Stevige kritiek op Ajax: 'Het is los zand, ik vind het een hele rare ploeg'
Maandag, 4 december 2017 om 07:13

Ajax gaf zaterdagavond een 0-2 voorsprong uit handen op bezoek bij FC Twente en moest uiteindelijk genoegen nemen met een 3-3 gelijkspel. Voor de vijfde keer dit seizoen leed de ploeg van trainer Marcel Keizer puntenverlies en is het gat met koploper PSV opgelopen tot tien punten. Willem Vissers, journalist van de Volkskrant, had zondagavond in Studio Voetbal weinig positieve woorden over voor de nummer drie van de Eredivisie.

Door twee doelpunten van Lasse Schöne in de eerste helft leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Amsterdammers. Na rust kwam Twente terug tot 2-2. Justin Kluivert tekende nog voor de 2-3, maar vlak voor tijd pakte Tom Boere een punt voor de laagvlieger uit de Eredivisie "Het is te wisselvallig, het is te wankel en te kwetsbaar", zei Kees Jansma. "Om nog zo in de problemen te komen en drie goals tegen te krijgen, dat kan toch niet waar zijn."

"Ajax is los zand. Ze wisselen hele goede fases af met fases waarin het nergens op lijkt", doet Vissers er een schepje bovenop. "Ze krijgen bijna elke wedstrijd een fors aantal kansen tegen, terwijl er bij Ajax toch best goede verdedigers staan. Maar soms geeft Ajax zo veel ruimte weg en loopt elk team erdoorheen. Ik vind Ajax gewoon een hele rare ploeg."

Meer nieuws
   
15:52
15:52
Been raadt PSV'er af voor Engeland te kiezen: 'Kan beter naar het zonnetje gaan'
3
   
15:50
15:50
El Gran Derbi: is dit de meest heetgebakerde derby van Spanje?
1
   
15:45
15:45
Live meepraten in de Eredivisie: Vitesse - Fortuna Sittard
0
   
14:51
14:51
Mikautadze scoort wederom, maar kan Metz niet aan cruciale punten helpen
20
   
14:35
14:35
Ajax-leiding wordt gespot in Eredivisie-stadion, maar lijkt voor niets gekomen
23
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (45)

 
Ajax/barca2014
 
14
4 december 2017 om 07:27
Naast natuurlijk het ontbreken van een linksback, zou Ajax ook niks aan Nigel de Jong gehad hebben? Als je weer eens zag hoe aanvallend dat middenveld was dan wist je van tevoren dat het fout ging aflopen. Nigel de Jong zat op een zijspoor, wilde naar Ajax en was transfervrij. Weer een blunder van de directie?
 
KokkieAFCA0341
 
13
4 december 2017 om 07:37
Gelukkig vielen de meeste doelpunten uit standaard situaties en door het ontbreken van een de Jong, vorig seizoen had niemand het over een te aanvallend middenveld en nu het tegenzit ligt het daar weer aan.. Als je ziet hoe ze als een stel wijven staan te verdedigen bij corners en vrije trappen kan je 11 verdedigers opstellen maar dan verlies je alsnog elk duel
 
KokkieAFCA0341
 
2
4 december 2017 om 07:38
*niet door het ontbreken van een de Jong
 
Ajax/barca2014
 
5
4 december 2017 om 07:46
Maar daarom brengt een speler als de Jong ook meer gif in het team. Een bepaalde mentaliteit die je zeker tegen Rosenborg had kunnen gebruiken. Wat was het risico? Je hebt het over een speler met enorm veel ervaring. Een speler die in 3 topcompetities gespeeld heeft. Maar ja zo zie ik het.
 
holala
 
3
4 december 2017 om 07:51
@kokkie Twee van de drie vielen uit standaard situaties. Zowel bij Twente als ook bij Ajax. Maar Ajax had in de eerste helft ook al geluk at de eerste kans van Twente na 5 min uit een normale situatie er niet in ging. 99 van 100 keer is het een doelpunt. Ook vlak voor rust werd er tot 2x toe (in dezelfde aanval) de bal van de lijn gehaald ook uit een normale situatie. Ook Ajax kreeg nog kansen uit "normale" situaties die doelpunten kon opleveren. Zo raakten ook beide ploegen een keer de paal. Dus dat je steld: "gelukkig vielen de meeste doelpunten uit standaard situaties" was meer geluk dan wijsheid want normaal gesproken was het andersom als beide ploegen meer geluk in de afronding hadden.
 
