax. Als er nu een veroordeling volgt heeft Promes gelogen tegen werkgever / coach. Dan kun je spreken van een vertrouwensbreuk. Daar kan Ajax echt nog wel iets mee.
 
London Calling
 
0
5 maart 2021 om 12:10
Ik denk niet dat er een verzekeraar hier voor een redelijk bedrag in zou stappen. Ik zou het eerder bij Promes zelf neerleggen. Dat lijkt me best te regelen. Het zou best kunnen dat het risico, ook via een verzekeraar zo wie zo bij Promes ligt. Iets ander geval maar Mutu van Chelsea moest destijds zijn transfersom terug betalen aan Chelsea nadat hij met doping was gepakt.
 
Master D
 
15
4 maart 2021 om 18:08
Alleen gaat het niet over een veroordeling, maar over of hij kan voetballen. Bij een veroordeling kan de straf zo maar worden uitgevoerd in de tijd dat hij niet hoeft te voetballen. Hangt ook van de eventuele straf af natuurlijk.
 
 
1
4 maart 2021 om 21:25
Ik denk dat spartak het niet zo erg vindt als ze aan promes vast zitten. En ja slechte reclame is ook reclame.
 
Acapulco
 
34
4 maart 2021 om 18:46
In welk opzicht vind je dit riskant, voor Ajax? Ik vind het vooral opmerkelijk dat mensen hier meteen riepen dat Overmars zo'n held is en al dat soort bla bla. Alsof die Russen achterlijk zijn en een van onze geniale Hollanders hun deze speler had aangesmeerd met het risico op een veroordeling. Die Russen zijn echt niet dom, die hebben het slim aangepakt. En Ajax heeft het ook slim aangepakt, want zij zijn verlost van alle negatieve aandacht. Het is dus nog steeds een prima deal, maar vrij naïef om te denken dat die Russen niet twee keer na zouden denken voor hier aan te beginnen.
 
MaRcOsSsS
 
4
4 maart 2021 om 22:39
Prima deal juist, Ajax wou van hem af, en Spartak betaald gewoon per half jaar een vast bedrag af zolang Promes kan spelen. Misschien loopt dit proces nog 2 jaar, of misschien korter wie zal het zeggen. Persoonlijk ben ik blij dat hij weg is.
 
pinko
 
7
4 maart 2021 om 17:58
Zijn we er dan nog niet van af? Lijkt me vreemd, al snap ik Ajax wel dat ze hoe dan ook van Promes af wilden. Maar dit is toch even anders dan eerst voorgesteld. En ik snap Spartak Moskou best: niet goed, geld terug. Wat ik vreemd vind, is dat Promes niet op een of andere manier garant staat voor het welslagen van zijn gewenste transfer. Althans, van wat tot nu toe daarover bekend is. Maar als hij weet dat hijzelf de dader is, zal hij nooit akkoord gaan met welke aansprakelijkheid dan ook.
 
JJUnited
 
10
4 maart 2021 om 18:02
Al heb je iets niet gedaan, er is gewoon kans dat je schuldig bevonden wordt. Lijkt me naïef om hiervoor garant te staan met dit in het achterhoofd.
 
Adzevedo
 
7
4 maart 2021 om 18:26
Feit is dat we nooit precies weten wat voor een afspraken gemaakt zijn die voor welke omstandigheid gelden. Reken er maar op dat Ajax zich ook wel heeft ingedekt. Zowel Ajax als Spartak zal zijn juridische afdeling aan het werk hebben gezet om de zaak zo op te schrijven dat de risico's worden ingeperkt tot minimaal. Deze man zal het artikel van De Telegraaf via Google translate ook wel gelezen hebben en heeft ook een achterban gerust te stellen. We moeten niet uitsluiten dat er mogelijk ook met Promes allerlei afspraken gemaakt zijn.
 
burgos
 
5
4 maart 2021 om 18:00
Nou, gaat hij toch lekker in de zomer zitten. Wordt echt niet voor jaren veroordeeld hoor.
 
La~Decima
 
4
4 maart 2021 om 18:07
Daarnaast gaan grote clubs niet in de rij staan (laat staan sponsoren/fans) voor iemand die veroordeelt zou zijn.
 
ajaxf1
 
10
4 maart 2021 om 18:00
Moet toegeven dat ik enorm benieuwd ben naar hoe dit uitpakt. Want mocht Quincy de bak indraaien kan ik me niet voorstellen dat Ajax niet aanklopt bij Promes om geld te claimen. Laten we hopen dat alles voor elke partij goed afloopt.
 
martijnovic
 
1
4 maart 2021 om 18:03
Dan vind ik het bedrag zeer laag. Duidelijk dat Ajax perse van hem af wou. Denk dat zijn persoonlijkheid hier ook een rol in heeft gespeeld want als ik de media zo mag geloven en de interviews die ik met hem gezien heb lijkt me het geen frisse jongen.
 
McMulenga
 
47
4 maart 2021 om 18:12
Ze schatten de waarde van Hendrix op 4,5 miljoen en Promes op 15...welk rekenkundig meesterbrein heeft zichzelf daar naar binnen geluld?!
 
V-Watcher
 
8
4 maart 2021 om 19:48
Hendrix qua leeftijd en doorlopend contract kan je echt nog wel slijten voor 4,5 miljoen als Spartak zijnde. Dat is geen hoog bedrag. Je kan geen fan zijn van Hendrix maar dit bedrag betalen clubs echt wel mocht die niet helemaal uit de verf komen bij Spartak. Promes zijn marktwaarde is op dit moment ook gewoon 15 miljoen, gezien zijn vorm gaat geen club dat betalen maar het zijn geen gekke bedrag om ze voor dat op de balans te hebben staan.
 
29er
 
9
4 maart 2021 om 18:19
Beide clubs willen zich natuurlijk voor de buhne ingedekt hebben, om zo geen kritische vragen te krijgen van supporters. Wat dat betreft hopen op een veroordeling om te kijken wie gelijk heeft.
 
Bossie
 
4
4 maart 2021 om 18:32
Misschien bestaat er een kans dat die hele rechtzaak wordt afgekocht ? Las laatst dat er beslag gelegd werd op zijn villa. Lijk me dat dit meer op een geldkwestie gaat uitlopen dan op een gevangenis straf
 
RNM27
 
7
4 maart 2021 om 18:57
Een slachtoffer kun je afkopen, dat zou hij hebben moeten doen voordat de zaak bij de politie kwam, het OM is niet af te kopen. Veroordeling staat helemaal los van schadevergoeding
 
Nico50
 
5
4 maart 2021 om 21:13
@Bossie Je haalt de strafrechtelijke en civielrechtelijke zaken door elkaar. Het beslag heeft niets met de strafrechtelijke kant van de zaak te maken.
 
primoss
 
7
4 maart 2021 om 18:48
Ik kan me ook niet voorstellen dat Spartak zo dom is om zich niet in te dekken mocht Promes wel; worden veroordeeld .Je gaat toch geen transfer helemaal afronden zonder bepaalde clausules als er nog een kans is dat deze meneer moet gaan brommen.
 
Murad
 
2
4 maart 2021 om 18:52
Ik denk dat Spartak zich wel heeft ingedekt mocht hij toch worden veroordeeld. Te groot risico om dat niet te doen.