KokkieAFCA0341
 
2
4 december 2017 om 07:57
Dat klopt, maar was dat vorig seizoen ook niet zo dan? Alleen toen liep er een beest achterin rond die dat allemaal oploste en nu heb je geen enkele lb meer door blessures, dat is nogal een verschil
 
Lee112
 
10
4 december 2017 om 08:34
Het is eerder de arrogantie van heel Ajax (inclusief fans) om te denken dat er met dit middenveld wekelijks in de ED gespeeld kan worden. Ziyech- Donny en daarachter een Schone of Frenkie. Veel te aanvallend ingesteld en niemand die arbeid levert. Alsof we 90 procent de bal hebben en zelfs dan moet je uitkijken voor die ene 10 procent dat je de bal niet hebt. Zo kun je alleen spelen als je ploegen zoals NAC tegenover je hebt staan. Bij 9 van de 10 andere ploegen krijg je echt wel de deksel op de neus. Zeker als je de Ligt als enige centrale man opstelt terwijl hij dat niet gewend is. Backs hebt die maar wat oen en een speler voor de verdediging zet die eigenlijk alleen goed kan opbouwen en verdedigend zeer kwetsbaar is.
 
KokkieAFCA0341
 
1
4 december 2017 om 09:41
Heeft totaal helemaal niks met arrogantie te maken Lee112, vorig jaar onder Bosz was het nog aanvallender alleen was er meer kwaliteit en toen zei niemand er wat over, als je 6 man achterin kwijt bent voelt iedereen dat, of trekt PSV wel een blik open als er 6 blessures zijn achterin?
 
Lee112
 
3
4 december 2017 om 10:00
Toen hadden we Sánchez achterin dus indd meer kwaliteit. Dan kun je ook zo spelen. Niet nu. Het is dus arrogant om te denken van wel
 
lausho
 
0
4 december 2017 om 10:31
Amen, Ajax mist een Klaassen die wel gewoon simpel kon spelen en we hebben die met Siem de Jong een constante factor, die simpel speelt, duels kan winnen en veel loopvermogen heeft. Net als Viergever, die gewoon keihard wordt gemist als constante factor. Juist deze spelers krijgen altijd busladingen met kritiek, maar meer dan eens blijkt dat we die nu juist missen. Tegen Twente krijg je onder andere een kopgoal tegen, met Siem erbij heb je daar ook al weer extra kopkracht. Huntelaar mis je ook, gewoon spelers die een constant niveau halen. Mijn favoriete middenveld is, Siem de Jong – van de Beek – Frenkie de Jong, waarbij Ziyech met Frenkie concurreert, maar van mij toe is aan een wedstrijdje banken en Schone concurreert met van de Beek. Siem de Jong zou ik altijd opstellen. Helaas is nog niet in deze samenstelling gespeeld, Ziyech wordt heilig verklaard, terwijl hij inmiddels meer dan 150 schoten heeft afgevuurd en nul doelpunten heeft gemaakt.
 
KokkieAFCA0341
 
0
4 december 2017 om 11:06
Hoe had jij willen spelen dan tegen Twente? In de wetenschap dat je geen enkele linksback meer hebt en alles wat er achter zit niet goed genoeg is? Noem een Zeefuik, Bergsma..
 
Rochester
 
8
4 december 2017 om 07:28
Het is ook gewoon los zand. Achter het voetbal zit geen idee, meerdere spelers uit vorm, verdediging die niet best is en waar veel geblesseerden zijn, een coach die tot op een paar weken voor de winterstop nog steeds geen vaste basiself en systeem heeft gevonden, terwijl het seizoen al bijna 5 maanden bezig is voor Ajax.
 
De Toekomst
 
1
4 december 2017 om 09:13
Echt verschrikkelijk ja en je hebt het goed verwoord. Keizer lijkt niet te weten wat hij precies wil. Hij mag blij zijn met de oplevingen van individuele spelers als Neres, Kluivert en Huntelaar gedurende het seizoen. Afgelopen weekend was dat weer Schone.. Want ondanks dat we geregeld mooie uitslagen neerzetten kunnen we nou niet zeggen dat dit door tactisch inzicht van onze trainer komt..
 
JdW17
 
5
4 december 2017 om 07:29
Feit dat het inmiddels december is en er nog steeds alles behalve een vaste basis is zegt genoeg lijkt me. Dat mag je Keizer aanrekenen. Verder mag je het bestuur natuurlijk aanrekenen dan je in een belangrijke wedstrijd Zeefuik in moet brengen terwijl je 100 miljoen op de bank hebt.
 
KokkieAFCA0341
 
5
4 december 2017 om 07:40
Keizer kan er niks aan doen dat keus 1 t/m 4 voor de linksback positie geblesseerd raakt, of heb je liever dat Ajax van al die miljoenen 20 spelers voor 4 posities koopt zodat je alles 5x bezet hebt voor het geval dat? Achterin zijn we nu dusdanig verzwakt dat het niet onlogisch is dat je veel kansen en goals weggeeft
 
JdW17
 
5
4 december 2017 om 07:46
Viergever en Sinkgraven zijn geblesseerd. Viergever is eigenlijk ook een CV en ook back up voor die positie, van Sinkgraven was bekend dat bij blessuregevoelig is. En Wober is natuurlijk helemaal geen back en we zijn het er toch wel over eens dan Dijks 5 klasses te kort komt. Ook bij aanvang van het zeiden snapte veel mensen al niet waarom Ajax een back had gehaald hoor. Ik ben geen Ajacied, maar ik vind het gewoon opmerkelijk.
 
KokkieAFCA0341
 
7
4 december 2017 om 07:52
Maar wie zijn schuld is dat, niet van Keizer en daar gaat het mij om.. Ik ben totaal geen Keizer fan maar hij krijgt overal de schuld van terwijl de selectie van te voren al niet op orde was, als je Keizer aanstelt moet je ook een sterke selectie hebben en niet een net niet selectie want er zit gewoon weinig in
 
goodold11
 
2
4 december 2017 om 07:56
Keizer is wel de enige in de positie om er wat aan te kunnen doen. Een wonderdokter is het niet, maar 5 aanvallende middenvelders op het veld hebben staan, hemeltje lief.
 
JdW17
 
1
4 december 2017 om 08:08
Nee ik zeg toch ook dat je dat het bestuur mag aanrekenen. Verder moet Ajax natuurlijk ook met deze selectie gewoon meer laten zien. PSV heeft de slechtste selectie in jaren en speelt nota bene met Brenet als linksback maar staat wel bovenaan.
 
KokkieAFCA0341
 
0
4 december 2017 om 08:34
Maar PSV heeft daarentegen wel veel spelers die makkelijk scoren en een achterhoede die misschien niet kan voetballen maar ook niet veel weggeeft.. De selecties van de top 3 zijn allemaal even goed of slecht zoals je het zelf wil noemen..
 
KusH
 
2
4 december 2017 om 09:10
PSV speelt ook wekelijks nagenoeg met dezelfde spelers. Áls er iemand niet speelt is t eerder door blessure..dan dat er wekelijks weer een team staat dat op 3 plekken weer iemand anders hebben staan. Ook een reden waardoor er geen vastigheid in komt. Spelers voelen geen `sterke arm` en gaan dingen roepen ( schöne /beek..) Hangen met scbouders een een chagerijnoge blik (ziyech) zijn totaal niet in vorm (Younes) en Keizer blijft er maar mee roeren. Is totaal geen people manager en in de verdere staf ook niet. En dat allemaal, na een seizoen waar je drie sterkhouders verliest... je weet dat je een LB nodig hebt.. maar weer niet haalt. En te laat bent met handelen (zie Richarlison)..En t erge is nog... dat naar mijn idee Keizer t seizoen gewoon mag afmaken. Ook na een nederlaag tegen PSV. Dan lees je zoiets als ; we behouden t vertouwen in Keizer wantg hij deed t bij de beloften zo goed..Zucht
 
VakF1
 
4
4 december 2017 om 07:30
Welke goede verdedigers dan? Veltman is het niet, dat weten we. Centrum de Ligt Wober is jong en onervaren. De fouten van de Ligt kan je ook niet echt meer beginnersfoutjes noemen, lijkt eerder een kwaliteitsdingetje.
 
Arnino
 
6
4 december 2017 om 07:32
Wöber is mijn inziens de enige stabiele goede verdediger. De rest is tt allemaal niet.
 
dvs33fan
 
4
4 december 2017 om 07:37
Wober is goed hoor, niet voor niets dat het in de tweede helft mis ging.
 
LeidseHood
 
1
4 december 2017 om 12:43
Ik ben misschien de enige, maar ik vind spelers als Veltman, De Ligt, Wober en Viergever prima voor de eredivisie. Daar moet je toch echt een stabiele verdediging van kunnen maken. Veltman staat vaak goed, Viergever wat ervaring, De Ligt talent en Wober doet het tot nu toe goed. Maar onder Keizer is het los zand en niet stabiel. Daar lijkt mij ook wat coaching en vorm bij komen kijken, het is niet alleen een gebrek aan kwaliteit. Natuurlijk was Sanchez beter dan deze heren, maar kom op, ook zonder Sanchez moet je een stuk kunnen komen hiermee. Nu lijkt het nergens op.
 
bjoriesnorie
 
10
4 december 2017 om 07:34
Bergkamp dacht het beter te weten dan Bosz. Keizer wordt aangesteld en dit is het resultaat. Ik bedank Bergkamp en de rest van het technische hart om hun ego zwaarder te laten wegen dan onze club.
 
Tinus88
 
6
4 december 2017 om 07:35
3-4-3 is leuk wanneer je thuis speelt tegen een ploeg die zich ingraaft en komt voor een punt, maar tegen Twente, of welke andere club dan ook, die erop klappen en een afhterstand willen wegpoetsen is het zelfmoord. Vind het nog steeds onbegrijpelijk dat Keizer niet naar 4-3-3 is gewisseld en de punten heeft gekoesterd. Nee, lekker aanvallen en niet voor het eerst dit seizoen, Heracles, nice bijv, de deksel op de neus krijgen.
 
mayarood
 
0
4 december 2017 om 08:59
Niet alleen is het zelfmoord, maar als je het de dag voor de wedstrijd ook nog met de pers communiceert is het dubbel zelfmoord.
 
Giodinho7
 
3
4 december 2017 om 07:36
Deze conclusie wordt wel getrokken door het verschil in punten met Psv, want ook bij de Eindhovenaren lijkt het vaak los zand. Ajax heeft ook gewoon de pech dat Psv 13 van de 14 duels gewonnen heeft en dat ze daarom zichzelf geen puntverlies kunnen permitteren. Neem je de stand van vorig seizoen, had Feyenoord 33 punten rond deze periode en dan had je met het puntenaantal dat Ajax nu heeft en het vooruitzicht van nog een topper niet zulke uitspraken gekregen.
 
Prithender
 
1
4 december 2017 om 08:25
Het grote verschil tussen Ajax en PSV is dat het bij beiden stroef loopt en Cocu dus probeert vastigheden en automatismen te creëren door met een zoveel mogelijk vaste basis te werken. Keizer blijft iedere keer maar weer wisselen, is het niet qua spelers dan wel qua systeem. Zo bied je de spelers die al niet lekker draaien ook geen enkele houvast.
 
AsRoma8
 
0
4 december 2017 om 11:04
Bij PSV lijkt het nooit op los zand hoor. Er zit altijd een structuur in die ploeg. Ook als het een helft totaal niet loopt qua passing en positiespel. Komt ook omdat PSV het hele seizoen al speelt met precies dezelfde basis, behalve dat Bergwijn en de Jong soms afwisselen. En met Hendrix en van Ginkel staan er twee echte teamspelers voor de verdediging die zelf ook goed kunnen verdedigen.
 
koeral
 
3
4 december 2017 om 07:38
Het is inderdaad los zand, maar ik denk echt dat het te maken heeft met de trainer. Elke week staan er wel andere spelers in of is de opstelling anders. Zo kun je nooit ergens aan wennen. Het team vind ik, op sommige plekken na, gewoon goed voor de ED. Natuurlijk zie ik graag een linksback komen etc. Maar ondertussen sta je in december al 10 punten achter op PSV en ben je uit de EL. Het lijkt wederom een kansloos seizoen te worden. Buiten dat vind ik het schandalig wat Ajax de laatste jaren heeft laten zien. Met de begroting die ze hebben, moeten ze echt vaker kampioen kunnen worden. Nee, het is allemaal niet best bij Ajax.
 
Piranha
 
1
4 december 2017 om 07:45
Los zand of anders wel een ongeregeld zooitje, die Keizer bakt er niets van. Staan nu derde achter AZ dat met veel minder middelen veel meer doet. En de directie blijft die beslissing maar voor zich uitschuiven en hopen dat het nog hoed komt terwijl iedereen al weet dat dit niet meer gaat gebeuren. De supporters zijn weer eens de lul door de onervarenheid en de lafheid van Sar.
 
koeral
 
1
4 december 2017 om 07:52
Helemaal gelijk met alles wat je zegt. Het is triest te noemen dat je in december al uitgespeeld lijkt. Natuurlijk hebben we in het verleden deze afstanden nog kunnen overbruggen, maar ik zie het nu niet gebeuren. keizer brengt er geen vastigheid in en elke week staan er weer andere spelers in of is de opstelling anders. De directie lijkt het niet te willen zien en loopt weg voor haar verantwoordelijkheden. En inderdaad, de supporters zijn weer de lul. Ben helemaal klaar met de directie, maar wat kunnen wij eraan doen?
 
kenno
 
3
4 december 2017 om 07:53
Van der Sar doet het commercieel beleid, heeft weinig met de staf te maken. Als er op dit moment nu iemand is die credits verdient is het van der Sar. Kijk even naar het aantal nieuwe sponsoren en inkomsten. Die doet zijn werk prima.
 
holala
 
1
4 december 2017 om 07:55
@piranha Ben er niet met je eens dat AZ met minder middelen (dat wel) meer doet. Dat kun je pas na 17 of liever 34 wedstrijden zeggen als beide ploegen hetzelfde programma hebben gehad. Ben er wel met je eens dat Ajax, met hun middelen, eigenlijk al een straatlengte voor op Az had moeten staan. Az doet het geweldig voor hun doen en Ajax doet het middelmatig.
 
kenno
 
1
4 december 2017 om 07:52
Als Ajacied kun je het hier (helaas) alleen maar mee eens zijn. Keizer is gewogen en te licht bevonden. Persoonlijk vind ik dat obv zijn tactiek en opstellingen (we zitten in december en er is nog steeds geen vaste basis elf). Tijd voor een nieuw gezicht voor de groep.
 
Filip
 
1
4 december 2017 om 07:52
Het is inspiratieloos. Er zijn geen lijn in. Er zit geen vooruitgang in. Er zit geen visie en idee achter. Het is niet om aan te gluren. Uiteindelijk heeft dit allemaal te maken met het aanstellen van een onervaren coach die er bij lange na niet klaar voor is. Persoonlijk denk ik ook niet dat het nog beter zal gaan onder deze coach. Echt wanbeleid.
 
marrene
 
1
4 december 2017 om 08:29
Ajax had voor zaterdag slechts 11 tegendoelpunten. Drie tegendoelpunten in een helft mag je dus als een uitzondering zien. Wel was duidelijk dat Ajax kwetsbaar is bij corners en vrije trappen. Bij het eerste doelpunt had Onana natuurlijk an zijn lijn moeten komen. Een hoekschop binnen de 5 meter moet altijd voor de keeper zijn. Onana was sowieso slecht. Zijn vorm de laatste weken (ook tegen roda) is vele malen minder dan vorig seizoen. Toen was hij een garantie, nu een twijfelaar. Bij het tweede doelpunt gaat Zeefuik (speelde zoals altijd veel te wild en is geen optie voor een basisplaats) hoeft hij maar een halve meter naar voren te stappen en Boere staat buitenspel. In ieder geval is duidelijk dat Keizer totaal geen overwicht en geen persoonlijkheid heeft. Die moet z.s.m. weg (samen met dino Spijkerman). Ziyech doet wat hij wil en niemand grijpt in. Vroeger werd een speler met zijn instelling en houding op en naast het veld "aangepakt" door ervaren jongens. Maar wie doet dat nu? De lieve Schöne? Ze moeten die zelfverklaarde vedette Ziyech eens op z'n falie geven.
 
Streepan
 
2
4 december 2017 om 08:34
Toen Wober eruit moest, die zielige Zeefuik erin kwam en Keizer koppig bleef vasthouden aan drie man achterin, kon je dit scenario al uittekenen. Keizer denkt dat hij nog bij jong Ajax zit, nou dat gaat hij binnenkort wel merken als hij op straat staat. Natuurlijk is het ook een ongelooflijke blunder van de directie om deze man aan te stellen. Iets wat praktisch heel Nederland al wist, behalve die kleuterklas genaamd Technisch Hart.
 
DeSteek77
 
1
4 december 2017 om 08:45
Zeefuik was voor mij helemaal de ezel van de avond. Speelde echt mega-slecht en wilde ook nog graag Kluivert aansporen om dansjes doen na de 2-3. Wat een stelletje sukkels zeg.
 
DeSteek77
 
2
4 december 2017 om 08:43
Heb zelden een scheidsrechter slechter zien fluiten dan Higler. Om te beginnen geeft hij geen direct rood aan Hooiveld (waar de 0-2 uit valt). Vervolgens geen pingel voor Twente en rood voor Veltman wegens hands op de doellijn en in de tweede helft geen rood aan Hooiveld (2e geel) en geen geel aan Schã¶ne (die dan geschorst zou zijn voor de topper). Dit waren alleen de cruciale fouten die hij maakte. Nou, ga er maar aan staan als rapporteur van de Knvb.
 
holala
 
1
4 december 2017 om 14:26
Ik zou, als rapporteur van de Knvb hem een driedubbele gele kaart geven wat automatisch schorsing betekent met een boete
 
DeSteek77
 
1
4 december 2017 om 15:46
Haha, ja voor jullie een dik verdiend punt. Ajax geeft het zelf weg. Als je pretendeert mee te doen om het kampioenschap, dan mag je geen 0-2 voorsprong weggeven tegen het huidige Twente. Als je dan ook nog eens gaat zitten dansen na de 2-3, dan is de 3-3 gewoon de deksel op de neus en terecht.
 
AjaxAdam020
 
0
4 december 2017 om 21:54
"terwijl er bij Ajax toch best goede verdedigers staan." Daar ben ik het echt totaal niet mee eens. Ten eerste was Sanchez vorig seizoen niet alleen de leider in de verdediging maar stuwde hij het hele elftal naar voren. Momenteel is er niemand die dezelfde passie combineert met zijn verdedigende en voetballende kwaliteiten. Sanchez wordt dus enorm gemist. Daarnaast spelen we nu al voor het tweede seizoen op rij met backs die helemaal geen backs zijn. Eigenlijk spelen we gewoon met een handicap dus. Als je daar nog bij op telt dat De Ligt extreem talentvol is, maar ook extreem jong en Wober zeker kwaliteiten heeft, maar je ook nog niet van de jongen kan verwachten dat hij Ajax bij de hand neemt in zijn eerste seizoen, is de verdediging gewoon de achilleshiel van Ajax. Tel daar ook nog eens een trainer bij op die maar blijft experimenteren en af en toe zeer vreemde keuzes maakt, is dat een uitstekende verklaring voor het wisselvallige spel en de wisselvallige resultaten van Ajax.